You are currently viewing Wegański twarożek ze słonecznika
Wegański twarożek ze słonecznika

Staram się stworzyć dla Was pewien przepis na fajną imprezową przekąskę. Niestety jej dopracowanie wymaga ode mnie jeszcze kilku prób i eksperymentów. Z tych prób powstał jednak ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika. Jest on częścią tej przekąski, o której mówię. Ktoś już się domyśla, nad jakim przepisem pracuję? 😉 Jeśli należysz do mojej grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, to pewnie wiesz 🙂 wegański twarożek ze słonecznika

Taki twarożek ze słonecznika nie jest moim pomysłem. Wiele jest przepisów na twarożki z różnych nasion, również i ze słonecznika. Chciałam Wam pokazać dziś moją wersję pysznego wegańskiego serka na kanapki.

Wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika bardzo przypomina zwykły twaróg. W konsystencji, a także w smaku. Odpowiednio doprawiony jest bardzo ciekawym urozmaiceniem posiłków dla alergików czy wegan, a do tego bardzo zdrowym. Namoczone nasiona są łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Sam słonecznik jest bardzo zdrowy. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawiera kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk.

Warto więc sięgać po pestki słonecznika, a zjadanie ich w postaci takiego twarożku jest bardzo wskazane. 🙂 Zachęcam, byście wypróbowali ten przepis na wegański twarożek ze słonecznika.

wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika

Kategoria: Śniadania i kolacje
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 rzodkiewki
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie

  • Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
  • Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
  • Dodaję pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszam i wstawiam do lodówki. Najlepszy jest schłodzony.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Szukasz innych ciekawych pomysłów na śniadania i kolacje?

Może zainteresują Cię te przepisy:

 

 

(Visited 22 218 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Natalia

    5 stars
    Fajny przepis, super serek 🙂

  2. Kasia

    Ciekawy smak

  3. Ewelina

    Czy płatki drożdżowe są konieczne? I gdzie można je kupić bądź czym zastąpić? 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można je pominąć. Dodają smaku, ale można z nich zrezygnować. Ja kupuję przez internet, ale można poszukać w eko sklepach i wydaje mi się, że w Auchan są 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating