Makowiec japoński bezglutenowy i wegański – czyli makowiec bez spodu. Tradycyjnie robi się go bez mąki, ale z dodatkiem grysiku. Ja zrobiłam wersję zupełnie bezglutenową. Makowiec wychodzi wilgotny, delikatny i pyszny. Polecam każdemu!
Powiem Wam w sekrecie, że za tradycyjnymi makowcami nie przepadam. Mak uwielbiam w seromakowcu, w drożdżówkach, piegusku. Jednak takiego tradycyjnego makowca z warstwą masy makowej np na kruchym cieście, nie lubię. Zazwyczaj jest suchy, zbity i jakiś taki, mało apetyczny dla mnie. W końcu spróbowałam przepisu na makowiec japoński i powiem Wam, że taką wersję mogłabym jeść bez końca.
W przygotowywaniu wersji tradycyjnej, wspomagałam się przepisem z Kwestii Smaku. Pracując nad wersją bezglutenową i wegańska tego pysznego ciasta, przyświecał mi cel, by mój makowiec japoński wyszedł równie pyszny. Chciałam, by to nie była po prostu masa makowa bez spodu, ale by wyszło bardzo wilgotne i zarazem puszyste ciasto z mnóstwem maku, jabłek i bakalii. Myślę, że cel został osiągnięty.
Mam nadzieję, że to ciasto z makiem bez glutenu, czyli makowiec japoński bezglutenowy i wegański będzie smakował również i Wam.
W Święta i poza nimi.
Polecam!
Makowiec japoński
Składniki
- 280 g maku najlepiej od razu mielonego
- 100 g masła bez mleka/ margaryny
- 130 g cukru pudru lub ksylitolu, erytrolu pudru
- ⅓ szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka łupina babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego
- 2¼ szklanki mleka roślinnego (szklana to 250ml)
- 2 jabłka
- 1 garść suszonych owoców/ orzechów
Wykonanie
- Jeśli masz mak w całości, gotuj go w 500zl mleka roślinnego przez godzinę. Odcedź. Następnie zmiel w najdrobniejszych oczkach maszynki do mielenia dwukrotnie.
- Jeśli masz mak zmielony, gotuj go w 500 ml mleka roślinnego ok 20 minut, aż napęcznieje i wchłonie płyn. Ostudź.
- Masło roślinne ucieram z cukrem/erytrolem na jasną masę. Dodaję powoli wystudzony mak i po małej porcji pozostałego mleka roślinnego (¼szklanki)
- Dodaję mąki, kaszę, proszek i sodę oraz łupiny babki jajowatej. Mieszam ciasto.
- Następnie dodaję utarte na dużych oczkach obrane jabłka i pokrojone drobno bakalie.
- Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę.
- Delikatnie mieszam pianę z ciastem i wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę w 180 °C przez ok. 40-50 minut, do momenty kiedy patyczek włożony w ciasto, będzie suchy.
Dziekuje za odpowiedz, niestety nie mam dostepu do tej kaszki kukurydzianej, czy jest konieczna?
Można spróbować z mąką kukurydzianą lub ryżową
jak moge zastapic ta wode z ciecierzycy jajkami? ile to jest jajek w przeliczeniu, czy moge zastapic czyms kaszke kukurydziana? nie wiem do konca co to jest
Zamiast aquafaby można dać 2 ubite białka jaj. Chodzi o zwykłą kaszę kukurydzianą, taką drobną.