Bogracz z kluseczkami

Zanim pojawią się przepisy na Święta, mam dla Was jeszcze jeden super pomysł na danie obiadowe. Co więcej, danie jednogarnkowe! A może to zupa gulaszowa? Zwał jak zwał! Wiem, że lubicie takie przepisy. Nic w tym dziwnego, bo taki np. bogracz z kluseczkami, jak i inne dania jednogarnkowe, to super prosty i niewymagający wiele pracy obiad dla całej rodziny.Bogracz z kluseczkami

Moja mama często robiła bogracz z kluseczkami lanymi. Zazwyczaj przygotowywała go na ciepłą kolację, gdy mieliśmy gości. Nie wiem dlaczego, ale zupełnie zapomniałam o tym daniu. Nie jadłam go wieki. Niedawno jednak, za sprawą szwagierki, u której mój syn miał okazję spróbować i bardzo mu zasmakował, przypomniałam sobie. Zrobiłam swoją wersję i wyszedł po prostu genialny! Smak dzieciństwa!

Teraz już na pewno będzie jednym z dań, które często będą się pojawiać na naszym stole. Szczególnie w okresie jesienno — zimowym, kiedy to na takie ciepłe posiłki jest największa ochota.

Jeśli lubisz takie dania jednogarnkowe lub takie gęste syte zupy, to zdecydowanie polecam.

Bogracz z kluseczkami — przygotowanie i wybór mięsa

Tradycyjnie taką zupę gulaszową przygotowuje się w kociołku nad ogniskiem. Na szczęście ten przyrządzony w domu, jest równie pyszny.

Bogracz z kluseczkami przygotowuje się bardzo prosto. Najwięcej pracy poświęcamy na krojenie. Później już wszystko ląduje w garnku i czekamy, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Czas gotowania zależy więc od tego, jaką wołowinę udało Wam się dostać. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to nadaje się do tego przepisu mięso wołowe gulaszowe np. z udźca. Czasem po dwóch godzinach mięso jest już mięciutkie, a czasem trzeba gotować aż trzy godziny. Na koniec kluseczki kładzione. Nie radzę z nich rezygnować! Na szczęście w moim przepisie nie musicie ich przygotowywać i gotować osobno. Kładziemy je bezpośrednio do garnka. W końcu ma być jednogarnkowe, prawda?

Przepis na bogracz z kluseczkami

Przepis na bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami

Danie jednogarnkowe dla całej rodziny.
Kategoria: Dania główne, Zupy
Kuchnia: węgierska
Keyword: Jednogarnkowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour 30 minutes
Łącznie 1 hour 50 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

Bogracz

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże papryki
  • 3 cebule
  • 250 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok 1 litr gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki

Kluski kładzione

  • 0,5 szklanki mąki pszenna, kukurydziana lub ryżowa
  • ciepła woda
  • jajko lub żółtko opcjonalnie
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Mięso myję, osuszam i koję w kostkę o szerokości ok 2cm.
  • Cebulę kroję w drobną kosteczkę, Papryki i ziemniaki również w kostkę, ale większą.
  • W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju. Wrzucam pokrojone mięso i smażę na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Pilnuję, by nie zebrała się na dnie woda. Jeśli się pojawi i mięso zacznie się dusić, zamiast smażyć, wylewam tę wodę.
  • Dodaję cebulę i zmniejszam ogień. Smażę chwilę razem. Teraz czas na przyprawy. Wsypuję wszystkie i mieszam. Dodaję przecier i passatę. Zalewam całość gorącą wodą.
  • Przykrywam garnek i duszę ok. godzinę, aż mięso będzie już prawie miękkie. Po tym czasie dodaję paprykę i ziemniaki. Gotuję całość do miękkości warzyw i mięsa.

Kluski kładzione

  • Do miseczki wsypuję mąkę. Dodaję sól, żółtko i powoli wlewam wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Wody dodaję tyle, by powstało gęste ciasto.
  • Ciasto nabieram końcówką łyżeczki i umieszczam w bograczu zanurzając łyżeczkę w potrawie, Robię tak, aż wykorzystam całe ciasto. Przykrywam bogracz i gotuję jeszcze 5 minut. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Bogracz z kluseczkami

(Visited 390 times, 13 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *