Dziś przychodzę ze smakową petardą. Gratką dla każdego łasucha. Przepis na wegańskie naleśniki z dodatkiem twarożku kokosowego. Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i sprawdzony już milion razy, a ten twarożek to po prostu sztos! Musicie tego spróbować. 🙂
Wegańskie naleśniki (bez jajek i mleka)
Przepisów na naleśniki, nawet na wegańskie naleśniki jest mnóstwo. Są podstawowe, proste, a są też bardziej skomplikowane i z większą ilością różnych dziwnych składników. Jeśli mnie już znacie, to wiecie, że lubię te proste rozwiązania. Nie lubię sobie komplikować życia. Jeśli naleśniki wychodzą pyszne i elastyczne z trzech składników, to dlaczego ich w ten sposób nie robić?
Naleśniki nie potrzebują żadnego zastępnika jajek. Tak naprawdę, to naleśniki w ogóle nie potrzebują jajek. Mąka z wodą lub mlekiem, odrobina oleju, by już nie trzeba było natłuszczać patelni, szczypta soli, dobra, mocno rozgrzana patelnia i gotowe! Teraz wystarczy tylko włożyć coś dobrego do środka i można zajadać.
Smażąc wegańskie naleśniki, miałam zamiar zrobić do nich serek z kaszy jaglanej. Zaczęłam się jednak zastanawiać z czego innego mogę zrobić wegański twarożek. Szukałam czegoś, co zrobię szybko, bo nie miałam już czasu na moczenie nerkowców, czy słonecznika, by zrobić np. wegański twarożek ze słonecznika. Wtedy wpadł mi do głowy pomysł na wykorzystanie do tego celu mąki kokosowej.
Wegański twarożek kokosowy — idealny do naleśników i na kanapki
Kto choć raz używał w kuchni mąki kokosowej, ten wie, że po dodaniu płynu, mocno go chłonie i robi się z niej coś, co z wyglądu bardzo przypomina twarożek. Wpadłam na pomysł, by dodać do tej mieszanki składniki, które sprawią, że nie tylko będzie wyglądać jak twarożek, ale będzie też tak smakować. Mając doświadczenia z kaszą jaglaną, która w tych wegańskich leniwych kluseczkach tak udaje twaróg, że mało kto się orientuje, dodałam sok z cytryny, pomarańczowy olejek naturalny oraz słodzik. Nadziałam tym wegańskim twarożkiem naleśniki, dodałam owoce i spróbowałam. To było to! Ja jestem zachwycona, a dzieci zajadały.
Mam nadzieję, że i Wy zasmakujecie w tych wegańskich naleśnikach z kokosowym twarożkiem. Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie.
Naleśniki z wegańskim twarożkiem i malinami
Składniki
Twarożek z mąki kokosowej
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 1,25-1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
- kilka kropel olejku pomarańczowego
Wegańskie naleśniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej *przepis na bezglutenowe naleśniki jest podlinkowany w sekcji: Pozostałe informacje.
- 1 szklanka wody najlepiej gazowanej
- 0,5-1 szklanki mleka roślinnego naleśniki można zrobić z samej wody lub samego mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szzypta soli
Wykonanie
Wegańskie naleśniki
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i olej. Powoli wlewam płyn i miksuję tak, by najpierw powstało gęste ciasto i rozbiły się wszystkie grudki. Dolewam resztę płynu małym strumieniem i miksuję dalej. Ciasto odstawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypuję mąki, a jeśli za gęste, wody lub mleka.
- Mocno rozgrzaną patelnię smaruję dosłownie kroplą oleju. Wlewam porcję ciasta i szybko ruszam patelnią, by ciasto pokryło całe dno. Jeśli ciasto powoli posuwa się po patelni, to znaczy, że jest za gęste i trzeba dolać jeszcze trochę płynu.
- Kiedy nalesnik odkleja się od patelni po jej poruszeniu, odwracam go na drugą stronę i smażę jeszcze minutkę. Wykładam na duży talerz. Kolejne, usmażone naleśniki układam jeden na drugim.
Wegański twarożek kokosowy
- Mąkę kokosową wsypuję do miseczki. Dodaję sok z cytryny, olejek i słodzidło. Dodaję mleko i mieszam.
- Naleśniki smaruję kokosowym twarożkiem, na to układam maliny i zawijam. Smacznego!
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Boże ! Dobra Kobieto ,jak ja Ci dziękuję za ten przepis :* mam małego alergika do tej pory nic mi nie wychodziło, już byłam załamana a te wyszły ! A mały zajada że smakiem 🙂 dziękuję ! :*
Gratuluję niespożytej energii kulinarnej oraz pomysłowości!:)
Bardzo dziękuję! Rzeczywiście energię kulinarną mam ogromną tylko cos ostatnio czasu za mało, by ją uskutecznić. 🙂 pozdrawiam!
Ile wychodzi naleśników z tego przepisu? Chcę wykorzystać twarożek do biszkoptu z galaretką i nie wiem czy od razu zwiększać proporcję
Sama sobie odpowiem, 6 sztuk…..
Przepraszam, ale umknął mi Twój komentarz. Tak, 6 sztuk, tak jak napisałam w przepisie 😉
Moja Droga ! Twoja strona to kopalnia pomysłów!
Dziękuję że wysłałaś mi e-maila z e-bookiem i podałaś namiar na swoją stronę.
A teraz do roboty 🙂
Irena
Uwielbiam wegańskie naleśniki!
O rany boskie jakie to było pyszne,nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić.Ledwo co spróbowałam i puf nie ma naleśników – ale że ktoś mi zjadł a ja nie widziałam PYCHA nie ma co a teraz już wiem do czego używać mąki kokosowej na stałe 😀
O jaaa! Super, że je już zrobiłaś! Szybka jesteś 🙂 dzięki za komentarz, bardzo się cieszę że smakowało!
Muszę wypróbować Twój przepis ! Uwielbiam naleśniki 🙂
Zachęcam serdecznie!
Tak się ucieszyłam na myśl o twarożku a tu cytrusy da się je jakoś zastąpić…?
Myślę, że możesz pominąć sok z cytryny i dodać ekstrakt waniliowy zamiast pomarańczowego 🙂
Muszę koniecznie zrobić 🙂
Koniecznie! 🙂 Daj proszę znać jak smakowały.