Pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

pączki bezglutenowe wegańskie bez cukruMiałam już nowych przepisów na pączki nie wymyślać w tym roku. Przepisy, które już są na blogu, są bardzo udane i jestem z nich zadowolona. Wczoraj jednak weszłam do kuchni i wpadłam w wir gotowania. Przy okazji przygotowywania obiadu zrobiłam jeszcze chrupki z ciecierzycy i…pączki bezglutenowe i wegańskie. Tym razem jednak chciałam spróbować zrobić pączki z minimalną ilością cukru, czyli tylko taką, która zostanie przerobiona przez drożdże, a słodki smak pączkom nadać zdrowszym zamiennikiem. 

Na Instagramie mogliście podpatrzyć jak te pączki powstawały. Często tam właśnie można podejrzeć filmiki z przygotowania moich przepisów, więc zapraszam do obserwowania.

Z radością patrzyłam, jak ciasto na pączki pięknie rośnie, więc mogę powiedzieć, że eksperyment się udał. Skoro się udał, to jak bym mogła nie podzielić się z Wami efektem? 🙂

Tak oto do przepisów:

dołączyły jeszcze te pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru. Cukier znajduje się w składzie, jednak jest on w takiej ilości, którą drożdże przerobią na dwutlenek węgla.

Pączki z tego przepisu można upiec w piekarniku. Moja mała Martynka mówiła, że ten upieczony jej smakował najbardziej. Smażone jednak są dość tłuste, więc śmiało możecie je upiec, zamiast smażyć na oleju. Na drugi dzień są tak samo pyszne, nie twardnieją. 

Pączki przygotowałam z mieszanki Schar mix B. Jest to drugi po przepisie na kluski na parze, przepis z tej mąki. Jeśli zależy Ci na mąkach jednorodnych bezglutenowych, to polecam Ci wspomniany wyżej przepis na najlepsze pączki bezglutenowe i wegańskie. Są odrobinę trudniejsze, ale też bardzo smaczne. Myślę, że też można je zrobić, dodając tylko 1 łyżeczkę cukru dla drożdży i resztę zastąpić zamiennikiem.

Polecam Wam wypróbować ten przepis w najbliższym czasie. W końcu niedługo Tłusty Czwartek!

 

Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe i bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru

Wydruk przepisu
Pączki bezglutenowe i wegańskie bez cukru
pączki bezglutenowe wegańskie bez cukru
Porcje
pączków
Składniki
  • 400 g mąki bezglutenowej u mnie Schar Mix B
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g erytrolu ksylitolu lub innego słodzidła
  • 500 ml ciepłego mleka roslinnego
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju + olej do smażenia
  • 1 łyżka spirytusu by pączki mniej chłonęły tłuszcz przy smażeniu - jeśli pączki pieczemy, pomijamy ten składnik.
Porcje
pączków
Składniki
  • 400 g mąki bezglutenowej u mnie Schar Mix B
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g erytrolu ksylitolu lub innego słodzidła
  • 500 ml ciepłego mleka roslinnego
  • szczypta soli
  • 40 ml oleju + olej do smażenia
  • 1 łyżka spirytusu by pączki mniej chłonęły tłuszcz przy smażeniu - jeśli pączki pieczemy, pomijamy ten składnik.
pączki bezglutenowe wegańskie bez cukru
Sposób przygotowania
  1. Pół szklanki ciepłego mleka wlewam do dużego kubka. Dodaję drożdże i łyżeczkę cukru, mieszam do rozpuszczenia drożdży. Dodaję 2 łyżki mąki bezglutenowej (podbieram z tych 400g) mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
  2. Resztę mąki przesiewam przez sito do dużej miski. Dodaję erytrol, szczyptę soli, pozostałe mleko, spirytus i zaczyn drożdżowy. Mieszam łyżką lub mikserem z końcówką do drożdżowych ciast. Kiedy całość się połączy, dodaję olej i wyrabiam dalej kilka minut. Ciasto będzie mocno klejące, nie nadaje się do wyrabiania ręką.
  3. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę w ciepłe miejsce. Ja ustawiam piekarnik (bez termoobiegu!) na grzanie na 40-50 st C i tam trzymam ciasto.
    Ciasto na pączki bezglutenowe
  4. Po wyrośnięciu ponownie mieszam i rękami oprószonymi w mące formułuję kuleczki. Odstawiam do wyrośnięcia na posypany mąka blat i przykrywam ściereczką. Kulki ciasta rosną ok 20-30 minut.
  5. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i smażę układając pączki wyrośniętą stroną na olej. Smażę po ok 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
  6. Jeśli robię pączki pieczone, kulki wyrośniętego ciasta wkładam do kokitek lub małych okrągłych foremek posmarowanych olejem i piekę w 180st.C przez ok 15 minut, do suchego patyczka.
  7. Usmażone lub upieczone pączki szprycuję konfiturą i posypuję erytrolem lub ksylitolem zmielonym na puder lub robię z nich lukier. (ok 100g pudru zmieszanego z łyżką soku z cytryny i odrobiną gorącej wody)
  8. Smacznego!

Dodałam filmik, by pokazać konsystencję, jaką powinno mieć ciasto w poszczególnych etapach przepisu. Nie jest to profesjonalne nagranie, ale myślę, że da odpowiedź na wiele pytań.

 

(Visited 5 200 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

      1. Tak, ale to zapewne przez to że kupiłam Schar B bread mix (nie zauważyłam tego dopisku kupując :(). Dziś spróbuję jeszcze z połączenia mąk ryżowej, kasztanowej i kukurydzianej – może wyjdzie 😉

  1. Przepis wykorzystałam na bułki, są zaje……
    Dodałam łyżeczkę soli i cukier tylko dla drożdży. No po prostu, pyszne. Szkoda że foto nie można dodac

  2. Tłusty Czwartek właśnie minął, ale chyba dobrze porozpieszczać się od czasu do czasu zupełnie bez powodu. Dlatego cieszymy się, że wir gotowania skutkuje u Ciebie takimi inspiracjami. 🙂

  3. Witam na jakim etapie dodać alkohol, jestem w połowie tzn. ciasto rośnie w piekarniku… czy mogę dodać jeszcze przed formowaniem pączków?

    1. Tak. Można sobie poradzić zwykłą strzykawką. Ja nie mam specjalnej szprycy do pączków, a używam strzykawki, która była dołączona do syropu dla dzieci 😀 może dziura zostaje większa ale nam to nie przeszkadza 😉

  4. Czy mogę zamienic mleko roslinne na mleko bezlaktozy? Beda takie same proporcje? I tak samo ze slodzikiem – zamiana na zwykly cukier?

  5. Przepis wygląda na naprawdę łatwy w przygotowaniu 😀 Co dla wielu jest bardzo ważnym kryterium 😀
    Muszę wypróbować ten przepis. Najlepiej w obu wersjach – pieczonej oraz smażonej. Ciekawe jakie różnice zauważę :D.
    Dobrze, że zbliża się tłusty czwartek, to będę miał pretekst by wypróbować przepis <3

    Od siebie zapraszam na naleśniki http://pierogarka.pl/menu/nalesniki/ !
    Pozdrawiam,
    Jan

  6. Czy może być to mieszanka mąk bezglutenowych typu ryżowa kukurydzina jaglana? Jeśli tak to w jakiś proporcjach.?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *