Ostatni przepis w tym roku musi być wyjątkowy. Jest nim nowe, idealne ciasto bezglutenowe na pierogi. U mnie w wersji z kapustą i grzybami, w sam raz na Święta.
Tak jak mówilam, to już będzie ostatni przepis przed Świętami. Planuję krótką przerwę, by trochę odpocząć. Oczywiście nie zostawię Was samym sobie, bo będę starała się na bieżąco odpisywać na komentarze i Wasze wiadomości, których w czasie Świąt zawsze jest dość sporo.
Bezglutenowe ciasto na pierogi
Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na bezglutenowe pierogi. Znajdziesz go tutaj: Bezglutenowe i wegańskie pierogi ruskie. Ten przepis bardzo lubicie i wiem, że fajnie Wam wychodzą. Nie każdy jednak toleruje smak gryki, poza tym z ciastem trzeba pracować szybko, bo szybko wysycha.
Dlatego postanowiłam wymyśleć inny sposób na idealne ciasto na pierogi bezglutenowe. Chciałam by w smaku i wyglądzie były bardzo podobne do tych z mąki pszennej. Do ciasta dodałam łupiny babki jajowatej, które sprawiły, że ciasto doskonale się wałkowało, pierogi były elastyczne i można było lepić bez żadnego trudu. Polecam z całego serca ten prosty przepis.
Mrożenie pierogów
Testowałam dwa sposoby na mrożenie tych pierogów bezglutenowych i oba się bardzo dobrze sprawdziły.
Mroziłam surowe pierogi, a także pierogi po ugotowaniu i przestygnięciu.
W obu przypadkach, rozlożyłam pierogi na talerzu, tak by się nie dotykały. Po minimum godzinie przełożyłam z talerzyka do woreczków.
Zamrożone pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy jak zwykle.
Poniżej znajdziesz również przepis na farsz z kapusty i grzybów do pierogów czy krokietów. Na Święta w sam raz!
Idealne ciasto bezglutenowe na pierogi
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżka łuski babki jajowatej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 ¼ szklanki gorącej wody
Wykonanie
- Mąki, sól i łupiny babki jajowatej wsypuję do miski. Dodaję olej i wlewam powoli wodę, mieszając łyżką. W końcu, kiedy ciasto nie będzie już tak parzyć, wyrabiam ręką. Powinno być gładkie i miękkie. Jeśli po wyrobieniu klei się mocno do ręki, wsyp odrobinę skrobi ziemniaczanej, a jeśli jest twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. (ważna jest konsystencja, bo każda mąka zachowuje się inaczej, nawet jeśli używamy mąki tej samej firmy).
- Odrywam 1/3 ciasta a resztę przykrywam miską, by nie wyschło.
- Rozwałkowuję, podsypując mąką ryżową. Wykrawam kółka, i nakładam farsz. Zlepiam brzegi.
- Gotuję w osolonej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia (zależy jak grubo rozwałkowane)Smacznego!
Notes
Farsz z kapusty i grzybów:
Jeśli szukacie przepisu na farsz do pierogów z kapustą i grzybami, to tutaj od razu podam jak ja go robię na tę ilość ciasta. 0,5 kg kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych 1 duża cebula 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy olej do smażenia sól i pieprz. Grzyby zalewam wodą i moczę minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie gotuję je do miękkości. Kapustę gotuję z dodatkiem ziela i liścia laurowego ok 30 minut. Wyjmuję ziele i liść. Kapustę i grzyby odsączam dokładnie na sitku z wody, ale wodę z gotowania grzybów zachowuję. Kapustę i grzyby rozdrabniam w malakserze lub drobno siekam. Cebule kroję w kostkę, podsmażam na oleju. Dodaję kapustę z grzybami, wlewam trochę wody z gotowania grzybów. Doprawiam solą i pieprzem, dość mocno. Tak by farsz był wyrazisty w smaku.Na moim profilu na Instagramie, w wyróżnionych relacjach zostawię filmiki z etapów przygotowania tego ciasta na pierogi bezglutenowego. Zapraszam do oglądania, jeśli masz wątpliwość jak powinno wyglądać: @nicponwkuchni.
Przypominam o kodzie rabatowym do wykorzystania w sklepie Smaki Diet! Na kod: BEZGLUTEN otrzymasz rabat w wysokości 12%, jeśli zrobisz zakupy za minimum 59zł. Kod jest wazny do końca roku, także czas ucieka!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością SmakiDiet.pl
Witam, czy łuski można zastąpić jajkiem?
Raczej nie. Łuski bardziej zastępują gluten niż jajka w tym przypadku. Można zastąpić je mielonym siemieniem lnianym.
Karolinko, super przepis
Pierogi bardzo pyszne, dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena
Witam, czy mąke ryżową mogę zastąpić gryczaną?
Tak, można. Wiem, że pewnie już za późno i pierogi dawno zrobione i może już zjedzone. Przepraszam, że nie udało mi się wcześniej odpowiedzieć
Czesc Karolina, czy te pierogi, na ktore przepis ostatnio podalas mozna mrozic? Chce je zrobic z Twoim farszem na ruskie weganskie. Pozdrawiam cieplo 🙂
Tak, można je mrozić. I surowe i ugotowane wcześniej. Zamrożone wrzucam na wrzątek tak jak zwykłe pierogi. 🙂
A czym można zastąpić tą łuskę babki jajowatej?
Można zastąpić mielonym siemieniem lnianym zaparzonym w 3 łyżkach wrzątku. Odstawić to na 10 minut i później dodać do ciasta przed dodaniem wody.
Dzień dobry 🙂
Szukam na podanym przez Panią sklepie Łuski babki jajowatej i znalazłam tylko Naturalny błonnik
W składzie jest podane
babka płesznik (Plantago psyllium) 80%, łuska babki jajowatej (Plantago ovata husk) 20%.
Czy mogę to dodać do pierogów?
Samych łupin w sklepie już nie ma. Tutaj jest siemię lniane i łupiny babki jajowatej, więc myślę że ten produkt się sprawdzi najlepiej: https://smakidiet.pl/blonnik-350g-oleofarm
Witam
Pierwszy raz robiłam pierogi bg i spróbowałam pani przepis, wszystko ok ale przy gotowaniu ciasto mi pękało. Proszę o wskazówki bo dopiero raczkuje w diecie bg
Jeśli nie było problemu podczas lepienia, to podejrzewam, że przyczyna musi być w sposbie gotowania. Musimy pilnować podczas gotowania by tylko lekko bulgotała woda, nie mogą się za mocno gotować. Wrzucamy tylko kilka na raz, nie za dużo.
Dzięki za przepis,
myślisz, że z tego ciasta wyjda tez uszka ?
Myślę, że bez żadnego problemu 🙂
Spróbuje i dam znać 😉