Seromakowiec na kruchym spodzie

seromakowiecSeromakowiec to ciasto, które odkryłam stosunkowo niedawno, ale zrobiło w naszej rodzinie furorę. Polecam je również tym, którzy za tradycyjnymi makowcami nie przepadają. Nie znajdziecie w nim mnóstwa orzechów, rodzynek i innych bakalii. Seromakowiec jest pyszny, delikatny, wilgotny. Czego chcieć więcej?

Ciasto składa się z trzech warstw. Spód to klasyczne ciasto kruche, na to nałożona jest warstwa masy makowej, wilgotnej dzięki dodatku prażonych jabłek zrobionych przez moją teściową ostatecznie ze spożywczaka 🙂 Na górze mamy warstwę sera. Ser pyszny i puszysty, czyli taki jak ma być.

Ciasto nie jest skomplikowane, nie zabiera dużo czasu. Zawsze mam problem z tym ile w końcu tych jajek potrzebuję. Na spód żóltka, potem same białka, potem i białka i żółtka, można się pogubić 🙂 W każdym razie naliczyłam 9 jajek, z których i białka i żółtka są w pełni wykorzystane w tym przepisie 😉

Przepis pochodzi stąd

seromakowiec

Seromakowiec na kruchym spodzie

Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 duża blaszka prostokątna
Przygotowanie 1 godz.
Gotowanie 1 godz.
Łącznie 2 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 zółtka

masa makowa

  • 400 g maku mielonego
  • 500 ml mleka
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka prażonych jabłek
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
  • opcjonalnie aromat migdałowy

masa serowa

  • 1 kg sera twarogu 3 krotnie zmielony lub z wiaderka
  • 5 jajek osobno żółtka i białka
  • 2 zółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie

  • Składniki na kruche ciasto szybko zagniatam, formułuję kulę owijam folią i wkładam do lodówki na ok 40 minut. Po tym czasie rozwałkowuję przekładam na dużą prostokątną blaszkę i podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia
  • W garnku podgrzewam mleko aż się zagotuje. Dosypuję mielony mak i gotuję kilka minut ciągle mieszając. Zdejmuję z ognia. Dodaję cukier, kaszę mannę lub bułkę tartą, aromat, prażone jabłka. Mieszam. odstawiam do przestudzenia. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie mieszam z makiem. Zabieram się za masę serową.
  • Masło ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaję małymi porcjami ser. Z białek ubijam pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą serową
  • Na spód wykładam masę makową, na to ser i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się rumienił przykrywam folią aluminiową. Najlepiej kroić dopiero schłodzony seromak na drugi dzień 🙂 Choć ja rzadko się stosuję do tego zalecenia 😉 Smacznego 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 11 941 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Uwielbiam serniki, ale u mnie musza być bez pszennego spodu – a połączenie z makiem – pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating