Kotlety ryżowe z mięsem gotowanym z rosołu

Wczoraj był rosół, jak to na niedzielę przystało. Myślałam, że dziś zrobię więc pomidorową, ale niestety z rosołu zostało tylko mięso i warzywa. Tak, zjedliśmy we czwórkę tzn ja mąż, 5 latek i 2 latka cały gar rosołu w jeden dzień.  😀

Warzywa wykorzystaliśmy do przygotowania szałotu (sałatki jarzynowej), a mięso? no właśnie. Nie miałam ani czasu ani ochoty robić pierogów z mięsem czy krokietów. Poza tym mięsa nie było aż tak dużo, żeby wystarczyło na taką ilość farszu, aby głodna rodzinka Nicponiów mogła sobie pojeść. Wymyśliłam, że z ryżem i jakimś wyraźnym w smaku dodatkiem mogłoby być ciekawie. Ugotowałam więc ryż, mięso zmieliłam, dodałam pomidory suszone i tak oto powstały kotlety ryżowe z mięsem gotowanym z rosołu z suszonymi pomidorami. Kotlety wyszły bardzo smaczne, smakowały zarówno nam, jak i naszym dzieciom. Myślę, że często będą lądować na stole nie tylko w poniedziałki 😉

Ja do tych kotletów ryżowych użyłam pomidorów suszonych bez zalewy, ale jeśli chcecie możecie użyć takich w słoiku z olejem. Olej  z suszonych pomidorów świetnie nada się do przesmażenia cebuli i czosnku. 🙂 Wiem, że z tymi suszonymi pomidorami już nudzę, bo ostatnio je dodaję wszędzie gdzie się tylko da( np do zwykłych mielonych), ale co ja mogę, że nam tak smakują? 🙂

Jeśli więc nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu to polecam Wam takie pyszne kotlety z ryżem i mięsem gotowanym. Są wyjątkowo smaczne, a nic się nie marnuje. Ostatnio jest moda na gotowanie i ogólnie życie w stylu Zerowaste czyli zero odpadów. Myślę, że takie danie wpasowuje się w tę filozofię jak ulał 🙂

Podobają Wam się takie kotlety ryżowe z mięsem i suszonymi pomidorami?

Kliknijcie w ikonki Facebooka lub Instagrama, polubcie, obserwujcie i udostępniajcie. Będzie większa szansa, że nie przeoczycie nowych przepsów 🙂 Dziękuję z góry!

Jakie macie jeszcze pomysły na wykorzystanie resztek z rosołu?

Kotlety ryżowe z mięsem gotowanym z rosołu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 8 kotlecików
Przygotowanie 30 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 35 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g mięsa ugotowanego np z kurczaka, indyka
  • 100 g ryżu odmierzony surowy
  • 1/2 marchewki ugotowanej np w rosole
  • 1/2 pietruszki ugotowanej np w rosole
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy lub suchych
  • pęczek pietruszki zielonej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Ryż ugotowałam w osolonej wodzie i wystudziłam
  • Mięso zmieliłam razem z ugotowaną marchewką i pietruszką.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam, dodałam zmielone mięso i smażyłam chwilę razem.
  • Pomidory zalałam gorącą wodą i po kilku minutach odcedziłam i posiekałam drobno. Jeśli używasz pomidorów w oleju, wystarczy że je posiekasz drobno
  • Mięso, ryż i pomidory łączę w misce. Dodaję posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mocząc dłonie w wodzie formułuję z masy kotleciki i obtaczam w tartej bułce. Jeśli nie są całkiem zimne wkładam je jeszcze na 20 minut do lodówki. Przed smażeniem muszą być zimne.
  • Smażę na oleju z każdej strony aż się zarumienią
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 8 570 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołku. Chętnie skorzystam przy kolejnej okazji. A kotlety bardzo lubię w każdej postaci 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *