Zbliża się tłusty czwartek, a mi przepisów na pączki ciągle za mało. Tym razem mam dla Was przepis na bezglutenowe pączki w 5 minut. Pączki bez drożdży i bez mleka, ale za to z jajkami.
Ten przepis na bezglutenowe pączki ekspresowe jest idealny dla każdego, kto unika glutenu, mleka i drożdży. Zrobiłam je na jogurcie kokosowym, kupionym w Lidlu. Na szczęście te jogurty są teraz bardzo łatwo dostępne, więc to duże ułatwienie dla osób na diecie bez mleka i nie będziecie mieć problemu z ich zakupem.
Łupiny babki jajowatej
Ostatnio często pojawiają się w moich przepisach i pytacie co to jest i czym to zastąpić. Otóż według mnie lepiej się w nie zaopatrzyć. Możecie to zrobić w sklepach ze zdrową żywnością lub w aptekach. Tutaj jest link do ceneo, gdzie możecie zobaczyć oferty r óżnych sklepów i aptek online.
Babka jajowata (psyllium husk)
Często prosicie mnie o przepisy z dodatkiem jajek lub pytacie, czy możecie je dodać do moich przepisów. Ten przepis na pączusie jest więc z ich dodatkiem. Po ostatniej prowokacji okazało się, że dzieci już je tolerują. Mam nadzieję, że to się nie zmieni.
Tych z Was, którzy są zawiedzeni tym, że są tutaj jajka, zachęcam do odwiedzenia wszystkich innych przepisów na pączki na moim blogu. Jest ich całkiem sporo, a te pączki marchewkowe bez drożdży, są tak samo pyszne, jak te z dzisiejszego przepisu i robi się je równie szybko.
Polecam też przepis na pączki drożdżowe bezglutenowe i wegańskiepączki drożdżowe bezglutenowe i wegańskie.
Przepisy bez jajek dalej będą głównym tematem tego bloga i to się nie zmieni.
Bezglutenowe pączki ekspresowe na jogurcie kokosowym
Wracając do tych ekspresowych pączusiów, pomysł na ten przepis przyszedł do mnie, kiedy po raz któryś widziałam ekspresowe pączki z bloga Tysia Gotuje. Tak się do mnie uśmiechały, tak mnie prześladowały, że spojrzałam na jogurcik kokosowy w lodówce i stwierdziłam, że spróbuję je przerobić na bezglutenowe. Tak powstały przepyszne pączki bezglutenowe na jogurcie kokosowym bez glutenu. Idealne, mięciutkie, lekkie, po prostu idealne.
Jeśli tylko możecie jajka, to koniecznie zróbcie te ekspresowe bezglutenowe pączusie na tłusty czwartek i nie tylko. Kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego lub nadciągają niezapowiedziani goście, warto sięgnąć po ten przepis. Bezglutenowe pączki można zrobić dosłownie w 5 minut plus smażenie. Zachwycą się nimi nie tylko bezglutenowcy, zapewniam!
Bezglutenowe pączki w 5 minut
Składniki
- 150 ml jogurtu wegańskiego
- 2 jajka
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki ryżowej lub owsianej, gryczanej, sorgo (patrz wskazówki)
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru, cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier / erytrol puder do posypania
Wykonanie
- Wlewam olej do szerokiego garnka lub patelni. Oleju powinno być tyle, by pączusie w nim swobodnie pływały (ok 4 cm). Rozgrzewam olej do 170-180°C.
- Jogurt i jajka i ekstrakt waniliowy roztrzepuję w misce widelcem. Nie ubijamy mikserem, by jajka się zbytnio nie rozrzedziły.
- W drugiej misce mieszam przesiane mąki, cukier, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam do połączenia.
- Ciasto powinno być gęste i klejące. Bardzo powoli spływać z łyżki. Widać je na zdjęciu.
- Na łyżkę nakładam porcję ciasta (ilość ok pół kopiastej łyżki) i za pomocą drugiej łyżki nakładam ciasto na rozgrzany olej. Dwiema łyżkami można sformować ładne okrągłe porcje ciasta.
- Smażę ok 4-5 minut z każdej strony. Wykładam na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu.
- Posypuję słodzikiem w formie pudru. Smacznego!
Uwagi
Sprawdź też inne przepisy na pączki i faworki:
- Ekspresowe pączki bez glutenu, mleka, jajek i drożdży
- Bezglutenowe i wegańskie oponki drożdżowe
- proste pączki bez mleka i jajek,
- pączki bezglutenowe, wegańskie na drożdżach i mące schar,
- pączki gryczano-jaglane z tofu
- Faworki bezglutenowe i wegańskie
jak smakują na drugi dzień?
Najlepsze sa tego samego dnia, ale na drugi dzień dalej są miękkie i smaczne
Zrobilam dzisiaj, naprawde dobry bezglutenowy przepis, bardzo dziekuje!!!!
A można je smażyć na oleju kokosowym?
A jest szansa żeby zastąpić jajka czymś innym? My niestety mamy uczulenie i choć przepis super to te jajka …
Można spróbować aquafabą (zalewą z ciecierzycy) lub mielonym siemieniem lnianym. Jednak jeśli nie chcesz eksperymentować, to polecam ten przepis bez jajek a też super: https://nicponwkuchni.pl/marchewkowe-weganskie-paczki-bezglutenowe-bez-drozdzy/
właśnie skończyłam robić. pyszne. myślę że o niebo lepsze niż te gliniaste ze sklepu
najlepsze jest to że się naprawdę bardzo szybko robi. polecam wszystkim
miałam make ryżowa mielona w lidlomixie więc z grudkami i też wyszły super.
też dałam jogurt zwykły.i mimo że ciasto się nie formowało w kulki to i tak jest mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz
drzemki nie jadłam coś co smakuje jak drożdżowe a dziś proszę dziękuję nicponiu. czy są jakieś przepisy co ciasto smakuje jak drożdżowe? tylko żeby można było użyć mak właśnie takich mieszanych a nie miksu gotowego w sklepie.
Czy można zastąpić jogurt wegański?
Nie bardzo. To on jest tutaj podstawą. Polecam inne moje przepisy na pączki bez jogurtu. Wszystkie podlinkowałam we wpisie.
Ja dodałam zwykły jogurt i też wyszły. Polecam.
Pomylilam sie i kupilam nasiona babki jajowatej zamiast łupun.to juz chyba nie ma sie za co brac, prawda? Czy moga byc nasiona zamiast luski?
Nasiona niestety się nie nadają. Można zastąpić mielonym siemieniem lnianym zaparzonym we wrzątku. 1 łyżka plus 3 łyżki wody
Nadają się żeby naszprycowac je marmolada ??;)
Tak, nadają się. Można naszprycować.
Osobiście jestem zwolennikiem szprycowania. A zwłaszcza marmeladą!:)
Bie mogłam dorwać nigdzie babki jajowatej a czytalam ze można ja zastąpić siemieniem tylko nie wiem jak dużo go mogę dodać
1 łyżka wymieszana z 3 łyzkami wrzątku. To odstawiamy na 10 minut i dodajemy do ciasta.
4-5 minut smażenia z każdej strony – czyli w sumie około 10 min? Zastanawiam się czy dobrze rozumiem 😀 Te 10 min wydaje mi się bardzo długo 😉
One nie rumienią się szybko. U mnie smażenie trwało te ok 8 minut w sumie. Bezglutenowe pączki lepiej smażyć trochę dłużej, by w środku na pewno były upieczone. Ten czas zależy też od ich wielkości. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone w środku.
Jakiego oleju używasz do smażenia?
I co potem z nim zrobic?
Mam z tym zawsze największy problem, dlatego unikałam robienia własnych paczków, faworków itp.
No ale od paru miesięcy musimy wykluczyć gluten z diety syna, dlatego choć na tłusty czwartek coś chciałabym zrobic.
Używam rzepakowego oleju. Z tym pozostałym rzeczywiście nie wiadomo co zrobić. Ja, jeśli jest go dużo, przelewam z powrotem do butelki i taki kładę obok śmietników. Liczę, że firma zrobi z tym, co trzeba.
Czy mozna zrobic na jogurcie naturalnym kozim ?