Pierogi z mięsem – czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Pierogi z mięsemZ niedzielnego obiadu u teściowej wyniosłam mięso z rosołu, mając w głowie pomysł na jego wykorzystanie. Ciasto na pierogi miałam zamrożone, więc wybór dania na następny dzień był przesądzony. Muszą być pierogi, pierogi z mięsem! Mój syn bardzo lubi pierogi z mięsem

Pamiętam, kiedy w zeszłym roku byliśmy na urlopie i stołowaliśmy się na mieście przez 2 tygodnie, syn za każdym razem zamawiał pierogi z mięsem. Szczerze mówiąc, mi też by się nie znudziły, choć oczywiście takie zrobione samemu w domu są o niebo lepsze! A jeszcze popijane domowym czystym barszczem, to już w ogóle bajka! Zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem mimo tego, że są dość pracochłonne. Jeśli jednak mamy już ugotowane mięso z rosołu, to przygotowanie takich pierogów z mięsem nie zabierze aż tyle czasu.

Mięso z rosołu często wykorzystuję do różnego rodzaju dań. Najczęściej są to farsze do pierogów, krokietów czy pyz, a czasem do sałatki. Z takiego mięsiwa można również przygotować pyszną pastę na chleb.

Tutaj pokazałam ciasto na pierogi bezglutenowe, a dziś tradycyjne ciasto na pierogi pszenne z farszem mięsnym. Takie pierogi polane skwarkami może nie są daniem fit, ale warto od czasu do czasu się skusić. Zawsze możecie z takiej okrasy zrezygnować, jeśli jesteście na diecie 🙂

Zapraszam!

A jak Ty wykorzystujesz mięso z rosołu?

Pierogi z mięsem przepis

Pierogi z mięsem - czyli jak wykorzystać mięso z rosołu

Kategoria: Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 40 sztuk
Przygotowanie 40 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 55 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

ciasto na pierogi

  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

farsz z mięsa

  • 600-800 g mięsa ugotowanego wołowe i drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

ciasto na pierogi

  • Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, ale miękkie. Najlepiej na początku dodać trochę mniej mąki i dosypać w razie potrzeby. Wyrobione ciasto nie zbyt łatwo przyjmuje więcej wody, więc łatwiej będzie dosypać mąki w razie czego.
  • Ciasto rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam kółka szklanką.
    Pierogi z mięsem
  • Na każde kółko kładę łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżam wodą i sklejam
    Pierogi z mięsem
  • Odkładam na stolnicę lub blat posypany mąką.
    Pierogi z mięsem
  • Pierogi wrzucam partiami do osolonego wrzątku. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.

farsz mięsny do pierogów

  • Mięso mielę bardzo drobno, lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
    Farsz do pierogów z mięsem
  • Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do mięsa. Przyprawiam. Farsz powinien być dość mocno pieprzny.
  • Jeśli farsz jest za suchy, a zwykle tak jest, dodaję kilka łyżek rosołu lub w ostateczności wody. Mięso musi się kleić a nie rozsypywać.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 85 549 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Chętnie zobaczyłbym przepis na wspomnianą we wpisie pastę do chleba z mięsa z rosołu. U nas prawie zawsze zostaje mięso z zup i nie ma pomysłu jak je wykorzystać.

  2. Czy ugotowane mięso wołowo drobiowe da radę zmielić ręcznym blenderem? Bo same drobiowe jest chyba wystarczająco miękkie by to zrobić ale wołowe? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia a Pani przepis bardzo mi się spodobał, w szczególności ten farsz 🙂 chętnie bym zrobiła!

    1. Myślę, że jeśli wołowina jest dobrze ugotowana i miękka to powinno nie być problemu. Ja też nie mam maszynki do mięsa, a mięso blenduje w malakserze,który miałam dołączony do blendera ręcznego. Samym ręcznym myślę, że też się da 🙂

  3. Robiłam drugi raz pierogi i muszę przyznać że zostaje przy tym przepisie ☺ciasto wyszło elastyczne i pyszne. Polecam!

  4. Wspaniały przepis!!!. Jasny, czytelny. Pierogi robiłam pierwszy raz w życiu i ze strachem w oczach. Chyba stworzyłam arcydzieło, moja rodzina jest zachwycona. Zajadali się 🙂

  5. A w wersji bezglutenowej? ale niestety gryki nie możemy. Czy ten przepis wyjdzie mi np. na ryżowej, kukurydzianej lub owsianej? Pozdrawiam 🙂

  6. też ostatnio miałam pierogi z mięsem z rosołu, ale samo drobiowe. Pierwszy raz robiłąm i farsz był nieco zbyt suchy. Twój przepis na ciasto podoba mi się bardziej, może następnym razem go wykorzystam

    1. Dziękuję 🙂 Jednak do wszelakich farszów samo drobiowe może być za suche. Ja zawsze mieszam, albo z wołowym, albo z wieprzowym – najlepiej się nadaje karkówka 😉 Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, mam nadzieję że wyjdzie pysznie 🙂

  7. Piękne pierogi 🙂 Już wiem jak to się robi, żeby po ugotowaniu nadal były tak puchate jak przed 😀 Dziękuję! Mi zawsze wychodzą nieco szczuplejsze, ale dodaję niebezpieczni mało farszu się okazuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    1. Dziękuję 🙂 ja tam farszu upycham ile wlezie 😀 ciasto jest elastyczne i można ponaciągać, żeby się ładnie zlepiły 🙂 no chyba że bezglutenowe, to już trzeba tak bardziej oszczędnie 🙂 pozdrawiam!

  8. Odkąd pamiętam rosół zawsze oznaczał pierogi i jeśli jakimś cudem nie został zjedzony do ostatniej kropli to także pomidorową 😛 Co prawda nie przepadam na pierogami z mięsem, ale narobiłaś mi takiej ochoty na pierogi, że chyba skuszę się na zrobienie ruskich 😉

  9. Uwielbiam takie pierogi… i jeszcze ruskie i ze szpinakiem, z kaszą gryczaną… wszystkie! Ja mięso z rosołu zawożę mamie, bo ona kocha lepić pierogi! Mi na to brakuje czasu 😉

    1. U mnie teściowa jest mistrzynią pierogów, jak lepi to hurtowo! ja nie robiłam za często, ale moja rodzina uwielbia więc czasem się zdarza. Fakt, trochę praco i czasochłonne, ale warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating