You are currently viewing Makowiec japoński bezglutenowy i wegański
Makowiec japoński bezglutenowy i wegański

Makowiec japoński bezglutenowy i wegański – czyli makowiec bez spodu. Tradycyjnie robi się go bez mąki, ale z dodatkiem grysiku. Ja zrobiłam wersję zupełnie bezglutenową. Makowiec wychodzi wilgotny, delikatny i pyszny. Polecam każdemu!

Makowiec japoński bezglutenowy i wegański

Powiem Wam w sekrecie, że za tradycyjnymi makowcami nie przepadam. Mak uwielbiam w seromakowcu, w drożdżówkach, piegusku. Jednak takiego tradycyjnego makowca z warstwą masy makowej np na kruchym cieście, nie lubię. Zazwyczaj jest suchy, zbity i jakiś taki, mało apetyczny dla mnie. W końcu spróbowałam przepisu na makowiec japoński i powiem Wam, że taką wersję mogłabym jeść bez końca.

W przygotowywaniu wersji tradycyjnej, wspomagałam się przepisem z Kwestii Smaku. Pracując nad wersją bezglutenową i wegańska tego pysznego ciasta, przyświecał mi cel, by mój makowiec japoński wyszedł równie pyszny. Chciałam, by to nie była po prostu masa makowa bez spodu, ale by wyszło bardzo wilgotne i zarazem puszyste ciasto z mnóstwem maku, jabłek i bakalii. Myślę, że cel został osiągnięty.

Makowiec japoński bezglutenowy i wegański

Mam nadzieję, że to ciasto z makiem bez glutenu, czyli makowiec japoński bezglutenowy i wegański będzie smakował również i Wam.

W Święta i poza nimi.

Polecam!

Makowiec japoński bezglutenowy i wegański

Makowiec japoński

bezglutenowy i wegański
Kategoria: Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto bezglutenowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok. 25cm.
Przygotowanie 40 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Łącznie 1 godz. 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 280 g maku najlepiej od razu mielonego
  • 100 g masła bez mleka/ margaryny
  • 130 g cukru pudru lub ksylitolu, erytrolu pudru
  • szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka łupina babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego
  • szklanki mleka roślinnego (szklana to 250ml)
  • 2 jabłka
  • 1 garść suszonych owoców/ orzechów

Wykonanie

  • Jeśli masz mak w całości, gotuj go w 500zl mleka roślinnego przez godzinę. Odcedź. Następnie zmiel w najdrobniejszych oczkach maszynki do mielenia dwukrotnie.
  • Jeśli masz mak zmielony, gotuj go w 500 ml mleka roślinnego ok 20 minut, aż napęcznieje i wchłonie płyn. Ostudź.
  • Masło roślinne ucieram z cukrem/erytrolem na jasną masę. Dodaję powoli wystudzony mak i po małej porcji pozostałego mleka roślinnego (¼szklanki)
  • Dodaję mąki, kaszę, proszek i sodę oraz łupiny babki jajowatej. Mieszam ciasto.
  • Następnie dodaję utarte na dużych oczkach obrane jabłka i pokrojone drobno bakalie.
  • Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę.
  • Delikatnie mieszam pianę z ciastem i wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekę w 180 °C przez ok. 40-50 minut, do momenty kiedy patyczek włożony w ciasto, będzie suchy.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Makowiec japoński bezglutenowy i wegański Makowiec japoński bezglutenowy i wegański Ciasto z makiem bezglutenowe

(Visited 5 879 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Marta

    Dziekuje za odpowiedz, niestety nie mam dostepu do tej kaszki kukurydzianej, czy jest konieczna?

  2. Marta

    jak moge zastapic ta wode z ciecierzycy jajkami? ile to jest jajek w przeliczeniu, czy moge zastapic czyms kaszke kukurydziana? nie wiem do konca co to jest

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zamiast aquafaby można dać 2 ubite białka jaj. Chodzi o zwykłą kaszę kukurydzianą, taką drobną.

Dodaj komentarz

Recipe Rating