You are currently viewing Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami
Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Zupa grzybowa z jarzynami i łazankamiPrzed Świętami zdążę wstawić jeszcze jeden wigilijny przepis 🙂 Tym razem zupa grzybowa z jarzynami. Taką zupę grzybową na Wigilię przygotowywała moja mama i jest to smak, który zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Większość osób gotuje zupę grzybową z suszonych grzybów czystą z łazankami. U nas zawsze była taka gęsta i pożywna z warzywami i łazankami. W Wigilię tej zupy jemy dosłownie chochelkę, bo przecież na stole jest jeszcze mnóstwo innych pyszności. Zupa grzybowa ze świeżych grzyby z warzywami poleca się nie tylko w Święta. W sezonie grzybobrania również będzie idealnym sposobem na wykorzystanie leśnych zbiorów.

Może się skusicie, aby taka zupa grzybowa zagościła również  w waszych domach? Ja polecam!

Polecam pozostałe moje przepisy na świąteczne dania: Pierniki bezglutenowe i pierogi bezglutenowe. Zapraszam również do obejrzenia nagrania warsztatów z gotowania pierogów bezglutenowych, gdzie uczę jak zrobić idealne pierogi uwzględniając różne ograniczenia w diecie bezglutenowej. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: warsztaty.

Przy okazji wszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Pyszna, gęsta z dużą ilością warzyw i łazankami
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 50 g suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. małe marchewki
  • 1 szt. pietruszka
  • 1/4 szt. selera
  • 1 kawałek pora
  • 2,5-3 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 szt. ziele angielskie
  • 200 g makaronu łazanki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietany może być roślinna
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę minimum 2 godziny.
  • Cebulę kroję w kostkę. Warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieram i trę na grubych oczkach. Namoczone grzyby kroję na mniejsze kawałki, a wodę z moczenia grzybów zachowuję.
  • W garnku, w którym będę gotować zupę podgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę, chwilę smażę. Dokładam warzywa i grzyby. Zalewam wodą z moczenia grzybów i ok 2,5 l wody. Dodaję sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie, solę i pieprzę, Gotuję na małym ogniu ok 30 minut.
  • Po tym czasie wsypuję suche łazanki i gotuję jeszcze ok 7 minut, często mieszając. Doprawiam w razie potrzeby, Podaję w głębokim talerzu z kleksem śmietany.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 1 401 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating