Drożdżowe pierogi z szynką i serem

Dziś przychodzę do Was z super przepisem na przekąskę lub ciepłą kolację. Drożdżowe pierogi z serem i szynką pieczone w piekarniku. Bardzo fajna propozycja na imprezę.

Muszę się przyznać, że nie lubię planować potraw na imprezy, przyjęcia czy inne spotkania rodzinne. Często brakuje mi pomysłów i mam wrażenie, że ciągle proponuje gościom jedno i to samo. Dziś właśnie jest ten dzień, kiedy mam zaplanować menu na kolejną imprezę – 3. urodziny mojej Martynki.

W tygodniu kupiłam nowość od firmy Hochland, ser w grubych plastrach BURGER & TOAST z zamysłem, że użyję go do jakiejś fajnej imprezowej przekąski, której jeszcze moi goście nie próbowali. Ser ten ma bardzo dobry skład: nie zawiera żadnych konserwantów i jest wyprodukowany z polskiego mleka od krów karmionych paszą bez GMO. Dodatkowo idealnie nadaje się do dań na ciepło, bo fajnie się topi i smakowicie ciągnie.Na próbę upiekłam drożdżowe pierogi z szynką serem i oliwkami. Test wypadł świetnie, więc na pewno takie drożdżowe pierogi będę piec częściej. 🙂

Drożdżowe pierogi można nadziać wszystkim, na co tylko mamy ochotę. Możemy zrobić wcześniej przegląd lodówki i wytypować do tego dania pieczarki, cebulkę, brokuł, kukurydzę, mięso mielone czy pierś kurczaka, ale ser musi być obowiązkowo. Dużo sera! Zestawienie sera z szynką to połączenie idealne i właśnie na tę klasykę tym razem postawiłam.

Ser BURGER & TOAST sprawdził się w tym przepisie znakomicie. Jest to gatunek sera Cagliata w formie grubych plastrów, w związku z tym po upieczeniu bardzo fajnie się ciągnie, scala resztę składników i świetnie smakuje. Dodatkowo warto wiedzieć, że nie zawiera glutenu i laktozy. 🙂

Jeśli nie macie czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego, możecie zrobić to danie z gotowym ciastem na pizzę czy francuskim. Warto jednak przygotować je od podstaw.

Przepis na drożdżowe pierogi z serem i szynką jest przygotowany pod kątem osób na diecie bezglutenowej. Bezglutenowe pierogi z podanej przy przepisie mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej wyszły równie smakowicie, co pszenne. Polecam serdecznie!

Drożdżowe pierogi pieczone

Drożdżowe pierogi z szynką i serem

Kategoria: Śniadania i kolacje
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mąki pszennej lub w wersji bez glutenu: 50g ryżowej, 50g ziemniaczanej, 100g owsianej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki

  • 1 opakowanie sera Hochland Burger & Toast 4 plasterki
  • 4 plasterki szynki
  • 4 łyżki sosu pomidorowego*
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka czarnuszki do posypania
  • 1 łyżka oregano do posypania

Wykonanie

  • Świeże drożdże rozpuszczam w połowie porcji ciepłej wody. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Jeśli używam suchych drożdży nie robię rozczynu.
  • Mąkę wsypuję do miski. Dodaję oliwę, rozczyn, resztę wody i sól (jeśli używam suchych drożdży dodaję je teraz do reszty składników) Wyrabiam na stolnicy ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie.
    Drożdżowe pierogi z szynką i serem pieczone w piekaeniku
  • Ciasto wkładam do miski i przykrywam folią aluminiową, którą nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Można przykryć ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok 1 cm.
    Drożdżowe pierogi z szynką i serem Hochland Burger & Toast
  • Smaruję sosem pomidorowym pozostawiając suche brzegi. Na jedną połowę układam ser, szynkę i oliwki. Zawijam ciasto tworząc pieróg. Brzegi dociskam widelcem. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję roztrzepanym jajkiem lub wodą i posypuję czarnuszką i szczyptą oregano.
    Drożdżowe pierogi pieczone
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piekę 20 minut.
  • Podaję na ciepło w towarzystwie lekkiej sałatki. Smacznego!

Notes

*SOS POMIDOROWY
Ja używam takiego jak do pizzy:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • Na łyżce oliwy podsmażam posiekaną cebulkę i czosnek, dodaję pomidory i cukier, gotuję na wolnym ogniu ok 10 minut, dodaję bazylię, koncentrat, sól, pieprz i blenduję.
 
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Drożdżowe pierogi z szynką i serem Hochland Burger & Toast

Wpis powstał we współpracy z marką Hochland.

(Visited 1 266 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

3 Odpowiedzi do “Drożdżowe pierogi z szynką i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *