Przepisu na gofry bezglutenowe i wegańskie nie planowałam. Wiele razy pytaliście mnie o sprawdzony przepis na gofry, a ja niezmiennie odpowiadałam, że niestety nie mam gofrownicy. Miejsca na nowe sprzęty w domu brak, choć nie powiem, chętnie bym gdzieś jeszcze upchała wypasioną gofrownicę. 😀
Gofry bezglutenowe i wegańskie na grillu elektrycznym
Jakiś czas temu zaczęłam się zastanawiać czy nie dałoby się zrobić gofrów na grillu elektrycznym. Po małym reaserchu w internecie zobaczyłam, że niektórzy tak właśnie robią. Wczoraj jedna z osób, które obserwują mnie na Instagramie, napisała do mnie wiadomość z prośbą o przepis z okazji dnia gofra. Tak, wczoraj podobno było takie święto. 😀
Odpisałam, że moim zdaniem ciasto z przepisu na racuszki na jogurcie powinno się sprawdzić również w formie gofrów. Nie minęło wiele czasu, a sama miałam wymieszane ciasto na gofry i rozgrzewałam swojego grilla.
Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. Myślę, że wyszły całkiem niezłe! Dzieciaki zadowolone, a mąż już stwierdził że teraz to już w ogóle nie potrzebujemy gofrownicy, skoro możemy wykorzystać sprzęt, który i tak jest już w domu. 😀
Jeśli zrobicie te gofry w gofrownicy, koniecznie dajcie mi znać, jak wyszły! Jestem bardzo ciekawa. Napiszcie na maila: kontakt@nicponwkuchni.pl lub poprzez wiadomość na Facebooku czy Instagramie.
Ciasto na te gofry bezglutenowe i wegańskie jest bardzo proste i szybkie. Wykorzystałam do niego jogurty wegańskie na bazie kokosa z Lidla. Te jogurciki mam zawsze w lodówce, bo wykorzystuję je w mojej kuchni bez nabiału bardzo często.
Te gofry na jogurcie bez glutenu i nabiału zagoszczą już na dłużej na naszym stole. Na śniadanie czy drugie śniadanie są idealne. Gotowe dosłownie w kilka chwil.
Podałam je z ubitą śmietanką kokosową ze stałej części mleka kokosowego z dodatkiem odrobiny słodzika i ze świeżymi borówkami. Pychota, mówię Wam!
Gofry bezglutenowe i wegańskie na jogurcie
Składniki
- 2 kubeczki jogurtów kokosowych po 160g
- ½ szklanki wody lub mleka roślinnego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka mąki z sorgo lub ryżowa, owsiana, gryczana
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
Wykonanie
- Jogurty o temperaturze pokojowej przekładam do miski. Dodaję wodę lub mleko roślinne, olej i mieszam.
- Dosypuję resztę składników i mieszam trzepaczką lub łyżką.
- Odstawiam ciasto na kilka minut. W tym czasie rozgrzewam grill elektryczny lub gofrownicę.
- Nakładam porcje ciasta i piekę kilka minut.
właśnie je zrobiłam, wyszły bardzo dobre,córka zadowolona. Gofry z owocami bardzo smaczne. Ja chyba troszkę za długo je piekłam bo wyszły ciut za twarde ale za to bardzo chrupiące i w środku też upieczone.
Zrobiłam gofry wg przepisu, ale wyszły gumowe i surowe w środku. Podczas trzymania w gofrownicy wytrąciło się z nich sporo wody. Co mogło pójść tutaj nie tak?
Rozumiem,że te gofry powinny wyjść w sandwichu który ma wymienne wkładki na gofry?:)
Super przepis, wyszły idealne! Mimo, że dałam siemienia zamiast babki, której nie miałam. Pychota!
O, bardzo się cieszę! Dziękuję pięknie za komentarz 🙂
Pierwsze gofry, które mi wyszły!! Bardzo dziękuję!!
Cieszę się bardzo!