Udka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny

Udka kaczki pieczone w pomarańczach korzenna konfitura z żurawinyUdka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny to danie w sam raz na Święta. Zbliżają się  Święta Wielkanocne, ale myślę, że kaczka nadaje się na każdą inną świąteczną okazję.

Bardzo lubię kaczkę, moje dzieci również wolą mięso kaczki, niż np. kurczaka, który jest bardziej suchy. Wiadomo, że kaczka jest mięsem bardziej tłustym niż kurczak, ale okazjonalnie, czemu nie? 🙂 W końcu kaczka to najszlachetniejsze drobiowe mięso. Jeśli jednak preferujesz kurczaka, to przepis na pieczone udka z kurczaka znajdziesz tutaj.

Nie lubię piec drobiu w całości. Zazwyczaj tak upieczone mięso nie jest równomiernie soczyste. Wolę przyrządzić osobno soczyste piersi i osobno udka. Dziś przygotowałam przepis na udka kaczki pieczone w pomarańczach z dodatkiem pysznej żurawinowej konfitury o korzennym smaku. Ta przygotowane udka są soczyste i miękkie. Skąpane w aromacie pomarańczy, goździków, żurawiny i czerwonego wina, są bajecznie pyszne!

Do kaczki wyjątkowo pasuje owocowy akcent. Jabłka, gruszki, pomarańcze, suszone śliwki i inne suszone owoce, co tylko macie pod ręką możecie wrzucić do brytfanki z mięsem i na pewno będzie cudownie!

Jak często przyrządzasz kaczkę, w towarzystwie jakich owoców lub innych smaków ją podajesz? Chętnie poznam Wasze propozycje na przygotowanie tego szlachetnego mięsa!

Komentujcie i udostępniajcie przepis jeśli Wam się podoba! Będzie mi baaardzo miło! 🙂

Udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny

Udka kaczki pieczone w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny

Kategoria: Dania główne, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 12 min.
Gotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz. 12 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Udka kaczki w pomarańczach

  • 4 udka z kaczki
  • 1 cebula
  • 40 g świeżego imbiru
  • 2 pomarańcze
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka sztuk goździków

korzenna konfitura z żurawiny

  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 lyżki miodu
  • 1/4 szklanki wytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

Wykonanie

udka kaczki w pomarańczach

  • Przygotowuję marynatę: pomarańcze parzę. Z jednej z nich ścieram skórkę i wyciskam sok. Do wyciśniętego soku wsypuję skórkę pomarańczową, wlewam sos sojowy, miód (1 łyżka) dodaję pół łyżeczki soli, tymianek, kilka goździków i mieszam. Do marynaty wkładam kacze udka i zostawiam w lodówce na całą noc.
  • Na patelni z łyżką oleju podsmażam udka z każdej strony.
  • W brytfance układam pokrojoną w ósemki cebulę, na to kładę kacze udka i obkładam całość plastrami imbiru i pomarańczy. Wlewam do brytfanki z mięsem pozostałą marynatę.
  • Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180st.C Piekę 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Na ostatnie 30 minut odkrywam pokrywkę aby skórka się przyrumieniła.

korzenna konfitura z żurawiny

  • Wszystkie składniki umieszczam w rondelku i gotuję pod przykryciem ok 45 minut na wolnym ogniu. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka odkrywam rondel i odparowuję nadmiar płynu, jeśli jest zbyt gęsta, dolewam soku pomarańczowego, wina lub ostatecznie wody 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 6 223 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Czy można upiec te udka w rękawie do pieczenia 1h w 200 st.C.,a później go rozciac,polac wytworzonym sosem,piec 30 min i zostawic do wystygniecia bez przykrycia w piekarniku?

  2. Kaczki nie jadłam już wieki. Ostatnio w grudniu chyba 🙂 owocowe akcenty do mięsa jakoś mi nie pasują, ale osobno są super:) konfitura też mnie zainteresowała. Żurawina z pomarańczą musi być pyszna: )

  3. kaczki nie jem, ale ta konfitura mnie zaintrygowała. musi mieć wspaniały aromat, bardzo lubie połączenia żurawiny z cytrusami 🙂

  4. Kaczki zbyt często nie przyrządzam, zazwyczaj jadę do rodziców na kaczkę 🙂 Mama piecze kaczuchę z jabłkami i jest przepyszna! Podrzucę jej linka z Twoim przepisem 🙂 Konfitura z żurawiny musi być pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating