fbpx

Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Niedługo Święta Wielkanocne. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowy przepis na babkę. Tym razem jest to wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem.

Na blogu mam już kilka przepisów na babki. Jest bezglutenowa i wegańska babka na aquafabie, bezglutenowa i wegańska babka piaskowa, a teraz coś dla osób, które mogą spożywać produkty z glutenem, ale nie mogą jeść nabiału i jajek.

Wegańska babka drożdżowa z lukrem kawowym to pyszna propozycja na Wielkanoc, ale nie tylko. Lukier ma cudowny, kawowy smak, który z delikatnie pomarańczowym ciastem drożdżowym zgrywa się w duet idealny. Dzięki temu, że używamy kawy zbożowej, spokojnie mogą ją zajadać dzieci. Ten przepis doskonale się sprawdzi na co dzień. Najlepiej smakuje na Wielkanoc ale i np. w niedzielne przedpołudnie w towarzystwie filiżanki kawy zbożowej Inka.

Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Przepis na wegańską babkę drożdżową jest bardzo prosty. Wymaga trochę czasu, gdyż ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, ale ten czas wyrastania możemy wykorzystać na inne aktywności, których przed Świętami nie brakuje. Ważne jest, by ciasto dobrze wyrobić. Surowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być. Jeśli będziemy dosypywać większą ilość mąki, babka może wyjść zbyt twarda i słabo wyrośnięta.

Taka wegańska babka drożdżowa jest pyszna zaraz po upieczeniu, ale zachowuje świeżość nawet kilka dni. Przechowuję ją w temperaturze pokojowej, przykrytą woreczkiem foliowym. Do trzech dni spokojnie można się nią zajadać. Dalej jest miękka i puszysta.

Zapach świeżej, ciepłej babki drożdżowej na pewno sprawi, że będzie Was kusiło rozkrojenie jej jeszcze ciepłej, ale jednak zalecam, by się powstrzymać. Najlepiej jest poczekać i kroić babkę całkowicie wystudzoną.

Dajcie znać, czy ją upiekliście i jak Wam smakowała. Jeśli uda Wam się zrobić zdjęcie i wysłać jako wiadomość na Facebooku czy mailem na adres: karolina.nicpon@gmail.com, to będę bardzo szczęśliwa. Na moim profilu na Facebooku jest specjalny album ze zdjęciami moich przepisów w Waszym wykonaniu. Zachęcam do wysyłania opinii i zdjęć.

Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem

Wydruk przepisu
Wegańska babka drożdżowa z kawowym lukrem
Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania (pieczenia) 35 minut
Porcje
forma na babkę (ok 23 cm średnicy)
Składniki
Wegańska babka drożdżowa
  • 500 g mąki pszennej 3,5 szklanki
  • 30 g drożdży świeżych lub 12g suchych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru ok. 100g lub 1 łyżeczka cukru do zaczynu i 80g erytrolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 80 ml
Kawowy lukier
  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 5 łyżek gorącej wody
  • cukier puder lub erytrol zmielony na puder ok. 1/2 szklanki
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania (pieczenia) 35 minut
Porcje
forma na babkę (ok 23 cm średnicy)
Składniki
Wegańska babka drożdżowa
  • 500 g mąki pszennej 3,5 szklanki
  • 30 g drożdży świeżych lub 12g suchych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru ok. 100g lub 1 łyżeczka cukru do zaczynu i 80g erytrolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 80 ml
Kawowy lukier
  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 5 łyżek gorącej wody
  • cukier puder lub erytrol zmielony na puder ok. 1/2 szklanki
Wegańska babka drożdzowa z kawowym lukrem
Sposób przygotowania
Wegańska babka drożdżowa
  1. Z drożdży świeżych robimy zaczyn. Do kubka kruszę drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i wlewam 0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, wsypuję 2 łyżki mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  2. Mąkę przesiewam do dużej miski. Wsypuję sól, cukier, wlewam ekstrakt, zaczyn (lub drożdże suche) i resztę ciepłego mleka. Mieszam lub wyrabiam mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto będzie dość klejące. Po wstępnym wyrobieniu wlewam olej i wyrabiam dalej. Wyrabianie trwa ok 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Standardowo ja przyspieszam ten proces, wkładając miskę do piekarnika ustawionego na 40st.C ( nie może być w piekarniku włączona wentylacja czy termoobieg) Wtedy po ok 30-40 minutach ciasto podwaja objętość. W temperaturze pokojowej twa to ok 1,5 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 180st.C bez termoobiegu.
  5. Formę smaruję margaryną lub olejem kokosowym i wysypuję bułką tartą lub mąką.
  6. Ciasto przekładam do przygotowanej formy. Ciasto powinno zapełnić formę do ok 2/3 wysokości. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia aż do brzegów formy.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 35 minut, do czasu kiedy włożony do ciasta patyczek, pozostanie suchy.
  8. Wyjmuję formę z piekarnika. Czekam aż trochę przestygnie i delikatnie wyjmuję babkę z formy.
Kawowy lukier
  1. 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna zalewam 5 łyżkami gorącej wody. Dosypuję cukier puder, ciągle mieszając, do czasu, aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
  2. Polewam lukrem gotową babkę drożdżową. Kroję wystudzoną.
    Kawowy lukier
  3. Smacznego!
Pozostałe informacje

Używając erytrolu zamiast cukru możemy przygotować tę babkę w zdrowszej, bezcukrowej wersji. Łyżeczka zwykłego cukru dodana do rozczynu wystarczy, by drożdże urosły. Ten cukier zostanie przez drożdże przerobiony, a słodyczy nada ciastu dodatek erytrolu lub ksylitolu.

Erytrol lub ksylitol warto wcześniej zmiksować, by łatwiej się w cieście rozpuścił.

Wegańska babka z kawowym lukrem

Przepis powstał we współpracy z marką Inka.

(Visited 520 times, 56 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *