Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie

Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskiePierogi bezglutenowe to kolejny przepis związany ze Świętami Bożego Narodzenia, które niebawem będziemy obchodzić. Mój mąż nie wyobraża sobie Wigilii bez ruskich pierogów…ba! on sobie życia bez ruskich pierogów nie wyobraża! 🙂 Oczywiście dla niego standardowo wersja z pszennej mąki i z serem, choć muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o farsz, to ten z poniższego przepisu jest identyczny w smaku jak oryginalny ruski. Mój mąż nie poczuł różnicy, a wierzcie mi, on ruskich pierogów zjadł w życiu tysiące 🙂

Ciasto bezglutenowe na pierogi nie jest tak elastyczne, jak z mąki pszennej, co wiąże się z pewną trudnością w ich lepieniu. Trzeba po prostu je rozwałkować na ok. 1-2 mm i złożyć bez naciągania ciasta. Ciasto wałkuję się ładnie, jeśli podsypie się mąką z tapioki. Po ugotowaniu są miękkie i delikatne. Ciasto się nie rozpada. Moim dzieciom takie pierogi bardzo smakują.

Uwaga: Pierogi można mrozić. Wyjmujemy zamrożone by się rozmroziły i podsmażamy na patelni. Nie wkładamy do wrzątku! 🙂 

Co do techniki wykonania pierogów, to można rozwałkować część ciasta i wykrajać kółka szklanką, albo robić to tak, jak to opisałam poniżej. Ja zostałam nauczona tego drugiego sposobu przez moją teściową i mi tak wygodnie. Sprawdźcie, co będzie dla Was najlepsze.

Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, spróbuj tego tradycyjnego najlepszego ciasta na pierogi. Tutaj w wersji z farszem mięsnym.

Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie

Ruskie pierogi bezglutenowe i wegańskie

Pyszne pierogi ruskie bez glutenu z farszem bez sera
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 40 szt (około)
Przygotowanie 50 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 55 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

ciasto bezglutenowe na pierogi

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody lub więcej w zależności od konsystencji ciasta

farsz do pierogów ruskich bez sera

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soli lub więcej, do smaku

Wykonanie

Farsz do pierogów ruskich bez sera

  • Najpierw przygotowuję farsz, aby zdążył wystygnąć. Gotuję obrane ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Zalewam 3 szklankami wrzątku i gotuję 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewam wody aby się nie przypaliła.
  • Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju
  • Ugotowane ziemniaki gniotę, dodaję kaszę jaglaną, posmażoną cebulę i przyprawiam solą i pieprzem i wyciskam sok z połowy cytryny. Odstawiam do ostygnięcia

ciasto bezglutenowe na pierogi

  • Obie mąki i sól wsypuję do miski. Dodaję olej i gorącą wodę. Mieszam najpierw łyżką, później wyrabiam ręką ciasto. Powinno być dość wilgotne, aby się nie rwało.
  • Ciasto przykrywam folią spożywczą. Odrywam kawałek i z niego formułuję wałek, który kroję na kawałki o szerokości ok 2 cm. Każdy kawałek formułuję w kulkę i rozwałkowuję małym wałkiem (lub butelką 😉 ) Podsypuję mąką z tapioki, gryczana się do tego nie nadaje. Jeśli wolicie tradycyjny sposób, możecie rozwałkować większy placek i wykrawać kółka szklanką. Pozostałe po wykrojeniu ciasto łączę z pozostałym pod folią. Ciasto pod folią i tak zazwyczaj trochę wysycha w trakcie lepienia, więc przed wałkowaniem kolejnej jego części, dolewam odrobinę wody.
  • Nakładam farsz na środek ciasta i zlepiam brzegi. Staram się tak formułować farsz, bym nie musiała naciągać ciasta, które może pęknąć. Pierogi gotuję partiami po ok 10 szt. w dużej ilości osolonego wrzątku ( do którego wlewam 2 łyżki oleju) ok 5 minut od wypłynięcia. Układam na talerz, tak by się nie dotykały. Po wyschnięciu odwracam każdy na drugą stronę, żeby się nie przykleiły do talerza.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

(Visited 39 818 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 37 komentarzy

  1. Monika

    Czy można zastąpić czymś sok z cytryny? Chwilowo niestety cytrusy na czarnej liście 🙁

  2. Eliza

    Pierogi wyszły świetne, synek zachwycony. Ciasto miękkie i elastyczne po ugotowaniu. Gotowałam na parze, farsz dałam z kapusty z grzybami.

  3. Magda

    Dziś pierwsza próba i… klapa. Nie mogłam rozwałkować bo się przyklejało do stolnicy( podsypany mąka ziemniaczana) albo już się rozpadały w rękach. Ale zrobiłam zdeformowane kulki jutro podejście nr 2. Tylko w czym mógł być problem?

    1. Awatar użytkownika

      Ciężko tak zgadnąć co mogło pójść nie tak. Może początkowo było za mało mąki, podsypałaś za dużo i dlatego potem się rozpadało?

  4. Daria

    Pani Karolino, pierogi wyszly idealnie! Ladnie się kleiły, nie rozpadaly sie w gotowaniu. Farsz w stosunku do ciasta był również w dobrej proporcji – może troszkę by zostało, ale podjadlam ze 4 łyżki i jakoś tak wyszło, ze prawie nic nie zostalo (1 lyzka). Bardzo dziękuję za przepis-Święta będą pyszne! 🙂

  5. Edyta

    Czy te pierogi można mrozic dopiero po ugotowaniu, czy surowe?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie próbowałam mrozić surowych. Na pewno można zamrozić ugotowane i wtedy po odmrozeniu odsmażyć na patelni, nie gotować.

  6. Ala

    Najlepsze pierogi bezglutenowe!!! Pycha!!! Smakują jak typowe ruskie, wyszło mi 46 sztuk z przepisu, farszu sporo zostało, ale zamrożę go. Dziękuję za przepis.
    Pierogi lepiła moja sześciotetnia córka. Dolewałam ciut wrzątku podczas wyrabiania, a podsypywałam mąką ziemniaczaną.

  7. Tomasz

    Farsz przepyszny, dziękuję! Dodałem jeszcze kilka posiekanych listków mięty. Niestety ciasto, pomimo zachowania receptury wyszło gumowate bez możliwości formowania czy wałkowania. Czy ma Pani pomysł gdzie mogłem popełnić błąd?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak ciężko się z ciastem pracowało…Może zbyt chłodna woda lub za mało?

    2. Daria

      Panie Tomaszu,
      Właśnie zrobiłam pierogi i gumowate ciasto wychodzilo, kiedy dodalam zbyt duzo maki z tapioki w stosunku do gryczanej.

      1. Tomasz

        Pani Dario, Pani odpowiedź przywraca nadzieję a zatem podejmę kolejną próbę. W razie niepowodzenia zapiekę ten wspaniały farsz w otrzymanym cieście. Dziękuję serdecznie!

  8. Mariola

    Czy do farszu zamiast kaszy jaglanej można użyć innej np gryczanej ?

  9. Marta

    Czy mogę zastąpić mąkę gryczaną jakąś inną mąką? Moja córka jest bardzo wrażliwa na smak i kolor.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można spróbować zastąpić ją mąką owsianą. W innych przepisach działa tak samo jak gryczana

      1. Aga

        A czy mąka owsiana nie zawiera przypadkiem glutenu ? Mam cały kilogram w domu ale niestety doczytałam gdzies, że owies ma więcej glutenu niż pszenica :/

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Więcej raczej nie, ale jak nie masz mąki owsianej oznaczonej jako bezglutenowa, to pewnie jest ona glutenem zanieczyszczona. Owies jest mocno zanieczyszony glutenem.

  10. Lidia

    Zrobiłam. Pyszne. Dziękuję.

  11. Mary

    Czy mąkę z tapioki/ziemniaczana mogę zastąpić skrobia kukurydzianą?(na te 2 mąki młody jest uczulony)

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę że powinno się udać,ale sama nie próbowałam na mące kukurydzianej.

  12. justyna

    czy 1/2 szkl kaszy ugotowanej w 3 szkl wody nie bedzie “ciapą” ??

  13. Karolina

    Właśnie je robiłam. Niestety podczas lepienia pękają, nie dało się ich zlepić. Czym to może być spowodowane?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie podsypywałaś ich może mąką gryczaną? Tak się działo jak do podsypywania używałam gryczanej mąki. Ciasto musi być przykryte cały czas podczas lepienia,trzeba pilnować by nie wyschło. Lepiej się też sklejają jeśli namoczonym palcem z wodą nawilżymy brzegi.

      1. Karolina

        Właśnie, nie. Podsypywałam skrobią z tapioki. Zrobiłam z połowy porcji, więc nawet nie było co przykrywać.
        Co do lepienia, to wiem. Tyle, że właśnie jak je składałam i sklejałam to zaczynały pękać tu między farszem a miejscem gdzie się zlepia. I wcale dużo farszu nie nakładałam.
        Może to przez piątek 13-tego ale w smaku ciasto super

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Właśnie je zrobiłam ponownie i pękały wtedy kiedy ciasto było za suche. Myślę, że to kwestia tego, że ciasto było za suche. W trakcie lepienia ciasto wysycha, albo mocniej chłonie wodę i trzeba nawet dolewać na bieżąco po troszkę. Dopisałam to w przepisie. Mam nadzieję, że następnym razem będzie łatwiej 🙂

  14. Awatar użytkownika
    Karolina Nicpoń

    Nie próbowałam z mąką ryżową, więc niestety nie wiem jak się zachowa w cieście na pierogi. Wydaje mi się, że powinna dać radę 🙂

  15. Maria

    Czy zamiast mąki gryczanej mogę użyć ryżowej?

  16. Patrycja

    Uwaga! Po pierwsze proporcje na farsz są o wiele za duże! Wyszedł cały garnek i teraz będę musiała chyba a sucho zjeść,. Proporcje ciasta z jednej szklanki do 40 pierogów? No raczej nie. Musiałam dorabiac ciasto wyszło mam 30 z podwójnego ciasta. Niewygodny przepis, nie polecam 🙁

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję za komentarz. Farsz jeśli tak dużo zostało można zamrozić i na następny raz już tylko przygotować ciasto 😉 jeśli chodzi o ilość pierogów, to pewnie dużo zależy od ich wielkości i grubości ciasta. U mnie wychodzi ok 40 sztuk z tej porcji 1,5 szkl. mąki w sumie. Mam nadzieję że mimo niezadowolenia z ilości i proporcji w smaku były dobre 🙂 Pozdrawiam!

  17. Katarzyna

    Mam pytanie, czy mąkę z tapioki, mogę zastąpić jaglaną, z cieciorki, ew.quinoa?

    1. Awatar użytkownika

      Na pewno można zastąpić mąką/skrobią ziemniaczaną. W bezglutenowych ciastach dodatek skrobi nadaje odpowiedniej konsystencji. Z podanych można spróbować mąkę z cieciorki, quinoa, ale nie próbowałam i nie wiem czy pierogi będą się ładnie lepić i nie rozpadną podczas gotowania 🙂 Proszę dać znać jak wyszło 🙂

  18. martajadzia

    Karolina, tego mi było trzeba 🙂 Szukam przepisu na pierogi bezglutenowe które nie rozpadną się podczas gotowania i wiele już prób przeszłam 🙂
    Ten przepis bardzo mi się podoba. A pierogi wyglądają na trwałe. Kolejny przepis na moją wish listę. Chyba stąd nie wyjdę.