fbpx

Udka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Udka kaczki pieczone w pomarańczach korzenna konfitura z żurawinyUdka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny to danie w sam raz na Święta. Zbliżają się  Święta Wielkanocne, ale myślę, że kaczka nadaje się na każdą inną świąteczną okazję.

Bardzo lubię kaczkę, moje dzieci również wolą mięso kaczki, niż np. kurczaka, który jest bardziej suchy. Wiadomo, że kaczka jest mięsem bardziej tłustym niż kurczak, ale okazjonalnie, czemu nie? 🙂 W końcu kaczka to najszlachetniejsze drobiowe mięso. Jeśli jednak preferujesz kurczaka, to przepis na pieczone udka z kurczaka znajdziesz tutaj.

Nie lubię piec drobiu w całości. Zazwyczaj tak upieczone mięso nie jest równomiernie soczyste. Wolę przyrządzić osobno soczyste piersi i osobno udka. Dziś przygotowałam przepis na udka kaczki pieczone w pomarańczach z dodatkiem pysznej żurawinowej konfitury o korzennym smaku. Ta przygotowane udka są soczyste i miękkie. Skąpane w aromacie pomarańczy, goździków, żurawiny i czerwonego wina, są bajecznie pyszne!

Do kaczki wyjątkowo pasuje owocowy akcent. Jabłka, gruszki, pomarańcze, suszone śliwki i inne suszone owoce, co tylko macie pod ręką możecie wrzucić do brytfanki z mięsem i na pewno będzie cudownie!

Jak często przyrządzasz kaczkę, w towarzystwie jakich owoców lub innych smaków ją podajesz? Chętnie poznam Wasze propozycje na przygotowanie tego szlachetnego mięsa!

Komentujcie i udostępniajcie przepis jeśli Wam się podoba! Będzie mi baaardzo miło! 🙂

(Visited 929 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Udka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny
Udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 1,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Udka kaczki w pomarańczach
  • 4 udka z kaczki
  • 1 cebula
  • 40 g świeżego imbiru
  • 2 pomarańcze
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka sztuk goździków
korzenna konfitura z żurawiny
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 lyżki miodu
  • 1/4 szklanki wytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 1,5 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Udka kaczki w pomarańczach
  • 4 udka z kaczki
  • 1 cebula
  • 40 g świeżego imbiru
  • 2 pomarańcze
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka sztuk goździków
korzenna konfitura z żurawiny
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 lyżki miodu
  • 1/4 szklanki wytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
Udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny
Sposób przygotowania
udka kaczki w pomarańczach
  1. Przygotowuję marynatę: pomarańcze parzę. Z jednej z nich ścieram skórkę i wyciskam sok. Do wyciśniętego soku wsypuję skórkę pomarańczową, wlewam sos sojowy, miód (1 łyżka) dodaję pół łyżeczki soli, tymianek, kilka goździków i mieszam. Do marynaty wkładam kacze udka i zostawiam w lodówce na całą noc.
  2. Na patelni z łyżką oleju podsmażam udka z każdej strony.
  3. W brytfance układam pokrojoną w ósemki cebulę, na to kładę kacze udka i obkładam całość plastrami imbiru i pomarańczy. Wlewam do brytfanki z mięsem pozostałą marynatę.
  4. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180st.C Piekę 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Na ostatnie 30 minut odkrywam pokrywkę aby skórka się przyrumieniła.
korzenna konfitura z żurawiny
  1. Wszystkie składniki umieszczam w rondelku i gotuję pod przykryciem ok 45 minut na wolnym ogniu. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka odkrywam rondel i odparowuję nadmiar płynu, jeśli jest zbyt gęsta, dolewam soku pomarańczowego, wina lub ostatecznie wody 🙂

  1. Kaczki nie jadłam już wieki. Ostatnio w grudniu chyba 🙂 owocowe akcenty do mięsa jakoś mi nie pasują, ale osobno są super:) konfitura też mnie zainteresowała. Żurawina z pomarańczą musi być pyszna: )

  2. Kaczki zbyt często nie przyrządzam, zazwyczaj jadę do rodziców na kaczkę 🙂 Mama piecze kaczuchę z jabłkami i jest przepyszna! Podrzucę jej linka z Twoim przepisem 🙂 Konfitura z żurawiny musi być pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *