Jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym

Jaglanka z bananem bez cukruMoja najczęstsza propozycja na kolacje lub śniadania bez pieczywa i ogólnie bez glutenu to właśnie jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym. Syn ją uwielbia! Taka jaglanka z bananem bez cukru to zdrowe i pożywne danie na pyszne rozpoczęcie dnia. Dodaje dużo energii i jest bardzo sycąca. Dodatek daktyla, który podczas gotowania rozpadnie się, sprawia, że jaglanka jest słodka mimo, że nie dodajemy cukru. Cukier z owoców zdecydowanie wystarcza!

Może zainteresują Cię inne moje propozycje na pyszne i zdrowe śniadania lub kolacje? Zapraszam tutaj!

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, zawiera mało skrobi, za to dużo białka.  Zawiera mnóstwo  witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Ważną jej zaletą jest też to, że działa odkwaszająco na organizm. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. W sam raz dla moich wiecznie zakatarzonych dzieci.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

By pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej, najlepiej jest przepłukać ją w zimnej wodzie, następnie przelać wrzątkiem.

Jeśli chcemy ugotować kaszę na sypko, gotujemy 1 szklankę kaszy w 2,5 szklankach wody, a jeśli chcemy bardziej kleistą w 3,5 szklankach wody.

Lubisz kaszę jaglaną? Jak ją przygotowujesz?

Jaglanka z bananem bez cukru

Jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 porcja
Przygotowanie 5 min.
Gotowanie 25 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1-2 suszone daktyle
  • 1 banan
  • 500 ml mleka roślinnego kokosowe, ryżowe, owsiane, migdałowe

Wykonanie

  • Kaszę płuczę w zimnej wodzie i przelewam wrzątkiem. Mleko zagotowuję. Dosypuję kaszę jaglaną i daktyla.
  • Gotuję ok 20 minut często mieszając. W razie potrzeby dolewam mleko, aby kasza nie przywierała.
  • Banana rozgniatam widelcem i kiedy kasza jest już ugotowana, zdejmuję z ognia i dodaję banana. Mieszam i podaję posypując orzechami, cynamonem lub cokolwiek mam tam pod ręką 🙂 Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 10 912 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Heej. Pierwszy raz zrobiłam jaglanke. Nie wiem co jest nie tak ale wyszla gorzka? Dodalam ksylitol i banana ale w dalszym ciagu ma gorzkawy posmak. Czy to jest wina tego, ze jej nie przeplukalam wrzatkiem? Dziekuje z góry za odpowiedź 🙂

    1. A ja drogie Panie wprowadzam mango i banana. Następnie poddaje działaniu blendera. By wreszcie obsypać kulkami granatu, cynamonem i móżdzkami orzechów włoskich. Potem piorę koszulkę.:)

  2. Bardzo lubię jaglankę. Podaję ją mojemu ośmiomiesięczniakowi po prostu z bananem. Je chętni i bez dosładzania. Zainspiruje się jednak Twoim przepisem i podam u z mlekiem roślinnym

  3. Ja zazwyczaj robię jaglankę z płatków jaglanych, bo tak jest szybciej, ale muszę się przekonać do podstawowej wersji z kaszą 🙂

  4. Kaszę jaglaną odkryłam dzięki koleżance, która jest miłośniczką zdrowego i pysznego jedzenia. Od tego czasu (ponad rok) zajmuje królewskie miejsce w menu jako mój stały posiłek – kolacja lub podwieczorek. Pycha! Polecam kobietom w ciąży i mamom karmiącym!

  5. Ojej, w sam raz, bo mąż przyniósł mi do domu ogromne (naprawdę ogromne!) opakowanie kaszy jaglanej i zastanawiałam się, jak do niej podejść… 🙂

    1. no proszę! Fajnego masz męża 🙂 Ja ostatnio mojego poprosiłam to przyniósł 1 opakowanie kaszy jaglanej w woreczkach po 100g. Ryż jeszcze czasem w woreczkach gotuję ale kaszę jaglaną w zdecydowanie większych ilościach 🙂

  6. Podchodzę do Jaglanki jak do jeża 😀 Raz zrobiłam i coś nie poszło jak trzeba, więc pół miski zjadł pies 😉 Póki co owsianka na wodzie rządzi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating