Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabąNa wszystkich blogach królują przepisy wielkanocne, nie inaczej jest i u mnie. Dziś zapraszam Was na nowy przepis – wegańska babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafaby. Zamiast jajek oczywiście aquafaba, którą już nie raz na blogu Wam pokazywałam.

Między innymi w przepisie na wegańskie muffinki brownie, czy bezglutenowy bezjajeczny i bezmleczny biszkopt i wiele wiele innych! Jeśli tych przepisów nie widziałaś/łeś, a unikasz jajek w diecie, to nadrabiaj czym prędzej 🙂

Wracając do babki… Podstawą jest aquafaba, mąka ziemniaczana i olej. Zależało mi na tym, by babka była bezglutenowa i wegańska. Niestety z zamiennikami cukru babka raczej się nie uda. Można użyć zdrowszego cukru trzcinowego.

Babka bezglutenowa bez jajek, a wyrosła pięknie.  Jest puszysta jak chmurka, z chrupiącą pyszną skórką. Efekt przerósł moje oczekiwania! Synek zajadał się powtarzając, że pyszną tą babkę upiekłam 🙂 Co może ją bardziej zareklamować niż zadowolone buzie dzieci 🙂

Zniknęła bardzo szybko, dobrze że zdążyłam zdjęcia zrobić!

Na instagramie i facebookowym fanpage’u możecie zobaczyć jaką miałam pomoc w trakcie sesji zdjęciowej tej babki 😀

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów z aquafaby, uzyskać wsparcie w pieczeniu i gotowaniu bez jajek, mleka i glutenu to zapraszam Cię do mojej grupy na Facebooku.

Zachęcam do pobrania również darmowego e-booka z przepisami bez mleka, jajek i glutenu a także białego cukru. Polecam! Kliknij zdjęcie okładki by zapisać się i pobrać e-book 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 porcji
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 szklanki Aquafaba wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka lub zmielone migdały do posypania formy
  • kilka kropel soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego lub migdałowego

Wykonanie

  • Wodę z ciecierzycy wlewam do miski i na wysokich obrotach ubijam około 7-10 minut aż powstanie sztywna piana. Dosypuję małymi porcjami cukier i miksuję dalej kilka minut
    Babka bezglutenowa i bez jajek
  • Do piany przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką. Powoli wlewam olej, ciągle mieszając. Dodaję sok i skórkę z cytryny lub olejek. Kiedy masa się połączy przekładam do formy uprzednio wysypanej mąką lub migdałami.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170st.C ( z termoobiegiem) i piekę ok 40 minut do suchego patyczka 🙂 Wystudzoną babkę wyjmuję z formy i polewam lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Wegańska Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

Sprawdź pozostał bezglutenowe i wegańskie przepisy:

Bezglutenowa wegańska babka piaskowa

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego

Wegańskie bezy z aquafaby z porzeczkowym akcentem

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Pączki bez mleka i jajek – pyszne i proste

 

(Visited 17 739 times, 6 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Ta babka mi się upiekła nie jeden raz a czy jest szansa na zamianę maki ziemniaczanej? (ale nie na zadna “skrobiowa”-ani kukurydziana ani ryżowa ani z tapioka? ) u nas mogą być jajka-bo zależy mi na wypieku dla córki…

  2. A mi babka ucieka, pomocy co robić? Wszystko tak jak w przepisie, tylko na górę dałam rodzynki. To błąd?

  3. ciasto nigdy nie wychodzi puszyste. Co robie nie tak? Beza wybija na góre, reszta jest albo mokra albo sucha i rozpadająca się.

  4. Babka się przypaliła, 40 min. z termoobiegiem to stanowczo za dużo, musiałem zmniejszyć temperaturę i wyłączyć termoobieg a i tak nie dało się jej uratować. Poza tym coś mi nie pasuje w składnikach, stanowczo za dużo tego oleju jak na tyle mąki i aquafaby – nawet środek, co prawda złocisty i puszysty, był tak tłusty, że nie wyobrażam sobie jedzenia tej babki.

    1. Moje przepisy są dostosowane do mojego piekarnika, a każdy jednak jest inny, więc trzeba dostosować czas i temperaturę pieczenia do swojego. Co do ilości oleju, możliwe, że z mniejszą ilością babka też wyjdzie, ale nie próbowałam, bo nam smakuje taka. Następnym razem upiekę z mniejszą ilością i dam znać jak wyszło. Pozdrawiam!

  5. A czy próby zastąpienia cukru stewią, ksylitolem lub erytrytolem z góry skazane są na porażkę?

  6. przepis super, ciasto pyszne. ale moim zdaniem stanowczo za duzo cukru. pierwszym razem robilam dokladnie jak w przepisie i bylo za slodko. dzis dalam polowe i nadal bardzo slodkie ciasto…

  7. Witam, zamiast proszku do pieczenia dodałam sody. Ciasto ładnie wyrosło, ale w smaku czuć gorycz. piekłam już drugi raz i ponownie ten sam problem, co może być źle? Pozdrawiam

      1. ciasto udało się dopiero za 3 razem, ale nie odpuszczałam. Dodałam za dużo sody – powinno być ćwiartka łyżeczki, oraz prawie cała cytryna 🙂

  8. Witam, moja babka opadła na środku w trakcie pieczenia… dodatkowo nie da jej się pokroić, bo się rozpada… wszystkie składniki dobrze się połączyły.. jakiś pomysł?

  9. Witam. Moja babka sie juz 2 h piecze i jeszcze sie nie upiekla. Mam stary gazowy piekarnik z ktorego czesciowo uszczelka odpadla. Nie wiem moze temp trzeba zwiekszyc? Termoobiegu brak. Reszta wg przepisu

    1. niestety nie próbowałam, ale myślę, że nie bardzo. Jednak ubita aquafaba potrzebuje cukru zwykłego lub np trzcinowego, żeby ją usztywnił. Jeśli możesz używać tylko kokosowego to polecam Ci mój najnowszy przepis na babkę piaskową.

  10. Czy mogłabyś polecić jakiegos dobrego, wielofunkcyjnego robota kuchennego, który ułatwiłby mi robienie tych pyszności? Żonglowanie mikserem, blenderem, młynkiem a druga ręka dosypywanie, dolewanie produktów trochę psuje mi cała zabawę w pieczenie i gotowanie. Raczej średnia półka cenowa niż te drogie cuda typu termomix.

    1. Ja używam malaksera Bosha, którego jedną z części jest ubijaczka, a drugą blender ręczny, ale marzy mi się taki planetarny robot z miską, do którego będę tylko dosypywać i patrzeć jak się miesza 😉 Są fajne nawet do 1 tys zł 🙂 Jak się zaopatrzę w jakiś to może zrobię recenzję na blogu 🙂

  11. babka była wielką radością dla mojego alergika 3 latka:) całe swięta była radość a teraz w piekarniku następna:) pozdrawiam i dziękuję za ten przepis

  12. Babka wyszła super!! Puszysta i słodka:) tylko w smaku mocno czuć mąkę ziemniaczaną, czy można coś na to poradzić?

    1. super, że wyszła 🙂 co do smaku mąki ziemniaczanej, to mam zamiar trochę poeksperymentować z dodatkami innych mąk, choć mi w sumie to nie przeszkadza 😀 jak wyjdzie coś ciekawego to na pewno pokarzę na blogu!

  13. Wyszła przepyszna 🙂 zrobiłam z olejkiem migdałowym, pięknie pachniała. Troszkę się przypiekła, ale taka z chrupiącą skórką jeszcze bardziej smakowała. Jestem zachwyconaa aquafabą.

  14. Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Ciasto wyszło bardzo ładne, puchate i bialutkie. W smaku dobre. Może sekretem jest schłodzona aquafaba, której ja użyłam? Albo za mało ubita i dlatego ciasto nie wyrasta niektórym?

  15. Od prawie roku pierwsze ciasto które zrobilam ( młody ma uczulenie na jajka i mleko ) i zajadam sie. Wyszła pyszna 🙂 w przyszłam tygodniu planuje zrobić jeszcze raz 🙂

  16. Moja też niestety nie wyszła, zakalec w środku 🙁 🙁 Wszystko w-g przepisu, tylko zamiast cukru dałam syropu daktylowego. Piana pięknie się ubiła, wszystkie skladniki ładnie się połączyły. Nie wiem czy to wina syropu? Szkoda, bo nasza mała alergiczka nie zje w tym roku żadnego ciasta 🙁

  17. Niestety ale nie wyszla mi babka:( twarda i gumowata się zrobiła…. Nie wiem dlaczego bo robiłam wszystko wg przepisu:(

  18. Niestety ciasto nie uroslo :(. Niby niezakalec. Dalam 0,5 szklanki cukru. Zazwyczaj znacznie zmniejszam ilosc cukru i nie wplywa to na jego rosniecie. Mimo tego ze dalam mniej cukru to ciadto jest wg mnie bardzo slodkie. Poza tym wszystko robilam wg przepisu…dlaczego nie uroslo?

    1. Oj 🙁 wiem, że przygotowując bezy z aquafaby trzeba dać odpowiednio dużo cukru, bo inaczej nie wyjdą, może to był powód że babka nie urosła?
      Olej wlewałaś jak już mąka była wymieszana w cieście? Dodawałaś sok z cytryny czy olejek?

      1. Tak, olej wlalam po tym jak wymieszalam make z masa z aqufaby.olejku ani cytryny nie dawalam. Moze nastepnym razem dam tyle cukru co w przepisie.

  19. Zrobiłam babke w smaku jest pyszna niestety opadla mi w czasie pieczenia i na spodzie mam zakalec…. co mogłam zrobic zle?
    piana super mi sie ubila powoli dodalam cukier i make. moze za duzo oleju? albo cos nie tak z pieczeniem? miala pani moze podobny problem?

    1. ogólnie w zyciu lepszego ciasta nie jadlam i chcialabym zrobic jeszcze raz ale nie wiem co zmienic. czy za wysoka temperatura mogla to spowodowac? moze iekarnik mi mocniej grzeje?

  20. Tyle słyszałam o aquafabie, ale nigdy jeszcze nie wykorzystałam jej w żadnym przepisie. Muszę w końcu spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating