Jeśli masz mak w całości, gotuj go w 500zl mleka roślinnego przez godzinę. Odcedź. Następnie zmiel w najdrobniejszych oczkach maszynki do mielenia dwukrotnie.
Jeśli masz mak zmielony, gotuj go w 500 ml mleka roślinnego ok 20 minut, aż napęcznieje i wchłonie płyn. Ostudź.
Masło roślinne ucieram z cukrem/erytrolem na jasną masę. Dodaję powoli wystudzony mak i po małej porcji pozostałego mleka roślinnego (¼szklanki)
Dodaję mąki, kaszę, proszek i sodę oraz łupiny babki jajowatej. Mieszam ciasto.
Następnie dodaję utarte na dużych oczkach obrane jabłka i pokrojone drobno bakalie.
Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę.
Delikatnie mieszam pianę z ciastem i wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w 180 °C przez ok. 40-50 minut, do momenty kiedy patyczek włożony w ciasto, będzie suchy.