Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Szparagów nigdy dość! Szczególnie kiedy sezon na nie trwa tak krótko, trzeba się nimi nacieszyć. Dlatego dziś chciałam się z Wami podzielić kolejnym, po spaghetti carbonara ze szparagami (bez jajek) i szparagów zapiekanych (dla odmiany) z jajkami, przepisem ze szparagami w roli głównej. Zapraszam na talerz pysznej zupy. Zupa z pieczonych szparagów i czosnku!

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Zupa z pieczonych szparagów i czosnku

Pieczony czosnek w połączeniu ze szparagami to był strzał w dziesiątkę. Muszę Wam powiedzieć, że ta zupa z pieczonych szparagów bardzo mi smakowała i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię, choć mąż i dzieci nie specjalnie przepadają za szparagami. Jednak dodałam grzanki z domowego chlebka orkiszowego i w takiej postaci była dla nich do zaakceptowania 🙂

Zupa z pieczonych szparagów i czosnku jest prosta i szybka, jeśli mamy już gotowy bulion, to najdłuższym etapem jej przygotowania jest czas, kiedy warzywa się pieką. Nie wymaga to jednak od nas dużo pracy i wysiłku, więc polecam taki pomysł na obiad.

Zanim zobaczysz przepis, zapraszam Cię standardowo do kliknięcia polubienia mojej strony na Facebooku i Instagramie oraz dołączenia do grupy Aquafaba — wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możesz otrzymać wsparcie i pomysły na dania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Keyword: szparagi, zupa krem, zupa ze szparagów
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 porcje
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 główka czosnku
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego ugotowanego z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Końcówki szparagów dodaję do gotującego się bulionu. Główkę czosnku w łupince kroję na pół. Polewam odrobiną oliwy, posypuję szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku 40 minut
  • Szparagi polewam łyżką oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu i po 20 minutach pieczenia czosnku wkładam szparagi obok czosnku na blaszkę i piekę całość pozostałe 20 minut. (szparagi bez przykrycia)
  • Kiedy warzywa są upieczone, wkładam szparagi i wydłubane upieczone ząbki czosnku do garnka, Zalewam odcedzonym bulionem i miksuję na gładki krem.
  • Ugotowane końcówki szparagów miksuję i przecieram przez sitko do zupy (nie jest to konieczne, jeśli chcecie, możecie te końcówki wyrzucić)
  • Doprawiam zupę sporą ilością mielonego pieprzu i soli.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Szukasz innych pomysłów na zupy? Polecam te przepyszne  zupy krem:

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem

Zupa krem z pieczonych warzyw – marchewki, papryki i pomidorów

Zupa krem z pora i ziemniaków z tymiankiem

(Visited 883 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

1 Komentarz do

  1. Zrobię. Byłąm już nawet w lokalnej Biedronce po szparagi, ale takie były śmierdzące, że zrezygnowałam pomimo mojego podejścia no-waste. Jutro już wiem co ugotuję 🙂 Pozdrawiam cieplutko!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating