Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

mus czekoladowy wegański i bezglutenowyZachęcona przepisem na mus czekoladowy, który gościnnie pojawił się na moim blogu tutaj zapragnęłam stworzyć przepis na taki mus czekoladowy, którym będę mogła poczęstować moich alergików, czyli mus czekoladowy wegański i bezglutenowy.

Z pomocą przyszła moja ukochana Aquafaba, dzięki której nasza dieta bezmleczna i bezjajeczna  ostatnio nabrała nowego wymiaru. Mam tyle pomysłów na jej wykorzystanie, że chyba zapiszę je w formie e-booka do ściągnięcia, żebyście mogli z niego korzystać w każdej chwili. Co myślicie?

Wracając do musu 🙂 Wyszedł delikatny i puszysty jak pianka. Słodki, ale przełamany kwaskowym posmakiem owoców. Chrupiące suszone maliny dodawały ciekawej struktury i chrupkości. Po prostu bajka! Musicie wypróbować koniecznie! Taki mus czekoladowy wegański nadaje się nie tylko dla wegan. Każdemu, kto lubi czekoladę będzie smakował 🙂

Aquafabę możemy  uzyskać z  puszki ciecierzycy, albo możemy ją zrobić sami gotując po prostu suche ziarna ciecierzycy. Tutaj instrukcja jak to zrobić, jakie proporcje ciecierzycy i wody należy użyć by uzyskać ok 1 szklankę aquafaby. Na potrzeby tego deseru nie musimy redukować aquafaby, wystarczy taka prosto z puszki, lub ugotowana jak we wpisie z instrukcją 🙂

Do posypania deseru użyłam suszonych suszonych malin, które pokruszyłam drobno. Takie suszone maliny, i inne suszone owoce, jak. np truskawki, porzeczki itp możecie kupić tutaj. Przypominam, że wpisując kod rabatowy „Nicpoń” przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie!

Spróbujcie też innych przepisów na wegańskie desery z użyciem aquafaby, np. biszkopt, babka bezglutenowa i wegańska, kokosanki.

A tym czasem zapraszam do zasmakowania czekoladowej chmurki z suszonymi owocami 🙂 Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie czekoladowe musy 🙂 Smacznego!

 

mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Kategoria: Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin

Wykonanie

  • W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
  • Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
  • Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
  • Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
  • Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
  • Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 9 463 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Hey would you mind letting me know which hosting company you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this
    blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a
    good internet hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

  2. Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę? Czy zamiast mleka koko można dodać owsiane lub ryżowe?
    Pozdrawiam

  3. Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę?
    Pozdrawiam

  4. Wygląda bardzo apetycznie i ma świetną strukturę. Muszę wypróbować Twój przepis, bo ostatnio szaleję z wegańskimi zamiennikami tradycyjnych potraw. Ja robiłam wegański mus z innego przepisu, ale teraz poeksperymentuję z Twoją recepturą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *