Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
120gmąki owsianej bezglutenowejczyli ok 1 i 1/4 szklanki
120gmąki/skrobii ziemniaczanejlub tapioki czyli niecała 1 szklanka
1,5szklankiwodylub mleka roślinnego
20gdrożdży świeżychlub 7 g. suchych
1łyżkacukruzamienniki się nie sprawdzą, można użyć cukru trzcinowego
1/2łyżeczki cynamonu
szczyptasoli
2jabłka
olej do smażenianajlepiej kokosowy, ale może być inny roślinny olej
Wykonanie
W połowie szklanki ciepłej wody/mleka roślinnego rozpuszczam drożdże i cukier. W osobnej misce mieszam mąki. 2 łyżki mieszanki mąk dodaję do rozczynu i mieszam. Odstawiam na 10 minut
Do reszty mąk sypię cynamon, sól i rozczyn. mieszam.
Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleka/wody. Po wyrośnięciu jeszcze zgęstnieje, więc jeśli jest zbyt rzadka, nie dolewam jeszcze płynu.
Miskę z ciastem przykrywam folią aluminiową podziurawioną w kilku miejscach wykałaczką lub ścierczką i odstawiam na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto mieszam i dolewam wody w razie gdyby było jeszcze zbyt gęste.
Jabłka obieram i kroję na ósemki i później na małe paseczki. Dodaję do masy i mieszam
Na patelnię wlewam olej, tak by przykrył całe dno. Rozgrzewam na średnim ogniu. Łyżką nakładam ciasto i smażę racuchy, aż będą złote z każdej strony. ( ok. po 2 minuty z obu stron)
Usmażone racuchy układam na ręcznikach kuchennych i odciskam nadmiar tłuszczu.
Posypuję ksylitolem pudrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!