Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Dyniowe muffinki często piekę w sezonie jesiennym. Zazwyczaj jednak są to wypieki na mące orkiszowej. Teraz, na Waszą prośbę, dopracowałam przepis na te dyniowe babeczki w wersji bez glutenu. Muffinki dyniowe babeczki dyniowe bezglutenowe i wegańskieMam nadzieję, że przepis Wam się spodoba tak samo, jak inne muffinkowe propozycje na moim blogu.

Babeczki dyniowe wyszły pyszne. Lekko wilgotne i mięciutkie. Smakują zarówno na świeżo, jak i na drugi dzień po upieczeniu. Można je wziąć do szkoły czy pracy w ramach drugiego śniadania. Do ciasta możemy dodać pokrojone jabłko, gruszkę, kawałki czekolady, orzechy lub płatki, by jeszcze bardziej urozmaicić przepis.

Zanim zabierzemy się za pieczenie muffinek musimy przygotować mus z dyni.

Muffinki dyniowe. Przygotowanie dyni.

Ja w sezonie dyniowym mam kilka słoiczków musu z dyni w lodówce. Mus z dyni przygotowuję albo z dyni pieczonej w piekarniku, albo z ugotowanej.

Pieczenie w piekarniku: Dynię kroję na kawałki o grubości ok. 2 cm. Obieram skórkę. Rozkładam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 190st. C.

Gotowanie dyni: Dynię kroję na mniejsze kawałki, obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, wlewam odrobinę wody, by pokryła dno i gotuję pod przykryciem do miękkości.

Po ugotowaniu lub upieczeniu blenduję dynię na gładki mus. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Najlepsza do wypieków jest dynia Hokkaido. Muffinki dyniowe ze zdjęcia robiłam jednak na musie z dyni olbrzymiej i też wyszły pyszne. Także myślę, że każda się sprawdzi, ale jeśli masz wybór, kup Hokkaido.

Zapraszam do wypróbowania tego i innych dyniowych przepisów z nicponiowego bloga:

Placki z dyni z jabłkiem

Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Nocna owsianka z dynią

Dyniowe serniczki wegańskie

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej

Zupa z dyni z soczewicą czerwoną

Kaszotto z dynią i indykiem

Sporo się nazbierało przepisów z dyni na moim blogu, a planuję kolejne. Jeśli więc masz dużo dyni do wykorzystania, zapraszam do śledzenia tej strony. Tymczasem zapraszam na przepis na muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie.

Muffinki dyniowe babeczki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 babeczek dyniowych
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej jasnej lub owsianej bezglutenowej, jaglanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 6 łyżek cukru lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni czyli upieczonej lub ugotowanej dyni zmiksowanej na pure
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzewam do 180 st. C
  • Foremki na muffinki smaruję olejem lub masłem roślinnym i obsypuję mąką gryczaną. UWAGA: Nie polecam papierowych kokitek (takich jak na zdjęciach). Ciężko jest wyjąć babeczki z tych papierowych foremek. Papier przykleja się i rwie. Lepiej jest upiec babeczki dyniowe bezpośrednio w formie na babeczki wysypanej mąką, tak jak to opisałam wcześniej lub w foremkach silikonowych (jesli takich używacie).
  • W jednej misce mieszam suche składniki: mąki, proszek i sodę, cukier i cynamon.
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki: mus z dyni, olej, mleko roślinne i ocet.
  • Mokre składniki wlewam do suchych i szybko mieszam do połączenia się. Masa powinna być gęsta, ale tak, by spadała z łyżki. Wlewam ciasto do foremek i piekę ok 20-25 minut do tzw suchego patyczka.

Notes

Do masy warto dodać pokrojone owoce: np jabłko lub gruszkę, a górę babeczek posypać orzechami lub płatkami kokosu.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Muffinki dyniowe babeczki wegańskie i bezglutenowe zdjęcie z góry

(Visited 14 928 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Babeczki wizualnie super.
    Ale po przecięciu – wewnątrz wyszedł zakalec :/
    Nie wiem dlaczego bo piekłam je ponad 30 minut, lekko nawet wyrosły- dłużej piec nie chciałam bo miałam wrażenie, że jak zostawię je jeszcze na 5min. dłużej to je spalę (180°C, góra-dół)
    Dynia była pieczona, olej dałam kokosowy, mąki: 2/3 szkl. owsiana bezglutenowa+1/3 szkl.jaglana+1 szkl.ryżowa, 1/2 szkl.(zmielonego na pył granulatu) z tapioki. Mleko ryżowo-kokosowe.
    Gdzie mogłam zrobić coś “nie tak”?
    Zjadłam z muffinki “skórkę” dookoła i ciasto jest bardzo smaczne ale wnętrze do wyrzucenia ;(
    Czy mogę prosić o jakieś rady/wskazówki?

  2. Dzień dobry.
    Czy skrobie ziemniaczaną można zastąpić kukurydzianą?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  3. I jeszcze jedno, zamiast 1 szklanki mąki gryczanej, dałam pół szklanki mąki gryczanej i pół szklanki mąki jaglanej – takie połączenie najczęściej stosuję i wtedy nie czuć posmaku gryki.

  4. 5 stars
    Wczoraj je zrobiłam. Wyszły bardzo dobre, nie czuć w smaku proszku i sody, dodałam drobno pokrojone małe jabłko. Polecam ten dodatek, dałam 3 łyżki cukru (połowę) i wyszły bardzo optymalne, czuć delikatną słodycz. Nie wyrosły bardzo wysokie, ale w bezglutenowych często tak się dzieje. Nic nie opadło, trzymałam je pół godziny w ciepłym piekarniku. Bardzo polecam ten przepis. Robi się je dosłownie w 5 minut 🙂

  5. Zamiast dwoch rodzajow maki, dodalam 2szkl jaglanej… Robilam je tez na wodzie. Muffiny lekko urosly, potem opadly. Wyszpy raczej “kanciaste”, niz takie pulchniutkie i okragle.czy make ryzowa moge zamienic na jeszcze jakas inna, niz tylko jaglana? Jaglana ma specyficzna konsystencję, podobnie jak kokosowa i idzie ja wyczuc bardzo w ciescie….. Btw, i tak jestem zachwycona blogiem:)

  6. Czy ocet jabłkowy lub sok cytryny są niezbędne? Ewentualnie czym mogłabym to zastąpić. Synek ma uczulenie na cytrusy i jabłka.

  7. chciałabym zapytać, czy zamiast mąki gryczanej, jaglanej i owsianej, których nie możemy używać można dać mąkę ryżową pełnoziarnistą albo po prostu więcej białej ryżowej lub kukurydzianą/

  8. Czy można z tego przepisu zrobić ciasto? Potrzebuje na urodziny syna który ma mnóstwem wykluczeń pokarmowych a tu składniki są super. Co Pani radzi aby sie udało?

  9. To najlepsze muffinki bez glutenu i bez jajek jakie kiedykolwiek upiekłam – są po prostu przepyszne! Ja część mleka zastąpiłam przez sok marchewkowy, dzięki czemu babeczki mają bardziej głęboki kolor 🙂 Aby dopełnić jesiennej rozpusty dodałam posiekaną czekoladę, orzechy i świeżą żurawinę. Dziękuję za wspaniały przepis, będzie on bardzo często przeze mnie używany 🙂

  10. Jak je najlepiej przechowywać? Wyszły super, mięciutkie i chrupiące na zewnątrz, a po kilku godzinach całe suche i twarde 🙁

    1. Myślę, że tak. Co do proporcji to ciężko powiedzieć, bo nie używałam ale myślę, że dałabym tyle samo co mąk w przepisie. W razie czego można dolać płynu lub dosypac mąki po wymieszaniu składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating