Miałam już nowych przepisów na pączki nie wymyślać w tym roku. Przepisy, które już są na blogu, są bardzo udane i jestem z nich zadowolona. Wczoraj jednak weszłam do kuchni i wpadłam w wir gotowania. Przy okazji przygotowywania obiadu zrobiłam jeszcze chrupki z ciecierzycy i…pączki bezglutenowe i wegańskie. Tym razem jednak chciałam spróbować zrobić pączki z minimalną ilością cukru, czyli tylko taką, która zostanie przerobiona przez drożdże, a słodki smak pączkom nadać zdrowszym zamiennikiem.
Na Instagramie mogliście podpatrzyć jak te pączki powstawały. Często tam właśnie można podejrzeć filmiki z przygotowania moich przepisów, więc zapraszam do obserwowania.
Z radością patrzyłam, jak ciasto na pączki pięknie rośnie, więc mogę powiedzieć, że eksperyment się udał. Skoro się udał, to jak bym mogła nie podzielić się z Wami efektem? 🙂
Tak oto do przepisów:
- Pączki wegańskie (z glutenem)
- Najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie
- Bezglutenowe pączki gryczano-jaglane
dołączyły jeszcze te pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru. Cukier znajduje się w składzie, jednak jest on w takiej ilości, którą drożdże przerobią na dwutlenek węgla.
Pączki z tego przepisu można upiec w piekarniku. Moja mała Martynka mówiła, że ten upieczony jej smakował najbardziej. Smażone jednak są dość tłuste, więc śmiało możecie je upiec, zamiast smażyć na oleju. Na drugi dzień są tak samo pyszne, nie twardnieją.
Pączki przygotowałam z mieszanki Schar mix B. Jest to drugi po przepisie na kluski na parze, przepis z tej mąki. Jeśli zależy Ci na mąkach jednorodnych bezglutenowych, to polecam Ci wspomniany wyżej przepis na najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie. Są odrobinę trudniejsze, ale też bardzo smaczne. Myślę, że też można je zrobić, dodając tylko 1 łyżeczkę cukru dla drożdży i resztę zastąpić zamiennikiem.
Polecam Wam wypróbować ten przepis w najbliższym czasie. W końcu niedługo Tłusty Czwartek!
Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe i bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.
Pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru
Składniki
- 400 g mąki bezglutenowej u mnie Schar Mix B
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g erytrolu ksylitolu lub innego słodzidła
- 500 ml ciepłego mleka roslinnego
- szczypta soli
- 40 ml oleju + olej do smażenia
- 1 łyżka spirytusu by pączki mniej chłonęły tłuszcz przy smażeniu - jeśli pączki pieczemy, pomijamy ten składnik.
Wykonanie
- Pół szklanki ciepłego mleka wlewam do dużego kubka. Dodaję drożdże i łyżeczkę cukru, mieszam do rozpuszczenia drożdży. Dodaję 2 łyżki mąki bezglutenowej (podbieram z tych 400g) mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
- Resztę mąki przesiewam przez sito do dużej miski. Dodaję erytrol, szczyptę soli, pozostałe mleko, spirytus i zaczyn drożdżowy. Mieszam łyżką lub mikserem z końcówką do drożdżowych ciast. Kiedy całość się połączy, dodaję olej i wyrabiam dalej kilka minut. Ciasto będzie mocno klejące, nie nadaje się do wyrabiania ręką.
- Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę w ciepłe miejsce. Ja ustawiam piekarnik (bez termoobiegu!) na grzanie na 40-50 st C i tam trzymam ciasto.
- Po wyrośnięciu ponownie mieszam i rękami oprószonymi w mące formułuję kuleczki. Odstawiam do wyrośnięcia na posypany mąka blat i przykrywam ściereczką. Kulki ciasta rosną ok 20-30 minut.
- Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i smażę układając pączki wyrośniętą stroną na olej. Smażę po ok 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
- Jeśli robię pączki pieczone, kulki wyrośniętego ciasta wkładam do kokitek lub małych okrągłych foremek posmarowanych olejem i piekę w 180st.C przez ok 15 minut, do suchego patyczka.
- Usmażone lub upieczone pączki szprycuję konfiturą i posypuję erytrolem lub ksylitolem zmielonym na puder lub robię z nich lukier. (ok 100g pudru zmieszanego z łyżką soku z cytryny i odrobiną gorącej wody)
- Smacznego!
Dodałam filmik, by pokazać konsystencję, jaką powinno mieć ciasto w poszczególnych etapach przepisu. Nie jest to profesjonalne nagranie, ale myślę, że da odpowiedź na wiele pytań.
ten przepis podoba mi się ze względu na prostotę więc czy myślisz, że mogłabym go wykorzystać ale dając mąkę orkiszową jasną ? pozostałe składniki tak samo ?
I pytanie ile mniej więcej pączków wyjdzie z tej ilości ? 🙂
Można zamienić te mąkę na orkiszową jasną, ale tutaj mam taki przepis I tez go można wykorzystać: https://nicponwkuchni.pl/paczki-bez-mleka-jajek/
Z tego przepisu wychodzi ok 12 sztuk.
Jeszcze jedno pytanie, ile pączków, wielkości jak na filmiku, wyszło z przepisu?
Czy próbowała Pani włożyć nadzienie formując pączki, przed pieczeniem? Jak Pani myśli, uda się? Pozdrawiam
Niestety nie próbowałam, ale myślę że będzie dość ciężko. Raczej rekomenduje nadziewać po usmażeniu.
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Skorzystałam raz z przepisu na próbę i od tej pory raz w miesiącu robię ciasto na pączki i z 1/3 piekę bułeczki więc przepis fajny na coś słodkiego i zarazem można upiec bułki musiałam odrobine zmodyfikować proporcje. Ale to pewnie zależy również od rodzaju mąki której używamy.
Jakich mieszanek mąk mogę użyć jeśli nie gotwy mix? Dziękuję
Próbowałabym ryżową, gryczaną lub owsianą i skrobią ziemniaczaną lub z tapioki, ale dodałabym łupiny babki jajowatej, bo inaczej ciasto się będzie rozpadać i jak gąbka chłonąć tłuszcz. Na pewno będę sama próbować i przed tłustym czwartkiem dodam dokładny przepis. Póki co polecam z mąk jednorodnych takie: https://nicponwkuchni.pl/bezglutenowe-paczki-w-5-minut/ lub takie https://nicponwkuchni.pl/marchewkowe-weganskie-paczki-bezglutenowe-bez-drozdzy/ lub jeszcze takie: https://nicponwkuchni.pl/najlepsze-paczki-bezglutenowe-weganskie/
Dzień dobry. Pisze Pani, że użyła Pani mieszankę Schar mix B. Obecnie na rynku dostępna jest mieszanka Schar mix B Bread. Czy to są te same mieszanki ?
Pozdrawiam
Tak, chodzi o tę właśnie mieszankę.
Super przepis za pączusie, robiłam dokładnie tak jak w przepisie i wyszły delikatne, pulchne i elastyczne. Jako nadzienie użyłam powideł śliwkowych gdyż tylko takie miałam. Tym razem je piekłam ale następnym razem zrobię smażone bo z piekarnika wychodzą takie bardziej jasne bułeczki, ale bardzo smaczne. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Super, bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że smażone to już totalnie zachwycą 🙂
Hhmmm u mnie wyszły raczej bułeczki 🙁 nie można o nich powiedzieć że to pączki
Rozumiem, że piekłaś a nie smażyłaś?
Tak, ale to zapewne przez to że kupiłam Schar B bread mix (nie zauważyłam tego dopisku kupując :(). Dziś spróbuję jeszcze z połączenia mąk ryżowej, kasztanowej i kukurydzianej – może wyjdzie 😉
Przepis wykorzystałam na bułki, są zaje……
Dodałam łyżeczkę soli i cukier tylko dla drożdży. No po prostu, pyszne. Szkoda że foto nie można dodac
Super! Proszę wyślij zdjęcie na karolina.nicpon@gmail.com będę wdzięczna! 🙂
Bardzo dobre pączusie. Właśnie zrobiłam i wszystkim polecam. Pozdrawiam
Super! Dzięki za podzielenie się opinią! 🙂 pozdrawiam!
Tłusty Czwartek właśnie minął, ale chyba dobrze porozpieszczać się od czasu do czasu zupełnie bez powodu. Dlatego cieszymy się, że wir gotowania skutkuje u Ciebie takimi inspiracjami. 🙂
Zawsze jest dobrze się porozpieszczać, szczególnie kulinarnie 🙂 dziękuję bardzo za komentarz!
Czy mozna zrobic z maki schar C?
Witam na jakim etapie dodać alkohol, jestem w połowie tzn. ciasto rośnie w piekarniku… czy mogę dodać jeszcze przed formowaniem pączków?
Oj, teraz już chyba za późno. Bez niego też będą dobre.
Czyli trzeba kupić strzykawkę i wstrzyknąć do środka dżem tak?
Tak. Można sobie poradzić zwykłą strzykawką. Ja nie mam specjalnej szprycy do pączków, a używam strzykawki, która była dołączona do syropu dla dzieci 😀 może dziura zostaje większa ale nam to nie przeszkadza 😉
Czy mogę zamienic mleko roslinne na mleko bezlaktozy? Beda takie same proporcje? I tak samo ze slodzikiem – zamiana na zwykly cukier?
Tak, można zamienić i mleko i erytrol na zwykły cukier. W tej samej proporcji
Nie udaje mi się zrobić kuleczek z ciasta. Ciasto klei się do rąk. Jak to pani robi?
Oprószam ręce w mące i szybko formułuje kulki. Moze trzeba troszkę dodać mąki do ciasta. Proszę tylko nie dawać zavdużo, bo będą twarde.
Czy można użyć mąki z płatków owsianych?
Niestety w tym przepisie się nie sprawdzi. Tutaj jest przepis na pączki z tą mąką i wychodzą idealne 🙂 https://nicponwkuchni.pl/najlepsze-paczki-bezglutenowe-weganskie/
Przepis wygląda na naprawdę łatwy w przygotowaniu 😀 Co dla wielu jest bardzo ważnym kryterium 😀
Muszę wypróbować ten przepis. Najlepiej w obu wersjach – pieczonej oraz smażonej. Ciekawe jakie różnice zauważę :D.
Dobrze, że zbliża się tłusty czwartek, to będę miał pretekst by wypróbować przepis <3
Pozdrawiam,
Jan
Można użyć zwykłej mąki tortowej bo my możemy jej używać…?
Czy można użyć suchych drożdzy? Jeśli tak to w którym momencie je dodać?
Tak, można użyć suchych drożdży. Myślę, że ok 14 g. Można je wsypać po prostu ze wszystkimi składnikami do mąki.
Czy może być to mieszanka mąk bezglutenowych typu ryżowa kukurydzina jaglana? Jeśli tak to w jakiś proporcjach.?
Niestety nie. Trzeba dodać do ciasta coś, co je zagesci jeśli robimy z mąk bezglutenowych jednorodnych. Odpowiedni przepis jest tutaj:https://nicponwkuchni.pl/najlepsze-paczki-bezglutenowe-weganskie/
Uwielbiam pani przepisy . Naprawdę smakołyki wychodzą
Dziękuję za tak miłe słowa 🙂 cieszy mnie to bardzo!
Czy można te pączki upiec?
Tak, piszę o tym w treści przepisu 🙂