Drożdżówki dyniowe z cynamonem

Drożdżówki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Drożdżówki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Może i nie wyglądają zachwycająco, ale te drożdżówki dyniowe z cynamonem są warte spróbowania. Musicie mi uwierzyć na słowo lub po prostu je upiec i przekonać się na własnym podniebieniu.

Pyszne, cynamonowe wnętrze, na które napotykamy się przy każdym gryzie, dodaje tym drożdżówkom wyjątkowego smaku, miękkości i wilgotności. Najlepsze są oczywiście świeże, zaraz po upieczeniu. Na szczęście również na drugi dzień są bardzo dobre.

W wegańskich i bezglutenowych drożdżówkach lub w pieczywie największą trudność stanowi uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Takiej, by zachowało swój kształt podczas wyrastania czy pieczenia, a jednocześnie by gotowy wypiek nie wyszedł zbyt suchy i twardy. Drożdżówki dyniowe robiłam ostatnio chyba ze cztery razy. Za każdym razem próbowałam innych proporcji. Spisywałam, zmieniałam, dodawałam, dolewałam, aż w końcu uzyskałam efekt, który widzicie na zdjęciu powyżej.

Te, które wyszły najlepiej, to właśnie drożdżówki z tego przepisu. Mam nadzieję, że i Wam ta wersja posmakuje. To, że trzymają kształt, zawdzięczają dodatkowi łupin babki jajowatej. Początkowo robiłam te drożdżówki dyniowe bez tego składnika. Ciasto było rzadsze, rozwałkowywałam je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a podczas wyrastania i pieczenia drożdżówki robiły się bardziej płaskie. W smaku były przepyszne, mięciutkie i delikatne, ale niestety nie wyglądały tak, jak sobie wyobraziłam. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć właśnie tę wersję.

Drożdżówki dyniowe z cynamonem bez glutenu i nabiału

Jak widać małym rączkom ten mniej atrakcyjny wygląd zupełnie nie przeszkadza. 😀

Zaopatrzyłam się ostatnio w łupiny babki jajowatej, bo mam w planach trochę poeksperymentować z pieczywem bezglutenowym. Warto je mieć w domu. Przydają się w bezglutenowych wypiekach. Dodają trochę takiej jakby glutenowej konsystencji.  Łupiny babki jajowatej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ja kupiłam przez internet w sklepie Delikatesyznatury.pl.  Dodałam je do ciasta na drożdżówki. W efekcie, ciasto wyszło łatwiejsze w obsłudze, nie kleiło się, a same drożdżówki pięknie zachowały swój kształt. Nie są może aż tak delikatne, jak te z wcześniejszych prób, są trochę bardziej zbite, ale i tak są przepyszne.

Polecam serdecznie ten przepis na drożdżówki dyniowe z pysznym cynamonowym, słodkim wnętrzem. Szykujcie musy z dyni i pieczcie drożdżówki!

Sklep Delikatesyznatury.pl przygotował rabat dla Was na hasło: Nicponwkuchni. Przy zakupie za minimum 100zł otrzymacie 15 zł rabatu. W sklepie są praktycznie wszystkie produkty, których używam w kuchni: mąki bezglutenowe, cukier kokosowy, napoje roślinne i mnóstwo innych w dobrych cenach, dlatego mam nadzieję, że przyda się Wam taki rabat.

A tymczasem zapraszam do czytania przepisu i dzielenia się nim z tymi, którzy również są na diecie bez nabiału i glutenu. Niech też skorzystają!

Wydruk przepisu
Drożdżówki dyniowe z cynamonem
Drożdżówki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 90 minut
Czas gotowania (pieczenia) 20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Ciasto na drożdżówki bezglutenowe i wegańskie
  • 2 szklanki mąki z ryżu brązowego lub gryczaną, owsianą, kukurydzianą
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 1,5 łyżki nasion babki jajowatej można je pominąć. Drożdżówki wyjdą bardziej płaskie. Szczegóły w tekście przed przepisem.
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
  • 4 łyżki cukru kokosowego + 1 łyżeczka białego do przerobienia przez drożdże
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pure z dyni w temperaturze pokojowej pieczona lub ugotowana dynia, zblendowana na mus
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka roslinnego u mnie migdałowe
  • 6 łyżek oleju roślinnego
Masa cynamonowa
  • 2 łyżki masła roślinnego lub oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki cynamonu
Czas przygotowania 90 minut
Czas gotowania (pieczenia) 20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Ciasto na drożdżówki bezglutenowe i wegańskie
  • 2 szklanki mąki z ryżu brązowego lub gryczaną, owsianą, kukurydzianą
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 1,5 łyżki nasion babki jajowatej można je pominąć. Drożdżówki wyjdą bardziej płaskie. Szczegóły w tekście przed przepisem.
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
  • 4 łyżki cukru kokosowego + 1 łyżeczka białego do przerobienia przez drożdże
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pure z dyni w temperaturze pokojowej pieczona lub ugotowana dynia, zblendowana na mus
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka roslinnego u mnie migdałowe
  • 6 łyżek oleju roślinnego
Masa cynamonowa
  • 2 łyżki masła roślinnego lub oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki cynamonu
Drożdżówki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. W dużej misce mieszam mąki. Na środku robię dołek i wsypuję tam rozkruszone drożdże oraz cukier. Wlewam połowę porcji ciepłego mleka i odstawiam na 15 minut.
  2. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto początkowo łyżką, potem ręcznie.
  3. Odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Przygotowuję masę cynamonową. Masło roślinne lub olej kokosowy mieszam łyżką z cukrem i cynamonem.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiam chwilę. Rozwałkowuję na grubość ok 2 cm. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
  6. Zdejmuję górny papier i smaruję ciasto masą cynamonową. Zawijam ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon.
  7. Kroję ciasto na kawałki o szerokości ok 6 cm. Kawałki przekładam delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kładąc je odciętym bokiem na dół. Jeśli ciasto jest klejące, można to robić rękami oprószonymi mąką.
  8. Przykrywam delikatnie ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. (Czas zależy od temperatury powietrza)
  9. Wstawiam do nagrzanego do 170st.C piekarnika z termoobiegiem i piekę 20 minut.

 

(Visited 1 051 times, 10 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Dynia to jeden z tych produktów, za które nie sposób nie kochać jesieni. A w tej wersji to coś doskonałego! Idealnie komponuje się z cynamonem i… patrząc na pierwsze zdjęcie, słowo „komponuje” jest chyba odpowiednie? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *