fbpx

Zupa z dyni z soczewicą

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zupa z dyni z soczewicą czerwonąW kalendarzu jest już wrzesień. Powoli zaczynam godzić się z myślą, że lato minęło. Na szczęście jesień też ma swój urok i bogactwo darów natury, które można wykorzystać w kuchni. Dynia jest jednym z takich jesiennych darów natury. Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam z otrzymanej ze wsi dyni, była zupa z dyni, a dokładniej – zupa z dyni z soczewicą.Zazwyczaj robię zwykłą zupę krem z dyni i papryki, taką jak w tym przepisie. Tym razem pomyślałam, że zrobię małą modyfikację, by zupa była bardziej syta. Zrobiłam krem z dyni i dodałam czerwoną soczewicę. Muszę powiedzieć, że to jest TEN smak! Ta zupa z dyni z soczewicą wyszła obłędna! Po prostu niebo w gębie!

Mój synek w trakcie konsumowania powtarzał z 5 razy,  żebym robiła tę zupę częściej. Niestety młodszej córeczce nie zasmakowała soczewica i wybierała samą „wodę”. 😉

Zupa z dyni z soczewicą czerwoną jest doprawiona nasionami kolendry, imbirem, pieprzem cayenne, kurkumą i cynamonem, dzięki czemu jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i bardzo zdrowa. Ilość przypraw możecie dopasować do swoich smaków. Proponowane przeze mnie w przepisie ilości są dostosowane do rodziny z dziećmi, ale mimo to zupa nie jest mdła i bez smaku. Wręcz przeciwnie.

Jeśli tylko będziecie mieć dynię, to wykorzystajcie ją w ten właśnie sposób. Zupa z dyni z soczewicą będzie jedną z Waszych ulubionych zup! 🙂

Wydruk przepisu
Zupa z dyni z soczewicą
Zupa z dyni z soczewicą czerwoną
Keyword dynia
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
litry zupy
Składniki
  • ok. 2 kg dyni
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego w puszce
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ok. 1 łyżka soli
  • szczypta pieprzu do smaku
Keyword dynia
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
litry zupy
Składniki
  • ok. 2 kg dyni
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego w puszce
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ok. 1 łyżka soli
  • szczypta pieprzu do smaku
Zupa z dyni z soczewicą czerwoną
Sposób przygotowania
  1. Dynię obieram i kroję na dość małe kawałki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewam łyżką oliwy i oprószam szczyptą soli.
  2. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekę 30 minut.
  3. Soczewicę gotuję w 3 szklankach osolonego wrzątku ok 15 minut.
  4. Cebulę i czosnek siekam na drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, rozgniecione w moździerzu lub zmielone nasiona kolendry i resztę przypraw: pieprz cayenne, cynamon, imbir i kurkumę. Dodaję czosnek i smażę aż zacznie się wydobywać obłędny zapach a cebula i czosnek się zeszklą.
  5. Zalewam bulionem i dodaję upieczoną dynię. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem.
  6. Dodaję ugotowaną soczewicę i mleczko kokosowe. Mieszam i podaję.
  7. Można posypać podprażonymi pestkami dyni, skropić olejem z dyni lub podać z grzankami.
  8. Smacznego!


(Visited 525 times, 26 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *