Pączki bez mleka i jajek są tak samo pyszne, jak takie świeże prosto z piekarni. Nie odbiegają zupełnie smakiem od oryginalnych. Przygotowuję pączki nie zbyt często, ale przy okazji tłustego czwartku nie mogłam ich nie zrobić 🙂
Pączki z tego przepisu są pyszne, mięciutkie pulchne i znikają w zatrważającym tempie. Takie pączki lubimy wszyscy. Dla syna przygotowałam bezglutenowe pączusie, które wstawiłam tutaj na bloga: bezglutenowe pączki gryczano – jaglane, a dla nas takie na zwykłej pszennej mące.
Nie jestem fanką ulepszania pączków do wersji light i fit. Według mnie pączek musi być smażony i polany lukrem. Pieczone to są drożdżówki i bułeczki 😉 Tłusty czwartek nie byłby tłustym czwartkiem, gdybyśmy wszyscy przerzucili się na pieczone pączki. Raz w roku można nie zwracać uwagi na kalorie! Polecam jednak umiar w ilości zjedzonych pączków.
Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu na wegańskie pączki bez mleka i jajek!
Pączki bez mleka i jajek - pyszne i proste
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 300 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
- 50 ml oleju
- 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy (zamiennik jajka) można pominać
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia np rzepakowy
- konfitura truskawkowa lub inna
Wykonanie
- Drożdże rozpuszczam w 50ml mleka i dosypuję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam Odstawiam na 15 minut
- Mąkę przesiewam przez sito. Dodaję cukier, sól, rozczyn, ekstrakt waniliowy, aquafabę, resztę mleka, rum i wyrabiam ciasto. Dodaję olej i wyrabiam dalej. Ciasto jest dość miękkie. Jeśli klei się do rąk dolewam jeszcze odrobinę oleju. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
- Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm. Wykrawam kółka i układam na środku każdego konfiturę. Zlepiam brzegi formułując kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na następne 15 minut.
- Smażę na głębokim oleju przez ok 2-3 minuty z każdej strony.
Notes
EDIT: Dziś, jako że jest tłusty czwartek 😉 Zrobiłam je ponownie. Tym razem z ciasta formowałam kulki, odłożyłam, by wyrosły w ciepłym miejscu.na ściereczce posypanej mąką. Po ok pół godzinie przy kaloryferze mocno wyrosły. Wkładałam je wyrośniętą stroną na olej i smażyłam aż się zarumieniły. Wyszła piękna otoczka 🙂 Nadziewałam jeszcze ciepłe.
Tutaj nowe zdjęcie dzisiejszych pączusiów:
Zobacz również inne przepisy na pyszne pączki i faworki:
https://nicponwkuchni.pl/recipe/bezglutenowe-paczki-gryczano-jaglane/
Jakiego ekstraktu waniliowego (jakiej firmy) Pani używa?
Przepis super, paczki nie do odróżnienia w smaku, nawet mój alergik w końcu chciał zjeść tylko ja zrobilam na mleku sojowym
Witam czy na mleku owsianymi wyjdą jak powinny? Pozdrawiam
Tak wyjdą 🙂
Czy mozna uzyc Mix Schar C?
Nie próbowałam, więc niestety nie wiem. Jeśli spróbujesz, daj znać.
Czy kulki z ciasta mam wykonać zaraz po wyrobieniu? Czy najpierw dać wyrosnąć, kulki i znowu do wyrośnięcia?
🙂 pierwszy raz robię paczki i dlatego tyle pytan 🙂
Najpierw po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia, dopiero później kulamy i znów pozostawiamy kulki do wyrośnięcia. Powodzenia!
A czy rum jest konieczny? Nie mam w domu a nie chce specjalnie kupowac
Nie jest konieczny. Można zastąpic spirytusem lub całkowicie pominąć.
A czy można zastąpić mąkę pszenną bezglutenową owsianą lub inną bezglutenową, oprócz(ryżowej,ziemniaczanej)? Super blog, już kilka przepisów się udało. Pozdrawiam
Myślę, że można spróbować z mąką owsianą, gryczaną i skrobi z tapioki. Polecam jednak skorzystać z tego przepisu zastępując ryzową – gryczaną, a ziemniaczaną-tapioką https://nicponwkuchni.pl/najlepsze-paczki-bezglutenowe-weganskie/
Czy w czasie 2-3 minuty z jednej strony paczek się nie spali? Zrobiłem kilka tysięcy paczkow i zawsze to było trochę mniej czasu;) i dlaczego rum a nie spirytus np? Jest jakaś różnica? Ja nadziewam już po, nie mam nerwów sklejać ich przed wyglądają super.
Dzięki za komentarz. Nie palą mi się. Może masz za wysoką temperature oleju? Rum albo spirytus można dodać. Nie ma chyba większej różnicy.
Cudownie marzenie spelnione Wspanialy blog!!
Bardzo miło mi to słyszeć! Dziękuję serdecznie za taką cudowną opinię! 🙂
A czy zamiast ekstraktu waniliowego można dodać coś innego? Skończył mi się a do czwartku nie dojdzie z allegro, niestety nigdzie w okolicy nie mogę go dostać 🙁
Można go pominąć, lub dodać trochę cukru waniliowego
Czy można dodać suchych drożdży? Jeśli tak, to jaka ilość? W środę biorę się za pieczenie pączusiów ☺️.
Dałabym tak 12 g suchych drożdży 🙂
Mleko roślinne mogę zastąpić mlekiem kokosowym, i pominąć olej? Mam mleko kokosowe z dużą zawartością tłuszczu.
Myślę, że jeśli je podgrzejesz i będzie w całości płynne, to powinno się udać 🙂 Jednak nie próbowałam i nie wiem czy ciasto nie będzie potrzebowało jeszcze jakiegoś dodatkowego płynu. Trzeba obserwować konsystencję i ewentualnie dolać np. wody lub dosypać mąki 🙂
Super przepis! 😀
Dziękuję, cieszę się, że się podoba 🙂
Czy można użyć innej mąki niż pszenna, np. Owsiana, ryżowa lub mix?
Tak, w drożdżowych ciastach sprawdza się mix ryżowej, ziemniaczanej i owsianej w równych proporcjach. Tych pączków jeszcze nie robiłam w wersji bezglutenowej, ale powinno się udać 🙂
Super 🙂 Zrobię na dniach i dam znać jak wyszło
Daj znać koniecznie 🙂
A gdyby jednak użyć jajek to ilu? 🙂
Można dać ze dwa żółtka i jedno jajko. Trzeba będzie trochę zmniejszyć ilość wody w przepisie by nie wyszło zbyt płynne.
bardzo bardzo ciekawy blog, na pewno będę tu częściej;-)
Czy zamiast aquafaby można użyć zamiennik jajka niskobiałkowy np z firmy Bezgluten?
Myślę, że można, choć wcześniej nie używałam takiego zamiennika. Pączki wyjdą dobre nawet jeśli pominiemy ten składnik całkowicie 🙂 Pozdrawiam!
Super proste i szybkie a do tego pyszne ja użyłam jajek i mleka krowiego bo nie jesteśmy uczuleni. Jeszcze nie skonczylam smażyć a juz polowy ich nie było
super! cieszę się że smakowało!