Wegański twarożek ze słonecznika

Staram się stworzyć dla Was pewien przepis na fajną imprezową przekąskę. Niestety jej dopracowanie wymaga ode mnie jeszcze kilku prób i eksperymentów. Z tych prób powstał jednak ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika. Jest on częścią tej przekąski, o której mówię. Ktoś już się domyśla, nad jakim przepisem pracuję? 😉 Jeśli należysz do mojej grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, to pewnie wiesz 🙂 wegański twarożek ze słonecznika

Taki twarożek ze słonecznika nie jest moim pomysłem. Wiele jest przepisów na twarożki z różnych nasion, również i ze słonecznika. Chciałam Wam pokazać dziś moją wersję pysznego wegańskiego serka na kanapki.

Wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika bardzo przypomina zwykły twaróg. W konsystencji, a także w smaku. Odpowiednio doprawiony jest bardzo ciekawym urozmaiceniem posiłków dla alergików czy wegan, a do tego bardzo zdrowym. Namoczone nasiona są łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Sam słonecznik jest bardzo zdrowy. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawiera kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk.

Warto więc sięgać po pestki słonecznika, a zjadanie ich w postaci takiego twarożku jest bardzo wskazane. 🙂 Zachęcam, byście wypróbowali ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika.

wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika

Kategoria: Śniadania i kolacje
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 rzodkiewki
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie

  • Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
  • Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
  • Dodaję pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszam i wstawiam do lodówki. Najlepszy jest schłodzony.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Szukasz innych ciekawych pomysłów na śniadania i kolacje?

Może zainteresują Cię te przepisy:

 

 

(Visited 22 417 times, 9 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 4 komentarzy

  1. Natalia

    5 stars
    Fajny przepis, super serek 🙂

  2. Kasia

    Ciekawy smak

  3. Ewelina

    Czy płatki drożdżowe są konieczne? I gdzie można je kupić bądź czym zastąpić? 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można je pominąć. Dodają smaku, ale można z nich zrezygnować. Ja kupuję przez internet, ale można poszukać w eko sklepach i wydaje mi się, że w Auchan są 🙂