Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanejCukinia w naszym domowym menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jest tania i wszędzie dostępna, nie wyobrażam sobie nie mieć choć jednej w kuchni. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, które wszyscy bardzo lubimy.  Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i zdrowy 🙂

Dodatki możecie komponować z tych, które akurat macie w lodówce. Ja zazwyczaj dodaję do takich kotlecików koperek, przyprawiam tylko solą i pieprzem, bo taki smak nam bardzo odpowiada. Pyszne danie na obiad czy kolację. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej podane z łyżką takiego ketchupu z cukinii, to jest coś! Musicie tego spróbować!

Kotleciki z cukinii w tej wersji są oczywiście bezglutenowe i bez  jajek, wegańskie. W wersji bezglutenowej można obtoczyć je przed smażeniem w zmiksowanych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej bezglutenowej.

 

Sprawdźcie koniecznie moje inne propozycje na dania z cukinii:

Wspomniany już ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

 

 

 

 

 

Pyszny i szybki sos z cukinii do makaronu

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej

Pyszne, wilgotne kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii.
Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: cukinia
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 10 kotlecików
Przygotowanie 40 min.
Gotowanie 6 min.
Łącznie 46 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej

Wykonanie

  • Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
  • W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
  • Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
  • Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
  • Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 94 219 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 59 komentarzy

  1. Karolina

    Czy do panierki można użyć płatków drożdzowych nieaktywnych?

  2. Izabela

    Czy do tych kotlecików będą pasować pieczarki ?

  3. Jolanta

    5 stars
    Karolina jestes wielka podajesz wspaniale przepisy.Nalezy Ci sie duzy szacunek.

  4. Aska

    dzięki za przepis, w końcu moja dieta nie będzie taka monotonna. zamiast cukinii uzylam pure z dyni bo akurat miałam nadmiar, wyszlo spoko 🙂

  5. Karolina

    Jestem bardzo szczęśliwa że natknęłam się na Towj blog, on dosłownie ratuje mi życie przez problemy zdrowotne jestem zmuszona przejść na dietę 3xbez… dzięki Twoim inspiracją, formie pisania i pięknych zdjęciach motywujesz i zachęcasz do gotowania w ten sposób jak dla mnie mistrzostwo. Przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej bedzie dziś wykirzystany na obiad, napewno będzie pysznie. Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Bardzo dziękuję za tak miły komentarz. Jest mi bardzo miło to czytać! 🙂

  6. Damian

    Dziś robione, znalazłem przepis w internecie, bo nie miałem co zrobić z cukinią.

    Polecam, bardzo pyszne ;). Dodałem jeszcze jedną marchewkę do środka ;).

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Marcheweczka to dobry pomysł! Dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę że smakowały! 🙂

  7. Anna

    Dziś zrobiłam z podwójnej porcji, bo miały być na imprezę dla wegańskich gości. Niesmaczne to mało powiedziane, bleee. Nie wiem kto je zje, szkoda czasu i produków. Zwykłe placki ziemniaczane smakują przy tym jak tort przy zakalcu. Nie polecam 🙁

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Oj, aż tak! Może trafiła Ci się gorzka kasza jaglana? Serio, jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych przepisów na blogu. Jeszcze chyba nie dostałam o nich złej opinii. No ale może rzeczywiście, nie każdy musi lubić to samo. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jednak weganscy goście zjedzą że smakiem.

  8. zosia

    Czy mozna kotleciki obtoczyc w mące kukurydzianej.

  9. Ania

    synek ma uczulenie na ziemniaka, jajko również, czym innym polecilabys skleić w tej sytuacji te piękne kotleciki?

  10. doswiadczaj.pl

    O wersji z kaszą jeszcze nie słyszałam :O

  11. Olcia

    Dzisiaj na obiad robiłam kotleciki i przyznam że są pyszne a najbardziej smakowały mojemu mężowi który jest mięsożercą i to jest najlepsza rekomendacja .

    1. Ilona

      Super przepis, zamiast jaglanej dalam gryczana bo taka akurat mialam ale i tak wyszly pyszne. Dziekuje! 🙂

  12. Monika

    Dalam surowa cebulę i czosnek, zapomniałam podsmażyć, było rownie pyszne 😀

  13. Beata

    Jak piec? Smarowac papier oliwa i wtedy ukladac? Przekrecac w trakcie pieczenia? Jal dlugo i jaka temp.?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, na posmarowany oliwą papier i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st.C myślę że tak ok 20 minut w piekarniku powinno wystarczyć. Nie trzeba ich obracać

      1. Katarzyna

        Niestety w piekarniku klapa, po 30 min nadal blade. Ratuje je na patelni ceramicznej (bez tluszczu) bo dla niemowlaka. Jak dla mnie pycha ale w środku bardzo miękkie. Czy tak miało być?

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          W piekarniku nie rumienią się zbytnio, to fakt. W środku są dość miękkie, ale można następnym razem trochę mocniej odcisnąć cukinię z wody. Cieszę się, że smakowały

  14. Wiesia

    SUPER proste,super smaczne. Dodalam tylko troszke wiecej koperku niz w przepisie…

  15. Paula

    Smakowicie wyglądają 🙂 czy kotleciki można upiec zamiast smażyć?

  16. Bea

    Uwielbiam cukinię, więc muszę natychmiast je wypróbować. Przepis wygląda smakowicie.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super, na pewno Ci zasmakują 🙂 Polecam! A jak wypróbujesz daj znać jak wrażenia 🙂

  17. p

    ile kalorii ma jeden?

  18. Basia

    Czy mąkę ziemniaczana można czymś zastąpić ?

  19. green goodies

    Świetny przepis, kotleciki z cukinii to mój nr 1 ostatnio 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super, bardzo się cieszę i zachęcam do próbowania innych przepisów z bloga 🙂

  20. Kasia

    Jaka waga cukinii? Mieszkam w UK i tu cukinie sa dosc male wiec zalezy mi na informacji o wadze tak mniej wiecej.

      1. Kasia

        Czyli ze 2-3 tutejsze 😉 Dzieki !

  21. L_ida

    Przepis idealny, zwłaszcza dla mojego alergicznego dziecka. Czy kotlety bez dodatku jajka nie “rozwalaja”się?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
      Kasza i mąka ziemniaczana wystarczająco kleją kotlety. Masa jest dość delikatna i trzeba ostrożnie się z nią obchodzić, ale podczas smażenia nic się nie rozpada i smażą się dobrze, tak jak te z jajkami.

  22. TosiMama

    Z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałam. Trzeba będzie zrobić:)

  23. Ania

    Placuszki wyglądają bardzo smakowicie… z pewnością polecę koleżance, która jakiś czas temu wykryła u siebie nietolerancję glutenu 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Będę wdzięczna za polecenie. Myślę, że koleżanka na moim blogu znajdzie kilka ciekawych przepisów dla siebie 🙂

  24. Alla84

    Fajny przepis, ładne zdjęcie. Zapisuję do wypróbowania 🙂 Dziękuję 🙂

  25. Kamila

    Nie jadłam takich placuszków. Musze koniecznie spróbować szczegolnie, że mam 9 cukinii w domu.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      O, no to jest z czym szaleć w kuchni 🙂 z cukinii tyle cudowności można wyczarować! 🙂

  26. Basia

    Pyszny przepis, pyszne zdjęcia! Zachęcasz do przyrządzenia tych kotlecikwó :d

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję bardzo 🙂 Staram się jak mogę by zachęcić do próbowania tych moich przepisów 🙂

  27. Aneta

    Kasza jaglana plus cukinia – to co kocham najbardziej 🙂 Kotleciki na pewno są pyszne i do tego zdrowe 🙂