fbpx

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywamiZapraszam Was dziś na przepis, który dziś pokazywałam na Insta Stories. Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami to obiad, który dość często pojawia się na naszym stole. Nigdy nie było jednak okazji, by zrobić zdjęcie i zamieścić na blogu. Zawsze głodna rodzinka rzucała się na nią, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przepisem krok po kroku w trakcie przygotowania dzieliłam się z Wami na Instagramie. Daliście mi znać, że chcielibyście przepis spisany w całości, więc stwierdziłam, że zrobię osobno mniejszą porcję specjalnie na potrzeby bloga. Na spokojnie po naszym obiedzie zrobiłam zdjęcia i oto jest przepis.

Lazania w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, jeśli użyjemy beszamelu wegańskiego, na który przepis znajdziecie poniżej lub klikając tutaj, to idealne danie bezmięsne. Całość można przygotować nawet dzień wcześniej i w dniu spożycia wstawić tylko do piekarnika. Warto jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 15-20 minut.

Proste smaki, które razem bardzo dobrze współgrają. Dodatek czerwonej soczewicy sprawia, że całość jest bardzo sycąca. Mięsa na pewno nie będzie Wam brakować. Polecam ten przepis z całego serca!

Wydruk przepisu
Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami
Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 12-16 płatów makaronu lasagne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera około 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże pomidory
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ja używam firmy Ten smak (można dać inną, uolubioną przyprawę)
  • sos beszamelowy zwykły lub wegański (przepis poniżej)
  • 50-80 g sera żółtego zwykłego lub wegańskiego (można pominąć)
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 12-16 płatów makaronu lasagne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera około 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże pomidory
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ja używam firmy Ten smak (można dać inną, uolubioną przyprawę)
  • sos beszamelowy zwykły lub wegański (przepis poniżej)
  • 50-80 g sera żółtego zwykłego lub wegańskiego (można pominąć)
Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Seler naciowy i cukinię myję i kroję w plasterki. Cebulę i czosnek obieram i siekam.
  2. W głębokiej patelni lub garnku podgrzewam kilka łyżek oleju. Wrzucam cebulę i czosnek. Kiedy zacznie się szklić i pachnieć, wrzucam starte warzywa i seler naciowy. Smażę chwilę. Dodaję passatę pomidorową i soczewicę czerwoną. Zalewam wodą i duszę do miękkości ok 10-15 minut. Pod koniec dodaję pomidory i duszę jeszcze chwilę.
  3. Doprawiam solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. U mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem firmy Ten Smak. Wyłączam gaz.
  4. Cukinię obtaczam oliwą i szczyptą soli. Smażę na patelni grillowej, aż lekko zmięknie i się zarumieni, ale pozostanie chrupiąca.
  5. Płaty makaronu obgotowuję po kilka sztuk w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotuję je ok 2 minuty, często mieszając, by się nie skleiły.
  6. Piekarnik nagrzewam do 180 st.C
  7. Naczynie do zapiekania smaruje olejem. Nakładam 2 łyżki sosu warzywnego, na to układam warstwę płatów makaronu. Na to znów sos warzywny (tym razem trochę więcej), układam plastry cukinii, jeden obok drugiego i polewam beszamelem.
  8. Na to kolejna warstwa makaronu, sosu, beszamelu i znów makaron, sos, beszamel. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i starty żółty ser. Powinno wystarczyć składników na 3-4 warstwy.
  9. Wstawiam lazanię do nagrzanego piekarnika i piekę ok 20-30 minut bez przykrycia. Smacznego!
Pozostałe informacje

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego ( u mnie migdałowy - trzeba sprawdzić czy nie ma dodatku cukru)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

W rondelku rozpuszczam tłuszcz, wsypuję mąkę i smażę chwilę ciągle mieszając ( nie może się przypalić). Wlewam powoli szklankę mleka i mieszam, aż się połączy i zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuję jeszcze z 2 minuty i wyłączam gaz.

Lazania z soczewicą czerwoną i warzywami

 

 

(Visited 697 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

  1. Wegańska lasania! To jest świetne. Dużo ostatnio eksperymentuję z kuchnią bez mięsa. Jemy dużo strączków, robimy kotleciki z ciecierzycy, pasztet z soczewicy, sałatki zmieszane z kasza i soczewica ale o lasanni bym nie pomyślała! Świetna inspiracja. Zostawię sobie tez przepis na weekend!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *