Sezon szparagowy trwa zdecydowanie zbyt krótko. Co roku mam pewien niedosyt, że zjadam ich za mało. Kiedy kupię piękny pęczek szparagów zawsze mam dylemat. Jaki przepis na szparagi wykorzystać? Czy kombinować, cudować, zrobić z nich wymyślne dania, zupę czy po prostu zjeść podpieczone z jajkiem? Zazwyczaj właśnie decyduję się na najprostszy przepis na szparagi zielone, czyli szparagi zapiekane z jajkiem.
W tym przypadku potwierdza się to, że najprostsze rozwiązania są najlepsze i najsmaczniejsze!
Chcę się cieszyć niczym niezdominowanym smakiem zielonych szparagów, a szparagi zielone i jajka to duet pasujący do siebie jak nic innego. Odrobina soli, masełko lub oliwa i do szczęścia nic innego mi nie potrzeba! Najprostszy przepis na szparagi zielone to tylko 3 składniki – szparagi, masło lub oliwa i jajka. No, plus odrobina soli i pieprzu 😉
Nie lubię gotować szparagów w wodzie. Wolę je upiec, lub podsmażyć na patelni, dzięki temu ich smak i struktura jest idealna. Szparagi najlepiej smakują chrupiące, dlatego trzeba pilnować, by się nie rozgotowały lub by się nie piekły zbyt długo.
Szparagi to prawdziwe Superfood. Są pełne witamin i minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, wapń. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, witaminy C i E, beta-karoten, asparaginę, która wspomaga pracę nerek, glutation, który działa pozytywnie na układ odpornościowy i wątrobę oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych i choroby Alzheimera, oraz wiele innych pozytywnie działających na nasz organizm właściwości. Są również uważane za naturalny afrodyzjak.
Szparagi zielone są niskokaloryczne. 100 g. zawierają tylko 18 kalorii.
Nie zdziwcie się tylko dziwnym zapachem w toalecie po zjedzeniu szparagów. Podczas rozkładu asparaginy w moczu powstaje mieszanina związków zawierających siarkę, dlatego mocz nabiera dziwnego zapachu 😉
Takie danie to idealna propozycja na kolację lub śniadanie. Po inne śniadaniowe i zdrowe inspiracje zapraszam np. tu:
Najprostszy przepis na szparagi zielone czyli szparagi zapiekane z jajkiem
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka
- 1 łyżka masła, lub oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Szparagi myję, osuszam. Odłamuję zdrewniałe końce. Nagrzewam piekarnik do 180 st.C
- Wkładam do naczynia żaroodpornego, posypuję solą i układam kawałeczki masła na górę.
- Wstawiam do piekarnika na 7 minut, po tym czasie mieszam i wstawiam jeszcze na 3 minuty.
- Wyjmuję na chwilę z piekarnika i wlewam powoli 3 jajka. Wstawiam ponownie na ok 3-5 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
- Wyjmuję posypuję lekko jeszcze solą i pieprzem jajka. Szparagi podaję z pieczywem lub bez dodatków 🙂 Smacznego!
Idealny przepis. Wczoraj zaszalałam i kupiłam szparagi… w tych czasach to pewien luksus. Drogie jak diabli, ale jakie dobre… 🙂
Ale narobiłaś mi ochoty! Weekend w rozjazdach, ale w poniedziałek chyba wybiorę się na poszukwianie szparagów. Uwielbiam też zupę szparagową mojej bratowej, ale sama absolutnie nie umiem takiej przygotować.
🙂 jeśli zdążę w tym sezonie, może uda mi się zamieścić przepis na szparagową zupę, może akurat się skusisz i spróbujesz ją zrobić? 🙂
Szparagi kocham ponad wszystko. Teraz jak jest sezon, to mogę je wcinać i na śniadanie i na obiad i na kolacje. Wejdzie wszystko i zupa krem i zapiekane i polane sosem holenderskim i takie z grilla. Ten przepis też zrobię 🙂
Super 🙂 na zdrowie! 🙂
Mam słabość do szparagów i dwie lewe ręce (w zasadzie nawet coś tam potrafię ugotować, że wolę robić inne rzeczy), ale ten przepis wydaje się dziecinnie prosty. Nawet pamiętam składniki 😉
Jest bardzo prosty! 🙂 Spróbuj 🙂
Bardzo ciekawa kolejna propozycja podania szpragów. Chętnie wypróbuję.
Zapraszam! 🙂
Uwielbiam szparagi. A już najbardziej zielone, z którymi nie ma wcale roboty! Też żałuję, że sezon taki krótki
zdecydowanie za krótki 🙂