Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Zupa grzybowa z jarzynami i łazankamiPrzed Świętami zdążę wstawić jeszcze jeden wigilijny przepis 🙂 Tym razem zupa grzybowa z jarzynami. Taką zupę grzybową na Wigilię przygotowywała moja mama i jest to smak, który zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Większość osób gotuje zupę grzybową z suszonych grzybów czystą z łazankami. U nas zawsze była taka gęsta i pożywna z warzywami i łazankami.

Może się skusicie, aby taką przygotować na jutrzejszą Wigilię? Ja polecam!

Polecam pozostałe moje przepisy na świąteczne dania: Pierniki bezglutenowe i pierogi bezglutenowe.

A przy okazji wszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Pyszna, gęsta z dużą ilością warzyw i łazankami
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 50 g suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. małe marchewki
  • 1 szt. pietruszka
  • 1/4 szt. selera
  • 1 kawałek pora
  • 2,5-3 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 szt. ziele angielskie
  • 200 g makaronu łazanki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietany może być roślinna
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę minimum 2 godziny.
  • Cebulę kroję w kostkę. Warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieram i trę na grubych oczkach. Namoczone grzyby kroję na mniejsze kawałki, a wodę z moczenia grzybów zachowuję.
  • W garnku, w którym będę gotować zupę podgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę, chwilę smażę. Dokładam warzywa i grzyby. Zalewam wodą z moczenia grzybów i ok 2,5 l wody. Dodaję sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie, solę i pieprzę, Gotuję na małym ogniu ok 30 minut.
  • Po tym czasie wsypuję suche łazanki i gotuję jeszcze ok 7 minut, często mieszając. Doprawiam w razie potrzeby, Podaję w głębokim talerzu z kleksem śmietany.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 592 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating