W kalendarzu jest już wrzesień. Powoli zaczynam godzić się z myślą, że lato minęło. Na szczęście jesień też ma swój urok i bogactwo darów natury, które można wykorzystać w kuchni. Dynia jest jednym z takich jesiennych darów natury. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam z otrzymanej ze wsi dyni, była zupa z dyni, a dokładniej – zupa z dyni z soczewicą.Zazwyczaj robię zwykłą zupę krem z dyni i papryki, taką jak w tym przepisie. Tym razem pomyślałam, że zrobię małą modyfikację, by zupa była bardziej syta. Zrobiłam krem z dyni i dodałam czerwoną soczewicę. Muszę powiedzieć, że to jest TEN smak! Ta zupa z dyni z soczewicą wyszła obłędna! Po prostu niebo w gębie!
Mój synek w trakcie konsumowania powtarzał z 5 razy, żebym robiła tę zupę częściej. Niestety młodszej córeczce nie zasmakowała soczewica i wybierała samą „wodę”. 😉
Zupa z dyni z soczewicą czerwoną jest doprawiona nasionami kolendry, imbirem, pieprzem cayenne, kurkumą i cynamonem, dzięki czemu jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Ilość przypraw możecie dopasować do swoich smaków. Proponowane przeze mnie w przepisie ilości są dostosowane do rodziny z dziećmi, ale mimo to zupa nie jest mdła i bez smaku. Wręcz przeciwnie.
Jeśli tylko będziecie mieć dynię, to wykorzystajcie ją w ten właśnie sposób. Zupa z dyni z soczewicą będzie jedną z Waszych ulubionych zup! 🙂
Zupa z dyni z soczewicą
Składniki
- ok. 2 kg dyni
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego w puszce
- 1 łyżka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ok. 1 łyżka soli
- szczypta pieprzu do smaku
Wykonanie
- Dynię obieram i kroję na dość małe kawałki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewam łyżką oliwy i oprószam szczyptą soli.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekę 30 minut.
- Soczewicę gotuję w 3 szklankach osolonego wrzątku ok 15 minut.
- Cebulę i czosnek siekam na drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, rozgniecione w moździerzu lub zmielone nasiona kolendry i resztę przypraw: pieprz cayenne, cynamon, imbir i kurkumę. Dodaję czosnek i smażę aż zacznie się wydobywać obłędny zapach a cebula i czosnek się zeszklą.
- Zalewam bulionem i dodaję upieczoną dynię. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem.
- Dodaję ugotowaną soczewicę i mleczko kokosowe. Mieszam i podaję.
- Można posypać podprażonymi pestkami dyni, skropić olejem z dyni lub podać z grzankami.
- Smacznego!