Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę?

Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzeZawsze zastanawiałam się jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę. Jakie powinno być? Próbowałam wielu różnych przepisów na ciasto na pizzę, ale nigdy nie były one takie jak w pizzerii we Włoszech. Czasem zbyt wyrośnięte, czasem zbyt gumowate czy zbyt ciężkie.

Aż trafiłam na  przepis z kanału Youtube “Kocham gotować”. Ciasto z tego przepisu, rozwałkowane cieniutko jest według mnie idealne, po prostu najlepsze ciasto na pizzę.  Jest lekkie i dzięki temu nie przytłacza. Smak składników jest podkreślony, a nie stłumiony ciastem. Dodatkowo wcale nie jest czasochłonne, pizzę robi się szybko. Zostawiając do wyrośnięcia ciasto w piekarniku ustawionym na 50ºC, będzie ono gotowe w 20 minut. Chyba najwięcej czasu zajmuje u mnie układanie składników na gotowym spodzie.

Z podanych poniżej ilości wychodzi po dwie średniej wielkości pizze. W przepisie są dwie listy składników. Pierwsza na pizzę na cieście orkiszowym pełnoziarnistym i druga na cieście pszennym.  Do wyboru do koloru!

A Ty jakie lubisz ciasto na pizzę? Cienkie, jakie jada się we Włoszech, czy może bardziej polską wersję na grubszym spodzie?

Jak zrobić najlepsze ciasto na pizze

Orkiszowe ciasto na pizzę

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Wegańskie
Kuchnia: Italian
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 40 min.
Gotowanie 8 min.
Łącznie 48 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto orkiszowe na pizzę

  • 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

ciasto pszenne na pizzę

  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 7g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Świeże drożdże rozpuszczam w połowie porcji ciepłej wody. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Jeśli używam suchych drożdży nie robię rozczynu.
  • Mąkę wsypuję do miski. Dodaję oliwę, rozczyn, resztę wody i sól (jeśli używam suchych drożdży dodaje je teraz do reszty składników) Wyrabiam na stolnicy ok 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Ewentualnie podsypuję mąką, lub dodaję odrobinę wody. W zależności jak chłonna jest mąka. Ciasto powinno być miękkie.
    Jak zrobić najlepsze ciasto na pizze
  • Ciasto wkladam do miski i przykrywam folią aluminiową, którą nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Można przykryć ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zazwyczaj ustawiam piekarnik na 50ºC i po 20 minutach ciasto jest gotowe.
  • Wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę. Rozwałkowuję cienko. Czasem placek biorę do rąk i rozciągam rękami prawie jak prawdziwy pizzerman...wiem, wiem, prawie robi różnicę 😉
    Jak zrobić najlepsze ciasto na pizze
  • Ciasto smaruję sosem pomidorowym, sypię mozzarellą i układam inne składniki według gustu i preferencji głodnej rodzinki . Wstawiam do piekarnika nagrzanego na max temperaturę. W moim piekarniku to 280ºC. Pizza piecze się ok 7-10 minut
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 2 855 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

    1. Myślę, że mąka ryżowa z mąką ziemniaczaną w proporcji 70×30% powinna się sprawdzić, ale zaznaczam, że sama nie robiłam jeszcze. Mam plan zrobić ją własnie z taką mieszanką mąk 🙂

  1. Świetny przepis, korzystam z Pani bloga regularnie odkąd muszę być na diecie bezglutenowej. Jedna uwaga – mąka orkiszowa to mąka glutenowa. Dziękuję i pozdrawiam:)

    1. Dziękuję. Oczywiście wiem, że mąką orkiszowa jest glutenowa, wiec w przepisach gdzie jej używam, nie zaznaczam, że są bezglutenowe. My możemy jeść orkisz więc czasem mam z nim przepisy na blogu.

  2. Często robię pizzę, polubiłem to od kiedy w szkole średniej pracowałem trochę podczas wakacji jako kierowca (miałem też okazję robić trochę pizzy).

    Podczas ostatniej wizyty w Bergamo kupiliśmy 2 kg mąki 00 do pizzy i nie wiedzieliśmy czy przejdzie przez kontrolę w bagażu podręcznym. Ostatecznie mąka kontrolę przeszła, chociaż plecak na dnie którego się znajdowała musiał być rozpakowany 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating