Pieczone udka kurczaka

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Pieczone udka kurczakaTakie pieczone udka kurczaka przygotowywała moja mama. Może nie jest to wyrafinowane i wyszukane danie, ale budzi we mnie miłe wspomnienia i jest całkiem proste do wykonania. Któż nie lubi pieczonych udek z kurczaka?

Tak pieczone udka kurczaka zawsze pojawiały się na naszym stole w niedzielę w towarzystwie klusek śląskich i świeżej  surówki lub buraczków.

Tak przygotowany kurczak na pewno nie będzie za suchy. Mięsko jest mięciutkie, delikatne i samo odchodzi od kości. Dzięki temu, że udka są przed pieczeniem przesmażone, wszystkie soki pozostają w mięsie i dzięki temu jest pyszne i soczyste. Danie nie wymaga wiele pracy, więc polecam Wam je na obiad nie tylko w niedzielę 🙂

Lubisz pieczone udka  kurczaka? Z czym je najczęściej podajesz?

 

(Visited 255 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Pieczone udka kurczaka
z tymiankiem w sosie pieczarkowym
Pieczone udka kurczaka
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 90 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka tymianku suszonego lub świeżego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczka świeżo mielony pieprz
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 90 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka tymianku suszonego lub świeżego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczka świeżo mielony pieprz
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
Pieczone udka kurczaka
Sposób przygotowania
  1. Mięso myję i osuszam ręcznikiem.
  2. W miseczce mieszam olej z przyprawami. Smaruję marynatą kurczaka. Można go potrzymać w marynacie 2 godziny, ale równie dobrze można od razu przygotowywać.
  3. Cebulę kroję w kosteczkę, pieczarki w plasterki.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmażam kurczaka z każdej strony. Układam w brytfance. Na pozostałości po smażeniu kurczaka wsypuję cebulę i smażę, po chwili dodaję pieczarki. Smażę ok 5 minut. Wlewam na patelnię wodę i zeskrobuję cały smak, który się do niej przykleił. Zawartość patelni wlewam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i wstawiam całość do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
  5. Po ok 1 godzinie odkrywam i zostawiam na kolejne 30minut.
  6. Kiedy mięso jest gotowe i mięciutkie wyjmuję je na talerz. Zagęszczam sos odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Zagotowuję i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi i świeżą sałatką. Smacznego!

2 Odpowiedzi do “Pieczone udka kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *