Pyszne naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką lub czymkolwiek, co macie akurat w lodówce to świetny sposób na rozpoczęcie dnia.
Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką
Kiedy z dnia wcześniejszego zostają mi naleśniki, chętnie wykorzystuję je następnego dnia. Przygotowuję pyszne śniadania lub obiady. Tym razem przygotowałam pyszne zapiekane kieszonki z jajkiem i szparagami.
Połączenie jajek i szparagów jest niesamowicie smaczne. Często zapiekam z jajkami same szparagi, tak jak tutaj w tym przepisie >> klik.
Pierwszy raz zrobiłam naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką z naleśników zrobionych dzień wcześniej. Teraz jednak często robię ten przepis rano od zera. Usmażenie kilku naleśników nie zajmuje dużo czasu. Wiadomo, że w tygodniu może to być kłopotliwe, ale w weekend? Czemu nie!
Polecam Wam wypróbować i przygotować naleśniki zapiekane z jajkiem w formie pysznych, chrupiących kieszonek wypełnionych smakowitymi, jędrnymi szparagami, słoną, chrupką szynką parmeńską i jajkiem ze ściętym białkiem a półpłynnym żółtkiem, które rozpływa się po wszystkich składnikach po przekrojeniu. Cudowny smak!
Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką
Składniki
Ciasto na naleśniki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka, mleka roślinnego lub wody
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej - ciemnej
- 2 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki soli
- lub na wersję bezglutenową:
- ½ porcji ciasta naleśnikowego bezglutenowego z tego przepisu*
Dodatki
- 6 jajek
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 plasterków szynki typu prosciutto
- ½ czerwonej cebuli
- 1 garść liści szpinaku
- 1 pęczek szczypiorku lub dymki
- sól i pieprz
Wykonanie
Naleśniki
- Jajka i mleko mieszamy trzepaczką nie ubijając zbytnio. Dodajemy olej, sól i mąkę miksując dalej by nie utworzyły się grudki.
- Ciasto odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy dodatki.
- Jeśli przygotowujesz ciasto bezglutenowe, również wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na kilka minut.
- Rozgrzaną patelnię smarujemy nasączonym w oleju ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. Nalewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy naleśniki z jednej strony, a po chwili, kiedy będą odchodzić od patelni, przekładamy je na drugą stronę.
- Usmażone naleśniki układamy na talerzu. Dobrze jest z jeszcze ciepłych uformować kieszonki i tak odstawiać na bok by czekały aż wszystkie się usmażą.
Naleśniki zapiekane z jajkiem
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki, zostawiając główkę w całości.
- Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy
- Naleśniki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek nakładamy szparagi, plaster szynki, cebulę i delikatnie wbijamy jajko.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180st. C przez ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Wyjmujemy. posypujemy świeżym szpinakiem i szczypiorkiem oraz oprószamy solą i pieprzem.
Twój przepis na naleśniki odkryłam niedawno, ale od razu trafił na listę moich ulubionych dań. Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką to idealna opcja na ciepłe śniadanie. Danie jest przepyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet moje dzieci je uwielbiają. Zdecydowanie warto spróbować 🙂
Nigdy nie pomyślałabym o zapiekanych naleśnikach. Twój przepis pokazał mi coś nowego. Ostatnio zrobiłam i były przepyszne. Smakowały nawet moim dzieciom, które często wybrzydzają i nie chcą jeść. Wspaniale wyglądają, a jeszcze lepiej smakują! 😉
Cudownie! Bardzo się cieszę! 🙂
Ale apetycznie wyglądają! Z chęcią zjadłabym takie na śniadanie. Musze sprawdzić czy mam niezbędne składniki w lodówce i jutro podziałać. Lubię takie kulinarne eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Już się nie mogę doczekać, bo czuję, że ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę 🙂
Mam nadzieję, że udało się wykorzystać przepis i smakowały 🙂