Kawowy pudding chia z musem z awokado

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Kawowy pudding chia z musem z awokado

Lato to jest dobry czas, by delektować się pysznymi deserami bez pieczenia. Kiedy szukam pomysłu na prosty i szybki do wykonania deser, sięgam po nasiona chia. Te małe nasionka dają mnóstwo możliwości na eksperymentowanie smakami. Dziś chcę się z Wami podzielić deserem, który może zaskoczyć. Kawowy pudding chia z musem z awokado. kwowy pudding chia z musem z awokado

Awokado w wersji słodkiej odkryłam już jakiś czas temu. Często robię na śniadanie pyszną jaglankę z awokado (przepis w moim śniadaniowym ebooku), a na blogu jest już przepis na puszysty mus z tego owocu na bazie aquafaby.

Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak taki mus z awokado będzie się komponował z kawą. W wyniku tego eksperymentu powstał pyszny i bardzo zdrowy deser. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych czy rodzinę nowym połączeniem smaków, zrób ten kawowy pudding chia z musem z awokado.

 

Do przygotowania kawowego puddingu użyłam kawy Inki o smaku czekoladowym. Dzięki temu deserem mogły zajadać się także dzieciaki. Równie dobrze można użyć innych smaków lub klasycznej kawy Inki. Jeśli zdecydujesz się na tę klasyczną, dodaj do puddingu syrop klonowy lub miód czy inny słodzik.

Zachęcam do wypróbowania takiego prostego, a ciekawego i wizualnie i smakowo, deseru.

 

pudding kawowy kawa inka

 

Wydruk przepisu
Kawowy pudding chia z musem z awokado
zdrowy pudding kawowy
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 ml mleka u mnie roślinne - kokosowe
  • 7 łyżek nasion chia
  • 4 łyżeczki kawy Inki o smaku czekoladowym jeśli użyjesz Inki klasycznej, dodaj do puddingu słodzidła do smaku.
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego, z agawy lub miodu
  • kilka orzechów włoskich
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 ml mleka u mnie roślinne - kokosowe
  • 7 łyżek nasion chia
  • 4 łyżeczki kawy Inki o smaku czekoladowym jeśli użyjesz Inki klasycznej, dodaj do puddingu słodzidła do smaku.
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu daktylowego, klonowego, z agawy lub miodu
  • kilka orzechów włoskich
zdrowy pudding kawowy
Sposób przygotowania
  1. Mleko wlewam do rondelka. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do wrzenia. Wsypuję kawę Inkę o smaku czekoladowym i mieszam. Dodaję nasiona chia i mieszam wszystko bardzo dokładnie trzepaczką. Przykrywam i odstawiam na 15 minut.
  2. Awokado obieram, usuwam pestkę. Miąższ wkładam do naczynia. Dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę. W razie konieczności dosładzam do smaku.
  3. Mus z awokado wykładam na dno szklanki lub pucharka. Na to nakładam pudding chia. Ozdabiam świeżą miętą i orzechami.
Pozostałe informacje

Kawę Inkę o smaku czekoladowym jako jedyną ze wszystkich zalewamy mlekiem, a nie wodą. Jeśli użyjesz innego smaku, zalej kawę Inkę gorącą wodą, a resztę wykonaj według przepisu.

kawowy deser z awokado

(Visited 529 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

  1. Deser jest pyszny. Zmodyfikowałam zielony dół dodając banana. Gore doslodzilam miodem gryczanym, a dół akacjowym. Polecam przepis

  2. Mniam, uwielbiam takie słodkości i takie desery delikatne. Puddingi bardzo lubię jeść ale moje umiejętności kulinarne nie pozwalają mi na zbyt wiele. Bardzo prosty przepis tylko w mojej małej wiosce i lokalnych sklepach nie kupię niektórych składników 🙁 czym mogę zastąpić nasiona chia ? Czy one są konieczne? Nie znam smaku tych nasion i nie wiem czy mają jakiś aromat?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *