You are currently viewing Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką
Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką

Pyszne naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką lub czymkolwiek, co macie akurat w lodówce to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Naleśni zapiekane z jajkiem szparagami i szynką

Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką

Kiedy z dnia wcześniejszego zostają mi naleśniki, chętnie wykorzystuję je następnego dnia. Przygotowuję pyszne śniadania lub obiady. Tym razem przygotowałam pyszne zapiekane kieszonki z jajkiem i szparagami.

Połączenie jajek i szparagów jest niesamowicie smaczne. Często zapiekam z jajkami same szparagi, tak jak tutaj w tym przepisie >> klik.

Pierwszy raz zrobiłam naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką z naleśników zrobionych dzień wcześniej. Teraz jednak często robię ten przepis rano od zera. Usmażenie kilku naleśników nie zajmuje dużo czasu. Wiadomo, że w tygodniu może to być kłopotliwe, ale w weekend? Czemu nie!

Polecam Wam wypróbować i przygotować naleśniki zapiekane z jajkiem w formie pysznych, chrupiących kieszonek wypełnionych smakowitymi, jędrnymi szparagami, słoną, chrupką szynką parmeńską i jajkiem ze ściętym białkiem a półpłynnym żółtkiem, które rozpływa się po wszystkich składnikach po przekrojeniu. Cudowny smak!

Naleśni zapiekane z jajkiem szparagami i szynką

Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką

Pyszne, chrupiące, naleśnikowe kieszonki z bogatym, smakowitym wnętrzem
Kategoria: Śniadania i kolacje
Keyword: naleśniki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 sztuk
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto na naleśniki

Dodatki

  • 6 jajek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 plasterków szynki typu prosciutto
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku lub dymki
  • sól i pieprz

Wykonanie

Naleśniki

  • Jajka i mleko mieszamy trzepaczką nie ubijając zbytnio. Dodajemy olej, sól i mąkę miksując dalej by nie utworzyły się grudki.
  • Ciasto odstawiamy na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy dodatki. 
  • Jeśli przygotowujesz ciasto bezglutenowe, również wymieszaj wszystkie składniki i odstaw ciasto na kilka minut.
  • Rozgrzaną patelnię smarujemy nasączonym w oleju ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. Nalewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy naleśniki z jednej strony, a po chwili, kiedy będą odchodzić od patelni, przekładamy je na drugą stronę.
  • Usmażone naleśniki układamy na talerzu. Dobrze jest z jeszcze ciepłych uformować kieszonki i tak odstawiać na bok by czekały aż wszystkie się usmażą.

Naleśniki zapiekane z jajkiem

  • Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki, zostawiając główkę w całości.
  • Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy
  • Naleśniki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na środek nakładamy szparagi, plaster szynki, cebulę i delikatnie wbijamy jajko.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180st. C przez ok. 10 minut, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • Wyjmujemy. posypujemy świeżym szpinakiem i szczypiorkiem oraz oprószamy solą i pieprzem.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Nalesniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką

(Visited 2 632 times, 7 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Kasia

    Twój przepis na naleśniki odkryłam niedawno, ale od razu trafił na listę moich ulubionych dań. Naleśniki zapiekane z jajkiem, szparagami i szynką to idealna opcja na ciepłe śniadanie. Danie jest przepyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet moje dzieci je uwielbiają. Zdecydowanie warto spróbować 🙂

  2. Abar Zabawki

    5 stars
    Nigdy nie pomyślałabym o zapiekanych naleśnikach. Twój przepis pokazał mi coś nowego. Ostatnio zrobiłam i były przepyszne. Smakowały nawet moim dzieciom, które często wybrzydzają i nie chcą jeść. Wspaniale wyglądają, a jeszcze lepiej smakują! 😉

  3. Ania

    Ale apetycznie wyglądają! Z chęcią zjadłabym takie na śniadanie. Musze sprawdzić czy mam niezbędne składniki w lodówce i jutro podziałać. Lubię takie kulinarne eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Już się nie mogę doczekać, bo czuję, że ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating