You are currently viewing Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku
Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Szparagów nigdy dość! Szczególnie kiedy sezon na nie trwa tak krótko, trzeba się nimi nacieszyć. Dlatego dziś chciałam się z Wami podzielić kolejnym, po spaghetti carbonara ze szparagami (bez jajek) i szparagów zapiekanych (dla odmiany) z jajkami, przepisem ze szparagami w roli głównej. Zapraszam na talerz pysznej zupy. Zupa z pieczonych szparagów i czosnku!

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Zupa z pieczonych szparagów i czosnku

Pieczony czosnek w połączeniu ze szparagami to był strzał w dziesiątkę. Muszę Wam powiedzieć, że ta zupa z pieczonych szparagów bardzo mi smakowała i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię, choć mąż i dzieci nie specjalnie przepadają za szparagami. Jednak dodałam grzanki z domowego chlebka orkiszowego i w takiej postaci była dla nich do zaakceptowania 🙂

Zupa z pieczonych szparagów i czosnku jest prosta i szybka, jeśli mamy już gotowy bulion, to najdłuższym etapem jej przygotowania jest czas, kiedy warzywa się pieką. Nie wymaga to jednak od nas dużo pracy i wysiłku, więc polecam taki pomysł na obiad.

Zanim zobaczysz przepis, zapraszam Cię standardowo do kliknięcia polubienia mojej strony na Facebooku i Instagramie oraz dołączenia do grupy Aquafaba — wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możesz otrzymać wsparcie i pomysły na dania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Zupa krem z pieczonych szparagów i czosnku

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Keyword: szparagi, zupa krem, zupa ze szparagów
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 porcje
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 główka czosnku
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego ugotowanego z dodatkiem zdrewniałych końcówek szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce. Końcówki szparagów dodaję do gotującego się bulionu. Główkę czosnku w łupince kroję na pół. Polewam odrobiną oliwy, posypuję szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku 40 minut
  • Szparagi polewam łyżką oliwy, posypuję szczyptą soli i pieprzu i po 20 minutach pieczenia czosnku wkładam szparagi obok czosnku na blaszkę i piekę całość pozostałe 20 minut. (szparagi bez przykrycia)
  • Kiedy warzywa są upieczone, wkładam szparagi i wydłubane upieczone ząbki czosnku do garnka, Zalewam odcedzonym bulionem i miksuję na gładki krem.
  • Ugotowane końcówki szparagów miksuję i przecieram przez sitko do zupy (nie jest to konieczne, jeśli chcecie, możecie te końcówki wyrzucić)
  • Doprawiam zupę sporą ilością mielonego pieprzu i soli.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Szukasz innych pomysłów na zupy? Polecam te przepyszne  zupy krem:

(Visited 1 729 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma jeden komentarz

  1. Babownia

    Zrobię. Byłąm już nawet w lokalnej Biedronce po szparagi, ale takie były śmierdzące, że zrezygnowałam pomimo mojego podejścia no-waste. Jutro już wiem co ugotuję 🙂 Pozdrawiam cieplutko!!!

Dodaj komentarz

Recipe Rating