1-1,5szklankigorącej wodylub więcej w zależności od konsystencji ciasta
farsz do pierogów ruskich bez sera
1/2kgziemniaków
2cebule
1/2szklankikaszy jaglanej
1/2cytryny
1/2łyżeczkipieprzulub więcej, do smaku
1łyżeczkasolilub więcej, do smaku
Wykonanie
Farsz do pierogów ruskich bez sera
Najpierw przygotowuję farsz, aby zdążył wystygnąć.
Gotuję obrane ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.
Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Zalewam 3 szklankami wrzątku i gotuję 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewam wody aby się nie przypaliła.
Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju
Ugotowane ziemniaki gniotę, dodaję kaszę jaglaną, posmażoną cebulę i przyprawiam solą i pieprzem i wyciskam sok z połowy cytryny. Odstawiam do ostygnięcia
ciasto bezglutenowe na pierogi
Obie mąki i sól wsypuję do miski.
Dodaję olej i gorącą wodę. Mieszam najpierw łyżką, później wyrabiam ręką ciasto. Powinno być dość wilgotne, aby się nie rwało.
Ciasto przykrywam folią spożywczą. Odrywam kawałek i z niego formułuję wałek, który kroję na kawałki o szerokości ok 2 cm.
Każdy kawałek formułuję w kulkę i rozwałkowuję małym wałkiem (lub butelką ;) ) Podsypuję mąką z tapioki, gryczana się do tego nie nadaje.
Jeśli wolicie tradycyjny sposób, możecie rozwałkować większy placek i wykrawać kółka szklanką. Pozostałe po wykrojeniu ciasto łączę z pozostałym pod folią. Ciasto pod folią i tak zazwyczaj trochę wysycha w trakcie lepienia, więc przed wałkowaniem kolejnej jego części, dolewam
odrobinę wody.
Nakładam farsz na środek ciasta i zlepiam brzegi. Staram się tak formułować farsz, bym nie musiała naciągać ciasta, które może pęknąć.
Pierogi gotuję partiami po ok 10 szt. w dużej ilości osolonego wrzątku ( do którego wlewam 2 łyżki oleju) ok 5 minut od wypłynięcia. Układam na talerz, tak by się nie dotykały. Po wyschnięciu odwracam każdy na drugą stronę, żeby się nie przykleiły do talerza.