You are currently viewing Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami
Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami

Zapraszam Was dziś na przepis, który dziś pokazywałam na Insta Stories. Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami to obiad, który dość często pojawia się na naszym stole. Nigdy nie było jednak okazji, by zrobić zdjęcie i zamieścić na blogu. Zawsze głodna rodzinka rzucała się na nią, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywamiPrzepisem krok po kroku w trakcie przygotowania dzieliłam się z Wami na Instagramie. Daliście mi znać, że chcielibyście przepis spisany w całości, więc stwierdziłam, że zrobię osobno mniejszą porcję specjalnie na potrzeby bloga. Na spokojnie po naszym obiedzie zrobiłam zdjęcia i oto jest przepis.

Lazania w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, jeśli użyjemy beszamelu wegańskiego, na który przepis znajdziecie poniżej lub klikając tutaj, to idealne danie bezmięsne. Całość można przygotować nawet dzień wcześniej i w dniu spożycia wstawić tylko do piekarnika. Warto jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 15-20 minut.

Proste smaki, które razem bardzo dobrze współgrają. Dodatek czerwonej soczewicy sprawia, że całość jest bardzo sycąca. Mięsa na pewno nie będzie Wam brakować. Polecam ten przepis z całego serca!

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami

Kategoria: Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 3 osoby
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 12-16 płatów makaronu lasagne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera około 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże pomidory
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ja używam firmy Ten smak (można dać inną, uolubioną przyprawę)
  • sos beszamelowy zwykły lub wegański (przepis poniżej)
  • 50-80 g sera żółtego zwykłego lub wegańskiego (można pominąć)

Wykonanie

  • Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Seler naciowy i cukinię myję i kroję w plasterki. Cebulę i czosnek obieram i siekam.
  • W głębokiej patelni lub garnku podgrzewam kilka łyżek oleju. Wrzucam cebulę i czosnek. Kiedy zacznie się szklić i pachnieć, wrzucam starte warzywa i seler naciowy. Smażę chwilę. Dodaję passatę pomidorową i soczewicę czerwoną. Zalewam wodą i duszę do miękkości ok 10-15 minut. Pod koniec dodaję pomidory i duszę jeszcze chwilę.
  • Doprawiam solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. U mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem firmy Ten Smak. Wyłączam gaz.
  • Cukinię obtaczam oliwą i szczyptą soli. Smażę na patelni grillowej, aż lekko zmięknie i się zarumieni, ale pozostanie chrupiąca.
  • Płaty makaronu obgotowuję po kilka sztuk w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotuję je ok 2 minuty, często mieszając, by się nie skleiły.
  • Piekarnik nagrzewam do 180 st.C
  • Naczynie do zapiekania smaruje olejem. Nakładam 2 łyżki sosu warzywnego, na to układam warstwę płatów makaronu. Na to znów sos warzywny (tym razem trochę więcej), układam plastry cukinii, jeden obok drugiego i polewam beszamelem.
  • Na to kolejna warstwa makaronu, sosu, beszamelu i znów makaron, sos, beszamel. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i starty żółty ser. Powinno wystarczyć składników na 3-4 warstwy.
  • Wstawiam lazanię do nagrzanego piekarnika i piekę ok 20-30 minut bez przykrycia. Smacznego!

Notes

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego ( u mnie migdałowy - trzeba sprawdzić czy nie ma dodatku cukru)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
W rondelku rozpuszczam tłuszcz, wsypuję mąkę i smażę chwilę ciągle mieszając ( nie może się przypalić). Wlewam powoli szklankę mleka i mieszam, aż się połączy i zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuję jeszcze z 2 minuty i wyłączam gaz.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami

 

 

(Visited 6 135 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

  1. Marcelina

    Wegańska lasania! To jest świetne. Dużo ostatnio eksperymentuję z kuchnią bez mięsa. Jemy dużo strączków, robimy kotleciki z ciecierzycy, pasztet z soczewicy, sałatki zmieszane z kasza i soczewica ale o lasanni bym nie pomyślała! Świetna inspiracja. Zostawię sobie tez przepis na weekend!

Dodaj komentarz

Recipe Rating