Piknikowe przekąski – Relacja z warsztatów kulinarnych

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Jeśli śledzisz mój profil na Facebooku, to na pewno wiesz, że kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Tematem warsztatów były piknikowe przekąski. Nie wiedziałam jakie dania będziemy przygotowywać i byłam bardzo mile zaskoczona tym, jak różnorodne  potrawy można przygotować na piknik czy grilla i pomysłowo je spakować, by rozkoszować się nimi na świeżym powietrzu. Takie piknikowe przekąski sprawdzą się znakomicie w trakcie rozpoczynającego się sezonu grillowego. Będą bardzo ciekawym urozmaiceniem i alternatywą dla tradycyjnej karkówki i kiełbasy 🙂

Warsztaty kulinarne Pracownia Smaku Jolanta Kleser
fot. Mraczek Photo

Warsztaty odbyły się w miejscu, w którym pasję do gotowania czuć w każdym zakamarku. Pracownia Smaku Jolanta Kleser to miejsce bardzo klimatyczne. Odbywają się tam różne warsztaty, pokazy kulinarne, kolacje degustacyjne, a także sesje zdjęciowe i wiele innych kulinarnych imprez. Jedno miejsce – wiele możliwości! Wnętrze i profesjonalnie przygotowane stanowiska zachęcają do gotowania.

Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo

Prowadzącą warsztaty była sama Jola Kleser. Uczestniczka II edycji programu Masterchef, która swoją pasją do gotowania,  wyczuciem smaku i pozytywną energią zarażała nas cały wieczór 🙂

Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo
Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo
Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo

Pod okiem Joli przygotowałyśmy wspólnie mnóstwo różnych piknikowych przekąsek.

  • Sałatki sprytnie ułożone w słoikach z kaszy bulgur z dowolnie wybranymi przez każdego uczestnika i skomponowanymi dodatkami. Ja wybrałam rukolę, orzechy włoskie prażone, grillowane warzywa i dressing na oleju z pestek dyni z sokiem cytryny, miodem i melisą. Wyszło pysznie!
  • Ciabatty nadziewane kozim serkiem, grillowanymi warzywami, kindziukiem i kiełkami.
  • Chlebki NAAN
  • Pyszna pasta z pieczonej papryki i pasta z pieczonego selera, a także hummus
  • Chlebek faszerowany pesto, warzywami i różnymi dodatkami
  • a na deser tiramisu z pomarańczą i chałwą, pudding z chia i tapiokii z owocami i przeróżne smoothies z dowolnie wybranych przez siebie składników.
Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo
Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo
Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo

Po zakończonej pracy mogłyśmy odpocząć przy pięknie zastawionym stole. Popijając pyszne chilijskie wino Panul,  delektowałyśmy się przygotowanymi przez nas przekąskami.

Dziękuję bardzo sponsorowi wydarzenia Panul za zaproszenie. To była przyjemność gotować z tak wspaniałymi ludźmi!

Jolu, dziękuję za ciepłe przyjęcie i przekazaną wiedzę. Żaneta, Magda, Aneta, Karolina, Angelika cieszę się, że Was poznałam, do zobaczenia następnym razem!

Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo
Piknikowe przekąski relacja z warsztatów
fot. Mraczek Photo

 

(Visited 230 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. W niedzielę idę na moje pierwsze warsztaty kulinarne – z kuchni tajskiej. A po przeczytaniu Twojego postu jeszcze bardziej nie mogę się doczekać 🙂

  2. Byłam kiedyś na warsztatach kulinarnych z Elizą z Whiteplate i też było fajnie.
    Czekam teraz na sprawdzony przez Ciebie przepis na chlebek Naan 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *