Makowiec japoński bezglutenowy i wegański – czyli makowiec bez spodu. Tradycyjnie robi się go bez mąki, ale z dodatkiem grysiku. Ja zrobiłam wersję zupełnie bezglutenową. Makowiec wychodzi wilgotny, delikatny i pyszny. Polecam każdemu!
Powiem Wam w sekrecie, że za tradycyjnymi makowcami nie przepadam. Mak uwielbiam w seromakowcu, w drożdżówkach, piegusku. Jednak takiego tradycyjnego makowca z warstwą masy makowej np na kruchym cieście, nie lubię. Zazwyczaj jest suchy, zbity i jakiś taki, mało apetyczny dla mnie. W końcu spróbowałam przepisu na makowiec japoński i powiem Wam, że taką wersję mogłabym jeść bez końca.
W przygotowywaniu wersji tradycyjnej, wspomagałam się przepisem z Kwestii Smaku. Pracując nad wersją bezglutenową i wegańska tego pysznego ciasta, przyświecał mi cel, by mój makowiec japoński wyszedł równie pyszny. Chciałam, by to nie była po prostu masa makowa bez spodu, ale by wyszło bardzo wilgotne i zarazem puszyste ciasto z mnóstwem maku, jabłek i bakalii. Myślę, że cel został osiągnięty.
Mam nadzieję, że to ciasto z makiem bez glutenu, czyli makowiec japoński bezglutenowy i wegański będzie smakował również i Wam.
W Święta i poza nimi.
Polecam!
Makowiec japoński
Ingredients
- 280 g maku najlepiej od razu mielonego
- 100 g masła bez mleka/ margaryny
- 130 g cukru pudru lub ksylitolu, erytrolu pudru
- ⅓ szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka łupina babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego
- 2¼ szklanki mleka roślinnego (szklana to 250ml)
- 2 jabłka
- 1 garść suszonych owoców/ orzechów
Instructions
- Jeśli masz mak w całości, gotuj go w 500zl mleka roślinnego przez godzinę. Odcedź. Następnie zmiel w najdrobniejszych oczkach maszynki do mielenia dwukrotnie.
- Jeśli masz mak zmielony, gotuj go w 500 ml mleka roślinnego ok 20 minut, aż napęcznieje i wchłonie płyn. Ostudź.
- Masło roślinne ucieram z cukrem/erytrolem na jasną masę. Dodaję powoli wystudzony mak i po małej porcji pozostałego mleka roślinnego (¼szklanki)
- Dodaję mąki, kaszę, proszek i sodę oraz łupiny babki jajowatej. Mieszam ciasto.
- Następnie dodaję utarte na dużych oczkach obrane jabłka i pokrojone drobno bakalie.
- Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę.
- Delikatnie mieszam pianę z ciastem i wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę w 180 °C przez ok. 40-50 minut, do momenty kiedy patyczek włożony w ciasto, będzie suchy.
polecam podawać dziecku maślan sodu (my stosujemy firmy aliness) i odczulamy u Aliny Sułkowskiej-Oleszczuk – super alergie mijają, Syn je juz jajko, wloszczyzne, ryz, gluten, paprykę, truskawki, kokos, jablko, teraz odczulamy orzecha laskowego.
Dziekuje za odpowiedz, niestety nie mam dostepu do tej kaszki kukurydzianej, czy jest konieczna?
Można spróbować z mąką kukurydzianą lub ryżową
jak moge zastapic ta wode z ciecierzycy jajkami? ile to jest jajek w przeliczeniu, czy moge zastapic czyms kaszke kukurydziana? nie wiem do konca co to jest
Zamiast aquafaby można dać 2 ubite białka jaj. Chodzi o zwykłą kaszę kukurydzianą, taką drobną.