You are currently viewing Ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną
Ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną

Kiedy przeglądaliśmy z mężem menu śląskich restauracji w ramach jesiennej edycji Restaurant Week i doszliśmy do menu restauracji Moodro City w Katowicach, gdzie w jednej opcji przystawką było ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną, wiedzieliśmy że musimy tego spróbować. Mąż usłyszał magiczne słowa szarpana wieprzowina i już nie było odwrotu. Wybraliśmy się.Ragout z duni gulasz z dyni z zszarpaną wieprzowiną

Ja dla porównania wzięłam drugą opcję menu festiwalowego, ale szybko pożałowałam, bo danie męża wyglądało wyjątkowo smakowicie. Podano je w gorącej, żeliwnej patelni i prezentowało się tak:

Niestety mąż pochłonął je ekspresowo i załapałam się tylko na jednego „gryza”.

Nie wiem, w jaki sposób szef kuchni Moodro City przygotowuje to danie. Musiałam polegać na tym, co widzę na zdjęciu, informacji przekazanych przez męża, smaku, którego ledwo spróbowałam i moim wyobrażeniu.

Efekt moich eksperymentów wyszedł przepysznie. Mąż mówi, że moje ragout z dyni jest trochę inne, ale równie smaczne. Ja mu wierzę, szczególnie że dzieciom również bardzo smakowało.

Podałam moje ragout z dyni z chlebkami pita, co było strzałem w dziesiątkę! Taki chlebek idealnie się nadawał do nabierania gulaszu. Razem smakowało nieziemsko.

Szarpana wieprzowina – Pulled pork.

Szarpaną wieprzowinę robi się z długo pieczonej w niskiej temperaturze karkówki lub łopaki wieprzowej. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i delikatne. Praktycznie samo się rozpada, dlatego kawałki mięsa rozdziela się widelcem. Taka szarpana wieprzowina jest idealna do burgerów, kanapek i dotąd właśnie z takim jej podaniem najczęściej się spotykałam.

Podanie jej na gulaszu z dyni było dla mnie nowością, ale na tyle udaną, że ta wersja będzie na stałe gościć w naszym domu.

Do przygotowania mięsa korzystałam z przepisu Wojtka z Road Trip Bus na Pulled pork — szarpaną wieprzowinę. Jest to oryginalny, amerykański sposób na przygotowanie Pulled pork, więc nie ma co kombinować. 😉 Podany tam zestaw przypraw i sposób pieczenia nam bardzo odpowiada, tak więc polecam Wam go również.

Póki sezon na dynie trwa, wypróbujcie ten przepis na ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną. Koniecznie! 🙂 A jak już wypróbujecie, dajcie znać w komentarzu, co myślicie o tym daniu.

Ragout z duni gulasz z dyni z zszarpaną wieprzowiną

Ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Keyword: dynia, mięso
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 porcji
Drukuj Zapisz

Składniki

Ragout z dyni

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta chili (ostrej papryki lub pieprzu cayenne)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli

Szarpana wieprzowina - Pulled pork

  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku ja pominęłam
  • 1 duża cebula
  • 300 ml piwa, wina lub wody

Wykonanie

Pulled pork - szarpana wieprzowina

  • Pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę przygotowuję wcześnie rano, by w porze obiadowej była gotowa. Wymaga ona ok 6, 7 godzin wolnego pieczenia w niskiej temperaturze. Mięso myję, osuszam. Smaruję musztardą z każdej strony. W misce mieszam wszystkie przyprawy i wcieram je w mięso.
  • Na dno naczynia żaroodpornego układam cebulę, przekrojoną na pół. Na dwóch kawałkach cebuli kładę mięso. Chodzi o to, by nie leżało na dnie, tylko na cebuli. Wlewam piwo, wino lub wodę.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 135st. C z grzaniem góra dół bez termoobiegu. Po 1 godzinie zmniejszam temperaturę do 100 st.C i zostawiam na 6 godzin. Jeśli mamy większy kawałek mięsa, czas trzeba odpowiednio wydłużyć. Gotowe mięso będzie się łatwo rozrywać za pomocą widelca.

Gulasz z dyni

  • Dynię i ziemniaki obieram i kroję w kostkę o boku ok 2 cm. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam.
  • W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję cebulę i na małym ogniu podgrzewam, aż zacznie się szklić. Dodaję czosnek i chwile smażę. Kiedy zapach czosnku zacznie się unosić, dodaję przyprawy: chili, kumin, kurkumę, imbir. Wsypuję dynię i ziemniaki. Smażę minutę cały czas mieszając.
  • Wlewam bulion i passatę. Dodaję sól. Przykrywam garnek i duszę całość do miękkości warzyw, czyli ok 15 minut. Doprawiam do smaku.
  • Na talerze wykładam gulasz z dyni. Na górę nakładam włókna mięsa, które uprzednio oderwałam widelcem. Podaję z pieczywem. Chlebkiem pita lub naan, który nadaje się idealnie do nakładania gulaszu i mięsa zamiast sztućców. 😉

Notes

Przepis na chlebek pita również bezglutenowy
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Ragout z dyni gulasz z szarpaną wieprzowiną

(Visited 2 427 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Thomas

    Uwielbiam Ragout a ten przepis wydaje się być bardzo przyjemny. Następnym razem chętnie z niego skorzystam. Dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating