Pączki bez mleka i jajek – pyszne i proste

Pączki bez mleka i jajekPączki bez mleka i jajek są tak samo pyszne, jak takie świeże prosto z piekarni. Nie odbiegają zupełnie smakiem od oryginalnych. Przygotowuję pączki nie zbyt często, ale przy okazji tłustego czwartku nie mogłam ich nie zrobić 🙂

Pączki z tego przepisu są pyszne, mięciutkie pulchne i znikają w zatrważającym tempie. Takie pączki lubimy wszyscy. Dla syna przygotowałam bezglutenowe pączusie, które wstawiłam tutaj na bloga:  bezglutenowe pączki gryczano –  jaglane, a dla nas takie na zwykłej pszennej mące.

Nie jestem fanką ulepszania pączków do wersji light i fit. Według mnie pączek musi być smażony i polany lukrem. Pieczone to są drożdżówki i bułeczki 😉 Tłusty czwartek nie byłby tłustym czwartkiem, gdybyśmy wszyscy przerzucili się na pieczone pączki. Raz w roku można nie zwracać uwagi na kalorie! Polecam jednak umiar w ilości zjedzonych pączków.

Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu na wegańskie pączki bez mleka i jajek!

wegańskie pączki bez mleka i jajek wegańskie

Pączki bez mleka i jajek - pyszne i proste

z konfiturą truskawkową
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 szt
Przygotowanie 2 godz.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 2 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka roślinnego u mnie owsiane
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki Aquafaba zalewy z puszki ciecierzycy (zamiennik jajka) można pominać
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia np rzepakowy
  • konfitura truskawkowa lub inna

Wykonanie

  • Drożdże rozpuszczam w 50ml mleka i dosypuję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam Odstawiam na 15 minut
  • Mąkę przesiewam przez sito. Dodaję cukier, sól, rozczyn, ekstrakt waniliowy, aquafabę, resztę mleka, rum i wyrabiam ciasto. Dodaję olej i wyrabiam dalej. Ciasto jest dość miękkie. Jeśli klei się do rąk dolewam jeszcze odrobinę oleju. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Wyrośnięte ciasto na pączki
  • Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1 cm. Wykrawam kółka i układam na środku każdego konfiturę. Zlepiam brzegi formułując kulkę i odstawiam do wyrośnięcia na następne 15 minut.
    Pączki bez mleka i jajek
  • Smażę na głębokim oleju przez ok 2-3 minuty z każdej strony.
    Pączki bez mleka i jajek

Notes

Łatwiej byłoby konfiturę wstrzyknąć do gotowych pączków szprycą. Jeśli taką macie, rozwałkujcie ciasto odrobinę grubiej. Pączki będą się zdecydowanie lepiej prezentowały niż moje 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

EDIT: Dziś, jako że jest tłusty czwartek 😉 Zrobiłam je ponownie. Tym razem z ciasta formowałam kulki, odłożyłam, by wyrosły w ciepłym miejscu.na ściereczce posypanej mąką. Po ok pół godzinie przy kaloryferze mocno wyrosły. Wkładałam je wyrośniętą stroną na olej i smażyłam aż się zarumieniły. Wyszła piękna otoczka 🙂 Nadziewałam jeszcze ciepłe.

Tutaj nowe zdjęcie dzisiejszych pączusiów:

pączki bez mleka i jajek wegańskie

Zobacz również inne przepisy na pyszne pączki i faworki:

Bezglutenowe pączki w 5 minut

Faworki bezglutenowe i wegańskie

Marchewkowe wegańskie pączki bezglutenowe bez drożdży

Najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie

https://nicponwkuchni.pl/recipe/bezglutenowe-paczki-gryczano-jaglane/

(Visited 21 855 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Przepis super, paczki nie do odróżnienia w smaku, nawet mój alergik w końcu chciał zjeść tylko ja zrobilam na mleku sojowym

  2. Czy kulki z ciasta mam wykonać zaraz po wyrobieniu? Czy najpierw dać wyrosnąć, kulki i znowu do wyrośnięcia?
    🙂 pierwszy raz robię paczki i dlatego tyle pytan 🙂

  3. A czy można zastąpić mąkę pszenną bezglutenową owsianą lub inną bezglutenową, oprócz(ryżowej,ziemniaczanej)? Super blog, już kilka przepisów się udało. Pozdrawiam

  4. Czy w czasie 2-3 minuty z jednej strony paczek się nie spali? Zrobiłem kilka tysięcy paczkow i zawsze to było trochę mniej czasu;) i dlaczego rum a nie spirytus np? Jest jakaś różnica? Ja nadziewam już po, nie mam nerwów sklejać ich przed wyglądają super.

  5. A czy zamiast ekstraktu waniliowego można dodać coś innego? Skończył mi się a do czwartku nie dojdzie z allegro, niestety nigdzie w okolicy nie mogę go dostać 🙁

  6. Czy można dodać suchych drożdży? Jeśli tak, to jaka ilość? W środę biorę się za pieczenie pączusiów ☺️.

  7. Mleko roślinne mogę zastąpić mlekiem kokosowym, i pominąć olej? Mam mleko kokosowe z dużą zawartością tłuszczu.

    1. Myślę, że jeśli je podgrzejesz i będzie w całości płynne, to powinno się udać 🙂 Jednak nie próbowałam i nie wiem czy ciasto nie będzie potrzebowało jeszcze jakiegoś dodatkowego płynu. Trzeba obserwować konsystencję i ewentualnie dolać np. wody lub dosypać mąki 🙂

  8. Super proste i szybkie a do tego pyszne ja użyłam jajek i mleka krowiego bo nie jesteśmy uczuleni. Jeszcze nie skonczylam smażyć a juz polowy ich nie było

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating