Żurek na żeberkach z ziemniakami i przepis na zakwas (także bezglutenowy)

Niedługo Święta Wielkanocne. Jeśli chodzi o potrawy, to najbardziej kojarzą mi się właśnie z żurkiem. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku.

Wersji na żurek jest mnóstwo. Każdy ma na niego swój sposób. Ja przedstawiam moją wersję żurku, mogłabym ją nazwać „na bogato” czyli z żeberkami wędzonymi, boczkiem i białą kiełbasą. Wy możecie zrezygnować z wędzonych żeberek i użyć samego boczku. Jeśli jednak macie dostęp do wędzonych żeberek, warto je tutaj dodać 🙂

Sam zakwas na żurek można zrobić bardzo prosto, możne również całkiem dobre dostać w sklepach.  Jeśli chcecie zrobić samemu to 5 – 7 dni przed przygotowaniem żurku nastawiamy zakwas:

5 łyżek mąki żytniej typ 2000 mieszamy z 500 ml wody, dodajemy kilka ząbków czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Trzymamy w temp pokojowej i codziennie mieszamy.

Zakwas bezglutenowy robimy tak samo, tylko zamiast mąki żytniej dajemy mąkę gryczaną.

Na żeberkach wędzonych robiłam niedawno grochówkę z tego przepisu. Ją również Wam polecam!

Jakie dania u Ciebie są tradycyjnie podane na Wielkanoc?

Żurek na wędzonych żeberkach

Żurek na żeberkach z ziemniakami

Kategoria: Dania główne, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz. 20 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 500 ml żuru zakwasu żytniego na żurek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • 20 dkg wędzonych żeberek
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 szt. ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka chrzanu

Wykonanie

  • żeberka zalewam wodą, wrzucam liście laurowe i ziele angielskie zagotowuję i gotuję ok 30 minut,
  • Po tym czasie wrzucam obraną marchew, pietruszkę, seler i por i cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuję 15 minut.
  • Odcedzam przelewając wywar do czystego garnka. Wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę. Gotuję 15 minut. Wlewam żur, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszkam i doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję chrzan.
  • Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni. Wyjmuję z wywaru ugotowaną białą kiełbasę, nacinam ją i smażę razem z boczkiem.
  • Boczek i kiełbasę przekładam z powrotem do żurku.
  • Żurek podaję z ugotowanym jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 3 545 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Trafiłam na twój przepis idealnie, bo właśnie planuję menu na Wielkanoc i potrzebowałam sprawdzonego przepisu na żurek 🙂 Już zapisuję w zakładkach!

  2. To taki prawdziwy żurek, czy bardziej barszcz biały? Chętnie skorzystam z przepisu na zakwas – nigdy nie robiłam i też nigdy nie szukałam przepisu na niego. A on taki prosty się wydaje 🙂 Cyknęłam sobie fotkę przepisu na zakwas – dzięki !

    1. Tak, prawdziwy kwaśny żurek. Barszcz biały robi się z zakwasu pszennego z tego co wiem. Zakwas robi się prosto, trzeba odrobiny cierpliwości. Można przyspieszyć proces dolewając do niego łyżkę wody z kiszonych ogórków 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *