Idealne ciasto bezglutenowe na pierogi

Ostatni przepis w tym roku musi być wyjątkowy. Jest nim nowe, idealne ciasto bezglutenowe na pierogi. U mnie w wersji z kapustą i grzybami, w sam raz na Święta.bezglutenowe ciasto na pierogi

Tak jak mówilam, to już będzie ostatni przepis przed Świętami. Planuję krótką przerwę, by trochę odpocząć. Oczywiście nie zostawię Was samym sobie, bo będę starała się na bieżąco odpisywać na komentarze i Wasze wiadomości, których w czasie Świąt zawsze jest dość sporo.

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na bezglutenowe pierogi. Znajdziesz go tutaj: Bezglutenowe i wegańskie pierogi ruskie. Ten przepis bardzo lubicie i wiem, że fajnie Wam wychodzą. Nie każdy jednak toleruje smak gryki, poza tym z ciastem trzeba pracować szybko, bo szybko wysycha.

Dlatego postanowiłam wymyśleć inny sposób na idealne ciasto na pierogi bezglutenowe. Chciałam by w smaku i wyglądzie były bardzo podobne do tych z mąki pszennej. Do ciasta dodałam łupiny babki jajowatej, które sprawiły, że ciasto doskonale się wałkowało, pierogi były elastyczne i można było lepić bez żadnego trudu. Polecam z całego serca ten prosty przepis.

Mrożenie pierogów

Testowałam dwa sposoby na mrożenie tych pierogów bezglutenowych i oba się bardzo dobrze sprawdziły.

Mroziłam surowe pierogi, a także pierogi po ugotowaniu i przestygnięciu.

W obu przypadkach, rozlożyłam pierogi na talerzu, tak by się nie dotykały. Po minimum godzinie przełożyłam z talerzyka do woreczków.

Zamrożone pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy jak zwykle.

 

Poniżej znajdziesz również przepis na farsz z kapusty i grzybów do pierogów czy krokietów. Na Święta w sam raz!

bezglutenowe ciasto na pierogi

Idealne ciasto bezglutenowe na pierogi

Miękkie, elastyczne i bardzo proste!
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: pierogi
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 sztuk
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 łyżka łuski babki jajowatej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ¼ szklanki gorącej wody

Wykonanie

  • Mąki, sól i łupiny babki jajowatej wsypuję do miski. Dodaję olej i wlewam powoli wodę, mieszając łyżką. W końcu, kiedy ciasto nie będzie już tak parzyć, wyrabiam ręką.
    Powinno być gładkie i miękkie. Jeśli po wyrobieniu klei się mocno do ręki, wsyp odrobinę skrobi ziemniaczanej, a jeśli jest twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. (ważna jest konsystencja, bo każda mąka zachowuje się inaczej, nawet jeśli używamy mąki tej samej firmy).
  • Odrywam 1/3 ciasta a resztę przykrywam miską, by nie wyschło.
  • Rozwałkowuję, podsypując mąką ryżową. Wykrawam kółka, i nakładam farsz. Zlepiam brzegi.
  • Gotuję w osolonej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia (zależy jak grubo rozwałkowane)
    Smacznego!

Notes

Farsz z kapusty i grzybów:

Jeśli szukacie przepisu na farsz do pierogów z kapustą i grzybami, to tutaj od razu podam jak ja go robię na tę ilość ciasta.
0,5 kg kapusty kiszonej
20 g grzybów suszonych
1 duża cebula
2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy
olej do smażenia
sól i pieprz.
Grzyby zalewam wodą i moczę minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie gotuję je do miękkości.
Kapustę gotuję z dodatkiem ziela i liścia laurowego ok 30 minut.
Wyjmuję ziele i liść. Kapustę i grzyby odsączam dokładnie na sitku z wody, ale wodę z gotowania grzybów zachowuję.
Kapustę i grzyby rozdrabniam w malakserze lub drobno siekam.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na oleju. Dodaję kapustę z grzybami, wlewam trochę wody z gotowania grzybów. Doprawiam solą i pieprzem, dość mocno. Tak by farsz był wyrazisty w smaku.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Na moim profilu na Instagramie, w wyróżnionych relacjach zostawię filmiki z etapów przygotowania tego ciasta na pierogi bezglutenowego. Zapraszam do oglądania, jeśli masz wątpliwość jak powinno wyglądać: @nicpon_w_kuchni.

 

idealne ciasto bezglutenowe na pierogi

Wpis powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością SmakiDiet.pl

(Visited 88 324 times, 29 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. jestem nowa w bezglutenowej kuchni, a do tego w UK. czy babka to jest to samo lub czy moze byc zastapiona psyllium husk? tlumacz google i Wikipedia niewiele pomogly 🙂 dziekuje i doczekac sie nie moge pierogow z truskawkami

  2. 1 star
    Niestety totalna klapa! Robiłam dwa podejścia z mąką z Lidla i drugą jakąś bio. Dwa razy to samo- najpierw za luźne i lepiące się do wszystkiego, po dosypywaniu mąk nie da się zakleić, robią się dziury, jak już uda się skleić to rozwalają się w gotowaniu lub przy wyjmowaniu. W smaku jak surowe ciasto mimo gotowania 5min.

    1. Jeśli zostały dodane łuski babki jajowatej, to fizycznie nie ma takiej możliwości, żeby to ciasto tak sie zachowywało jak Pani to opisuje. Czy na pewno było robione według przepisu??

  3. 5 stars
    dziękuję za ten przepis, moja ośmioletnia córka jest zachwycona wreszcie je to co lubi i jest to dla niej bezpieczne, bo nie zawiera glutenu. pozdrawiam serdecznie i wszystkim polecam ❤️

  4. Pierogi rewelacja. Mój wnusio powiedział że jestem najukochańsza babcią na świecie za te pierożki . Mam pytanie czy nadmiar ciasta można zamrozić i wykorzystać ponownie ? Pozdrawiam i dziękuję za ten super przepis

  5. niestety u mnie porażka.
    dałam make ryżowa (zmieloną z ryżu) więc też nie tak dokładnie jak kupna.
    więc pewnie dlatego ciasto najpierw było rzadkie potem ciągle dawałam maki ziemniaczanej trochę ryżowej aż w końcu się zrobiło takie żeby rozwałkować no ale się kruszy. co zrobić dodać żeby się nie kruszyło?

  6. Pierogi wyszły pyszne, bardzo przypominają te z glutenem. Próbowałam już różnych przepisów, ale ten jest najlepszy. Dzięki.

  7. 5 stars
    Robiłam z m. Gryczana. Zmielona kasza gryczana Biała i dałam tylko szkl wody się tak musiałam dodać jeszcze dużo mąki. Niewiem może dlatego że gryczana inaczej niż ryżowa.
    Ogólnie wyszły pyszne tylko się zastanawiam jaka można podsypywac jescze inna zamiast ziemniaczanej żeby z pierogów nie zrobiły się kluski śląskie

  8. Pierogi rewelacja, w końcu po dwóch latach diety bezglutenowej mogę się cieszyć ich smakiem. Ja z obawy przed pękaniem pierogów gotowałam je w parowarzepozdrawiam i polecam wszystkim !

  9. Czesc Karolina, czy te pierogi, na ktore przepis ostatnio podalas mozna mrozic? Chce je zrobic z Twoim farszem na ruskie weganskie. Pozdrawiam cieplo 🙂

  10. Dzień dobry 🙂
    Szukam na podanym przez Panią sklepie Łuski babki jajowatej i znalazłam tylko Naturalny błonnik
    W składzie jest podane
    babka płesznik (Plantago psyllium) 80%, łuska babki jajowatej (Plantago ovata husk) 20%.
    Czy mogę to dodać do pierogów?

    1. Witam
      Pierwszy raz robiłam pierogi bg i spróbowałam pani przepis, wszystko ok ale przy gotowaniu ciasto mi pękało. Proszę o wskazówki bo dopiero raczkuje w diecie bg

      1. Jeśli nie było problemu podczas lepienia, to podejrzewam, że przyczyna musi być w sposbie gotowania. Musimy pilnować podczas gotowania by tylko lekko bulgotała woda, nie mogą się za mocno gotować. Wrzucamy tylko kilka na raz, nie za dużo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating