Wyobraź sobie, że wgryzasz się w ciasteczko. Pierwsze wrażenie to chrupkość spieczonych płatków, ale zaraz potem czujesz miękkie i puszyste wnętrze o orzechowym smaku i zdajesz sobie sprawę, że zaraz sięgniesz po kolejne. Takie wrażenia przyniosą Ci właśnie bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym!
Ostatnio zorientowałam się, że na blogu nie ma jeszcze przepisu na moje owsiane ciasteczka. Trzeba to było nadrobić, więc ku uciesze trójki małych Nicponi, zabrałam się za pieczenie. W czasie, gdy gromadka pałaszowała, udało się zrobić zdjęcia i w końcu wstawić tutaj.
Standardowo na moim Instagramie @nicpon_w_kuchni przepis był opublikowany wcześniej, więc jeśli jeszcze nie obserwujesz mnie tam, kliknij obserwuj, włącz dzwoneczek i korzystaj z przepisów przed innymi!
Wracając do przepisu na bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Przepis jest prosty, szybki i przyjemny. Warto zachęcić dzieci do pomocy. Będzie to dla nich nie lada frajda, a jedzenie własnoręcznie przygotowanych ciasteczek owsianych sprawi im jeszcze większą przyjemność.
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Tak, jak wspomniałam na samym wstępie, ciasteczka przygotowane w ten sposób wychodzą chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostają miękkie. Najlepsze są świeżo upieczone. W kolejnych dniach tracą nieco na chrupkości, co oczywiście nie zmienia faktu, że dalej są pyszne.
Przepis na te ciasteczka jest bezglutenowy, pod warunkiem użycia bezglutenowej wersji płatków owsianych, oraz wegański.
Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka owsiane?
Ciastka owsiane są niezwykl;e proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i łyżką lub gałkownicą nakładać porcję ciasta na blachę. Ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczają i delikatnie rosną. Warto zostawić więc trochę miejsca pomiędzy nimi.
Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie – Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta soli
Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie – Wykonanie:
- Banana rozgniatamy widelcem na mus
- Dodajemy masło orzechowe, mleko roślinne, syrop z agawy, płatki, sezam, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
- Łyżką (lub gałkownicą) nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 12 minut.
- Studzimy na kratce.
- Smacznego!
Jeśli nie możesz używać masła orzechowego, dodaj inny tłuszcz – np. masło roślinne, olej kokosowy itp.
Prawda, że szybki przepis? Nic, tylko piec!
Polecam!
Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie
Składniki
- 1 dojrzały banan
- ⅔ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka sezamu opcjonalnie
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 szczypta soli
Wykonanie
- Banan rozgniatamy widelcem na mus
- Dodajemy masło orzechowe, mleko roślinne, syrop z agawy, płatki, sezam, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
- Nakładamy masę łyżką lub gałkownicą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 12 minut.Studzimy na kratce. Smacznego!
czym zastąpić syrop z agawy ten klonowy jest ok? czy coś może innego ?
Może być klonowy
Czy można pominąć banana?
Jeśli jajko jest dozwolone, można go zastąpić 1 jajkiem i dosłodzić jeszcze jedną łyżką syropu z agawy. Jeśli jajko odpada – można dać mus z dyni, jabłka lub gruszki
Bardzo dobry artykuł! Myślisz, że na imprezach firmowych istnieje możliwość zjedzenia czegoś bezglutenowego? Ostatnio sprawdzam wiele firm i znalazłem jeden catering bankietowy, który wydaje się obiecujący.
Pozdrawiam i polecam: