Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą

Kasza bulgur z grillowanymi warzywamiJakiś czas temu obiecałam Wam  przepis na sałatkę, którą robiłam na warsztatach kulinarnych w Pracowni Smaku Jolanty Kleser. Sałatka czy też po prostu kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą to jedna z moich propozycji na przekąskę do pracy, foodbox, danie na

imprezę czy też po prostu na pyszną i zdrową kolację. Jest syta, zdrowa i pyszna. Mam nadzieję że Wam posmakuje. Koniecznie dajcie znać jeśli ją zrobicie! 🙂

Dlatego, że nie lubię zimnych grillowanych warzyw to lubię ją zjadać jeszcze lekko ciepłą. Jeśli zostanie na drugi dzień odgrzewam ją sobie na patelni i mam pyszne danie obiadowe w 5 minut! Mężowi najbardziej smakuje w takiej odgrzanej wersji 🙂

Składnikiem dressingu jest czerwony pieprz, który jest bardzo delikatny i pyszny. Pasuje nawet do dań słodkich, możecie z nim poeksperymentować i dodać do deserów czy np truskawkowych lodów 🙂 Ciekawa jestem czy ktoś z Was się odważy 🙂 Lubicie takie eksperymenty?

Czerwony pieprz jest do tej sałatki idealny. Ja zaopatruję się tutaj w tym sklepie. Jest tam dużo ciekawych przypraw do wyboru.

Można ewentualnie użyć zwykłego, ale dajemy zdecydowanie mniej, np 1/4 łyżeczki.

Sałatkę można przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą na piknik czy do pracy. Polecam serdecznie!

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami i rukolą

Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • garść rukoli
  • orzechy włoskie lub nerkowce do posypania

dressing

  • 5 łyżek oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu link do sklepu powyżej
  • pęczek melisy
  • pół pęczka pietruszki zielonej
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie

Kasza bulgur z grillowanymi warzywami

  • Warzywa kroję w plastry - ok 1 cm., solę i odstawiam aż puszczą wodę, tak około15-20 minut. W tym czasie gotuję kaszę.
  • Szklankę kaszy zalewam dwoma szklankami wrzątku, lekko solę - ok pół łyżeczki. Gotuję 10-12 minut pod przykryciem. Mieszam kaszę praktycznie tylko raz po zalaniu wrzątkiem, później już do niej nie zaglądam. Po tym czasie wyłączam gaz i pozostawiam kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Powinna cała woda wsiąknąć w kaszę.
  • Warzywa wycieram ręcznikiem papierowym i grilluję na grillowej patelni po kilka minut na każdej stronie. Ponownie delikatnie solę i odkładam.
  • Warzywa kroję na mniejsze wygodne kawałki i przekładam do ugotowanej kaszy. Dodaję rukolę, zalewam dressingiem i mieszam. Posypuję podprażonymi orzechami. Jeśli przygotowuję sałatkę w słoiczkach na wynos, układam po kolei najpierw dressing, kasza, warzywa, rukola i orzechy

dressing

  • Olej, sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i pognieciony w moździerzu czerwony pieprz łączę ze sobą w miseczce. Listki melisy i pietruszki siekam drobno i dodaję do dressingu.

Notes

Jeśli chcecie i nie ma przeciwwskazań jeśli chodzi o nabiał możecie dodać trochę sera koziego lub fety.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 1 433 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Jestem kaszożercą, nawet na śniadanie potrafię zjeść kaszę. Twoja sałatka wygląda bardzo aptetycznie, wszystkie SKŁADNIKI mi odpowiadają. Już się głodna zrobiłam 🙂

  2. Wygląda bardzo apetycznie! Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, kaszę bulgur lubi nawet nasz 3,5 syn. Mówi, że to jego ulubiona 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *