You are currently viewing Domowe tacos z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą
Domowe tacos z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą

Czasem warto pokusić się o coś nietuzinkowego na obiad czy kolację. Chcę Wam dziś zaproponować właśnie takie nietuzinkowe danie. Pyszne domowe tacos z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą.

Tacos z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą

Warto przygotować tacosy w domu. Placki tortilli dostępne w sklepach są często nafaszerowane chemią, a w smaku pozostawiają wiele do życzenia. Domowa, świeża tortilla to coś wspaniałego! Do jej przygotowania nie potrzeba wiele czasu i pracy, choć przyda się dość sporo siły.  Ja zachęciłam do tej pracy męża. Sama też oczywiście dałabym radę, ale tego mu nie mówcie. 😉

Moje tacos posmarowałam sosem na bazie serka Hochland Naturalnie, że pyszny! dodałam sałatę, rukolę i szarpaną pierś z kurczaka. Całość posypałam świeżą kolendrą. Wyszło pyszne danie, które zjedliśmy z dokładką.

Ser Hochland Naturalnie, że pyszny jest to nowość na rynku, Zazwyczaj unikam serów w kubeczkach ze względu na skład, ale te produkty są przygotowane w 100% z naturalnych składników. Skład jest prosty. Bez emulgatorów, konserwantów, zagęstników czy barwników.  Same składniki pochodzenia naturalnego. Do tego serki z tej serii (a jest ich kilka — ja próbowałam maasdamer i gouda) są bardzo smaczne.

Tacos z z kurczakiem, kremowym serkiem i kolendrą

Kiedy już sos z serka Hochland mamy gotowy, czas zabrać się za przygotowanie kurczaka. Możecie do tego przepisu użyć już ugotowane wcześniej mięso z kurczaka np. z rosołu. Jest to świetny sposób na wykorzystanie go ponownie. Jeśli nie macie ugotowanego mięsa to nic straconego. Wystarczy godzinka odpowiedniej obróbki, by idealnie się rozpadało.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na tacos z z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą. Koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzu!

Tacos z kremowym serkiem szarpanym kurczakiem i kolendrą

Tacos z z kurczakiem szarpanym, kremowym serkiem i kolendrą

Pyszne, domowe tacosy z szarpaną piersią kurczaka
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: meksykańska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 10 sztuk
Przygotowanie 40 min.
Gotowanie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Placki tacos

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej PAN lub MASA HARINA (ze zwykłej kukurydzianej nie wyjdą!)
  • ½ łyżeczki soli
  • szklanki gorącej wody

Szarpany kurczak

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie sera Hochland Naturalnie, że pyszny! Maasdamer
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • garść sałaty/rukoli
  • ½ czerwonej cebuli
  • świeża kolendra

Wykonanie

Tacosy

  • Mąkę oraz sól wsypuję do miski. Zalewam gorącą wodą i mieszam. Początkowo łyżką, po chwili wyrabiam dłonią elastyczne, gładkie ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewam jeszcze odrobinę wody.
  • Ciasto przykrywam folią i odstawiam na ok 30 minut.
  • Po tym czasie z ciasta formułuję kulki wielkości małej moreli.
    tacosy
  • Przygotowuję sobie dwa kawałki grubej przezroczystej folii (taką jak w woreczkach strunowych - zazwyczaj 1 woreczek rozcinam na dwa kawałki.)
  • Na blat lub deskę kładę 1 folię, na to nakładam kulkę ciasta i przykrywam drugim kawałkiem folii. Następnie czymś płaskim i ciężkim (książka lub np. druga deska) przygniatam od góry by kulka równomiernie się spłaszczyła. Poprawiam wałkiem, by placek miał nie więcej niż 2 mm grubości.
    tacosy
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładam przygotowane placki. Podpiekam 2 minuty, odwracam i po kilku chwilach zdejmuję z patelni. Z jeszcze gorących formułuję łódeczki i przewieszam na kratce z piekarnika. Tak jak na zdjęciu.
    tacosy

Szarpana pierś z kurczaka

  • Piersi oczyszczam z błonek i ścięgien. Kroję w mniejsze kawałki.
  • Cebulę i czosnek obieram i kroję. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
  • Do miseczki daję łyżkę przecieru, musztardę, sos sojowy, pieprz, sól, pieprz cayenne. Mieszam.
  • Dodaję wodę i mieszam. Odstawiam.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Dodaję cebulę i czosnek. Po chwili dodaję kurczaka i od razu zalewam przygotowaną marynatą.
  • Przykrywam i gotuję ok. 60 minut na wolnym ogniu. Do momentu, kiedy kurczak pod naciskiem zacznie się rozpadać.
  • Gotowe piersi wyjmuję z zalewy na talerz i za pomoca dwóch widelców szarpię na włókna.

Przygotowanie tacosów

  • Ser Hochland Naturalnie, że pyszny! przekładam do miseczki. Dodaję jogurt. Mieszam.
  • Na tacosy nakładam po łyżce serowego sosu, na to układam sałatę, kurczaka oraz plastry czerwonej cebuli. Posypuję świeżą kolendrą.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Tacos z kremowym serkiem szarpanym kurczakiem i kolendrą

 

Wpis powstał we spółpracy z marką Hochland.

(Visited 11 351 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Renia

    Idealne – takie mi właśnie wyszło, dlatego też – na pewno będę częściej wracać do tego przepisu. Wcześniej tacos to tylko na mieście, a teraz będzie także domowej roboty na stałe w menu. Dzięki za świetny przepis!

  2. Sandra

    Ja lubię przyrządzać nietuzinkowe dania i poznawać nowe smaki, więc przepis na pewno się u mnie sprawdzi. Wielokrotnie jadłam tacosy, ale jeszcze nigdy nie przyrządzałam w domu. Wyglądają bardzo apetycznie i aż kuszą by je skosztować. Wybieram się do sklepu po niezbędne składniki i zabieram się za przygotowanie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating