Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zupa grzybowa z jarzynamiPrzed Świętami zdążę wstawić jeszcze jeden wigilijny przepis 🙂 Tym razem zupa grzybowa z jarzynami. Taką zupę grzybową na Wigilię przygotowywała moja mama i jest to smak, który zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Większość osób gotuje zupę grzybową z suszonych grzybów czystą z łazankami. U nas zawsze była taka gęsta i pożywna z warzywami i łazankami.

Może się skusicie, aby taką przygotować na jutrzejszą Wigilię? Ja polecam!

Polecam pozostałe moje przepisy na świąteczne dania: Pierniki bezglutenowe i pierogi bezglutenowe.

A przy okazji wszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Wydruk przepisu
Zupa grzybowa z jarzynami i łazankami
Pyszna, gęsta z dużą ilością warzyw i łazankami
Zupa grzybowa z jarzynami
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 50 g suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. małe marchewki
  • 1 szt. pietruszka
  • 1/4 szt. selera
  • 1 kawałek pora
  • 2,5-3 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 szt. ziele angielskie
  • 200 g makaronu łazanki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietany może być roślinna
  • sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 50 g suszonych prawdziwków mogą być podgrzybki
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. małe marchewki
  • 1 szt. pietruszka
  • 1/4 szt. selera
  • 1 kawałek pora
  • 2,5-3 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 szt. ziele angielskie
  • 200 g makaronu łazanki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietany może być roślinna
  • sól, pieprz do smaku
Zupa grzybowa z jarzynami
Sposób przygotowania
  1. Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę minimum 2 godziny.
  2. Cebulę kroję w kostkę. Warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieram i trę na grubych oczkach. Namoczone grzyby kroję na mniejsze kawałki, a wodę z moczenia grzybów zachowuję.
  3. W garnku, w którym będę gotować zupę podgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę, chwilę smażę. Dokładam warzywa i grzyby. Zalewam wodą z moczenia grzybów i ok 2,5 l wody. Dodaję sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie, solę i pieprzę, Gotuję na małym ogniu ok 30 minut.
  4. Po tym czasie wsypuję suche łazanki i gotuję jeszcze ok 7 minut, często mieszając. Doprawiam w razie potrzeby, Podaję w głębokim talerzu z kleksem śmietany.

(Visited 67 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *