Bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym – wegańskie

Wyobraź sobie, że wgryzasz się w ciasteczko. Pierwsze wrażenie to chrupkość spieczonych płatków, ale zaraz potem czujesz miękkie i puszyste wnętrze o orzechowym smaku i zdajesz sobie sprawę, że zaraz sięgniesz po kolejne. Takie wrażenia przyniosą Ci właśnie bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym!

Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie

Ostatnio zorientowałam się, że na blogu nie ma jeszcze przepisu na moje owsiane ciasteczka. Trzeba to było nadrobić, więc ku uciesze trójki małych Nicponi, zabrałam się za pieczenie. W czasie, gdy gromadka pałaszowała, udało się zrobić zdjęcia i w końcu wstawić tutaj.

Standardowo na moim Instagramie @nicpon_w_kuchni przepis był opublikowany wcześniej, więc jeśli jeszcze nie obserwujesz mnie tam, kliknij obserwuj, włącz dzwoneczek i korzystaj z przepisów przed innymi!

Wracając do przepisu na bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym. Przepis jest prosty, szybki i przyjemny.  Warto zachęcić dzieci do pomocy. Będzie to dla nich nie lada frajda, a jedzenie własnoręcznie przygotowanych ciasteczek owsianych sprawi im jeszcze większą przyjemność.

Bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowymBezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Tak, jak wspomniałam na samym wstępie, ciasteczka przygotowane w ten sposób wychodzą chrupiące z zewnątrz, ale w środku pozostają miękkie. Najlepsze są świeżo upieczone. W kolejnych dniach tracą nieco na chrupkości, co oczywiście nie zmienia faktu, że dalej są pyszne.

Przepis na te ciasteczka jest bezglutenowy, pod warunkiem użycia bezglutenowej wersji płatków owsianych, oraz wegański.

Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka owsiane?

Ciastka owsiane są niezwykl;e proste w wykonaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i łyżką lub gałkownicą nakładać porcję ciasta na blachę. Ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczają i delikatnie rosną. Warto zostawić więc trochę miejsca pomiędzy nimi.

Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie – Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2/3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli

Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie – Wykonanie:

  1. Banana rozgniatamy widelcem na mus
  2. Dodajemy masło orzechowe, mleko roślinne, syrop z agawy, płatki, sezam, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
  3. Łyżką (lub gałkownicą) nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 12 minut.
  5. Studzimy na kratce.
  6. Smacznego!

Jeśli nie możesz używać masła orzechowego, dodaj inny tłuszcz – np. masło roślinne, olej kokosowy itp.

Prawda, że szybki przepis? Nic, tylko piec!

Polecam!

Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie

Bezglutenowe ciasteczka owsiane wegańskie

Pyszne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 5 min.
Czas pieczenia 12 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 dojrzały banan
  • szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka sezamu opcjonalnie
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 szczypta soli

Wykonanie

  • Banan rozgniatamy widelcem na mus
  • Dodajemy masło orzechowe, mleko roślinne, syrop z agawy, płatki, sezam, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
  • Nakładamy masę łyżką lub gałkownicą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 12 minut.
    Studzimy na kratce. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Bezglutenowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym wegańskie

(Visited 6 819 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 5 komentarzy

  1. Michalina

    czym zastąpić syrop z agawy ten klonowy jest ok? czy coś może innego ?

  2. Ania

    Czy można pominąć banana?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeśli jajko jest dozwolone, można go zastąpić 1 jajkiem i dosłodzić jeszcze jedną łyżką syropu z agawy. Jeśli jajko odpada – można dać mus z dyni, jabłka lub gruszki

  3. Marco

    Bardzo dobry artykuł! Myślisz, że na imprezach firmowych istnieje możliwość zjedzenia czegoś bezglutenowego? Ostatnio sprawdzam wiele firm i znalazłem jeden catering bankietowy, który wydaje się obiecujący.
    Pozdrawiam i polecam: