Kawowy pudding chia z musem z awokado

Lato to jest dobry czas, by delektować się pysznymi deserami bez pieczenia. Kiedy szukam pomysłu na prosty i szybki do wykonania deser, sięgam po nasiona chia. Kawowy pudding chia z musem z awokadoTe małe nasionka dają mnóstwo możliwości na eksperymentowanie smakami. Dziś chcę się z Wami podzielić deserem, który może zaskoczyć. Kawowy pudding chia z musem z awokado.

Przepis na pudding chia z musem z awokadokwowy pudding chia z musem z awokado

Awokado w wersji słodkiej odkryłam już jakiś czas temu. Często robię na śniadanie pyszną jaglankę z awokado (przepis w moim śniadaniowym ebooku), a na blogu jest już przepis na puszysty mus z tego owocu na bazie aquafaby.

Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak taki mus z awokado będzie się komponował z kawą. W wyniku tego eksperymentu powstał pyszny i bardzo zdrowy deser. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych czy rodzinę nowym połączeniem smaków, zrób ten kawowy pudding chia z musem z awokado.

 

Do przygotowania kawowego puddingu użyłam kawy Inki o smaku czekoladowym. Dzięki temu deserem mogły zajadać się także dzieciaki. Równie dobrze można użyć innych smaków lub klasycznej kawy Inki. Jeśli zdecydujesz się na tę klasyczną, dodaj do puddingu syrop klonowy lub miód czy inny słodzik.

Zachęcam do wypróbowania takiego prostego, a ciekawego i wizualnie i smakowo, deseru.

 

pudding kawowy kawa inka

 

zdrowy pudding kawowy

Kawowy pudding chia z musem z awokado

Kategoria: Desery, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: Awokado, Kawa
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 ml mleka u mnie roślinne - kokosowe
  • 7 łyżek nasion chia
  • 4 łyżeczki kawy Inki o smaku czekoladowym jeśli użyjesz Inki klasycznej, dodaj do puddingu słodzidła do smaku.
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego, z agawy lub miodu
  • kilka orzechów włoskich

Wykonanie

  • Mleko wlewam do rondelka. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kawę Inkę o smaku czekoladowym i mieszam. Dodaję nasiona chia i mieszam wszystko bardzo dokładnie trzepaczką. Przykrywam i odstawiam na 15 minut.
  • Awokado obieram, usuwam pestkę. Miąższ wkładam do naczynia. Dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku.
  • Mus z awokado wykładam na dno szklanki lub pucharka. Na to nakładam pudding chia. Ozdabiam świeżą miętą i orzechami.

Notes

Kawę Inkę o smaku czekoladowym jako jedyną ze wszystkich zalewamy mlekiem, a nie wodą. Jeśli użyjesz innego smaku, zalej kawę Inkę gorącą wodą, a resztę wykonaj według przepisu.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

kawowy deser z awokado

(Visited 1 313 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Awokado i chia są mega wdzięcznymi produktami jeśli chodzi o wszelkie budynie, kremy i pudingi 🙂 Czesto uzywam jeszcze bananów jesli trzeba nieco zagescic masę. Super sprawa bo wychodzą z tego bardzo syte, słodkie i smaczne desery z całkowicie „czystym” składem.

  2. Deser jest pyszny. Zmodyfikowałam zielony dół dodając banana. Gore doslodzilam miodem gryczanym, a dół akacjowym. Polecam przepis

  3. Mniam, uwielbiam takie słodkości i takie desery delikatne. Puddingi bardzo lubię jeść ale moje umiejętności kulinarne nie pozwalają mi na zbyt wiele. Bardzo prosty przepis tylko w mojej małej wiosce i lokalnych sklepach nie kupię niektórych składników 🙁 czym mogę zastąpić nasiona chia ? Czy one są konieczne? Nie znam smaku tych nasion i nie wiem czy mają jakiś aromat?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *