Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Muffinki dyniowe babeczki dyniowe bezglutenowe i wegańskie

Przepis na dyniowe babeczki bez nabiału i glutenu

Dyniowe muffinki często piekę w sezonie jesiennym. Zazwyczaj jednak są to wypieki na mące orkiszowej. Teraz, na Waszą prośbę, dopracowałam przepis na te dyniowe babeczki w wersji bez glutenu. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba tak samo, jak inne muffinkowe propozycje na moim blogu.

Babeczki dyniowe wyszły pyszne. Lekko wilgotne i mięciutkie. Smakują zarówno na świeżo, jak i na drugi dzień po upieczeniu. Można je wziąć do szkoły czy pracy w ramach drugiego śniadania. Do ciasta możemy dodać pokrojone jabłko, gruszkę, kawałki czekolady, orzechy lub płatki, by jeszcze bardziej urozmaicić przepis.

Zanim zabierzemy się za pieczenie muffinek musimy przygotować mus z dyni.

Muffinki dyniowe. Przygotowanie dyni.

Ja w sezonie dyniowym mam kilka słoiczków musu z dyni w lodówce. Mus z dyni przygotowuję albo z dyni pieczonej w piekarniku, albo z ugotowanej.

Pieczenie w piekarniku: Dynię kroję na kawałki o grubości ok. 2 cm. Obieram skórkę. Rozkładam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 190st. C.

Gotowanie dyni: Dynię kroję na mniejsze kawałki, obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, wlewam odrobinę wody, by pokryła dno i gotuję pod przykryciem do miękkości.

Po ugotowaniu lub upieczeniu blenduję dynię na gładki mus. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Najlepsza do wypieków jest dynia Hokkaido. Muffinki dyniowe ze zdjęcia robiłam jednak na musie z dyni olbrzymiej i też wyszły pyszne. Także myślę, że każda się sprawdzi, ale jeśli masz wybór, kup Hokkaido.

Zapraszam do wypróbowania tego i innych dyniowych przepisów z nicponiowego bloga:

Placki z dyni z jabłkiem

Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Nocna owsianka z dynią

Dyniowe serniczki wegańskie

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej

Zupa z dyni z soczewicą czerwoną

Kaszotto z dynią i indykiem

Sporo się nazbierało przepisów z dyni na moim blogu, a planuję kolejne. Jeśli więc masz dużo dyni do wykorzystania, zapraszam do śledzenia tej strony. Tymczasem zapraszam na przepis na muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie.

Wydruk przepisu
Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Muffinki dyniowe babeczki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Porcje
babeczek dyniowych
Składniki
  • 1 szklanka mąki gryczanej jasnej lub owsianej bezglutenowej, jaglanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 6 łyżek cukru lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni czyli upieczonej lub ugotowanej dyni zmiksowanej na pure
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Porcje
babeczek dyniowych
Składniki
  • 1 szklanka mąki gryczanej jasnej lub owsianej bezglutenowej, jaglanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 6 łyżek cukru lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka pure z dyni czyli upieczonej lub ugotowanej dyni zmiksowanej na pure
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Muffinki dyniowe babeczki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C
  2. Foremki na muffinki smaruję olejem lub masłem roślinnym i obsypuję mąką gryczaną. UWAGA: Nie polecam papierowych kokitek (takich jak na zdjęciach). Ciężko jest wyjąć babeczki z tych papierowych foremek. Papier przykleja się i rwie. Lepiej jest upiec babeczki dyniowe bezpośrednio w formie na babeczki wysypanej mąką, tak jak to opisałam wcześniej lub w foremkach silikonowych (jesli takich używacie).
  3. W jednej misce mieszam suche składniki: mąki, proszek i sodę, cukier i cynamon.
  4. W drugiej misce mieszam mokre składniki: mus z dyni, olej, mleko roślinne i ocet.
  5. Mokre składniki wlewam do suchych i szybko mieszam do połączenia się. Masa powinna być gęsta, ale tak, by spadała z łyżki. Wlewam ciasto do foremek i piekę ok 20-25 minut do tzw suchego patyczka.
Pozostałe informacje

Do masy warto dodać pokrojone owoce: np jabłko lub gruszkę, a górę babeczek posypać orzechami lub płatkami kokosu.

Muffinki dyniowe babeczki wegańskie i bezglutenowe zdjęcie z góry

(Visited 2 128 times, 5 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – darmowy ebook z przepisami bez glutenu, nabiału i cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

    1. Myślę, że tak. Co do proporcji to ciężko powiedzieć, bo nie używałam ale myślę, że dałabym tyle samo co mąk w przepisie. W razie czego można dolać płynu lub dosypac mąki po wymieszaniu składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *