Seromakowiec to ciasto, które odkryłam stosunkowo niedawno, ale zrobiło w naszej rodzinie furorę. Polecam je również tym, którzy za tradycyjnymi makowcami nie przepadają. Nie znajdziecie w nim mnóstwa orzechów, rodzynek i innych bakalii. Seromakowiec jest pyszny, delikatny, wilgotny. Czego chcieć więcej?
Ciasto składa się z trzech warstw. Spód to klasyczne ciasto kruche, na to nałożona jest warstwa masy makowej, wilgotnej dzięki dodatku prażonych jabłek zrobionych przez moją teściową ostatecznie ze spożywczaka 🙂 Na górze mamy warstwę sera. Ser pyszny i puszysty, czyli taki jak ma być.
Ciasto nie jest skomplikowane, nie zabiera dużo czasu. Zawsze mam problem z tym ile w końcu tych jajek potrzebuję. Na spód żóltka, potem same białka, potem i białka i żółtka, można się pogubić 🙂 W każdym razie naliczyłam 9 jajek, z których i białka i żółtka są w pełni wykorzystane w tym przepisie 😉
Przepis pochodzi stąd
Seromakowiec na kruchym spodzie
Składniki
ciasto kruche
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 zółtka
masa makowa
- 400 g maku mielonego
- 500 ml mleka
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka prażonych jabłek
- 4 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
- opcjonalnie aromat migdałowy
masa serowa
- 1 kg sera twarogu 3 krotnie zmielony lub z wiaderka
- 5 jajek osobno żółtka i białka
- 2 zółtka
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
Wykonanie
- Składniki na kruche ciasto szybko zagniatam, formułuję kulę owijam folią i wkładam do lodówki na ok 40 minut. Po tym czasie rozwałkowuję przekładam na dużą prostokątną blaszkę i podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia
- W garnku podgrzewam mleko aż się zagotuje. Dosypuję mielony mak i gotuję kilka minut ciągle mieszając. Zdejmuję z ognia. Dodaję cukier, kaszę mannę lub bułkę tartą, aromat, prażone jabłka. Mieszam. odstawiam do przestudzenia. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie mieszam z makiem. Zabieram się za masę serową.
- Masło ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaję małymi porcjami ser. Z białek ubijam pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą serową
- Na spód wykładam masę makową, na to ser i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się rumienił przykrywam folią aluminiową. Najlepiej kroić dopiero schłodzony seromak na drugi dzień 🙂 Choć ja rzadko się stosuję do tego zalecenia 😉 Smacznego 🙂
Wygląda smakowicie!
Ciasto przepyszne. Połączenie sera z makiem super. Polecam spróbować.
Szkoda że nie ma wersji bezglutenowej, bez jajek 🙂
Brzmi jak wyzwanie 😉 muszę się podjąć!
Będę miała kolejny przepis do wypróbowania 🙂
Polecam bardzo mocno to ciasto. Jedno z moich ulubionych 🙂
Uwielbiam serniki, ale u mnie musza być bez pszennego spodu – a połączenie z makiem – pycha 🙂
Jeśli dlatego, że to gluten, to możesz spróbować użyć ciasta kruchego z przepisu na te ciasteczka bezglutenowe 🙂 http://nicponwkuchni.pl/grawerowane-bezglutenowe-ciasteczka/
uwielbiam serniki zawsze wszędzie i o każdej porze 🙂 Twój przepis wygląda niesamowicie, nie kosztowałam takiego połączenia,
Spróbuj, nie pożałujesz 🙂 polecam go bardzo mocno!
Sam kiedyś robiłem podobny makowiec/sernik ciekawe połączenie, daje bardzo dużo smaków i tekstur. 😉
Taki sernik troszkę inny niż klasyk to idealne ciasto na nowe podboje naszych kubków smakowych ;-).
Tak, moi goście zawsze są zaintrygowani tym połączeniem i zawsze wszystkim smakuje. Coś innego niż makowiec i tradycyjny sernik 🙂
Pyszne jest to ciasto. Połączenia sera i maku w równych proporcjach. Mniammm
Dokładnie tak 🙂 To ciasto to mój faworyt ostatnio 🙂
Polaczenie dwóch pysznych ciast w jedno – pewnie zjadłabym o kilka kawalków za dużo 😉 pyszności
oj, tam…raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😉
Uwielbiam połączenie sera i maku, przepis brzmi bardzo smakowicie.
Tak, to połączenie jest idealne! 🙂