Niedługo Święta Wielkanocne. Jeśli chodzi o potrawy, to najbardziej kojarzą mi się właśnie z żurkiem. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten – Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Choć muszę przyznać, że żurek bardzo lubię i przygotowuję go nie tylko raz w roku.
Wersji na żurek jest mnóstwo. Każdy ma na niego swój sposób. Ja przedstawiam moją wersję żurku, mogłabym ją nazwać “na bogato” czyli z żeberkami wędzonymi, boczkiem i białą kiełbasą. Wy możecie zrezygnować z wędzonych żeberek i użyć samego boczku. Jeśli jednak macie dostęp do wędzonych żeberek, warto je tutaj dodać 🙂
Sam zakwas na żurek można zrobić bardzo prosto, możne również całkiem dobre dostać w sklepach. Jeśli chcecie zrobić samemu to 5 – 7 dni przed przygotowaniem żurku nastawiamy zakwas:
5 łyżek mąki żytniej typ 2000 mieszamy z 500 ml wody, dodajemy kilka ząbków czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Trzymamy w temp pokojowej i codziennie mieszamy.
Zakwas bezglutenowy robimy tak samo, tylko zamiast mąki żytniej dajemy mąkę gryczaną.
Na żeberkach wędzonych robiłam niedawno grochówkę z tego przepisu. Ją również Wam polecam!
Jakie dania u Ciebie są tradycyjnie podane na Wielkanoc?
Żurek na żeberkach z ziemniakami
Składniki
- 500 ml żuru zakwasu żytniego na żurek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/3 pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 l wody
- 20 dkg wędzonych żeberek
- 15 dkg wędzonego boczku
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 szt. ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka chrzanu
Wykonanie
- żeberka zalewam wodą, wrzucam liście laurowe i ziele angielskie zagotowuję i gotuję ok 30 minut,
- Po tym czasie wrzucam obraną marchew, pietruszkę, seler i por i cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuję 15 minut.
- Odcedzam przelewając wywar do czystego garnka. Wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę. Gotuję 15 minut. Wlewam żur, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszkam i doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję chrzan.
- Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni. Wyjmuję z wywaru ugotowaną białą kiełbasę, nacinam ją i smażę razem z boczkiem.
- Boczek i kiełbasę przekładam z powrotem do żurku.
- Żurek podaję z ugotowanym jajkiem i kawałkiem kiełbasy. Smacznego!
żytni zakwas chyba nie jest bezglutenowy? jak w linku w mailu podałaś, że jest?
Przepis na zakwas bezglutenowy jest w treści wpisu.
Wygląda przepysznie. Z pewnościa zrobie go na wielkanocny stół. 😉 Konceptualnik
Super, daj znać czy wyszedł dobry, no i życzę smacznych Świąt!
Uwielbiam żurek!
hehe ja też 🙂 omnomnommm!
Super! Przyda mi sie Twoj przepis! 🙂
Cieszę się bardzo 🙂
Trafiłam na twój przepis idealnie, bo właśnie planuję menu na Wielkanoc i potrzebowałam sprawdzonego przepisu na żurek 🙂 Już zapisuję w zakładkach!
Cieszę się, że tak się wpasowałam z tym przepisem 🙂 Smacznych Świąt w takim razie życzę! Daj później znać czy żurek smakował 🙂
Akurat mamy zakwas na żureczek kupiony. Pyszka!!!
Super 🙂 Daj później znać czy smakował 🙂
Już zapisałam Twój przepis. prosta, a zdrowa klasyka. Nasz polski żur, a jak fajnie i prosto go można przygotować.
Dokładnie, polskie dania nie zawsze doceniane, a takie smaczne 🙂
To taki prawdziwy żurek, czy bardziej barszcz biały? Chętnie skorzystam z przepisu na zakwas – nigdy nie robiłam i też nigdy nie szukałam przepisu na niego. A on taki prosty się wydaje 🙂 Cyknęłam sobie fotkę przepisu na zakwas – dzięki !
Tak, prawdziwy kwaśny żurek. Barszcz biały robi się z zakwasu pszennego z tego co wiem. Zakwas robi się prosto, trzeba odrobiny cierpliwości. Można przyspieszyć proces dolewając do niego łyżkę wody z kiszonych ogórków 😉
Ale robisz mi apetyt!
przepraszam 😉