Lato to jest dobry czas, by delektować się pysznymi deserami bez pieczenia. Kiedy szukam pomysłu na prosty i szybki do wykonania deser, sięgam po nasiona chia. Te małe nasionka dają mnóstwo możliwości na eksperymentowanie smakami. Dziś chcę się z Wami podzielić deserem, który może zaskoczyć. Kawowy pudding chia z musem z awokado.
Przepis na pudding chia z musem z awokado
Awokado w wersji słodkiej odkryłam już jakiś czas temu. Często robię na śniadanie pyszną jaglankę z awokado (przepis w moim śniadaniowym ebooku), a na blogu jest już przepis na puszysty mus z tego owocu na bazie aquafaby.
Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak taki mus z awokado będzie się komponował z kawą. W wyniku tego eksperymentu powstał pyszny i bardzo zdrowy deser. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych czy rodzinę nowym połączeniem smaków, zrób ten kawowy pudding chia z musem z awokado.
Do przygotowania kawowego puddingu użyłam kawy Inki o smaku czekoladowym. Dzięki temu deserem mogły zajadać się także dzieciaki. Równie dobrze można użyć innych smaków lub klasycznej kawy Inki. Jeśli zdecydujesz się na tę klasyczną, dodaj do puddingu syrop klonowy lub miód czy inny słodzik.
Zachęcam do wypróbowania takiego prostego, a ciekawego i wizualnie i smakowo, deseru.
Kawowy pudding chia z musem z awokado
Składniki
- 400 ml mleka u mnie roślinne - kokosowe
- 7 łyżek nasion chia
- 4 łyżeczki kawy Inki o smaku czekoladowym jeśli użyjesz Inki klasycznej, dodaj do puddingu słodzidła do smaku.
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego, z agawy lub miodu
- kilka orzechów włoskich
Wykonanie
- Mleko wlewam do rondelka. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kawę Inkę o smaku czekoladowym i mieszam. Dodaję nasiona chia i mieszam wszystko bardzo dokładnie trzepaczką. Przykrywam i odstawiam na 15 minut.
- Awokado obieram, usuwam pestkę. Miąższ wkładam do naczynia. Dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku.
- Mus z awokado wykładam na dno szklanki lub pucharka. Na to nakładam pudding chia. Ozdabiam świeżą miętą i orzechami.
Połączenie kawy i chia to strzał w dziesiątkę, a kremowy mus z awokado dodaje całości wyjątkowej gładkości i smaku. Deser wyszedł nie tylko pyszny, ale też zdrowy i sycący – idealny na śniadanie lub lekką przekąskę. Dziękuję za ten przepis, na pewno będę do niego często wracać! ☕
Delicious :0
Genialny pudding. Sięgam po przepis kolejny już raz 😉
Cudownie! Bardzo się cieszę
Podoba mi się przepis na pudding z chia 🙂
Bardzo mi miło! 🙂
Niesamowite ze tak zdrowy pudding może być tak dobry!
Miło mi, że smakuje!
Awokado i chia są mega wdzięcznymi produktami jeśli chodzi o wszelkie budynie, kremy i pudingi 🙂 Czesto uzywam jeszcze bananów jesli trzeba nieco zagescic masę. Super sprawa bo wychodzą z tego bardzo syte, słodkie i smaczne desery z całkowicie “czystym” składem.
Deser jest pyszny. Zmodyfikowałam zielony dół dodając banana. Gore doslodzilam miodem gryczanym, a dół akacjowym. Polecam przepis
Dziękuję za komentarz 🙂 dobry pomysł z tym bananem! Cieszę się, że smakuje 🙂
Mniam, uwielbiam takie słodkości i takie desery delikatne. Puddingi bardzo lubię jeść ale moje umiejętności kulinarne nie pozwalają mi na zbyt wiele. Bardzo prosty przepis tylko w mojej małej wiosce i lokalnych sklepach nie kupię niektórych składników 🙁 czym mogę zastąpić nasiona chia ? Czy one są konieczne? Nie znam smaku tych nasion i nie wiem czy mają jakiś aromat?
Nasiona chia właśnie tworzą ten pudding. Namoczone pęcznieją i zmieniają płyn w gęsty pudding 🙂 Można zamówić przez internet.
Dzięki za inspirację! Uwielbiam wszystko co kawowe. Na pewno zrobię coś podobnego. Wygląda obłędnie, a wnioskuję, że smakuje jeszcze lepiej. 🙂