Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskieRacuchy z jabłkami. Już sama nazwa kojarzy mi się z dzieciństwem. Takie słodkie obiady zawsze były świętem, na które czekałam z niecierpliwością.

Teraz kiedy sama mam dzieci, od czasu do czasu pozwolę sobie i im na takie święto. Racuchy z jabłkami są pyszne i chyba każdy je lubi. Jednak oryginalnie są oczywiście na białej pszennej mące i mleku. Zrobiłam już kilka razy wersję na racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie, ale za każdym razem nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Dziś miałam obiad z dnia poprzedniego i rodzina nie była, aż tak wygłodniała, więc udało mi się zrobić zdjęcia, zanim wszystkie racuchy z jabłkami zniknęły ze stołu.

I tak oto mogę tym przepisem się z Wami podzielić. Muszę powiedzieć, że nie są do odróżnienia od tych klasycznych. Chrupiące na zewnątrz, puszyste i miękkie w środku. Pyszne są zdecydowanie!

No po prostu musicie wypróbować! Zachęcam 😀

Przyślijcie potem zdjęcia na adres: karolina.nicpon@gmial.com, jeśli tylko uda Wam się je zrobić, zanim wszystkie racuchy znikną 😉

Jeśli nie lubicie racuchów drożdżowych, to może skusicie się na placuszki z dynią i jabłkiem? Też są warte wypróbowania, a do tego nie wymagają dosładzania, więc dla osób, które unikają cukru będą w sam raz 🙂

Przypominam o e-booku, który można pobrać zapisując się do mojego newslettera. Formularz zapisu znajdziecie po prawej stronie bloga. Są tam takie pyszne placuszki orkiszowe bez mleka i jajek, a także bez glutenu i cukru. Zachęcam do pobierania! 🙂

placuszki owsiane

 

 

(Visited 7 517 times, 15 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
  • 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
  • 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
  • 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
  • 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. W połowie szklanki ciepłej wody/mleka roślinnego rozpuszczam drożdże i cukier. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąk dodaję do rozczynu i mieszam. Odstawiam na 10 minut
  2. Do reszty mąk sypię cynamon, sól i rozczyn. mieszam.
  3. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleka/wody. Po wyrośnięciu jeszcze zgęstnieje, więc jeśli jest zbyt rzadka, nie dolewam jeszcze płynu.
  4. Miskę z ciastem przykrywam folią aluminiową podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką lub ścierczką i odstawiam na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  5. Po tym czasie ciasto mieszam i dolewam wody w razie gdyby było jeszcze zbyt gęste.
  6. Jabłka obieram i kroję na ósemki i później na małe paseczki. Dodaję do masy i mieszam
  7. Na patelnię wlewam olej, tak by przykrył całe dno. Rozgrzewam na średnim ogniu. Łyżką nakładam ciasto i smażę racuchy, aż będą złote z każdej strony. ( ok. po 2 minuty z obu stron)
  8. Usmażone racuchy układam na ręcznikach kuchennych i odciskam nadmiar tłuszczu.
  9. Posypuję ksylitolem pudrem lub cukrem pudrem. Smacznego!

  1. Nie spodziewałam się że mogą być takie pyszne!!!! Bardzo dużo Twoich przepisów mi się podoba, gdyż odpowiadają diecie mojej córki i z pewnością jeszcze nie jeden wypróbuję. Ale racuchy – rewelacja!

  2. Witam Cię.
    Czy możesz mi powiedzieć ile kalorii zawierają te pyszne racuszki ? Ile węglowodanów? Jestem na diecie bezglutenow jajeczno mlecznej

  3. O matko musze dodac jeszcze jeden komentarz odnosnie racuchow ::P 1 sztuke zostawilam dla babci, niestety nie miala ochoty, caly wystygł i chyba nabral mocy:P nie mogl sie zmarnowac wiec go zjadlam. O Matulo na zimno to smakuja dopiero jak sztos kozaki no PYCHAAA!!!!

  4. Nie smazylam nigdy normalnych racuchow, wiec nie wiem jak smakuja 😛 ale to usmazylam i zjadlam porcje dla 2 sama 🙂 Bardzo dobre, ale bardziej smakowaly mi na oleju rzepakowym niz na oleju kokosowym 🙂
    Pozdrawiam

  5. Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki z ciecierzycy? Robię z niej przeróżne placuszki dla mojego alergika i się sprawdza. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *