Dynię obieram i kroję na dość małe kawałki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewam łyżką oliwy i oprószam szczyptą soli.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekę 30 minut.
Soczewicę gotuję w 3 szklankach osolonego wrzątku ok 15 minut.
Cebulę i czosnek siekam na drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, rozgniecione w moździerzu lub zmielone nasiona kolendry i resztę przypraw: pieprz cayenne, cynamon, imbir i kurkumę. Dodaję czosnek i smażę aż zacznie się wydobywać obłędny zapach a cebula i czosnek się zeszklą.
Zalewam bulionem i dodaję upieczoną dynię. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą, pieprzem.
Dodaję ugotowaną soczewicę i mleczko kokosowe. Mieszam i podaję.
Można posypać podprażonymi pestkami dyni, skropić olejem z dyni lub podać z grzankami.