Zapraszam Was dziś na przepis, który dziś pokazywałam na Insta Stories. Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami to obiad, który dość często pojawia się na naszym stole. Nigdy nie było jednak okazji, by zrobić zdjęcie i zamieścić na blogu. Zawsze głodna rodzinka rzucała się na nią, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Przepisem krok po kroku w trakcie przygotowania dzieliłam się z Wami na Instagramie. Daliście mi znać, że chcielibyście przepis spisany w całości, więc stwierdziłam, że zrobię osobno mniejszą porcję specjalnie na potrzeby bloga. Na spokojnie po naszym obiedzie zrobiłam zdjęcia i oto jest przepis.
Lazania w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, jeśli użyjemy beszamelu wegańskiego, na który przepis znajdziecie poniżej lub klikając tutaj, to idealne danie bezmięsne. Całość można przygotować nawet dzień wcześniej i w dniu spożycia wstawić tylko do piekarnika. Warto jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 15-20 minut.
Proste smaki, które razem bardzo dobrze współgrają. Dodatek czerwonej soczewicy sprawia, że całość jest bardzo sycąca. Mięsa na pewno nie będzie Wam brakować. Polecam ten przepis z całego serca!
Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami
Składniki
- 12-16 płatów makaronu lasagne
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera około 1/4 małego selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cukinia
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 2,5 szklanki wody
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże pomidory
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ja używam firmy Ten smak (można dać inną, uolubioną przyprawę)
- sos beszamelowy zwykły lub wegański (przepis poniżej)
- 50-80 g sera żółtego zwykłego lub wegańskiego (można pominąć)
Wykonanie
- Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Seler naciowy i cukinię myję i kroję w plasterki. Cebulę i czosnek obieram i siekam.
- W głębokiej patelni lub garnku podgrzewam kilka łyżek oleju. Wrzucam cebulę i czosnek. Kiedy zacznie się szklić i pachnieć, wrzucam starte warzywa i seler naciowy. Smażę chwilę. Dodaję passatę pomidorową i soczewicę czerwoną. Zalewam wodą i duszę do miękkości ok 10-15 minut. Pod koniec dodaję pomidory i duszę jeszcze chwilę.
- Doprawiam solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. U mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem firmy Ten Smak. Wyłączam gaz.
- Cukinię obtaczam oliwą i szczyptą soli. Smażę na patelni grillowej, aż lekko zmięknie i się zarumieni, ale pozostanie chrupiąca.
- Płaty makaronu obgotowuję po kilka sztuk w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotuję je ok 2 minuty, często mieszając, by się nie skleiły.
- Piekarnik nagrzewam do 180 st.C
- Naczynie do zapiekania smaruje olejem. Nakładam 2 łyżki sosu warzywnego, na to układam warstwę płatów makaronu. Na to znów sos warzywny (tym razem trochę więcej), układam plastry cukinii, jeden obok drugiego i polewam beszamelem.
- Na to kolejna warstwa makaronu, sosu, beszamelu i znów makaron, sos, beszamel. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i starty żółty ser. Powinno wystarczyć składników na 3-4 warstwy.
- Wstawiam lazanię do nagrzanego piekarnika i piekę ok 20-30 minut bez przykrycia. Smacznego!
Notes
Sos beszamelowy
- 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego ( u mnie migdałowy - trzeba sprawdzić czy nie ma dodatku cukru)
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- sól
Wegańska lasania! To jest świetne. Dużo ostatnio eksperymentuję z kuchnią bez mięsa. Jemy dużo strączków, robimy kotleciki z ciecierzycy, pasztet z soczewicy, sałatki zmieszane z kasza i soczewica ale o lasanni bym nie pomyślała! Świetna inspiracja. Zostawię sobie tez przepis na weekend!