W moim domu rodzinnym zawsze robiło się zupę pomidorową z przecieru pomidorowego. Była to moja ulubiona zupa w dzieciństwie. Nadal ją lubię, moje dzieci także. Jednak latem, kiedy pomidory są takie smaczne i pachnące, nie sposób się oprzeć pokusie ugotowania gęstej i pysznej zupy krem z pomidorów, świeżych pomidorów. 😉
Krem z pomidorów
Składniki dania: Krem z pomidorów
- 2 kg pomidorów (np. malinowe)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- dwie gałązki bazylii świeżej
- ok 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- łyżeczka octu
- szczypta cukru opcjonalnie
Wykonanie:
- Pomidory parzę i obieram ze skórki.
- Cebulę i czosnek siekam drobno. Szklę na oliwie. Dodaję pomidory pokrojone w kostkę, przyprawiam łyżeczką soli, świeżo mielonym pieprzem, dodaję ocet, przykrywam i duszę ok 30 minut.
- Po tym czasie dodaję bazylię i bulion i gotuję jeszcze 5 minut.
- Miksuję całość. Doprawiam cukrem jeśli pomidory są zbyt kwaśne i ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli ktoś chce, można przetrzeć zupę przez sito…wg mnie nie konieczne 😉
- Podaję z makaronem lub najlepiej z grzankami 😉
(Visited 1 190 times, 1 visits today)
Pyszne 🙂 myślę, że jest to zupa, która świetnie zastąpi opcję z pieczonymi pomidorami, a ja taką robię 🙂 Pozdrawiam!
Pingback: Zupa krem z pora i ziemniaków z tymiankiem - Nicpoń w Kuchni