Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskieRacuchy z jabłkami. Już sama nazwa kojarzy mi się z dzieciństwem. Takie słodkie obiady zawsze były świętem, na które czekałam z niecierpliwością.

Teraz kiedy sama mam dzieci, od czasu do czasu pozwolę sobie i im na takie święto. Racuchy z jabłkami są pyszne i chyba każdy je lubi. Jednak oryginalnie są oczywiście na białej pszennej mące i mleku. Zrobiłam już kilka razy wersję na racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie, ale za każdym razem nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Dziś miałam obiad z dnia poprzedniego i rodzina nie była, aż tak wygłodniała, więc udało mi się zrobić zdjęcia, zanim wszystkie racuchy z jabłkami zniknęły ze stołu.

I tak oto mogę tym przepisem się z Wami podzielić. Muszę powiedzieć, że nie są do odróżnienia od tych klasycznych. Chrupiące na zewnątrz, puszyste i miękkie w środku. Pyszne są zdecydowanie!

No po prostu musicie wypróbować! Zachęcam 😀

Przyślijcie potem zdjęcia na adres: karolina.nicpon@gmial.com, jeśli tylko uda Wam się je zrobić, zanim wszystkie racuchy znikną 😉

Jeśli nie lubicie racuchów drożdżowych, to może skusicie się na placuszki z dynią i jabłkiem? Też są warte wypróbowania, a do tego nie wymagają dosładzania, więc dla osób, które unikają cukru będą w sam raz 🙂

Przypominam o e-booku, który można pobrać zapisując się do mojego newslettera. Formularz zapisu znajdziecie po prawej stronie bloga. Są tam takie pyszne placuszki orkiszowe bez mleka i jajek, a także bez glutenu i cukru. Zachęcam do pobierania! 🙂

placuszki owsiane

 

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
  • 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
  • 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
  • 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej

Wykonanie

  • W połowie szklanki ciepłej wody/mleka roślinnego rozpuszczam drożdże i cukier. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąk dodaję do rozczynu i mieszam. Odstawiam na 10 minut
  • Do reszty mąk sypię cynamon, sól i rozczyn. mieszam.
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleka/wody. Po wyrośnięciu jeszcze zgęstnieje, więc jeśli jest zbyt rzadka, nie dolewam jeszcze płynu.
  • Miskę z ciastem przykrywam folią aluminiową podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką lub ścierczką i odstawiam na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie ciasto mieszam i dolewam wody w razie gdyby było jeszcze zbyt gęste.
  • Jabłka obieram i kroję na ósemki i później na małe paseczki. Dodaję do masy i mieszam
  • Na patelnię wlewam olej, tak by przykrył całe dno. Rozgrzewam na średnim ogniu. Łyżką nakładam ciasto i smażę racuchy, aż będą złote z każdej strony. ( ok. po 2 minuty z obu stron)
  • Usmażone racuchy układam na ręcznikach kuchennych i odciskam nadmiar tłuszczu.
  • Posypuję ksylitolem pudrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 73 127 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 45 komentarzy

  1. Karolina

    Czy jak dodam sodę zamiast drożdży to będzie ok? Jeśli tak to Jka ilość? Czy też wtedy czekać do wyrośnięcia?

  2. Natalia

    Niestety nie wyszły mi te racuchy nie wiem, co zrobiłam nie tak. W środku wyszła kleista maź, jakby były surowe (pewnie od mąki ziemniaczanej).

  3. Dorota

    Świetny przepis. Dodałam 15g łusek babki jajowatej, żeby ciasto było bardziej lepkie i spójne jak glutenowe i wyszło rewelacyjnie

  4. Katarzyna

    Czy mąkę owsianą można zastąpić mąka orkiszową?

  5. Aneta Kudzia

    Myślisz, że można ciasto zrobić wieczorem i piec rano na świadanko ? Czy lepiej upiec wieczorem i rano odsmażyc ?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Nie wiem jak ciasto się zachowa przez noc w lodówce. Nie próbowałam. Ja je robię wieczorem i rano odsmazam, ale może ten sposób byłby lepszy? Hm… Jesli spróbujesz, daj znać czy jest ok 🙂

  6. Ja

    Dziękuję. Część upiekłam w piekarniku, a część smażyłam. Zamiast cukru dodałam daktyle. Racuchy są rewelacyjne. Łaziło za mną coś słodkiego i twoje racuchy zaspokoiły potrzebę 🙂

  7. Ewelina

    Przepyszne!

  8. Aga

    Czy mozna uzyc skrobi kukurydzianej. Wygladaja oblednie

  9. Dominika

    Nie spodziewałam się że mogą być takie pyszne!!!! Bardzo dużo Twoich przepisów mi się podoba, gdyż odpowiadają diecie mojej córki i z pewnością jeszcze nie jeden wypróbuję. Ale racuchy – rewelacja!

    1. Dominika

      Dodam jeszcze, że użyłam mąki gryczanej.

  10. Irena

    Witam Cię.
    Czy możesz mi powiedzieć ile kalorii zawierają te pyszne racuszki ? Ile węglowodanów? Jestem na diecie bezglutenow jajeczno mlecznej

  11. patrycja

    O matko musze dodac jeszcze jeden komentarz odnosnie racuchow ::P 1 sztuke zostawilam dla babci, niestety nie miala ochoty, caly wystygł i chyba nabral mocy:P nie mogl sie zmarnowac wiec go zjadlam. O Matulo na zimno to smakuja dopiero jak sztos kozaki no PYCHAAA!!!!

  12. patrycja

    Nie smazylam nigdy normalnych racuchow, wiec nie wiem jak smakuja 😛 ale to usmazylam i zjadlam porcje dla 2 sama 🙂 Bardzo dobre, ale bardziej smakowaly mi na oleju rzepakowym niz na oleju kokosowym 🙂
    Pozdrawiam

  13. patrycja

    a moze byc inny cukier? kokosowy?

  14. Justyna

    Czy w tym przepisie mogę pominąć drożdże?

  15. Ola

    Jesli używam drożdży suchych, to powinnam je dodac do maki, tak? A potem dodac cukier, wodę i odstawić na 10minut?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeśli użyjesz drożdży suchych, nie musisz robić rozczynu. Mieszasz wszystko razem i odstawiasz do wyrośnięcia na te 20 minut 🙂

  16. Ewelina

    Gdzie kupujesz mąkę owsiana bezglutenowa ? Nie mogę nigdzie znaleść.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Kupuję przez internet. Czasem mielę na mąkę płatki owsiane bezglutenowe, są łatwiej dostępne w sklepach stacjonarnych 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziękuję 🙂 Spróbuj! myślę, że Ci będą smakować 🙂 Daj później znać 😉

  17. Paulina Garnicka

    Dobre racuchy potrafią i rozgrzać i dodać sił – nawet jedzone na śniadanie. A wiem o czym mówię 🙂

  18. Agnieszka

    WOW! To wygląda obłędnie! Koniecznie będę musiała twój przepis wypróbować 🙂

  19. Tysia Gotuje

    Chyba każdy przyzna, że takie racuchy to klasyka 🙂 w Twojej zdrowszej wersji z chęcią sięgnę po nie także i dziś :*

  20. Joanna

    Kocham racuchy! Kocham jabłka! 🙂

  21. Ewelina

    Racuchy z jabłkiem to klasyka ale nie robiłam jeszcze na mące owsianej 😉 Twoje prezentują się doskonale dlatego następnym razem też wypróbuję 🙂

  22. Angelika

    Pewnie że każdy lubi racuchy, my też lubimy

  23. Aga

    Cudne zdjęcie! i Racja, racuchy każdy chyba lubi

  24. Joanna Warlikowska

    Mi również przypomniały się smaki z dzieciństwa, a to zawsze oznacza , że było warto! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  25. Jud

    Klasyka w nowym wydaniu, pięknie wyglądają na zdjęciach 🙂

  26. Marta Z.

    Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki z ciecierzycy? Robię z niej przeróżne placuszki dla mojego alergika i się sprawdza. Pozdrawiam 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Jeszcze nie używałam tej mąki, ale jeśli się sprawdza w innych przepisach na placuszki, to tutaj też będzie ok 🙂 Pozdrawiam!

  27. Monika

    Uwielbiałam racuchy w dzieciństwie. Teraz też często je robię i chętnie wykorzystam Twój przepis.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zachęcam 🙂 Mam nadzieję, że będą smakowały równie dobrze jak te, które pamiętasz z dzieciństwa 🙂