Bezglutenowe pączki w 5 minut

Zbliża się tłusty czwartek, a mi przepisów na pączki ciągle za mało. Tym razem mam dla Was przepis na bezglutenowe pączki w 5 minut. Pączki bez drożdży i bez mleka, ale za to z jajkami.

Bezglutenowe ekspresowe pączki w 5 minut bez mleka

Ten przepis na bezglutenowe pączki ekspresowe jest idealny dla każdego, kto unika glutenu, mleka i drożdży. Zrobiłam je na jogurcie kokosowym, kupionym w Lidlu.  Na szczęście te jogurty są teraz bardzo łatwo dostępne, więc to duże ułatwienie dla osób na diecie bez mleka i nie będziecie mieć problemu z ich zakupem.

Łupiny babki jajowatej

Ostatnio często pojawiają się w moich przepisach i pytacie co to jest i czym to zastąpić. Otóż według mnie lepiej się w nie zaopatrzyć. Możecie to zrobić w sklepach ze zdrową żywnością lub w aptekach. Tutaj jest link do ceneo, gdzie możecie zobaczyć oferty r óżnych sklepów i aptek online.

Babka jajowata (psyllium husk)

Jest to błonnik, dostępny np. w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością. Ich dodatek bardzo poprawia konsystencję wypieków bezglutenowych. Zastępują wręcz gluteni. Tutaj w pączkach sprawiają, że pączki nie chłoną tłuszczu, nie rozpadają się podczas smażenia. Scalają ciasto.
Można je ewentualnie zastąpić mielonym siemieniem lnianym zaparzonym w 3 łyżeczkach wrzątku.
Jednak mimo wszystko polecam zakupić te łupiny babki jajowatej. Przyda Wam się np. do faworków lub do tych przepysznych bułeczek.

Bezglutenowe pączusie ekspresowe

Często prosicie mnie o przepisy z dodatkiem jajek lub pytacie, czy możecie je dodać do moich przepisów. Ten przepis na pączusie jest więc z ich dodatkiem. Po ostatniej prowokacji okazało się, że dzieci już je tolerują. Mam nadzieję, że to się nie zmieni.

Tych z Was, którzy są zawiedzeni tym, że są tutaj jajka, zachęcam do odwiedzenia wszystkich innych przepisów na pączki na moim blogu. Jest ich całkiem sporo, a te pączki marchewkowe bez drożdży, są tak samo pyszne, jak te z dzisiejszego przepisu i robi się je równie szybko.

Przepisy bez jajek dalej będą głównym tematem tego bloga i to się nie zmieni.

Bezglutenowe pączki ekspresowe na jogurcie kokosowym

Wracając do tych ekspresowych pączusiów, pomysł na ten przepis przyszedł do mnie, kiedy po raz któryś widziałam ekspresowe pączki z bloga Tysia Gotuje. Tak się do mnie uśmiechały, tak mnie prześladowały, że spojrzałam na jogurcik kokosowy w lodówce i stwierdziłam, że spróbuję je przerobić na bezglutenowe. Tak powstały przepyszne pączki bezglutenowe na jogurcie kokosowym bez glutenu. Idealne, mięciutkie, lekkie, po prostu idealne.

Jeśli tylko możecie jajka, to koniecznie zróbcie te ekspresowe bezglutenowe pączusie na tłusty czwartek i nie tylko. Kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego lub nadciągają niezapowiedziani goście, warto sięgnąć po ten przepis. Bezglutenowe pączki można zrobić dosłownie w 5 minut plus smażenie. Zachwycą się nimi nie tylko bezglutenowcy, zapewniam!

Bezglutenowe pączki w 5 minut

Bezglutenowe pączki w 5 minut ekspresowe bez mleka

Bezglutenowe pączki w 5 minut

Pyszne, puszyste pączusie na jogurcie kokosowym
Kategoria: Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: pączki, Tłusty czwartek
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 15 sztuk
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 150 ml jogurtu wegańskiego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki ryżowej lub owsianej, gryczanej, sorgo (patrz wskazówki)
  • 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru, cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier / erytrol puder do posypania

Wykonanie

  • Wlewam olej do szerokiego garnka lub patelni. Oleju powinno być tyle, by pączusie w nim swobodnie pływały (ok 4 cm). Rozgrzewam olej do 170-180°C.
  • Jogurt i jajka i ekstrakt waniliowy roztrzepuję w misce widelcem. Nie ubijamy mikserem, by jajka się zbytnio nie rozrzedziły.
  • W drugiej misce mieszam przesiane mąki, cukier, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam do połączenia.
  • Ciasto powinno być gęste i klejące. Bardzo powoli spływać z łyżki. Widać je na zdjęciu.
    Ciasto na bezglutenowe pączki na jogurcie
  • Na łyżkę nakładam porcję ciasta (ilość ok pół kopiastej łyżki) i za pomocą drugiej łyżki nakładam ciasto na rozgrzany olej. Dwiema łyżkami można sformować ładne okrągłe porcje ciasta.
  • Smażę ok 4-5 minut z każdej strony. Wykładam na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu.
  • Posypuję słodzikiem w formie pudru.
    Smacznego!

Notes

Jeśli podmienisz mąkę na inną, zwróć uwagę na konsystencję ciasta. Trzeba ją dostosować do każdej zmiany. Jeśli ciasto się leje, dodaj więcej mąki. Jeśli wyszło zbyt gęste, odrobina mleka roślinnego lub dodatkowe jajko, powinno pomóc.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!


Pączki na jogurcie bez glutenu

Sprawdź też inne przepisy na pączki i faworki:

 

(Visited 7 535 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. A jest szansa żeby zastąpić jajka czymś innym? My niestety mamy uczulenie i choć przepis super to te jajka …

  2. Pomylilam sie i kupilam nasiona babki jajowatej zamiast łupun.to juz chyba nie ma sie za co brac, prawda? Czy moga byc nasiona zamiast luski?

  3. Bie mogłam dorwać nigdzie babki jajowatej a czytalam ze można ja zastąpić siemieniem tylko nie wiem jak dużo go mogę dodać

  4. 4-5 minut smażenia z każdej strony – czyli w sumie około 10 min? Zastanawiam się czy dobrze rozumiem 😀 Te 10 min wydaje mi się bardzo długo 😉

    1. One nie rumienią się szybko. U mnie smażenie trwało te ok 8 minut w sumie. Bezglutenowe pączki lepiej smażyć trochę dłużej, by w środku na pewno były upieczone. Ten czas zależy też od ich wielkości. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone w środku.

  5. Jakiego oleju używasz do smażenia?
    I co potem z nim zrobic?
    Mam z tym zawsze największy problem, dlatego unikałam robienia własnych paczków, faworków itp.
    No ale od paru miesięcy musimy wykluczyć gluten z diety syna, dlatego choć na tłusty czwartek coś chciałabym zrobic.

    1. Używam rzepakowego oleju. Z tym pozostałym rzeczywiście nie wiadomo co zrobić. Ja, jeśli jest go dużo, przelewam z powrotem do butelki i taki kładę obok śmietników. Liczę, że firma zrobi z tym, co trzeba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating