You are currently viewing Drożdżowe pierogi z szynką i serem
Drożdżowe pierogi z szynką i serem

Dziś przychodzę do Was z super przepisem na przekąskę lub ciepłą kolację. Drożdżowe pierogi z serem i szynką pieczone w piekarniku. Bardzo fajna propozycja na imprezę.

Muszę się przyznać, że nie lubię planować potraw na imprezy, przyjęcia czy inne spotkania rodzinne. Często brakuje mi pomysłów i mam wrażenie, że ciągle proponuje gościom jedno i to samo. Dziś właśnie jest ten dzień, kiedy mam zaplanować menu na kolejną imprezę – 3. urodziny mojej Martynki.

W tygodniu kupiłam nowość od firmy Hochland, ser w grubych plastrach BURGER & TOAST z zamysłem, że użyję go do jakiejś fajnej imprezowej przekąski, której jeszcze moi goście nie próbowali. Ser ten ma bardzo dobry skład: nie zawiera żadnych konserwantów i jest wyprodukowany z polskiego mleka od krów karmionych paszą bez GMO. Dodatkowo idealnie nadaje się do dań na ciepło, bo fajnie się topi i smakowicie ciągnie.Na próbę upiekłam drożdżowe pierogi z szynką serem i oliwkami. Test wypadł świetnie, więc na pewno takie drożdżowe pierogi będę piec częściej. 🙂

Drożdżowe pierogi można nadziać wszystkim, na co tylko mamy ochotę. Możemy zrobić wcześniej przegląd lodówki i wytypować do tego dania pieczarki, cebulkę, brokuł, kukurydzę, mięso mielone czy pierś kurczaka, ale ser musi być obowiązkowo. Dużo sera! Zestawienie sera z szynką to połączenie idealne i właśnie na tę klasykę tym razem postawiłam.

Ser BURGER & TOAST sprawdził się w tym przepisie znakomicie. Jest to gatunek sera Cagliata w formie grubych plastrów, w związku z tym po upieczeniu bardzo fajnie się ciągnie, scala resztę składników i świetnie smakuje. Dodatkowo warto wiedzieć, że nie zawiera glutenu i laktozy. 🙂

Jeśli nie macie czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego, możecie zrobić to danie z gotowym ciastem na pizzę czy francuskim. Warto jednak przygotować je od podstaw.

Przepis na drożdżowe pierogi z serem i szynką jest przygotowany pod kątem osób na diecie bezglutenowej. Bezglutenowe pierogi z podanej przy przepisie mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej wyszły równie smakowicie, co pszenne. Polecam serdecznie!

Drożdżowe pierogi pieczone

Drożdżowe pierogi z szynką i serem

Kategoria: Śniadania i kolacje
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mąki pszennej lub w wersji bez glutenu: 50g ryżowej, 50g ziemniaczanej, 100g owsianej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki

  • 1 opakowanie sera Hochland Burger & Toast 4 plasterki
  • 4 plasterki szynki
  • 4 łyżki sosu pomidorowego*
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka czarnuszki do posypania
  • 1 łyżka oregano do posypania

Wykonanie

  • Świeże drożdże rozpuszczam w połowie porcji ciepłej wody. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Jeśli używam suchych drożdży nie robię rozczynu.
  • Mąkę wsypuję do miski. Dodaję oliwę, rozczyn, resztę wody i sól (jeśli używam suchych drożdży dodaję je teraz do reszty składników) Wyrabiam na stolnicy ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie.
    Drożdżowe pierogi z szynką i serem pieczone w piekaeniku
  • Ciasto wkładam do miski i przykrywam folią aluminiową, którą nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Można przykryć ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok 1 cm.
    Drożdżowe pierogi z szynką i serem Hochland Burger & Toast
  • Smaruję sosem pomidorowym pozostawiając suche brzegi. Na jedną połowę układam ser, szynkę i oliwki. Zawijam ciasto tworząc pieróg. Brzegi dociskam widelcem. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję roztrzepanym jajkiem lub wodą i posypuję czarnuszką i szczyptą oregano.
    Drożdżowe pierogi pieczone
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piekę 20 minut.
  • Podaję na ciepło w towarzystwie lekkiej sałatki. Smacznego!

Notes

*SOS POMIDOROWY
Ja używam takiego jak do pizzy:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • Na łyżce oliwy podsmażam posiekaną cebulkę i czosnek, dodaję pomidory i cukier, gotuję na wolnym ogniu ok 10 minut, dodaję bazylię, koncentrat, sól, pieprz i blenduję.
 
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Drożdżowe pierogi z szynką i serem Hochland Burger & Toast

Wpis powstał we współpracy z marką Hochland.

(Visited 4 236 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 3 komentarzy

  1. Agnieszka

    Czym można zastąpić jajko? Mam nietolerancje jajka.

  2. Agnieszka

    Zamiast jajka czym można posmarować? Nie toleruje jajka.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja smaruje czasem wodą. Nie będą aż tak przyrumienione, ale czarnuszka sie fajnie przyklei 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating