Pierogi z mięsem – czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Pierogi z mięsemZ niedzielnego obiadu u teściowej wyniosłam mięso z rosołu, mając w głowie pomysł na jego wykorzystanie. Ciasto na pierogi miałam zamrożone, więc wybór dania na następny dzień był przesądzony. Muszą być pierogi, pierogi z mięsem! Mój syn bardzo lubi pierogi z mięsem

Pamiętam, kiedy w zeszłym roku byliśmy na urlopie i stołowaliśmy się na mieście przez 2 tygodnie, syn za każdym razem zamawiał pierogi z mięsem. Szczerze mówiąc, mi też by się nie znudziły, choć oczywiście takie zrobione samemu w domu są o niebo lepsze! A jeszcze popijane domowym czystym barszczem, to już w ogóle bajka! Zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem mimo tego, że są dość pracochłonne. Jeśli jednak mamy już ugotowane mięso z rosołu, to przygotowanie takich pierogów z mięsem nie zabierze aż tyle czasu.

Mięso z rosołu często wykorzystuję do różnego rodzaju dań. Najczęściej są to farsze do pierogów, krokietów czy pyz, a czasem do sałatki. Z takiego mięsiwa można również przygotować pyszną pastę na chleb.

Tutaj pokazałam ciasto na pierogi bezglutenowe, a dziś tradycyjne ciasto na pierogi pszenne z farszem mięsnym. Takie pierogi polane skwarkami może nie są daniem fit, ale warto od czasu do czasu się skusić. Zawsze możecie z takiej okrasy zrezygnować, jeśli jesteście na diecie 🙂

Zapraszam!

A jak Ty wykorzystujesz mięso z rosołu?

 

(Visited 48 538 times, 24 visits today)
Wydruk przepisu
Pierogi z mięsem - czyli jak wykorzystać mięso z rosołu
Pierogi z mięsem przepis
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
ciasto na pierogi
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz z mięsa
  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
ciasto na pierogi
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz z mięsa
  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Pierogi z mięsem przepis
Sposób przygotowania
ciasto na pierogi
  1. Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, ale miękkie. Najlepiej na początku dodać trochę mniej mąki i dosypać w razie potrzeby. Wyrobione ciasto nie zbyt łatwo przyjmuje więcej wody, więc łatwiej będzie dosypać mąki w razie czego.
  2. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam kółka szklanką.
    Pierogi z mięsem
  3. Na każde kółko kładę łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżam wodą i sklejam
    Pierogi z mięsem
  4. Odkładam na stolnicę lub blat posypany mąką.
    Pierogi z mięsem
  5. Pierogi wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
farsz mięsny do pierogów
  1. Mięso mielę bardzo drobno, lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
    Farsz do pierogów z mięsem
  2. Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. Farsz powinien być dość mocno pieprzny.
  3. Jeśli farsz jest za suchy, a zwykle tak jest, dodaję kilka łyżek rosołu lub w ostateczności wody. Mięso musi się kleić a nie rozsypywać.

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

22 Odpowiedzi do “Pierogi z mięsem – czyli jak wykorzystać mięso z rosołu”

  1. Robiłam drugi raz pierogi i muszę przyznać że zostaje przy tym przepisie ☺ciasto wyszło elastyczne i pyszne. Polecam!

  2. Wspaniały przepis!!!. Jasny, czytelny. Pierogi robiłam pierwszy raz w życiu i ze strachem w oczach. Chyba stworzyłam arcydzieło, moja rodzina jest zachwycona. Zajadali się 🙂

  3. A w wersji bezglutenowej? ale niestety gryki nie możemy. Czy ten przepis wyjdzie mi np. na ryżowej, kukurydzianej lub owsianej? Pozdrawiam 🙂

  4. też ostatnio miałam pierogi z mięsem z rosołu, ale samo drobiowe. Pierwszy raz robiłąm i farsz był nieco zbyt suchy. Twój przepis na ciasto podoba mi się bardziej, może następnym razem go wykorzystam

    1. Dziękuję 🙂 Jednak do wszelakich farszów samo drobiowe może być za suche. Ja zawsze mieszam, albo z wołowym, albo z wieprzowym – najlepiej się nadaje karkówka 😉 Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, mam nadzieję że wyjdzie pysznie 🙂

  5. Piękne pierogi 🙂 Już wiem jak to się robi, żeby po ugotowaniu nadal były tak puchate jak przed 😀 Dziękuję! Mi zawsze wychodzą nieco szczuplejsze, ale dodaję niebezpieczni mało farszu się okazuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    1. Dziękuję 🙂 ja tam farszu upycham ile wlezie 😀 ciasto jest elastyczne i można ponaciągać, żeby się ładnie zlepiły 🙂 no chyba że bezglutenowe, to już trzeba tak bardziej oszczędnie 🙂 pozdrawiam!

  6. Odkąd pamiętam rosół zawsze oznaczał pierogi i jeśli jakimś cudem nie został zjedzony do ostatniej kropli to także pomidorową 😛 Co prawda nie przepadam na pierogami z mięsem, ale narobiłaś mi takiej ochoty na pierogi, że chyba skuszę się na zrobienie ruskich 😉

  7. Uwielbiam takie pierogi… i jeszcze ruskie i ze szpinakiem, z kaszą gryczaną… wszystkie! Ja mięso z rosołu zawożę mamie, bo ona kocha lepić pierogi! Mi na to brakuje czasu 😉

    1. U mnie teściowa jest mistrzynią pierogów, jak lepi to hurtowo! ja nie robiłam za często, ale moja rodzina uwielbia więc czasem się zdarza. Fakt, trochę praco i czasochłonne, ale warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *