Przed Świętami zdążę wstawić jeszcze jeden wigilijny przepis 🙂 Tym razem zupa grzybowa z jarzynami. Taką zupę grzybową na Wigilię przygotowywała moja mama i jest to smak, który zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Większość osób gotuje zupę grzybową z suszonych grzybów czystą z łazankami. U nas zawsze była taka gęsta i pożywna z warzywami i łazankami. W Wigilię tej zupy jemy dosłownie chochelkę, bo przecież na stole jest jeszcze mnóstwo innych pyszności. Zupa grzybowa ze świeżych grzyby z warzywami poleca się nie tylko w Święta. W sezonie grzybobrania również będzie idealnym sposobem na wykorzystanie leśnych zbiorów.
Może się skusicie, aby taka zupa grzybowa zagościła również w waszych domach? Ja polecam!
Polecam pozostałe moje przepisy na świąteczne dania: Pierniki bezglutenowe i pierogi bezglutenowe. Zapraszam również do obejrzenia nagrania warsztatów z gotowania pierogów bezglutenowych, gdzie uczę jak zrobić idealne pierogi uwzględniając różne ograniczenia w diecie bezglutenowej. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: warsztaty.
Przy okazji wszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami
Składniki
- 50 g suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
- 1 szt. cebula
- 2 szt. małe marchewki
- 1 szt. pietruszka
- 1/4 szt. selera
- 1 kawałek pora
- 2,5-3 l wody
- 1 liść laurowy
- 2-3 szt. ziele angielskie
- 200 g makaronu łazanki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka śmietany może być roślinna
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
- Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę minimum 2 godziny.
- Cebulę kroję w kostkę. Warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieram i trę na grubych oczkach. Namoczone grzyby kroję na mniejsze kawałki, a wodę z moczenia grzybów zachowuję.
- W garnku, w którym będę gotować zupę podgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę, chwilę smażę. Dokładam warzywa i grzyby. Zalewam wodą z moczenia grzybów i ok 2,5 l wody. Dodaję sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie, solę i pieprzę, Gotuję na małym ogniu ok 30 minut.
- Po tym czasie wsypuję suche łazanki i gotuję jeszcze ok 7 minut, często mieszając. Doprawiam w razie potrzeby, Podaję w głębokim talerzu z kleksem śmietany.