Bezglutenowa focaccia z pesto z czosnku niedźwiedziego

Dziś przychodzę z przepisem na pyszną, puszystą focaccię. Bezglutenowa focaccia z pesto z czosnku niedźwiedziego. Zapraszam!Bezglutenowa focaccia

Focaccia to drożdżowe włoskie pieczywo. Ciasto na focaccie robi się praktycznie tak samo, jak na pizzę. Focaccia jest podawana często jako przystawka lub śniadanie, zazwyczaj obficie skropiona dobrą oliwą. Jeśli chodzi o dodatki, to jak to często bywa w kuchni włoskiej, są różne w zależności od regionu. Najbardziej popularny dodatek to świeży rozmaryn i gruboziarnista sól.

Moja propozycja to bezglutenowa focaccia z pesto i pomidorkami koktajlowymi. Miałam pesto z czosnku niedźwiedziego, więc takiego użyłam, ale Wy możecie wykorzystać dowolne ulubione pesto, jakie macie pod ręką lub po prostu oliwę i zioła. Można dodać jeszcze oliwki, cebulę lub suszone pomidory.

W tradycyjnej focacci używa się oczywiście białej mąki pszennej. Nie znaczy to jednak, że osoby na diecie bezglutenowej nie mogą zrobić sobie wersji bez glutenu a równie pysznej, co oryginalna.

Przepis na focaccie to przepis na drożdżach. Teoretycznie nie piecze się jej bez drożdży, bo to już nie będzie focaccia. 😉 Jednak jeśli unikasz drożdży, możesz spróbować zastąpić drożdże sodą lub proszkiem do pieczenia i upiec po prostu placek ciasta w wersji wytrawnej. Myślę, że też będzie smacznie.

Możesz ją również zrobić  na zakwasie.

Jak zrobić zakwas? 9 maja 2020 r. zaczynamy wyzwanie #zakwasyznicponiem gdzie przez kilka dni poprowadzę uczestników przez proces hodowania własnego zakwasu bezglutenowego i pieczenie chleba na zakwasie. Jeśli więc zawsze chciałaś się za to wziąć, ale nie mogłaś się zebrać, to zapraszam do dołączenia. Możesz dołączyć, zapisując się na tej stronie: WYZWANIE #ZAKWASYZNICPONIEM. Po zapisie uczestnicy otrzymają na maila wszystkie materiały, przepis i listę składników i sprzętu, jaki trzeba zgromadzić, by zacząć z nami wielkie zakwasowanie! Zapraszam Cię do udziału.

 

Bezglutenowa focaccia z pesto z czosnku niedźwiedziego

Focaccia bezglutenowa – jak taką przygotować?

Przygotowanie bezglutenowej focacci jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie trochę czasu, drożdże, mąki bezglutenowe i kilka dodatkowych składników. Dokładny przepis, znajdziesz poniżej.

Mam nadzieję, że przepis się przyda i będziecie z niego korzystać.

Bezglutenowa focaccia

Focaccia bezglutenowa

z pesto z czosnku niedźwiedziego
Kategoria: Dania bezglutenowe, Pieczywo, Wegańskie
Kuchnia: wloska
Keyword: ciasto bezglutenowe
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 godz. 30 min.
Czas pieczenia 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej lub sorgo, gryczana, owsiana
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 12 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości

Dodatki

  • 2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Wykonanie

  • Jeśli używam drożdży świeżych, przygotowuję najpierw zaczyn, : rozkruszam drożdże z ½ łyżeczki cukru, wlewam ¼ szklanki lekko ciepłej wody i wsypuję 2 łyżki mąki ryżowej. Mieszam i odstawiam na ok 15 minut.
  • Do miski wsypuję przesiane mąki. Dodaję łupiny babki jajowatej, sól. Dodaję oliwę i zaczyn oraz resztę wody. Mieszam łyżką ciasto. Początkowo będzie dość luźne. Z czasem zgęstnieje, ale nie powinno być bardzo suche i twarde. Raczej ma być miękkie i jeszcze klejące.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam, rozciągając po dnie na grubość ok 1 cm. Smaruję pesto i opuszkami palców robię w cieście małe wgłębienia.
  • Odstawiam ponownie na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 220°C
  • Nakładam połówki pomidorków, posypuję solą i wstawiam do piekarnika.
  • Piekę ok 25 minut.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 3 156 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Próbowałam kiedyś robić pizzę bezglutenową, ale wyszło twarde i bardzo mdłe w smaku ciasto.
    Koniecznie musżę wypróbować Twój przepis.
    Pozdrowienia! 🙂

  2. Czy mogę pominąć babkę jajowatą? Jeżeli nie, to czym ją zastąpić? Nie używam takich rzeczy w kuchni, a w okolicy nie mogę ich znaleźć 😉

    1. Lupiny babki jajowatej są tutaj bardzo ważne. Ogólnie w przepisach bezglutenowych są bardzo pomocne. Można ewentualnie zastąpić mielonym siemieniem lnianym ale trzeba zmniejszyć ilość wody

  3. Dzień dobry, czy mąkę ryżową można uzyskać ze zmielonych płatków ryżowych? Mam ich sporą ilość, a nie wiem do czego mogłabym wykorzystać. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating