fbpx

Wegański twarożek ze słonecznika

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

wegański twarożek ze słonecznikaStaram się stworzyć dla Was pewien przepis na fajną imprezową przekąskę. Niestety jej dopracowanie wymaga ode mnie jeszcze kilku prób i eksperymentów. Z tych prób powstał jednak ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika. Jest on częścią tej przekąski, o której mówię. Ktoś już się domyśla, nad jakim przepisem pracuję? 😉 Jeśli należysz do mojej grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, to pewnie wiesz 🙂 

Taki twarożek ze słonecznika nie jest moim pomysłem. Wiele jest przepisów na twarożki z różnych nasion, również i ze słonecznika. Chciałam Wam pokazać dziś moją wersję pysznego wegańskiego serka na kanapki.

Wegański twarożek ze słonecznika bardzo przypomina zwykły twaróg. W konsystencji, a także w smaku. Odpowiednio doprawiony jest bardzo ciekawym urozmaiceniem posiłków dla alergików czy wegan, a do tego bardzo zdrowym. Namoczone nasiona są łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Sam słonecznik jest bardzo zdrowy. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawiera kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk.

Warto więc sięgać po pestki słonecznika, a zjadanie ich w postaci takiego twarożku jest bardzo wskazane 🙂 Zachęcam, byście wypróbowali ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika.

Wydruk przepisu
Wegański twarożek ze słonecznika
wegański twarożek ze słonecznika
Czas przygotowania 15 minut (+czas namoczenia ok 8h)
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 rzodkiewki
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Czas przygotowania 15 minut (+czas namoczenia ok 8h)
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 rzodkiewki
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
wegański twarożek ze słonecznika
Sposób przygotowania
  1. Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
  2. Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
  3. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszam i wstawiam do lodówki. Najlepszy jest schłodzony.
  4. Smacznego!

Szukasz innych ciekawych pomysłów na śniadania i kolacje?

Może zainteresują Cię te przepisy:

Owsiane bułki bezglutenowe i wegańskie

Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Nocna owsianka na mleku kokosowym z dynią

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Grzanka z jajkiem w koszulce czyli zdrowe danie na śniadanie

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej

 

 

(Visited 1 982 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

2 Odpowiedzi do “Wegański twarożek ze słonecznika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *