Idealne ciasto bezglutenowe na pierogi

Ostatni przepis w tym roku musi być wyjątkowy. Jest nim nowe, idealne ciasto bezglutenowe na pierogi. U mnie w wersji z kapustą i grzybami, w sam raz na Święta.bezglutenowe ciasto na pierogi

Tak jak mówilam, to już będzie ostatni przepis przed Świętami. Planuję krótką przerwę, by trochę odpocząć. Oczywiście nie zostawię Was samym sobie, bo będę starała się na bieżąco odpisywać na komentarze i Wasze wiadomości, których w czasie Świąt zawsze jest dość sporo.

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na bezglutenowe pierogi. Znajdziesz go tutaj: Bezglutenowe i wegańskie pierogi ruskie. Ten przepis bardzo lubicie i wiem, że fajnie Wam wychodzą. Nie każdy jednak toleruje smak gryki, poza tym z ciastem trzeba pracować szybko, bo szybko wysycha.

Dlatego postanowiłam wymyśleć inny sposób na idealne ciasto na pierogi bezglutenowe. Chciałam by w smaku i wyglądzie były bardzo podobne do tych z mąki pszennej. Do ciasta dodałam łupiny babki jajowatej, które sprawiły, że ciasto doskonale się wałkowało, pierogi były elastyczne i można było lepić bez żadnego trudu. Polecam z całego serca ten prosty przepis.

Mrożenie pierogów

Testowałam dwa sposoby na mrożenie tych pierogów bezglutenowych i oba się bardzo dobrze sprawdziły.

Mroziłam surowe pierogi, a także pierogi po ugotowaniu i przestygnięciu.

W obu przypadkach, rozlożyłam pierogi na talerzu, tak by się nie dotykały. Po minimum godzinie przełożyłam z talerzyka do woreczków.

Zamrożone pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy jak zwykle.

 

Poniżej znajdziesz również przepis na farsz z kapusty i grzybów do pierogów czy krokietów. Na Święta w sam raz!

bezglutenowe ciasto na pierogi

Idealne ciasto bezglutenowe na pierogi

Miękkie, elastyczne i bardzo proste!
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: pierogi
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 sztuk
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Wykonanie

  • Mąki, sól i łupiny babki jajowatej wsypuję do miski. Dodaję olej i wlewam powoli wodę, mieszając łyżką. W końcu, kiedy ciasto nie będzie już tak parzyć, wyrabiam ręką.
    Powinno być gładkie i miękkie. Jeśli po wyrobieniu klei się mocno do ręki, wsyp odrobinę skrobi ziemniaczanej, a jeśli jest twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. (ważna jest konsystencja, bo każda mąka zachowuje się inaczej, nawet jeśli używamy mąki tej samej firmy).
  • Odrywam 1/3 ciasta a resztę przykrywam miską, by nie wyschło.
  • Rozwałkowuję, podsypując mąką ryżową. Wykrawam kółka, i nakładam farsz. Zlepiam brzegi.
  • Gotuję w osolonej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia (zależy jak grubo rozwałkowane)
    Smacznego!

Notes

Farsz z kapusty i grzybów:

Jeśli szukacie przepisu na farsz do pierogów z kapustą i grzybami, to tutaj od razu podam jak ja go robię na tę ilość ciasta.
0,5 kg kapusty kiszonej
20 g grzybów suszonych
1 duża cebula
2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy
olej do smażenia
sól i pieprz.
Grzyby zalewam wodą i moczę minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie gotuję je do miękkości.
Kapustę gotuję z dodatkiem ziela i liścia laurowego ok 30 minut.
Wyjmuję ziele i liść. Kapustę i grzyby odsączam dokładnie na sitku z wody, ale wodę z gotowania grzybów zachowuję.
Kapustę i grzyby rozdrabniam w malakserze lub drobno siekam.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na oleju. Dodaję kapustę z grzybami, wlewam trochę wody z gotowania grzybów. Doprawiam solą i pieprzem, dość mocno. Tak by farsz był wyrazisty w smaku.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Na moim profilu na Instagramie, w wyróżnionych relacjach zostawię filmiki z etapów przygotowania tego ciasta na pierogi bezglutenowego. Zapraszam do oglądania, jeśli masz wątpliwość jak powinno wyglądać: @nicponwkuchni.

Przypominam o kodzie rabatowym do wykorzystania w sklepie Smaki Diet! Na kod: BEZGLUTEN otrzymasz rabat w wysokości 12%, jeśli zrobisz zakupy za minimum 59zł. Kod jest wazny do końca roku, także czas ucieka!

idealne ciasto bezglutenowe na pierogi

Wpis powstał we współpracy ze sklepem ze zdrową żywnością SmakiDiet.pl

(Visited 5 593 times, 10 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Czesc Karolina, czy te pierogi, na ktore przepis ostatnio podalas mozna mrozic? Chce je zrobic z Twoim farszem na ruskie weganskie. Pozdrawiam cieplo 🙂

  2. Dzień dobry 🙂
    Szukam na podanym przez Panią sklepie Łuski babki jajowatej i znalazłam tylko Naturalny błonnik
    W składzie jest podane
    babka płesznik (Plantago psyllium) 80%, łuska babki jajowatej (Plantago ovata husk) 20%.
    Czy mogę to dodać do pierogów?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating