Na wszystkich blogach królują przepisy wielkanocne, nie inaczej jest i u mnie. Dziś zapraszam Was na nowy przepis – wegańska babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafaby. Zamiast jajek oczywiście aquafaba, którą już nie raz na blogu Wam pokazywałam.
Między innymi w przepisie na wegańskie muffinki brownie, czy bezglutenowy bezjajeczny i bezmleczny biszkopt i wiele wiele innych! Jeśli tych przepisów nie widziałaś/łeś, a unikasz jajek w diecie, to nadrabiaj czym prędzej 🙂
Wracając do babki… Podstawą jest aquafaba, mąka ziemniaczana i olej. Zależało mi na tym, by babka była bezglutenowa i wegańska. Niestety z zamiennikami cukru babka raczej się nie uda. Można użyć zdrowszego cukru trzcinowego.
Babka bezglutenowa bez jajek, a wyrosła pięknie. Jest puszysta jak chmurka, z chrupiącą pyszną skórką. Efekt przerósł moje oczekiwania! Synek zajadał się powtarzając, że pyszną tą babkę upiekłam 🙂 Co może ją bardziej zareklamować niż zadowolone buzie dzieci 🙂
Zniknęła bardzo szybko, dobrze że zdążyłam zdjęcia zrobić!
Na instagramie i facebookowym fanpage’u możecie zobaczyć jaką miałam pomoc w trakcie sesji zdjęciowej tej babki 😀
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów z aquafaby, uzyskać wsparcie w pieczeniu i gotowaniu bez jajek, mleka i glutenu to zapraszam Cię do mojej grupy na Facebooku.
Zachęcam do pobrania również darmowego e-booka z przepisami bez mleka, jajek i glutenu a także białego cukru. Polecam! Kliknij zdjęcie okładki by zapisać się i pobrać e-book 🙂
Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą
Składniki
- 0,5 szklanki Aquafaba wody z zalewy z puszki ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka lub zmielone migdały do posypania formy
- kilka kropel soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego lub migdałowego
Wykonanie
- Wodę z ciecierzycy wlewam do miski i na wysokich obrotach ubijam około 7-10 minut aż powstanie sztywna piana. Dosypuję małymi porcjami cukier i miksuję dalej kilka minut
- Do piany przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką. Powoli wlewam olej, ciągle mieszając. Dodaję sok i skórkę z cytryny lub olejek. Kiedy masa się połączy przekładam do formy uprzednio wysypanej mąką lub migdałami.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170st.C ( z termoobiegiem) i piekę ok 40 minut do suchego patyczka 🙂 Wystudzoną babkę wyjmuję z formy i polewam lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Sprawdź pozostał bezglutenowe i wegańskie przepisy:
Ta babka mi się upiekła nie jeden raz a czy jest szansa na zamianę maki ziemniaczanej? (ale nie na zadna “skrobiowa”-ani kukurydziana ani ryżowa ani z tapioka? ) u nas mogą być jajka-bo zależy mi na wypieku dla córki…
Nie próbowałam niestety, więc nie powiem czy się taka zamiana uda, ale jeśli bym miała próbować to bym dala może gryczaną białą lub sorgo czy jaglaną
A mi babka ucieka, pomocy co robić? Wszystko tak jak w przepisie, tylko na górę dałam rodzynki. To błąd?
co to znaczy, że ucieka? Płynna się zrobiła?
Z wierzchu zrobiła się twarda skorupa, natomiast cały dół był płynny.
ciasto nigdy nie wychodzi puszyste. Co robie nie tak? Beza wybija na góre, reszta jest albo mokra albo sucha i rozpadająca się.
P.S. “Zdrowsze” nie znaczy “zdrowe” ;-P
Babka się przypaliła, 40 min. z termoobiegiem to stanowczo za dużo, musiałem zmniejszyć temperaturę i wyłączyć termoobieg a i tak nie dało się jej uratować. Poza tym coś mi nie pasuje w składnikach, stanowczo za dużo tego oleju jak na tyle mąki i aquafaby – nawet środek, co prawda złocisty i puszysty, był tak tłusty, że nie wyobrażam sobie jedzenia tej babki.
Moje przepisy są dostosowane do mojego piekarnika, a każdy jednak jest inny, więc trzeba dostosować czas i temperaturę pieczenia do swojego. Co do ilości oleju, możliwe, że z mniejszą ilością babka też wyjdzie, ale nie próbowałam, bo nam smakuje taka. Następnym razem upiekę z mniejszą ilością i dam znać jak wyszło. Pozdrawiam!
A czy próby zastąpienia cukru stewią, ksylitolem lub erytrytolem z góry skazane są na porażkę?
Są bardzo małe szanse powodzenia, ale są 🙂 Warto spróbować! 🙂
przepis super, ciasto pyszne. ale moim zdaniem stanowczo za duzo cukru. pierwszym razem robilam dokladnie jak w przepisie i bylo za slodko. dzis dalam polowe i nadal bardzo slodkie ciasto…
Aquafaba potrzebuje dość dużej ilości cukru, by nie opaść podczas pieczenia, dlatego go nie szczędziłam w przepisie 😉
Witam, zamiast proszku do pieczenia dodałam sody. Ciasto ładnie wyrosło, ale w smaku czuć gorycz. piekłam już drugi raz i ponownie ten sam problem, co może być źle? Pozdrawiam
Wcześniej też dodawałaś sody zamiast proszku> Może to dlatego?
ciasto udało się dopiero za 3 razem, ale nie odpuszczałam. Dodałam za dużo sody – powinno być ćwiartka łyżeczki, oraz prawie cała cytryna 🙂
Super! Jeśli ktoś będzie chciał użyć sody, to już będę wiedzieć 🙂 Pozdrawiam!
Witam, moja babka opadła na środku w trakcie pieczenia… dodatkowo nie da jej się pokroić, bo się rozpada… wszystkie składniki dobrze się połączyły.. jakiś pomysł?
Witam. Moja babka sie juz 2 h piecze i jeszcze sie nie upiekla. Mam stary gazowy piekarnik z ktorego czesciowo uszczelka odpadla. Nie wiem moze temp trzeba zwiekszyc? Termoobiegu brak. Reszta wg przepisu
Oj inne wypieki też tak długo się pieczą w Twoim piekarniku? Zwiększyła bym temperaturę w takim wypadku. Mam nadzieję że się uda.
czy na cukrze kokosowym wyjdzie???
niestety nie próbowałam, ale myślę, że nie bardzo. Jednak ubita aquafaba potrzebuje cukru zwykłego lub np trzcinowego, żeby ją usztywnił. Jeśli możesz używać tylko kokosowego to polecam Ci mój najnowszy przepis na babkę piaskową.
A jakiej wielkoscu ma byc forma?
Ja mam formę na babkę o średnicy 20 cm
Czy mogłabyś polecić jakiegos dobrego, wielofunkcyjnego robota kuchennego, który ułatwiłby mi robienie tych pyszności? Żonglowanie mikserem, blenderem, młynkiem a druga ręka dosypywanie, dolewanie produktów trochę psuje mi cała zabawę w pieczenie i gotowanie. Raczej średnia półka cenowa niż te drogie cuda typu termomix.
Ja używam malaksera Bosha, którego jedną z części jest ubijaczka, a drugą blender ręczny, ale marzy mi się taki planetarny robot z miską, do którego będę tylko dosypywać i patrzeć jak się miesza 😉 Są fajne nawet do 1 tys zł 🙂 Jak się zaopatrzę w jakiś to może zrobię recenzję na blogu 🙂
Witam. Czy tą babkę można piec w innej formie, np. keksówce? Jakiej wówczas długości?
Tak, myślę, że ok 25 cm długości będzie ok
Pingback: Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym - Nicpoń w Kuchni
Łał! świetne! muszę spróbować!
Zachęcam 🙂 i trzymam kciuki żeby się udało 🙂
babka była wielką radością dla mojego alergika 3 latka:) całe swięta była radość a teraz w piekarniku następna:) pozdrawiam i dziękuję za ten przepis
Cieszę się bardzo, że sprawiłam radość kolejnemu alergikowi 🙂 pozdrawiam!
Babka wyszła super!! Puszysta i słodka:) tylko w smaku mocno czuć mąkę ziemniaczaną, czy można coś na to poradzić?
super, że wyszła 🙂 co do smaku mąki ziemniaczanej, to mam zamiar trochę poeksperymentować z dodatkami innych mąk, choć mi w sumie to nie przeszkadza 😀 jak wyjdzie coś ciekawego to na pewno pokarzę na blogu!
Wyszła przepyszna 🙂 zrobiłam z olejkiem migdałowym, pięknie pachniała. Troszkę się przypiekła, ale taka z chrupiącą skórką jeszcze bardziej smakowała. Jestem zachwyconaa aquafabą.
Super! 🙂
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Ciasto wyszło bardzo ładne, puchate i bialutkie. W smaku dobre. Może sekretem jest schłodzona aquafaba, której ja użyłam? Albo za mało ubita i dlatego ciasto nie wyrasta niektórym?
Super, że wyszła! 🙂 Możliwe, że stopień ubicia aquafaby jest tutaj kluczowy…
Od prawie roku pierwsze ciasto które zrobilam ( młody ma uczulenie na jajka i mleko ) i zajadam sie. Wyszła pyszna 🙂 w przyszłam tygodniu planuje zrobić jeszcze raz 🙂
Super! 🙂
Szkoda, że Wam nie wyszła. Wiele osób na facebooku wysyłało zdjęcia pięknie wyrośniętych babek. Nie wiem dlaczego jednym wychodzi innym nie. Mi się zawsze udaje
Moja też niestety nie wyszła, zakalec w środku 🙁 🙁 Wszystko w-g przepisu, tylko zamiast cukru dałam syropu daktylowego. Piana pięknie się ubiła, wszystkie skladniki ładnie się połączyły. Nie wiem czy to wina syropu? Szkoda, bo nasza mała alergiczka nie zje w tym roku żadnego ciasta 🙁
Szkoda, nie wiem czy winą mógł być syrop…ja robiłam z cukrem 🙁
Niestety ale nie wyszla mi babka:( twarda i gumowata się zrobiła…. Nie wiem dlaczego bo robiłam wszystko wg przepisu:(
Szkoda, że nie wyszła, dodawałaś sok z cytryny czy olejek?
Właśnie ubijaniam aquafabe z puszki dodając po trochu cukier. Mija 10min i nic, żadnej piany. Dlaczego? :/
Najpierw piana musi być sztywna, dopiero potem dodajemy po trochę cukier
Niestety ciasto nie uroslo :(. Niby niezakalec. Dalam 0,5 szklanki cukru. Zazwyczaj znacznie zmniejszam ilosc cukru i nie wplywa to na jego rosniecie. Mimo tego ze dalam mniej cukru to ciadto jest wg mnie bardzo slodkie. Poza tym wszystko robilam wg przepisu…dlaczego nie uroslo?
Oj 🙁 wiem, że przygotowując bezy z aquafaby trzeba dać odpowiednio dużo cukru, bo inaczej nie wyjdą, może to był powód że babka nie urosła?
Olej wlewałaś jak już mąka była wymieszana w cieście? Dodawałaś sok z cytryny czy olejek?
Tak, olej wlalam po tym jak wymieszalam make z masa z aqufaby.olejku ani cytryny nie dawalam. Moze nastepnym razem dam tyle cukru co w przepisie.
Spróbuj jeszcze raz 🙂 mam nadzieję że się uda! trzymam kciuki 🙂 mam nadzieję ze się nie zraziłaś 😉
a bez proszku do pieczenia wyjdzie, zagadali mnie w domu i nie dosypalam, a juz w piekarniku – zalamana 🙁
ups, mam nadzieję że wyjdzie 😀 daj znać koniecznie, bo sama jestem ciekawa 🙂
Zrobiłam babke w smaku jest pyszna niestety opadla mi w czasie pieczenia i na spodzie mam zakalec…. co mogłam zrobic zle?
piana super mi sie ubila powoli dodalam cukier i make. moze za duzo oleju? albo cos nie tak z pieczeniem? miala pani moze podobny problem?
ogólnie w zyciu lepszego ciasta nie jadlam i chcialabym zrobic jeszcze raz ale nie wiem co zmienic. czy za wysoka temperatura mogla to spowodowac? moze iekarnik mi mocniej grzeje?
oj, szkoda że nie wyrosła…nie mam pojęcia dlaczego. Piekła Pani w 170stC z termoobiegiem? Olej dodała Pani już po wymieszaniu mąki?
Dobrze, że chociaż jest smaczna 🙂
Wyglada przepysznie, może uda mi się ja zrobić na Wielkanoc 🙂
Zapraszam, mam nadzieję że będzie smakowała! 🙂
Nawet nie wiedziałem, że babkę też można bezglutenową zrobić 😀 muszę wypróbować 😀
Można, można 🙂 a jaką dobrą!
Tyle słyszałam o aquafabie, ale nigdy jeszcze nie wykorzystałam jej w żadnym przepisie. Muszę w końcu spróbować 🙂
Zachęcam do eksperymentów! 🙂
Witam, czy sok i skorke z cytryny moge pominac? Nie wiem czy syn moze.
tak, można pominąć 🙂 zamiast tego można dodać ekstrakt waniliowy, lub jakiś olejek smakowy. Bez żadnych dodatków babka też będzie pyszna 🙂