Szparagów nigdy dość! Szczególnie kiedy sezon na nie trwa tak krótko, trzeba się nimi nacieszyć. Dlatego dziś chciałam się z Wami podzielić kolejnym, po spaghetti carbonara ze szparagami (bez jajek) i szparagów zapiekanych (dla odmiany) z jajkami, przepisem ze szparagami w roli głównej. Zapraszam na talerz pysznej zupy. Zupa z pieczonych szparagów i czosnku!
Zupa z pieczonych szparagów i czosnku
Pieczony czosnek w połączeniu ze szparagami to był strzał w dziesiątkę. Muszę Wam powiedzieć, że ta zupa z pieczonych szparagów bardzo mi smakowała i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię, choć mąż i dzieci nie specjalnie przepadają za szparagami. Jednak dodałam grzanki z domowego chlebka orkiszowego i w takiej postaci była dla nich do zaakceptowania 🙂
Zupa z pieczonych szparagów i czosnku jest prosta i szybka, jeśli mamy już gotowy bulion, to najdłuższym etapem jej przygotowania jest czas, kiedy warzywa się pieką. Nie wymaga to jednak od nas dużo pracy i wysiłku, więc polecam taki pomysł na obiad.
Zanim zobaczysz przepis, zapraszam Cię standardowo do kliknięcia polubienia mojej strony na Facebooku i Instagramie oraz dołączenia do grupy Aquafaba — wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możesz otrzymać wsparcie i pomysły na dania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.
Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku
Ingredients
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 główka czosnku
- 1-1,5 l bulionu warzywnego ugotowanego z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Instructions
- Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Końcówki szparagów dodaję do gotującego się bulionu. Główkę czosnku w łupince kroję na pół. Polewam odrobiną oliwy, posypuję szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku 40 minut
- Szparagi polewam łyżką oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu i po 20 minutach pieczenia czosnku wkładam szparagi obok czosnku na blaszkę i piekę całość pozostałe 20 minut. (szparagi bez przykrycia)
- Kiedy warzywa są upieczone, wkładam szparagi i wydłubane upieczone ząbki czosnku do garnka, Zalewam odcedzonym bulionem i miksuję na gładki krem.
- Ugotowane końcówki szparagów miksuję i przecieram przez sitko do zupy (nie jest to konieczne, jeśli chcecie, możecie te końcówki wyrzucić)
- Doprawiam zupę sporą ilością mielonego pieprzu i soli.
- Smacznego!
Szukasz innych pomysłów na zupy? Polecam te przepyszne zupy krem:
Zrobię. Byłąm już nawet w lokalnej Biedronce po szparagi, ale takie były śmierdzące, że zrezygnowałam pomimo mojego podejścia no-waste. Jutro już wiem co ugotuję 🙂 Pozdrawiam cieplutko!!!