Zawsze zastanawiałam się jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę. Jakie powinno być? Próbowałam wielu różnych przepisów na ciasto na pizzę, ale nigdy nie były one takie jak w pizzerii we Włoszech. Czasem zbyt wyrośnięte, czasem zbyt gumowate czy zbyt ciężkie.
Aż trafiłam na przepis z kanału Youtube „Kocham gotować”. Ciasto z tego przepisu, rozwałkowane cieniutko jest według mnie idealne, po prostu najlepsze ciasto na pizzę. Jest lekkie i dzięki temu nie przytłacza. Smak składników jest podkreślony, a nie stłumiony ciastem. Dodatkowo wcale nie jest czasochłonne, pizzę robi się szybko. Zostawiając do wyrośnięcia ciasto w piekarniku ustawionym na 50ºC, będzie ono gotowe w 20 minut. Chyba najwięcej czasu zajmuje u mnie układanie składników na gotowym spodzie.
Z podanych poniżej ilości wychodzi po dwie średniej wielkości pizze. W przepisie są dwie listy składników. Pierwsza na pizzę na cieście orkiszowym pełnoziarnistym i druga na cieście pszennym. Do wyboru do koloru!
A Ty jakie lubisz ciasto na pizzę? Cienkie, jakie jada się we Włoszech, czy może bardziej polską wersję na grubszym spodzie?
Orkiszowe ciasto na pizzę
Składniki
Ciasto orkiszowe na pizzę
- 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
ciasto pszenne na pizzę
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanka ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych lub 7g suszonych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
- Świeże drożdże rozpuszczam w połowie porcji ciepłej wody. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Jeśli używam suchych drożdży nie robię rozczynu.
- Mąkę wsypuję do miski. Dodaję oliwę, rozczyn, resztę wody i sól (jeśli używam suchych drożdży dodaje je teraz do reszty składników) Wyrabiam na stolnicy ok 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Ewentualnie podsypuję mąką, lub dodaję odrobinę wody. W zależności jak chłonna jest mąka. Ciasto powinno być miękkie.
- Ciasto wkladam do miski i przykrywam folią aluminiową, którą nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Można przykryć ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zazwyczaj ustawiam piekarnik na 50ºC i po 20 minutach ciasto jest gotowe.
- Wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę. Rozwałkowuję cienko. Czasem placek biorę do rąk i rozciągam rękami prawie jak prawdziwy pizzerman...wiem, wiem, prawie robi różnicę 😉
- Ciasto smaruję sosem pomidorowym, sypię mozzarellą i układam inne składniki według gustu i preferencji głodnej rodzinki . Wstawiam do piekarnika nagrzanego na max temperaturę. W moim piekarniku to 280ºC. Pizza piecze się ok 7-10 minut
Czy można zastąpić mąkę orkiszową , bzglutenową?
Myślę, że mąka ryżowa z mąką ziemniaczaną w proporcji 70×30% powinna się sprawdzić, ale zaznaczam, że sama nie robiłam jeszcze. Mam plan zrobić ją własnie z taką mieszanką mąk 🙂
Świetny przepis, korzystam z Pani bloga regularnie odkąd muszę być na diecie bezglutenowej. Jedna uwaga – mąka orkiszowa to mąka glutenowa. Dziękuję i pozdrawiam:)
Dziękuję. Oczywiście wiem, że mąką orkiszowa jest glutenowa, wiec w przepisach gdzie jej używam, nie zaznaczam, że są bezglutenowe. My możemy jeść orkisz więc czasem mam z nim przepisy na blogu.
Czy można zamienić na mąkę bezglutenową?
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie
Ja uwielbiam pizzę! Ale zawsze robię ją w domu, dzięki temu „wiem, co jem” 😉 hehe. Z twojego przepisu z pewnością skorzystam.
Tak, dokładnie, domowa pizza jest najlepsza! Daj koniecznie znać czy smakowała 🙂
Często robię pizzę, polubiłem to od kiedy w szkole średniej pracowałem trochę podczas wakacji jako kierowca (miałem też okazję robić trochę pizzy).
Podczas ostatniej wizyty w Bergamo kupiliśmy 2 kg mąki 00 do pizzy i nie wiedzieliśmy czy przejdzie przez kontrolę w bagażu podręcznym. Ostatecznie mąka kontrolę przeszła, chociaż plecak na dnie którego się znajdowała musiał być rozpakowany 😉
Super 🙂 jak wypróbujesz ten przepis daj znać jak smakowało. Niezła historia z tą mąką! dobrze że się udało 🙂