Pierogi z mięsem – czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Pierogi z mięsemZ niedzielnego obiadu u teściowej wyniosłam mięso z rosołu, mając w głowie pomysł na jego wykorzystanie. Ciasto na pierogi miałam zamrożone, więc wybór dania na następny dzień był przesądzony. Muszą być pierogi, pierogi z mięsem! Mój syn bardzo lubi pierogi z mięsem

Pamiętam, kiedy w zeszłym roku byliśmy na urlopie i stołowaliśmy się na mieście przez 2 tygodnie, syn za każdym razem zamawiał pierogi z mięsem. Szczerze mówiąc, mi też by się nie znudziły, choć oczywiście takie zrobione samemu w domu są o niebo lepsze! A jeszcze popijane domowym czystym barszczem, to już w ogóle bajka! Zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem mimo tego, że są dość pracochłonne. Jeśli jednak mamy już ugotowane mięso z rosołu, to przygotowanie takich pierogów z mięsem nie zabierze aż tyle czasu.

Mięso z rosołu często wykorzystuję do różnego rodzaju dań. Najczęściej są to farsze do pierogów, krokietów czy pyz, a czasem do sałatki. Z takiego mięsiwa można również przygotować pyszną pastę na chleb.

Tutaj pokazałam ciasto na pierogi bezglutenowe, a dziś tradycyjne ciasto na pierogi pszenne z farszem mięsnym. Takie pierogi polane skwarkami może nie są daniem fit, ale warto od czasu do czasu się skusić. Zawsze możecie z takiej okrasy zrezygnować, jeśli jesteście na diecie 🙂

Zapraszam!

A jak Ty wykorzystujesz mięso z rosołu?

Pierogi z mięsem przepis

Pierogi z mięsem - czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 40 sztuk
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 15 minutes
Łącznie 55 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

ciasto na pierogi

  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz z mięsa

  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

ciasto na pierogi

  • Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, ale miękkie. Najlepiej na początku dodać trochę mniej mąki i dosypać w razie potrzeby. Wyrobione ciasto nie zbyt łatwo przyjmuje więcej wody, więc łatwiej będzie dosypać mąki w razie czego.
  • Ciasto rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam kółka szklanką.
    Pierogi z mięsem
  • Na każde kółko kładę łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżam wodą i sklejam
    Pierogi z mięsem
  • Odkładam na stolnicę lub blat posypany mąką.
    Pierogi z mięsem
  • Pierogi wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.

farsz mięsny do pierogów

  • Mięso mielę bardzo drobno, lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
    Farsz do pierogów z mięsem
  • Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. Farsz powinien być dość mocno pieprzny.
  • Jeśli farsz jest za suchy, a zwykle tak jest, dodaję kilka łyżek rosołu lub w ostateczności wody. Mięso musi się kleić a nie rozsypywać.
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!
(Visited 54 455 times, 190 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Czy ugotowane mięso wołowo drobiowe da radę zmielić ręcznym blenderem? Bo same drobiowe jest chyba wystarczająco miękkie by to zrobić ale wołowe? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia a Pani przepis bardzo mi się spodobał, w szczególności ten farsz 🙂 chętnie bym zrobiła!

    1. Myślę, że jeśli wołowina jest dobrze ugotowana i miękka to powinno nie być problemu. Ja też nie mam maszynki do mięsa, a mięso blenduje w malakserze,który miałam dołączony do blendera ręcznego. Samym ręcznym myślę, że też się da 🙂

  2. Robiłam drugi raz pierogi i muszę przyznać że zostaje przy tym przepisie ☺ciasto wyszło elastyczne i pyszne. Polecam!

  3. Wspaniały przepis!!!. Jasny, czytelny. Pierogi robiłam pierwszy raz w życiu i ze strachem w oczach. Chyba stworzyłam arcydzieło, moja rodzina jest zachwycona. Zajadali się 🙂

  4. A w wersji bezglutenowej? ale niestety gryki nie możemy. Czy ten przepis wyjdzie mi np. na ryżowej, kukurydzianej lub owsianej? Pozdrawiam 🙂

  5. też ostatnio miałam pierogi z mięsem z rosołu, ale samo drobiowe. Pierwszy raz robiłąm i farsz był nieco zbyt suchy. Twój przepis na ciasto podoba mi się bardziej, może następnym razem go wykorzystam

    1. Dziękuję 🙂 Jednak do wszelakich farszów samo drobiowe może być za suche. Ja zawsze mieszam, albo z wołowym, albo z wieprzowym – najlepiej się nadaje karkówka 😉 Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, mam nadzieję że wyjdzie pysznie 🙂

  6. Piękne pierogi 🙂 Już wiem jak to się robi, żeby po ugotowaniu nadal były tak puchate jak przed 😀 Dziękuję! Mi zawsze wychodzą nieco szczuplejsze, ale dodaję niebezpieczni mało farszu się okazuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    1. Dziękuję 🙂 ja tam farszu upycham ile wlezie 😀 ciasto jest elastyczne i można ponaciągać, żeby się ładnie zlepiły 🙂 no chyba że bezglutenowe, to już trzeba tak bardziej oszczędnie 🙂 pozdrawiam!

  7. Odkąd pamiętam rosół zawsze oznaczał pierogi i jeśli jakimś cudem nie został zjedzony do ostatniej kropli to także pomidorową 😛 Co prawda nie przepadam na pierogami z mięsem, ale narobiłaś mi takiej ochoty na pierogi, że chyba skuszę się na zrobienie ruskich 😉

  8. Uwielbiam takie pierogi… i jeszcze ruskie i ze szpinakiem, z kaszą gryczaną… wszystkie! Ja mięso z rosołu zawożę mamie, bo ona kocha lepić pierogi! Mi na to brakuje czasu 😉

    1. U mnie teściowa jest mistrzynią pierogów, jak lepi to hurtowo! ja nie robiłam za często, ale moja rodzina uwielbia więc czasem się zdarza. Fakt, trochę praco i czasochłonne, ale warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *