Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Od jakiegoś czasu pracowałam nad przepisem na ciasto, które będzie zdrowe, wegańskie i bezglutenowe, a które smakiem nie będzie odbiegać od tych tzw. „nieudziwnianych”, jak to nazywa mój mąż ;) Myślę, że jestem gotowa pokazać Wam efekt tych poszukiwań i przedstawić przepis na pyszne ciasto bez mleka, bez jajek, bez glutenu i bez cukru — Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym. Nieskromnie powiem, że jestem zadowolona 😉

Tak jak pisałam tutaj, w diecie bezjajecznej banany są nieodzowne i dzisiejszy przepis na biszkopt z ich udziałem tylko to potwierdza.

Spód ciasta wykonany jest z bananów, cukru lub ksylitolu, mąki jaglanej, proszku i ekstraktu waniliowego — nic więcej! Struktura ciasta jest praktycznie taka, jak biszkoptu na jajkach — mięciutki i nie kruszy się. Doskonale nadaje się jako baza do tortów.

Masa to kasza jaglana, mleko migdałowe, wiórki kokosowe i cukier/ksylitol. Dzięki dodaniu do kaszy wiórków kokosowych nie mamy wrażenia, że zajadamy zdrową, ale średnio smaczną kaszę jaglaną, a pyszny kokosowy krem.

Dopełnieniem smaku jest polewa kakaowa, a jak wiadomo powszechnie — banany i czekolada to połączenie idealne!

Polecam nie tylko tym, którzy są na diecie, ale też tym, którzy lubią dobre i szybkie słodkie wypieki 🙂
Zapraszam!

Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym i polewą

Składniki – Biszkopt bez jajek:

  • 4 banany
  • 2-3 łyżki cukru lub 2 łyżki ksylitolu ( w zależności od stopnia dojrzałości bananów – im bardziej dojrzałe tym słodsze)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki – Masa kokosowa:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego – u mnie migdałowe
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru lub 2 – 2,5 łyżki ksylitolu
  • 100 g wiórków kokosowych najlepiej niesiarkowanych.

Składniki – Polewa kakaowa:

  • 50 g margaryny bezmlecznej
  • 40 g cukru lub 30g ksylitolu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao w proszku
  • 1 – 2 łyżki wody

Wykonanie dania – Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym:

  • Banany obieram i  wrzucam do malaksera, dodaję cukier i miksuję chwilę na gładką masę. Dodaję mąkę jaglaną i proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksuję powoli do połączenia się składników. Masę wylewam do okrągłej formy o średnicy ok 25 cm. Powinna mieć taką konsystencję jak masa jajeczna do zwykłego biszkoptu.
  • Piekę w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 30-40 minut. Do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostaje suchy.
  • Zabieram się za masę: Kaszę jaglaną płuczę na sitku w gorącej wodzie. Polewam ją dość długo – ok 3 – 5 minut. Nie wypłukana kasza jaglana jest gorzka, dlatego trzeba ją dobrze przepłukać przed gotowaniem.
  • Zagotowuję 1,5 szklanki mleka i wsypuję przepłukaną kaszę jaglaną. Dodaję  olej kokosowy i gotuję kaszę w mleku ok 20 minut często mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodaję cukier/ksylitol i resztę mleka. Do ugotowanej kaszy dosypuję wiórki kokosowe i miksuję blenderem. Studzę.
  • Składniki polewy podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. Po zagotowaniu wyłączam gaz i lekko studzę.
  • Na wystudzony biszkopt wykładam masę kokosową, na to polewa kakaowa i gotowe! Smacznego!

 

Polecam Wam jeszcze inne pyszne bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne przepisy:

Biszkopt bez jajek z aquafaby

Biszkopt bez jajek z aquafaby

 

 

 

 

 

Puszysty mus czekoladowy  wegański i bezglutenowy z aquafaby

mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

 

 

 

 

 

Babka bezglutenowa i bezjajeczna

Babka bezglutenowa bez jajek i masła z aquafabą

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

(Visited 1 480 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *