Jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Jaglanka z bananem bez cukruMoja najczęstsza propozycja na kolacje lub śniadania bez pieczywa i ogólnie bez glutenu to właśnie jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym. Syn ją uwielbia! Taka jaglanka z bananem bez cukru to zdrowe i pożywne danie na pyszne rozpoczęcie dnia. Dodaje dużo energii i jest bardzo sycąca. Dodatek daktyla, który podczas gotowania rozpadnie się, sprawia, że jaglanka jest słodka mimo, że nie dodajemy cukru. Cukier z owoców zdecydowanie wystarcza!

Może zainteresują Cię inne moje propozycje na pyszne i zdrowe śniadania lub kolacje? Zapraszam tutaj!

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, zawiera mało skrobi, za to dużo białka.  Zawiera mnóstwo  witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Ważną jej zaletą jest też to, że działa odkwaszająco na organizm. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. W sam raz dla moich wiecznie zakatarzonych dzieci.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

By pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej, najlepiej jest przepłukać ją w zimnej wodzie, następnie przelać wrzątkiem.

Jeśli chcemy ugotować kaszę na sypko, gotujemy 1 szklankę kaszy w 2,5 szklankach wody, a jeśli chcemy bardziej kleistą w 3,5 szklankach wody.

Lubisz kaszę jaglaną? Jak ją przygotowujesz?

(Visited 795 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym
Jaglanka z bananem bez cukru
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcja
Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1-2 suszone daktyle
  • 1 banan
  • 500 ml mleka roślinnego kokosowe, ryżowe, owsiane, migdałowe
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 25 minut
Porcje
porcja
Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1-2 suszone daktyle
  • 1 banan
  • 500 ml mleka roślinnego kokosowe, ryżowe, owsiane, migdałowe
Jaglanka z bananem bez cukru
Sposób przygotowania
  1. Kaszę płuczę w zimnej wodzie i przelewam wrzątkiem. Mleko zagotowuję. Dosypuję kaszę jaglaną i daktyla.
  2. Gotuję ok 20 minut często mieszając. W razie potrzeby dolewam mleko, aby kasza nie przywierała.
  3. Banana rozgniatam widelcem i kiedy kasza jest już ugotowana, zdejmuję z ognia i dodaję banana. Mieszam i podaję posypując orzechami, cynamonem lub cokolwiek mam tam pod ręką 🙂 Smacznego!

24 Odpowiedzi do “Jaglanka z bananem bez cukru na mleku roślinnym”

  1. Bardzo lubię jaglankę. Podaję ją mojemu ośmiomiesięczniakowi po prostu z bananem. Je chętni i bez dosładzania. Zainspiruje się jednak Twoim przepisem i podam u z mlekiem roślinnym

  2. Ja zazwyczaj robię jaglankę z płatków jaglanych, bo tak jest szybciej, ale muszę się przekonać do podstawowej wersji z kaszą 🙂

  3. Kaszę jaglaną odkryłam dzięki koleżance, która jest miłośniczką zdrowego i pysznego jedzenia. Od tego czasu (ponad rok) zajmuje królewskie miejsce w menu jako mój stały posiłek – kolacja lub podwieczorek. Pycha! Polecam kobietom w ciąży i mamom karmiącym!

  4. Ojej, w sam raz, bo mąż przyniósł mi do domu ogromne (naprawdę ogromne!) opakowanie kaszy jaglanej i zastanawiałam się, jak do niej podejść… 🙂

    1. no proszę! Fajnego masz męża 🙂 Ja ostatnio mojego poprosiłam to przyniósł 1 opakowanie kaszy jaglanej w woreczkach po 100g. Ryż jeszcze czasem w woreczkach gotuję ale kaszę jaglaną w zdecydowanie większych ilościach 🙂

  5. Podchodzę do Jaglanki jak do jeża 😀 Raz zrobiłam i coś nie poszło jak trzeba, więc pół miski zjadł pies 😉 Póki co owsianka na wodzie rządzi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *