Kawowy pudding chia z musem z awokado

Lato to jest dobry czas, by delektować się pysznymi deserami bez pieczenia. Kiedy szukam pomysłu na prosty i szybki do wykonania deser, sięgam po nasiona chia. Kawowy pudding chia z musem z awokadoTe małe nasionka dają mnóstwo możliwości na eksperymentowanie smakami. Dziś chcę się z Wami podzielić deserem, który może zaskoczyć. Kawowy pudding chia z musem z awokado.

Przepis na pudding chia z musem z awokadokwowy pudding chia z musem z awokado

Awokado w wersji słodkiej odkryłam już jakiś czas temu. Często robię na śniadanie pyszną jaglankę z awokado (przepis w moim śniadaniowym ebooku), a na blogu jest już przepis na puszysty mus z tego owocu na bazie aquafaby.

Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak taki mus z awokado będzie się komponował z kawą. W wyniku tego eksperymentu powstał pyszny i bardzo zdrowy deser. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych czy rodzinę nowym połączeniem smaków, zrób ten kawowy pudding chia z musem z awokado.

 

Do przygotowania kawowego puddingu użyłam kawy Inki o smaku czekoladowym. Dzięki temu deserem mogły zajadać się także dzieciaki. Równie dobrze można użyć innych smaków lub klasycznej kawy Inki. Jeśli zdecydujesz się na tę klasyczną, dodaj do puddingu syrop klonowy lub miód czy inny słodzik.

Zachęcam do wypróbowania takiego prostego, a ciekawego i wizualnie i smakowo, deseru.

 

pudding kawowy kawa inka

 

zdrowy pudding kawowy

Kawowy pudding chia z musem z awokado

Kategoria: Desery, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: Awokado, Kawa
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 ml mleka u mnie roślinne - kokosowe
  • 7 łyżek nasion chia
  • 4 łyżeczki kawy Inki o smaku czekoladowym jeśli użyjesz Inki klasycznej, dodaj do puddingu słodzidła do smaku.
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego, z agawy lub miodu
  • kilka orzechów włoskich

Wykonanie

  • Mleko wlewam do rondelka. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kawę Inkę o smaku czekoladowym i mieszam. Dodaję nasiona chia i mieszam wszystko bardzo dokładnie trzepaczką. Przykrywam i odstawiam na 15 minut.
  • Awokado obieram, usuwam pestkę. Miąższ wkładam do naczynia. Dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku.
  • Mus z awokado wykładam na dno szklanki lub pucharka. Na to nakładam pudding chia. Ozdabiam świeżą miętą i orzechami.

Notes

Kawę Inkę o smaku czekoladowym jako jedyną ze wszystkich zalewamy mlekiem, a nie wodą. Jeśli użyjesz innego smaku, zalej kawę Inkę gorącą wodą, a resztę wykonaj według przepisu.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

kawowy deser z awokado

(Visited 3 082 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 14 komentarzy

  1. Ewa

    5 stars
    Połączenie kawy i chia to strzał w dziesiątkę, a kremowy mus z awokado dodaje całości wyjątkowej gładkości i smaku. Deser wyszedł nie tylko pyszny, ale też zdrowy i sycący – idealny na śniadanie lub lekką przekąskę. Dziękuję za ten przepis, na pewno będę do niego często wracać! ☕

  2. Dagmara

    5 stars
    Genialny pudding. Sięgam po przepis kolejny już raz 😉

  3. Weronika

    Awokado i chia są mega wdzięcznymi produktami jeśli chodzi o wszelkie budynie, kremy i pudingi 🙂 Czesto uzywam jeszcze bananów jesli trzeba nieco zagescic masę. Super sprawa bo wychodzą z tego bardzo syte, słodkie i smaczne desery z całkowicie “czystym” składem.

  4. Olenka

    Deser jest pyszny. Zmodyfikowałam zielony dół dodając banana. Gore doslodzilam miodem gryczanym, a dół akacjowym. Polecam przepis

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję za komentarz 🙂 dobry pomysł z tym bananem! Cieszę się, że smakuje 🙂

  5. Marta M.

    Mniam, uwielbiam takie słodkości i takie desery delikatne. Puddingi bardzo lubię jeść ale moje umiejętności kulinarne nie pozwalają mi na zbyt wiele. Bardzo prosty przepis tylko w mojej małej wiosce i lokalnych sklepach nie kupię niektórych składników 🙁 czym mogę zastąpić nasiona chia ? Czy one są konieczne? Nie znam smaku tych nasion i nie wiem czy mają jakiś aromat?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nasiona chia właśnie tworzą ten pudding. Namoczone pęcznieją i zmieniają płyn w gęsty pudding 🙂 Można zamówić przez internet.

  6. AgaMaSmaka

    Dzięki za inspirację! Uwielbiam wszystko co kawowe. Na pewno zrobię coś podobnego. Wygląda obłędnie, a wnioskuję, że smakuje jeszcze lepiej. 🙂