Dla odmiany po ostatnich wpisach wypełnionych wypiekami dziś chcę Was zaprosić na zupkę. Zupa krem z warzyw z kaszą jaglaną. To bardzo prosta zupa, którą pokochają dzieci. Moi pokochali. Bardzo im smakowała.
Wiem, że większość osób pod tym postem na fanpageu prosiło, bym opublikowała kolejne wypieki, jednak kiedy zrobiłam tę zupkę, poczułam, że ten przepis nie może czekać.
Zazwyczaj zupy krem dla dzieci robiłam z dodatkiem ziemniaków. Kremy wychodzą wtedy gęste, gładkie i zupa jest bardziej syta. Ostatnio jednak moje dotychczasowe przyzwyczajenia musiały pójść w odstawkę. Zupy gotuję dla moich dzieci, ale często jada u nas również chłopczyk, który ma wiele więcej ograniczeń w diecie niż moi alergicy. Między innymi nie może jeść ziemniaków. Jak to zawsze na początku bywa, po informacji o tym, że kolejny produkt musimy wyłączyć z diety, człowiek nagle zaczyna wątpić. No ale jak ja mam gotować zupy bez ziemniaków? Jak zrobić zupę krem dla takiego dziecka? Przecież tyle zup, które do tej pory gotowałam były z dodatkiem ziemniaków. Jarzynowa, ogórkowa, porowa, grochówka itp. Jednak później na szczęście przychodzi etap akceptacji i okazuje się, że wcale nie jest to tak trudne, jak się na początku wydawało. Brzmi znajomo? Bo ja myślę, że to naturalna reakcja każdego, kto dowiaduje się o tym, że musi stosować dietę.
Zupa krem z warzyw z kaszą jaglaną – jak zrobić zupę krem bez ziemniaków?
Zupy z dodatkiem kaszy czy ryżu też są syte i smakują dzieciom. Zajadał ją ze smakiem nawet mój najmłodszy Nicpoń. 🙂
Kremy można zrobić z większą ilością warzyw. Można dodać więcej pietruszki i selera, dodać kalarepę, czarną rzepę. Można również dodać do nich np. kaszę jaglaną. Po zblendowaniu, taka zupka z kaszą jaglaną jest gęsta i sycąca, ale również bardzo zdrowa! Kasza jaglana ma przecież mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Zupa krem z warzy w kaszą jaglaną
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 por
- ¼ szklanki kaszy jaglanej (surowej)
- 1-1½ litra wody
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- tymianek
- sól, pieprz
Wykonanie
- Marchew, pietruszkę i por obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Por myję i kroję w talarki.
- Do garnka wlewam kilka łyżek oliwy. Dodaję por i podsmażam go aż zmięknie.Dodaję pokrojone warzywa. Zalewam wodą i gotuję pod przykryciem 10 minut.
- Po tym czasie dosypuję przepłukaną kaszę jaglaną (surową)Wsypuję łyżeczkę soli. Gotuję dalej ok. 15 minut, do momentu, kiedy warzywa i kasza będą miękkie.
- Blenduję na gładki krem. Doprawiam ewentualnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
Zupa krew z kaszą jaglaną?:-) Pierwszy raz słyszę o takim pomyśle, ale bardzo mnie zaciekawił. Uwielbiam zupy krem, więc chętnie wypróbuję taki patent. Kaszę jaglaną często wykorzystuję w kuchni, więc myślę, że i w takim wydaniu zasmakuje całej mojej rodzinie. Wypróbuję na jutrzejszy obiad 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Myślę, że kasza jaglana to świetny dodatek do zupy, który wzbogaci ją m.in. w witaminę B6 i magnez!
Dokładnie tak! 🙂
Dziękuję za przepis, to pierwsza zupa od wielu tygodni, którą mój synek wkoncu zjadł
Cieszę się bardzo!