fbpx

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Szparagów nigdy dość! Szczególnie kiedy sezon na nie trwa tak krótko, trzeba się nimi nacieszyć. Dlatego dziś chciałam się z Wami podzielić kolejnym, po spaghetti carbonara ze szparagami (bez jajek) i szparagów zapiekanych (dla odmiany) z jajkami, przepisem ze szparagami w roli głównej. Zapraszam na talerz pysznej zupy. Zupa z pieczonych szparagów i czosnku!

Pieczony czosnek w połączeniu ze szparagami to był strzał w dziesiątkę. Muszę Wam powiedzieć, że ta zupa z pieczonych szparagów bardzo mi smakowała i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię, choć mąż i dzieci nie specjalnie przepadają za szparagami. Jednak dodałam grzanki z domowego chlebka orkiszowego i w takiej postaci była dla nich do zaakceptowania 🙂

Zupa z pieczonych szparagów i czosnku jest prosta i szybka, jeśli mamy już gotowy bulion, to najdłuższym etapem jej przygotowania jest czas, kiedy warzywa się pieką. Nie wymaga to jednak od nas dużo pracy i wysiłku, więc polecam taki pomysł na obiad.

Zanim zobaczysz przepis, zapraszam Cię standardowo do kliknięcia polubienia mojej strony na Facebooku i Instagramie oraz dołączenia do grupy Aquafaba — wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możesz otrzymać wsparcie i pomysły na dania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Wydruk przepisu
Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku
Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 główka czosnku
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego ugotowanego z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 główka czosnku
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego ugotowanego z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku
Sposób przygotowania
  1. Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Końcówki szparagów dodaję do gotującego się bulionu. Główkę czosnku w łupince kroję na pół. Polewam odrobiną oliwy, posypuję szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku 40 minut
  2. Szparagi polewam łyżką oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu i po 20 minutach pieczenia czosnku wkładam szparagi obok czosnku na blaszkę i piekę całość pozostałe 20 minut. (szparagi bez przykrycia)
  3. Kiedy warzywa są upieczone, wkładam szparagi i wydłubane upieczone ząbki czosnku do garnka, Zalewam odcedzonym bulionem i miksuję na gładki krem.
  4. Ugotowane końcówki szparagów miksuję i przecieram przez sitko do zupy (nie jest to konieczne, jeśli chcecie, możecie te końcówki wyrzucić)
  5. Doprawiam zupę sporą ilością mielonego pieprzu i soli.
  6. Smacznego!

Szukasz innych pomysłów na zupy? Polecam te przepyszne  zupy krem:

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem

Zupa krem z pieczonych warzyw – marchewki, papryki i pomidorów

Zupa krem z pora i ziemniaków z tymiankiem


(Visited 149 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

  1. Zrobię. Byłąm już nawet w lokalnej Biedronce po szparagi, ale takie były śmierdzące, że zrezygnowałam pomimo mojego podejścia no-waste. Jutro już wiem co ugotuję 🙂 Pozdrawiam cieplutko!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *