Cukinia w naszym domowym menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu. Szczególnie teraz, kiedy jest tania i wszędzie dostępna, nie wyobrażam sobie nie mieć choć jednej w kuchni. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, które wszyscy bardzo lubimy. Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu i zdrowy 🙂
Dodatki możecie komponować z tych, które akurat macie w lodówce. Ja zazwyczaj dodaję do takich kotlecików koperek, przyprawiam tylko solą i pieprzem, bo taki smak nam bardzo odpowiada. Pyszne danie na obiad czy kolację. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej podane z łyżką takiego ketchupu z cukinii, to jest coś! Musicie tego spróbować!
Kotleciki z cukinii w tej wersji są oczywiście bezglutenowe i bez jajek, wegańskie. W wersji bezglutenowej można obtoczyć je przed smażeniem w zmiksowanych płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej bezglutenowej.
Sprawdźcie koniecznie moje inne propozycje na dania z cukinii:
Wspomniany już ketchup z cukinii
Pyszny i szybki sos z cukinii do makaronu
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej
Składniki
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej odmierzona sucha
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia lub zmiksowane płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
Wykonanie
- Cukinię myję i trę na tarce o małych oczkach (nigdy nie obieram cukinii ze skórki, ale jeśli wolicie możecie obrać) Posypuję odrobiną soli i odstawiam na kilkanaście minut.
- W tym czasie gotuję kaszę jaglaną w 1 i 1/4 szklanki lekko osolonej wody. Kasza musi być dość mocno ugotowana, nawet trochę rozgotowana, więc gotuję ją ok 20 minut. Jeśli płyn szybko odparuje możecie dolać trochę wody. Ugotowaną kaszę pozostawiam do przestudzenia. Siekam drobno czosnek i cebulę. Na łyżce oleju podsmażam lekko cebulę i czosnek, aż będą delikatnie złote.
- Cukinię dokładnie odsączam z powstałej wody. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koperek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
- Wilgotnymi dłońmi formułuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
- Podaję z domowym ketchupem z cukinii, lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Czy do panierki można użyć płatków drożdzowych nieaktywnych?
Nie próbowałam, ale myślę, że można 🙂
Czy do tych kotlecików będą pasować pieczarki ?
Tak, oczywiście! Czasem robię też z pieczarkami.
Karolina jestes wielka podajesz wspaniale przepisy.Nalezy Ci sie duzy szacunek.
Dziękuję za te miłe słowa
dzięki za przepis, w końcu moja dieta nie będzie taka monotonna. zamiast cukinii uzylam pure z dyni bo akurat miałam nadmiar, wyszlo spoko 🙂
przepyszne! 🙂
Jupii!! 😀 Cieszę się, że smakują!
Jestem bardzo szczęśliwa że natknęłam się na Towj blog, on dosłownie ratuje mi życie przez problemy zdrowotne jestem zmuszona przejść na dietę 3xbez… dzięki Twoim inspiracją, formie pisania i pięknych zdjęciach motywujesz i zachęcasz do gotowania w ten sposób jak dla mnie mistrzostwo. Przepis na kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej bedzie dziś wykirzystany na obiad, napewno będzie pysznie. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz. Jest mi bardzo miło to czytać! 🙂
Dziś robione, znalazłem przepis w internecie, bo nie miałem co zrobić z cukinią.
Polecam, bardzo pyszne ;). Dodałem jeszcze jedną marchewkę do środka ;).
Marcheweczka to dobry pomysł! Dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę że smakowały! 🙂
Dziś zrobiłam z podwójnej porcji, bo miały być na imprezę dla wegańskich gości. Niesmaczne to mało powiedziane, bleee. Nie wiem kto je zje, szkoda czasu i produków. Zwykłe placki ziemniaczane smakują przy tym jak tort przy zakalcu. Nie polecam 🙁
Oj, aż tak! Może trafiła Ci się gorzka kasza jaglana? Serio, jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych przepisów na blogu. Jeszcze chyba nie dostałam o nich złej opinii. No ale może rzeczywiście, nie każdy musi lubić to samo. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jednak weganscy goście zjedzą że smakiem.
Czy mozna kotleciki obtoczyc w mące kukurydzianej.
Tak, jak najbardziej 🙂
synek ma uczulenie na ziemniaka, jajko również, czym innym polecilabys skleić w tej sytuacji te piękne kotleciki?
Inną skrobią. Np kukurydzianą lub z tapioki 🙂
O wersji z kaszą jeszcze nie słyszałam :O
Dzisiaj na obiad robiłam kotleciki i przyznam że są pyszne a najbardziej smakowały mojemu mężowi który jest mięsożercą i to jest najlepsza rekomendacja .
O! Super, cieszę się bardzo 🙂 Dzięki za komentarz 🙂
Super przepis, zamiast jaglanej dalam gryczana bo taka akurat mialam ale i tak wyszly pyszne. Dziekuje! 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 Dziękuję za komentarz!
Dalam surowa cebulę i czosnek, zapomniałam podsmażyć, było rownie pyszne 😀
Jak piec? Smarowac papier oliwa i wtedy ukladac? Przekrecac w trakcie pieczenia? Jal dlugo i jaka temp.?
Tak, na posmarowany oliwą papier i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st.C myślę że tak ok 20 minut w piekarniku powinno wystarczyć. Nie trzeba ich obracać
Niestety w piekarniku klapa, po 30 min nadal blade. Ratuje je na patelni ceramicznej (bez tluszczu) bo dla niemowlaka. Jak dla mnie pycha ale w środku bardzo miękkie. Czy tak miało być?
W piekarniku nie rumienią się zbytnio, to fakt. W środku są dość miękkie, ale można następnym razem trochę mocniej odcisnąć cukinię z wody. Cieszę się, że smakowały
SUPER proste,super smaczne. Dodalam tylko troszke wiecej koperku niz w przepisie…
Smakowicie wyglądają 🙂 czy kotleciki można upiec zamiast smażyć?
Cieszę się, że się podobają 🙂 Tak, można je upiec 🙂
Uwielbiam cukinię, więc muszę natychmiast je wypróbować. Przepis wygląda smakowicie.
Super, na pewno Ci zasmakują 🙂 Polecam! A jak wypróbujesz daj znać jak wrażenia 🙂
ile kalorii ma jeden?
Czy mąkę ziemniaczana można czymś zastąpić ?
można zastąpić mąką z tapioki 🙂
Świetny przepis, kotleciki z cukinii to mój nr 1 ostatnio 🙂
Super, bardzo się cieszę i zachęcam do próbowania innych przepisów z bloga 🙂
Jaka waga cukinii? Mieszkam w UK i tu cukinie sa dosc male wiec zalezy mi na informacji o wadze tak mniej wiecej.
hm…tak ok 0,5 kg myślę, średniej wielkości 🙂
Czyli ze 2-3 tutejsze 😉 Dzieki !
Proszę bardzo 🙂
Przepis idealny, zwłaszcza dla mojego alergicznego dziecka. Czy kotlety bez dodatku jajka nie “rozwalaja”się?
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Kasza i mąka ziemniaczana wystarczająco kleją kotlety. Masa jest dość delikatna i trzeba ostrożnie się z nią obchodzić, ale podczas smażenia nic się nie rozpada i smażą się dobrze, tak jak te z jajkami.
Z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałam. Trzeba będzie zrobić:)
Polecam bardzo 🙂
Wyglądają przepysznie! Zapisuję przepis 🙂
Dziękuję 🙂
Placuszki wyglądają bardzo smakowicie… z pewnością polecę koleżance, która jakiś czas temu wykryła u siebie nietolerancję glutenu 🙂
Dziękuję 🙂 Będę wdzięczna za polecenie. Myślę, że koleżanka na moim blogu znajdzie kilka ciekawych przepisów dla siebie 🙂
Fajny przepis, ładne zdjęcie. Zapisuję do wypróbowania 🙂 Dziękuję 🙂
Dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂
Nie jadłam takich placuszków. Musze koniecznie spróbować szczegolnie, że mam 9 cukinii w domu.
O, no to jest z czym szaleć w kuchni 🙂 z cukinii tyle cudowności można wyczarować! 🙂
Pyszny przepis, pyszne zdjęcia! Zachęcasz do przyrządzenia tych kotlecikwó :d
Dziękuję bardzo 🙂 Staram się jak mogę by zachęcić do próbowania tych moich przepisów 🙂
Kasza jaglana plus cukinia – to co kocham najbardziej 🙂 Kotleciki na pewno są pyszne i do tego zdrowe 🙂
Ja też lubię to połączenie smaków 🙂 Pycha!