fbpx

Seromakowiec na kruchym spodzie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

seromakowiecSeromakowiec to ciasto, które odkryłam stosunkowo niedawno, ale zrobiło w naszej rodzinie furorę. Polecam je również tym, którzy za tradycyjnymi makowcami nie przepadają. Nie znajdziecie w nim mnóstwa orzechów, rodzynek i innych bakalii. Seromakowiec jest pyszny, delikatny, wilgotny. Czego chcieć więcej?

Ciasto składa się z trzech warstw. Spód to klasyczne ciasto kruche, na to nałożona jest warstwa masy makowej, wilgotnej dzięki dodatku prażonych jabłek zrobionych przez moją teściową ostatecznie ze spożywczaka 🙂 Na górze mamy warstwę sera. Ser pyszny i puszysty, czyli taki jak ma być.

Ciasto nie jest skomplikowane, nie zabiera dużo czasu. Zawsze mam problem z tym ile w końcu tych jajek potrzebuję. Na spód żóltka, potem same białka, potem i białka i żółtka, można się pogubić 🙂 W każdym razie naliczyłam 9 jajek, z których i białka i żółtka są w pełni wykorzystane w tym przepisie 😉

Przepis pochodzi stąd

(Visited 1 807 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Seromakowiec na kruchym spodzie
seromakowiec
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 60 minut
Porcje
duża blaszka prostokątna
Składniki
ciasto kruche
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 zółtka
masa makowa
  • 400 g maku mielonego
  • 500 ml mleka
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka prażonych jabłek
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
  • opcjonalnie aromat migdałowy
masa serowa
  • 1 kg sera twarogu 3 krotnie zmielony lub z wiaderka
  • 5 jajek osobno żółtka i białka
  • 2 zółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 60 minut
Porcje
duża blaszka prostokątna
Składniki
ciasto kruche
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 zółtka
masa makowa
  • 400 g maku mielonego
  • 500 ml mleka
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka prażonych jabłek
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
  • opcjonalnie aromat migdałowy
masa serowa
  • 1 kg sera twarogu 3 krotnie zmielony lub z wiaderka
  • 5 jajek osobno żółtka i białka
  • 2 zółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
seromakowiec
Sposób przygotowania
  1. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatam, formułuję kulę owijam folią i wkładam do lodówki na ok 40 minut. Po tym czasie rozwałkowuję przekładam na dużą prostokątną blaszkę i podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia
  2. W garnku podgrzewam mleko aż się zagotuje. Dosypuję mielony mak i gotuję kilka minut ciągle mieszając. Zdejmuję z ognia. Dodaję cukier, kaszę mannę lub bułkę tartą, aromat, prażone jabłka. Mieszam. odstawiam do przestudzenia. Ubijam białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie mieszam z makiem. Zabieram się za masę serową.
  3. Masło ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaję małymi porcjami ser. Z białek ubijam pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą serową
  4. Na spód wykładam masę makową, na to ser i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.C na ok 60 minut. Gdyby wierzch za szybko się rumienił przykrywam folią aluminiową. Najlepiej kroić dopiero schłodzony seromak na drugi dzień 🙂 Choć ja rzadko się stosuję do tego zalecenia 😉 Smacznego 🙂

  1. Uwielbiam serniki, ale u mnie musza być bez pszennego spodu – a połączenie z makiem – pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *