Racuchy z jabłkami. Już sama nazwa kojarzy mi się z dzieciństwem. Takie słodkie obiady zawsze były świętem, na które czekałam z niecierpliwością.
Teraz kiedy sama mam dzieci, od czasu do czasu pozwolę sobie i im na takie święto. Racuchy z jabłkami są pyszne i chyba każdy je lubi. Jednak oryginalnie są oczywiście na białej pszennej mące i mleku. Zrobiłam już kilka razy wersję na racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie, ale za każdym razem nie zdążyłam zrobić im zdjęć. Dziś miałam obiad z dnia poprzedniego i rodzina nie była, aż tak wygłodniała, więc udało mi się zrobić zdjęcia, zanim wszystkie racuchy z jabłkami zniknęły ze stołu.
I tak oto mogę tym przepisem się z Wami podzielić. Muszę powiedzieć, że nie są do odróżnienia od tych klasycznych. Chrupiące na zewnątrz, puszyste i miękkie w środku. Pyszne są zdecydowanie!
No po prostu musicie wypróbować! Zachęcam 😀
Przyślijcie potem zdjęcia na adres: karolina.nicpon@gmial.com, jeśli tylko uda Wam się je zrobić, zanim wszystkie racuchy znikną 😉
Jeśli nie lubicie racuchów drożdżowych, to może skusicie się na placuszki z dynią i jabłkiem? Też są warte wypróbowania, a do tego nie wymagają dosładzania, więc dla osób, które unikają cukru będą w sam raz 🙂
Przypominam o e-booku, który można pobrać zapisując się do mojego newslettera. Formularz zapisu znajdziecie po prawej stronie bloga. Są tam takie pyszne placuszki orkiszowe bez mleka i jajek, a także bez glutenu i cukru. Zachęcam do pobierania! 🙂
Racuchy z jabłkami bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 120 g mąki owsianej bezglutenowej czyli ok 1 i 1/4 szklanki
- 120 g mąki/skrobii ziemniaczanej lub tapioki czyli niecała 1 szklanka
- 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g. suchych
- 1 łyżka cukru zamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej do smażenia najlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej
Wykonanie
- W połowie szklanki ciepłej wody/mleka roślinnego rozpuszczam drożdże i cukier. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąk dodaję do rozczynu i mieszam. Odstawiam na 10 minut
- Do reszty mąk sypię cynamon, sól i rozczyn. mieszam.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleka/wody. Po wyrośnięciu jeszcze zgęstnieje, więc jeśli jest zbyt rzadka, nie dolewam jeszcze płynu.
- Miskę z ciastem przykrywam folią aluminiową podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką lub ścierczką i odstawiam na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie ciasto mieszam i dolewam wody w razie gdyby było jeszcze zbyt gęste.
- Jabłka obieram i kroję na ósemki i później na małe paseczki. Dodaję do masy i mieszam
- Na patelnię wlewam olej, tak by przykrył całe dno. Rozgrzewam na średnim ogniu. Łyżką nakładam ciasto i smażę racuchy, aż będą złote z każdej strony. ( ok. po 2 minuty z obu stron)
- Usmażone racuchy układam na ręcznikach kuchennych i odciskam nadmiar tłuszczu.
- Posypuję ksylitolem pudrem lub cukrem pudrem. Smacznego!
Czy jak dodam sodę zamiast drożdży to będzie ok? Jeśli tak to Jka ilość? Czy też wtedy czekać do wyrośnięcia?
Można. Wtedy nie czekamy do wyrośnięcia, ale trzeba dodać trochę soku z cytryny lub octu, żeby pobudzić sodę do działania. Gotowy przepis jest tutaj: https://nicponwkuchni.pl/racuchy-na-jogurcie-bezglutenowe-bez-drozdzy/
Niestety nie wyszły mi te racuchy nie wiem, co zrobiłam nie tak. W środku wyszła kleista maź, jakby były surowe (pewnie od mąki ziemniaczanej).
Świetny przepis. Dodałam 15g łusek babki jajowatej, żeby ciasto było bardziej lepkie i spójne jak glutenowe i wyszło rewelacyjnie
Czy mąkę owsianą można zastąpić mąka orkiszową?
Tak, ale jeśli chcesz użyć mąki orkiszowej to raczej polecam robić z tego przepisu: https://nicponwkuchni.pl/racuchy-drozdzowe-z-jagodami
Myślisz, że można ciasto zrobić wieczorem i piec rano na świadanko ? Czy lepiej upiec wieczorem i rano odsmażyc ?
Nie wiem jak ciasto się zachowa przez noc w lodówce. Nie próbowałam. Ja je robię wieczorem i rano odsmazam, ale może ten sposób byłby lepszy? Hm… Jesli spróbujesz, daj znać czy jest ok 🙂
Dziękuję. Część upiekłam w piekarniku, a część smażyłam. Zamiast cukru dodałam daktyle. Racuchy są rewelacyjne. Łaziło za mną coś słodkiego i twoje racuchy zaspokoiły potrzebę 🙂
Super! Ciesze się bardzo, że tak Ci smakowały 🙂
Przepyszne!
Czy mozna uzyc skrobi kukurydzianej. Wygladaja oblednie
Nie próbowałam, ale powinno się udać
Nie spodziewałam się że mogą być takie pyszne!!!! Bardzo dużo Twoich przepisów mi się podoba, gdyż odpowiadają diecie mojej córki i z pewnością jeszcze nie jeden wypróbuję. Ale racuchy – rewelacja!
Dodam jeszcze, że użyłam mąki gryczanej.
Super, cieszę się bardzo że smakują 🙂 Dzięki za komentarz! 🙂
Witam Cię.
Czy możesz mi powiedzieć ile kalorii zawierają te pyszne racuszki ? Ile węglowodanów? Jestem na diecie bezglutenow jajeczno mlecznej
O matko musze dodac jeszcze jeden komentarz odnosnie racuchow ::P 1 sztuke zostawilam dla babci, niestety nie miala ochoty, caly wystygł i chyba nabral mocy:P nie mogl sie zmarnowac wiec go zjadlam. O Matulo na zimno to smakuja dopiero jak sztos kozaki no PYCHAAA!!!!
Ale mi miło, że tak Ci smakują 😀 Cieszę się bardzo! 🙂 Pozdrawiam!
Nie smazylam nigdy normalnych racuchow, wiec nie wiem jak smakuja 😛 ale to usmazylam i zjadlam porcje dla 2 sama 🙂 Bardzo dobre, ale bardziej smakowaly mi na oleju rzepakowym niz na oleju kokosowym 🙂
Pozdrawiam
a moze byc inny cukier? kokosowy?
Może być kokosowy 🙂
Czy w tym przepisie mogę pominąć drożdże?
Myślę, że można pominąć drożdże i zastąpić je sodą 🙂
Jesli używam drożdży suchych, to powinnam je dodac do maki, tak? A potem dodac cukier, wodę i odstawić na 10minut?
Jeśli użyjesz drożdży suchych, nie musisz robić rozczynu. Mieszasz wszystko razem i odstawiasz do wyrośnięcia na te 20 minut 🙂
Gdzie kupujesz mąkę owsiana bezglutenowa ? Nie mogę nigdzie znaleść.
Kupuję przez internet. Czasem mielę na mąkę płatki owsiane bezglutenowe, są łatwiej dostępne w sklepach stacjonarnych 🙂
Wyglądają obłędnie, ale to już żadna nowość u Ciebie 🙂 Muszę koniecznie spróbować 🙂
Dziękuję 🙂 Spróbuj! myślę, że Ci będą smakować 🙂 Daj później znać 😉
A tak swoją: kto z Was nie jadł racuchów od czasów dzieciństwa?
Dobre racuchy potrafią i rozgrzać i dodać sił – nawet jedzone na śniadanie. A wiem o czym mówię 🙂
WOW! To wygląda obłędnie! Koniecznie będę musiała twój przepis wypróbować 🙂
Chyba każdy przyzna, że takie racuchy to klasyka 🙂 w Twojej zdrowszej wersji z chęcią sięgnę po nie także i dziś :*
Kocham racuchy! Kocham jabłka! 🙂
Racuchy z jabłkiem to klasyka ale nie robiłam jeszcze na mące owsianej 😉 Twoje prezentują się doskonale dlatego następnym razem też wypróbuję 🙂
Pewnie że każdy lubi racuchy, my też lubimy
Cudne zdjęcie! i Racja, racuchy każdy chyba lubi
Mi również przypomniały się smaki z dzieciństwa, a to zawsze oznacza , że było warto! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Klasyka w nowym wydaniu, pięknie wyglądają na zdjęciach 🙂
kochana, dla mnie jesteś mistrzynią wegańskich i bezglutenowych pyszności 🙂
Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki z ciecierzycy? Robię z niej przeróżne placuszki dla mojego alergika i się sprawdza. Pozdrawiam 🙂
Jeszcze nie używałam tej mąki, ale jeśli się sprawdza w innych przepisach na placuszki, to tutaj też będzie ok 🙂 Pozdrawiam!
Uwielbiałam racuchy w dzieciństwie. Teraz też często je robię i chętnie wykorzystam Twój przepis.
Zachęcam 🙂 Mam nadzieję, że będą smakowały równie dobrze jak te, które pamiętasz z dzieciństwa 🙂