Dziś przychodzę z przepisem na pyszną, puszystą focaccię. Bezglutenowa focaccia z pesto z czosnku niedźwiedziego. Zapraszam!
Focaccia to drożdżowe włoskie pieczywo. Ciasto na focaccie robi się praktycznie tak samo, jak na pizzę. Focaccia jest podawana często jako przystawka lub śniadanie, zazwyczaj obficie skropiona dobrą oliwą. Jeśli chodzi o dodatki, to jak to często bywa w kuchni włoskiej, są różne w zależności od regionu. Najbardziej popularny dodatek to świeży rozmaryn i gruboziarnista sól.
Moja propozycja to bezglutenowa focaccia z pesto i pomidorkami koktajlowymi. Miałam pesto z czosnku niedźwiedziego, więc takiego użyłam, ale Wy możecie wykorzystać dowolne ulubione pesto, jakie macie pod ręką lub po prostu oliwę i zioła. Można dodać jeszcze oliwki, cebulę lub suszone pomidory.
W tradycyjnej focacci używa się oczywiście białej mąki pszennej. Nie znaczy to jednak, że osoby na diecie bezglutenowej nie mogą zrobić sobie wersji bez glutenu a równie pysznej, co oryginalna.
Przepis na focaccie to przepis na drożdżach. Teoretycznie nie piecze się jej bez drożdży, bo to już nie będzie focaccia. 😉 Jednak jeśli unikasz drożdży, możesz spróbować zastąpić drożdże sodą lub proszkiem do pieczenia i upiec po prostu placek ciasta w wersji wytrawnej. Myślę, że też będzie smacznie.
Możesz ją również zrobić na zakwasie.
Jak zrobić zakwas? 9 maja 2020 r. zaczynamy wyzwanie #zakwasyznicponiem gdzie przez kilka dni poprowadzę uczestników przez proces hodowania własnego zakwasu bezglutenowego i pieczenie chleba na zakwasie. Jeśli więc zawsze chciałaś się za to wziąć, ale nie mogłaś się zebrać, to zapraszam do dołączenia. Możesz dołączyć, zapisując się na tej stronie: WYZWANIE #ZAKWASYZNICPONIEM. Po zapisie uczestnicy otrzymają na maila wszystkie materiały, przepis i listę składników i sprzętu, jaki trzeba zgromadzić, by zacząć z nami wielkie zakwasowanie! Zapraszam Cię do udziału.
Focaccia bezglutenowa – jak taką przygotować?
Przygotowanie bezglutenowej focacci jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie trochę czasu, drożdże, mąki bezglutenowe i kilka dodatkowych składników. Dokładny przepis, znajdziesz poniżej.
Mam nadzieję, że przepis się przyda i będziecie z niego korzystać.
Focaccia bezglutenowa
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej lub sorgo, gryczana, owsiana
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 12 g świeżych drożdży lub 3 g suszonych
- 1 łyżka łupin babki jajowatej
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
Dodatki
- 2-3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
Wykonanie
- Jeśli używam drożdży świeżych, przygotowuję najpierw zaczyn, : rozkruszam drożdże z ½ łyżeczki cukru, wlewam ¼ szklanki lekko ciepłej wody i wsypuję 2 łyżki mąki ryżowej. Mieszam i odstawiam na ok 15 minut.
- Do miski wsypuję przesiane mąki. Dodaję łupiny babki jajowatej, sól. Dodaję oliwę i zaczyn oraz resztę wody. Mieszam łyżką ciasto. Początkowo będzie dość luźne. Z czasem zgęstnieje, ale nie powinno być bardzo suche i twarde. Raczej ma być miękkie i jeszcze klejące.
- Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam, rozciągając po dnie na grubość ok 1 cm. Smaruję pesto i opuszkami palców robię w cieście małe wgłębienia.
- Odstawiam ponownie na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 220°C
- Nakładam połówki pomidorków, posypuję solą i wstawiam do piekarnika.
- Piekę ok 25 minut.
- Smacznego!
Od kilku lat gotuje bezglutenowo, mam kilka swoich sprawdzonych przepisów, ale zdarza się, że moi bezglutenowcy poproszą o coś innego.
Ze wszystkich blogów z przepisami bezglutenowymi z Pani przepisów nigdy nic nie wychodzi, te same produkty te same miary, czasy pieczenie itp. Zazwyczaj wywalalam i stwierdzalna, zdarza się. Ale mając tydzień wolnego i testując przepisy na te same wypieki z różnych stron z tej strony nic nie wyszło.
Nawet po połączeniu składników konsystencje nie były zbliżone do tych, które Pani opisuje. I tak stwierdziłam, że zostawię tu ten komentarz, bo skoro ktoś zaczyna prowadzić bloga i doradza i dzieli się wiedzą to powinien robić to dobrze. Tutaj coś nie gra.
Przykro mi to czytac. Bardzo proszę napisać jakie przepisy nie wyszły i co było nie tak. Zawsze staram się opisywać konsystencję tak,aby jeśli komuś wychodzi inna (przecież to norma,że każda bezglutenową mąką absorbuje inaczej plyny) mozna bylo operować mąką czy płynem tak,aby wypiek się udał.
Hej! Czy zamiast skrobi moge dodać wiecej mąki ryżowej lub owsianej? Jaka funkcje pelni mąka ziemniaczana? Pozdrawiam
dokładnie też. nie wiem czy dać po szklance każdej z mąk w przepisie czy tylko szklanka i też testuje ale mam trochę doświadczenia więc robię wg intuicji
Próbowałam kiedyś robić pizzę bezglutenową, ale wyszło twarde i bardzo mdłe w smaku ciasto.
Koniecznie musżę wypróbować Twój przepis.
Pozdrowienia! 🙂
Czy mogę pominąć babkę jajowatą? Jeżeli nie, to czym ją zastąpić? Nie używam takich rzeczy w kuchni, a w okolicy nie mogę ich znaleźć 😉
Lupiny babki jajowatej są tutaj bardzo ważne. Ogólnie w przepisach bezglutenowych są bardzo pomocne. Można ewentualnie zastąpić mielonym siemieniem lnianym ale trzeba zmniejszyć ilość wody
Dzień dobry, czy mąkę ryżową można uzyskać ze zmielonych płatków ryżowych? Mam ich sporą ilość, a nie wiem do czego mogłabym wykorzystać. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Myślę, że tak. Jeśli się je zmieli, powinna powstać mąka ryżowa
Czy zamista babki jajowatej mogę użyć babki płesznik?