Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanejCukinia w naszym domowym menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jest tania i wszędzie dostępna, nie wyobrażam sobie nie mieć choć jednej w kuchni. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, które wszyscy bardzo lubimy.  Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i zdrowy 🙂

Dodatki możecie komponować z tych, które akurat macie w lodówce. Ja zazwyczaj dodaję do takich kotlecików koperek, przyprawiam tylko solą i pieprzem, bo taki smak nam bardzo odpowiada. Pyszne danie na obiad czy kolację. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej podane z łyżką takiego ketchupu z cukinii, to jest coś! Musicie tego spróbować!

Kotleciki z cukinii w tej wersji są oczywiście bezglutenowe i bez  jajek, wegańskie. W wersji bezglutenowej można obtoczyć je przed smażeniem w zmiksowanych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej bezglutenowej.

 

Sprawdźcie koniecznie moje inne propozycje na dania z cukinii:

Wspomniany już ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

 

 

 

 

 

Pyszny i szybki sos z cukinii do makaronu

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

(Visited 42 712 times, 24 visits today)
Wydruk przepisu
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 6 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 6 minut
Porcje
kotlecików
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
  1. Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
  3. Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
  5. Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Jestem bardzo szczęśliwa że natknęłam się na Towj blog, on dosłownie ratuje mi życie przez problemy zdrowotne jestem zmuszona przejść na dietę 3xbez… dzięki Twoim inspiracją, formie pisania i pięknych zdjęciach motywujesz i zachęcasz do gotowania w ten sposób jak dla mnie mistrzostwo. Przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej bedzie dziś wykirzystany na obiad, napewno będzie pysznie. Pozdrawiam

  2. Dziś robione, znalazłem przepis w internecie, bo nie miałem co zrobić z cukinią.

    Polecam, bardzo pyszne ;). Dodałem jeszcze jedną marchewkę do środka ;).

  3. Dziś zrobiłam z podwójnej porcji, bo miały być na imprezę dla wegańskich gości. Niesmaczne to mało powiedziane, bleee. Nie wiem kto je zje, szkoda czasu i produków. Zwykłe placki ziemniaczane smakują przy tym jak tort przy zakalcu. Nie polecam 🙁

    1. Oj, aż tak! Może trafiła Ci się gorzka kasza jaglana? Serio, jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych przepisów na blogu. Jeszcze chyba nie dostałam o nich złej opinii. No ale może rzeczywiście, nie każdy musi lubić to samo. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jednak weganscy goście zjedzą że smakiem.

  4. synek ma uczulenie na ziemniaka, jajko również, czym innym polecilabys skleić w tej sytuacji te piękne kotleciki?

  5. Dzisiaj na obiad robiłam kotleciki i przyznam że są pyszne a najbardziej smakowały mojemu mężowi który jest mięsożercą i to jest najlepsza rekomendacja .

      1. Niestety w piekarniku klapa, po 30 min nadal blade. Ratuje je na patelni ceramicznej (bez tluszczu) bo dla niemowlaka. Jak dla mnie pycha ale w środku bardzo miękkie. Czy tak miało być?

    1. Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
      Kasza i mąka ziemniaczana wystarczająco kleją kotlety. Masa jest dość delikatna i trzeba ostrożnie się z nią obchodzić, ale podczas smażenia nic się nie rozpada i smażą się dobrze, tak jak te z jajkami.

  6. Placuszki wyglądają bardzo smakowicie… z pewnością polecę koleżance, która jakiś czas temu wykryła u siebie nietolerancję glutenu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *