Jeśli śledzisz mój profil na Facebooku, to na pewno wiesz, że kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Tematem warsztatów były piknikowe przekąski. Nie wiedziałam jakie dania będziemy przygotowywać i byłam bardzo mile zaskoczona tym, jak różnorodne potrawy można przygotować na piknik czy grilla i pomysłowo je spakować, by rozkoszować się nimi na świeżym powietrzu. Takie piknikowe przekąski sprawdzą się znakomicie w trakcie rozpoczynającego się sezonu grillowego. Będą bardzo ciekawym urozmaiceniem i alternatywą dla tradycyjnej karkówki i kiełbasy 🙂
Warsztaty odbyły się w miejscu, w którym pasję do gotowania czuć w każdym zakamarku. Pracownia Smaku Jolanta Kleser to miejsce bardzo klimatyczne. Odbywają się tam różne warsztaty, pokazy kulinarne, kolacje degustacyjne, a także sesje zdjęciowe i wiele innych kulinarnych imprez. Jedno miejsce – wiele możliwości! Wnętrze i profesjonalnie przygotowane stanowiska zachęcają do gotowania.
Prowadzącą warsztaty była sama Jola Kleser. Uczestniczka II edycji programu Masterchef, która swoją pasją do gotowania, wyczuciem smaku i pozytywną energią zarażała nas cały wieczór 🙂
Pod okiem Joli przygotowałyśmy wspólnie mnóstwo różnych piknikowych przekąsek.
- Sałatki sprytnie ułożone w słoikach z kaszy bulgur z dowolnie wybranymi przez każdego uczestnika i skomponowanymi dodatkami. Ja wybrałam rukolę, orzechy włoskie prażone, grillowane warzywa i dressing na oleju z pestek dyni z sokiem cytryny, miodem i melisą. Wyszło pysznie!
- Ciabatty nadziewane kozim serkiem, grillowanymi warzywami, kindziukiem i kiełkami.
- Chlebki NAAN
- Pyszna pasta z pieczonej papryki i pasta z pieczonego selera, a także hummus
- Chlebek faszerowany pesto, warzywami i różnymi dodatkami
- a na deser tiramisu z pomarańczą i chałwą, pudding z chia i tapiokii z owocami i przeróżne smoothies z dowolnie wybranych przez siebie składników.
Po zakończonej pracy mogłyśmy odpocząć przy pięknie zastawionym stole. Popijając pyszne chilijskie wino Panul, delektowałyśmy się przygotowanymi przez nas przekąskami.
Dziękuję bardzo sponsorowi wydarzenia Panul za zaproszenie. To była przyjemność gotować z tak wspaniałymi ludźmi!
Jolu, dziękuję za ciepłe przyjęcie i przekazaną wiedzę. Żaneta, Magda, Aneta, Karolina, Angelika cieszę się, że Was poznałam, do zobaczenia następnym razem!
hmm grille zrobiły się niezwykle popularne, stały się wręcz masową rozrywką, natomiast nie pamiętam kiedy byłam ostatni raz na pikniku. Czuję się zainspirowana 🙂
do usług 🙂 zielona trawka, wiklinowy kosz i kocyk <3 super sprawa!
Ojej, zazdroszczę… Nigdy nie byłam na tego typu warsztatach. Żarełko wygląda obłędnie! <3
Zachęcam 🙂 świetna zabawa, warto się wybrać 🙂
W niedzielę idę na moje pierwsze warsztaty kulinarne – z kuchni tajskiej. A po przeczytaniu Twojego postu jeszcze bardziej nie mogę się doczekać 🙂
Na takie z kuchni tajskiej też chętnie bym się wybrała 🙂 Kto prowadził? Daj znać jak wrażenia! 🙂
Byłam kiedyś na warsztatach kulinarnych z Elizą z Whiteplate i też było fajnie.
Czekam teraz na sprawdzony przez Ciebie przepis na chlebek Naan 🙂
Super 🙂 Za jakiś czas wstawię ten przepis, tylko wcześniej jednak muszę zaopatrzyć się w kamień do pizzy i na nim taki chlebek upiec 🙂
Bardzo lubię takie warsztaty. Zawsze z nich coś wyniesiesz 🙂
Dokładnie, zawsze się czegoś nowego można dowiedzieć i spróbować nowych rzeczy 🙂