Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskieRacuchy z jabłkami. Już sama nazwa kojarzy mi się z dzieciństwem. Takie słodkie obiady zawsze były świętem, na które czekałam z niecierpliwością.

Teraz kiedy sama mam dzieci, od czasu do czasu pozwolę sobie i im na takie święto. Racuchy z jabłkami są pyszne i chyba każdy je lubi. Jednak oryginalnie są oczywiście na białej pszennej mące i mleku. Zrobiłam już kilka razy wersję na racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie, ale za każdym razem nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Dziś miałam obiad z dnia poprzedniego i rodzina nie była, aż tak wygłodniała, więc udało mi się zrobić zdjęcia, zanim wszystkie racuchy z jabłkami zniknęły ze stołu.

I tak oto mogę tym przepisem się z Wami podzielić. Muszę powiedzieć, że nie są do odróżnienia od tych klasycznych. Chrupiące na zewnątrz, puszyste i miękkie w środku. Pyszne są zdecydowanie!

No po prostu musicie wypróbować! Zachęcam 😀

Przyślijcie potem zdjęcia na adres: karolina.nicpon@gmial.com, jeśli tylko uda Wam się je zrobić, zanim wszystkie racuchy znikną 😉

Jeśli nie lubicie racuchów drożdżowych, to może skusicie się na placuszki z dynią i jabłkiem? Też są warte wypróbowania, a do tego nie wymagają dosładzania, więc dla osób, które unikają cukru będą w sam raz 🙂

Przypominam o e-booku, który można pobrać zapisując się do mojego newslettera. Formularz zapisu znajdziecie po prawej stronie bloga. Są tam takie pyszne placuszki orkiszowe bez mleka i jajek, a także bez glutenu i cukru. Zachęcam do pobierania! 🙂

placuszki owsiane

 

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
  • 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
  • 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej

Wykonanie

  • W połowie szklanki ciepłej wody/mleka roślinnego rozpuszczam drożdże i cukier. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąk dodaję do rozczynu i mieszam. Odstawiam na 10 minut
  • Do reszty mąk sypię cynamon, sól i rozczyn. mieszam.
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleka/wody. Po wyrośnięciu jeszcze zgęstnieje, więc jeśli jest zbyt rzadka, nie dolewam jeszcze płynu.
  • Miskę z ciastem przykrywam folią aluminiową podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką lub ścierczką i odstawiam na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie ciasto mieszam i dolewam wody w razie gdyby było jeszcze zbyt gęste.
  • Jabłka obieram i kroję na ósemki i później na małe paseczki. Dodaję do masy i mieszam
  • Na patelnię wlewam olej, tak by przykrył całe dno. Rozgrzewam na średnim ogniu. Łyżką nakładam ciasto i smażę racuchy, aż będą złote z każdej strony. ( ok. po 2 minuty z obu stron)
  • Usmażone racuchy układam na ręcznikach kuchennych i odciskam nadmiar tłuszczu.
  • Posypuję ksylitolem pudrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 28 146 times, 7 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Myślisz, że można ciasto zrobić wieczorem i piec rano na świadanko ? Czy lepiej upiec wieczorem i rano odsmażyc ?

    1. Nie wiem jak ciasto się zachowa przez noc w lodówce. Nie próbowałam. Ja je robię wieczorem i rano odsmazam, ale może ten sposób byłby lepszy? Hm… Jesli spróbujesz, daj znać czy jest ok 🙂

  2. Dziękuję. Część upiekłam w piekarniku, a część smażyłam. Zamiast cukru dodałam daktyle. Racuchy są rewelacyjne. Łaziło za mną coś słodkiego i twoje racuchy zaspokoiły potrzebę 🙂

  3. Nie spodziewałam się że mogą być takie pyszne!!!! Bardzo dużo Twoich przepisów mi się podoba, gdyż odpowiadają diecie mojej córki i z pewnością jeszcze nie jeden wypróbuję. Ale racuchy – rewelacja!

  4. Witam Cię.
    Czy możesz mi powiedzieć ile kalorii zawierają te pyszne racuszki ? Ile węglowodanów? Jestem na diecie bezglutenow jajeczno mlecznej

  5. O matko musze dodac jeszcze jeden komentarz odnosnie racuchow ::P 1 sztuke zostawilam dla babci, niestety nie miala ochoty, caly wystygł i chyba nabral mocy:P nie mogl sie zmarnowac wiec go zjadlam. O Matulo na zimno to smakuja dopiero jak sztos kozaki no PYCHAAA!!!!

  6. Nie smazylam nigdy normalnych racuchow, wiec nie wiem jak smakuja 😛 ale to usmazylam i zjadlam porcje dla 2 sama 🙂 Bardzo dobre, ale bardziej smakowaly mi na oleju rzepakowym niz na oleju kokosowym 🙂
    Pozdrawiam

  7. Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki z ciecierzycy? Robię z niej przeróżne placuszki dla mojego alergika i się sprawdza. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating