Dyniowe muffinki często piekę w sezonie jesiennym. Zazwyczaj jednak są to wypieki na mące orkiszowej. Teraz, na Waszą prośbę, dopracowałam przepis na te dyniowe babeczki w wersji bez glutenu. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba tak samo, jak inne muffinkowe propozycje na moim blogu.
Babeczki dyniowe wyszły pyszne. Lekko wilgotne i mięciutkie. Smakują zarówno na świeżo, jak i na drugi dzień po upieczeniu. Można je wziąć do szkoły czy pracy w ramach drugiego śniadania. Do ciasta możemy dodać pokrojone jabłko, gruszkę, kawałki czekolady, orzechy lub płatki, by jeszcze bardziej urozmaicić przepis.
Zanim zabierzemy się za pieczenie muffinek musimy przygotować mus z dyni.
Muffinki dyniowe. Przygotowanie dyni.
Ja w sezonie dyniowym mam kilka słoiczków musu z dyni w lodówce. Mus z dyni przygotowuję albo z dyni pieczonej w piekarniku, albo z ugotowanej.
Pieczenie w piekarniku: Dynię kroję na kawałki o grubości ok. 2 cm. Obieram skórkę. Rozkładam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 190st. C.
Gotowanie dyni: Dynię kroję na mniejsze kawałki, obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, wlewam odrobinę wody, by pokryła dno i gotuję pod przykryciem do miękkości.
Po ugotowaniu lub upieczeniu blenduję dynię na gładki mus. Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Najlepsza do wypieków jest dynia Hokkaido. Muffinki dyniowe ze zdjęcia robiłam jednak na musie z dyni olbrzymiej i też wyszły pyszne. Także myślę, że każda się sprawdzi, ale jeśli masz wybór, kup Hokkaido.
Zapraszam do wypróbowania tego i innych dyniowych przepisów z nicponiowego bloga:
– Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami
– Zupa krem z dyni i papryki pieczonej
– Zupa z dyni z soczewicą czerwoną
Sporo się nazbierało przepisów z dyni na moim blogu, a planuję kolejne. Jeśli więc masz dużo dyni do wykorzystania, zapraszam do śledzenia tej strony. Tymczasem zapraszam na przepis na muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie.
Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej jasnej lub owsianej bezglutenowej, jaglanej
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 6 łyżek cukru lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka pure z dyni czyli upieczonej lub ugotowanej dyni zmiksowanej na pure
- 0,25 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewam do 180 st. C
- Foremki na muffinki smaruję olejem lub masłem roślinnym i obsypuję mąką gryczaną. UWAGA: Nie polecam papierowych kokitek (takich jak na zdjęciach). Ciężko jest wyjąć babeczki z tych papierowych foremek. Papier przykleja się i rwie. Lepiej jest upiec babeczki dyniowe bezpośrednio w formie na babeczki wysypanej mąką, tak jak to opisałam wcześniej lub w foremkach silikonowych (jesli takich używacie).
- W jednej misce mieszam suche składniki: mąki, proszek i sodę, cukier i cynamon.
- W drugiej misce mieszam mokre składniki: mus z dyni, olej, mleko roślinne i ocet.
- Mokre składniki wlewam do suchych i szybko mieszam do połączenia się. Masa powinna być gęsta, ale tak, by spadała z łyżki. Wlewam ciasto do foremek i piekę ok 20-25 minut do tzw suchego patyczka.
Straszny zakalec pomimo dwukrotnie dłuższego czasu pieczenia. Więcej przepisów z tej strony nie będę sprawdzać.
Moje babeczki właśnie się pieką, liczę że wyjdą pyszne Mam pytanie, czy można je mrozić? Nigdy żadnych babeczek nie mroziłam i nie wiem czy to dobry pomysł. Pozdrawiam 🙂
Pyszne muffinki i szybkie w przygotowaniu. Ja zrobiłam z mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej, zamiast cukru syrop klonowy. Tylko wlałam trochę mniej płynów. Pyszne, na pewno będę je robić wielokrotnie! Dzięki za inspirację!
Babeczki wizualnie super.
Ale po przecięciu – wewnątrz wyszedł zakalec :/
Nie wiem dlaczego bo piekłam je ponad 30 minut, lekko nawet wyrosły- dłużej piec nie chciałam bo miałam wrażenie, że jak zostawię je jeszcze na 5min. dłużej to je spalę (180°C, góra-dół)
Dynia była pieczona, olej dałam kokosowy, mąki: 2/3 szkl. owsiana bezglutenowa+1/3 szkl.jaglana+1 szkl.ryżowa, 1/2 szkl.(zmielonego na pył granulatu) z tapioki. Mleko ryżowo-kokosowe.
Gdzie mogłam zrobić coś „nie tak”?
Zjadłam z muffinki „skórkę” dookoła i ciasto jest bardzo smaczne ale wnętrze do wyrzucenia ;(
Czy mogę prosić o jakieś rady/wskazówki?
Niestety mam tak samo,chociaż były w piekarniku 40-45 minut
Dzień dobry.
Czy skrobie ziemniaczaną można zastąpić kukurydzianą?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tak, ale nie mąką, a skrobią 🙂
I jeszcze jedno, zamiast 1 szklanki mąki gryczanej, dałam pół szklanki mąki gryczanej i pół szklanki mąki jaglanej – takie połączenie najczęściej stosuję i wtedy nie czuć posmaku gryki.
Wczoraj je zrobiłam. Wyszły bardzo dobre, nie czuć w smaku proszku i sody, dodałam drobno pokrojone małe jabłko. Polecam ten dodatek, dałam 3 łyżki cukru (połowę) i wyszły bardzo optymalne, czuć delikatną słodycz. Nie wyrosły bardzo wysokie, ale w bezglutenowych często tak się dzieje. Nic nie opadło, trzymałam je pół godziny w ciepłym piekarniku. Bardzo polecam ten przepis. Robi się je dosłownie w 5 minut 🙂
Na mace pszennej bardzo slabo -wyszly ciezkie i takie mokre w srodku niby wyrosly ale mokre
Zamiast dwoch rodzajow maki, dodalam 2szkl jaglanej… Robilam je tez na wodzie. Muffiny lekko urosly, potem opadly. Wyszpy raczej „kanciaste”, niz takie pulchniutkie i okragle.czy make ryzowa moge zamienic na jeszcze jakas inna, niz tylko jaglana? Jaglana ma specyficzna konsystencję, podobnie jak kokosowa i idzie ja wyczuc bardzo w ciescie….. Btw, i tak jestem zachwycona blogiem:)
Czy ocet jabłkowy lub sok cytryny są niezbędne? Ewentualnie czym mogłabym to zastąpić. Synek ma uczulenie na cytrusy i jabłka.
Ocet lub sok z cytryny są niezbędne, by pobudzić do działania sodę. Myślę, że możesz użyć innego octu, nie musi być jabłkowy.
chciałabym zapytać, czy zamiast mąki gryczanej, jaglanej i owsianej, których nie możemy używać można dać mąkę ryżową pełnoziarnistą albo po prostu więcej białej ryżowej lub kukurydzianą/
Tak, można dać ryzową pelnozoarnistą. Można też białą lub kukurydzianą.
Bardzo dziękuję za odpowiedź i przepis
Czy można z tego przepisu zrobić ciasto? Potrzebuje na urodziny syna który ma mnóstwem wykluczeń pokarmowych a tu składniki są super. Co Pani radzi aby sie udało?
Tak, jak najbardziej. Trzeba tylko wydłużyć trochę czas pieczenia. 🙂
To najlepsze muffinki bez glutenu i bez jajek jakie kiedykolwiek upiekłam – są po prostu przepyszne! Ja część mleka zastąpiłam przez sok marchewkowy, dzięki czemu babeczki mają bardziej głęboki kolor 🙂 Aby dopełnić jesiennej rozpusty dodałam posiekaną czekoladę, orzechy i świeżą żurawinę. Dziękuję za wspaniały przepis, będzie on bardzo często przeze mnie używany 🙂
Cudownie! Cieszę się bardzo!
Jak je najlepiej przechowywać? Wyszły super, mięciutkie i chrupiące na zewnątrz, a po kilku godzinach całe suche i twarde 🙁
Najlepiej zamknięte w pudełku lub w woreczku.
Czy gotowy mix maki bezglutenowej do pieczenia od Schaer tez się nada? Jesli tak to w jakich proporcjach?
Myślę, że tak. Co do proporcji to ciężko powiedzieć, bo nie używałam ale myślę, że dałabym tyle samo co mąk w przepisie. W razie czego można dolać płynu lub dosypac mąki po wymieszaniu składników.
Wyszły przepyszne :))) zmniejszyłam ilość cukru i tak są slodziutkie.
Witam co można zamiast mąki ryżowej syn uczulony na ryz i czy zamiast oleju można stopione masło klarowne?
Tak, można dać stopione masło klarowane. A zamiast mąki ryżowej można zwiększyć ilość gryczanej, może być też jaglana lub owsiana.
Witam czy zamiast maki gryczanej i ryzowej moze byc zwykla pszenna?
Tak, zamiast wszystkich trzech mąk możesz dać pszenną. Zmniejsz ilość mleka tak do 1 szklanki. W razie czego możesz dolać do ciasta więcej, ale myślę że 1 szklanka wystarczy.