Zachęcona przepisem na mus czekoladowy, który gościnnie pojawił się na moim blogu tutaj zapragnęłam stworzyć przepis na taki mus czekoladowy, którym będę mogła poczęstować moich alergików, czyli mus czekoladowy wegański i bezglutenowy.
Z pomocą przyszła moja ukochana Aquafaba, dzięki której nasza dieta bezmleczna i bezjajeczna ostatnio nabrała nowego wymiaru. Mam tyle pomysłów na jej wykorzystanie, że chyba zapiszę je w formie e-booka do ściągnięcia, żebyście mogli z niego korzystać w każdej chwili. Co myślicie?
Wracając do musu 🙂 Wyszedł delikatny i puszysty jak pianka. Słodki, ale przełamany kwaskowym posmakiem owoców. Chrupiące suszone maliny dodawały ciekawej struktury i chrupkości. Po prostu bajka! Musicie wypróbować koniecznie! Taki mus czekoladowy wegański nadaje się nie tylko dla wegan. Każdemu, kto lubi czekoladę będzie smakował 🙂
Aquafabę możemy uzyskać z puszki ciecierzycy, albo możemy ją zrobić sami gotując po prostu suche ziarna ciecierzycy. Tutaj instrukcja jak to zrobić, jakie proporcje ciecierzycy i wody należy użyć by uzyskać ok 1 szklankę aquafaby. Na potrzeby tego deseru nie musimy redukować aquafaby, wystarczy taka prosto z puszki, lub ugotowana jak we wpisie z instrukcją 🙂
Do posypania deseru użyłam suszonych suszonych malin, które pokruszyłam drobno. Takie suszone maliny, i inne suszone owoce, jak. np truskawki, porzeczki itp możecie kupić tutaj. Przypominam, że wpisując kod rabatowy „Nicpoń” przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie!
Spróbujcie też innych przepisów na wegańskie desery z użyciem aquafaby, np. biszkopt, babka bezglutenowa i wegańska, kokosanki.
A tym czasem zapraszam do zasmakowania czekoladowej chmurki z suszonymi owocami 🙂 Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie czekoladowe musy 🙂 Smacznego!
Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy
Ingredients
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka kokosowego
- 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
- 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin
Instructions
- W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
- Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
- Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
- Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
- Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
- Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.
Czy zamiast czekolady można dodać do mleka kakao?
Tak, można. Podgrzałabym kakao z cukrem i mlekiem
Absolutnie pyszny deser, dodaję pół na pół gorzką i mleczną czekoladę i pomijam cukier – niebo w gębie. No i słoik ciecierzycy wykorzystany w pełni bez wylewania i marnowania części płynnej ❤️
Super! Bardzo się cieszę, że smakuje! Dzięki za ocenę i komentarz! 🙂
Witam
Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę? Czy zamiast mleka koko można dodać owsiane lub ryżowe?
Pozdrawiam
W tym przepisie mleko można dodać dowolne. Masę do tortu polecam zrobić z tego przepisu (jest bardzo podobna smakiem do tego musu) 🙂 https://nicponwkuchni.pl/prosty-weganski-tort-czekoladowy-bez-glutenu/
Witam
Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę?
Pozdrawiam
Witam
Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów.
Pozdrawiam
Przepyszne mniam mniam mniam , polecam całymi rękami i nogami 😀
Mój alergik nie toleruje kakao, myślisz że karob zda egzamin w tym przepisie ? Pozdrawiam
tak, jak najbardziej karob może być 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i ma świetną strukturę. Muszę wypróbować Twój przepis, bo ostatnio szaleję z wegańskimi zamiennikami tradycyjnych potraw. Ja robiłam wegański mus z innego przepisu, ale teraz poeksperymentuję z Twoją recepturą.
Wczoraj zrobiłam, do dziś nie dowierzam, że to może być tak pyszne! Dzieciaki uwielbiają!
Prawda? Niesamowite, że z takich składników wychodzi coś tak pysznego 🙂
Pingback: Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym - Nicpoń w Kuchni
Boski deser. Nasz mały alergik uwielbia
Dziękuję 🙂 moje dzieciaki też! 🙂
Ciekawe 🙂 Restauracje coraz częściej odwiedzają ludzie z różnymi dolegliwościami… Takie wpisy pomagają radzić sobie z nowymi wyzwaniami…
Dokładnie 🙂 Fajnie by było jakby coraz więcej restauracji brało pod uwagę osoby z różnego rodzaju alergiami opracowując menu 🙂
Koniecznie muszę wybróbować. Bardzo lubię czytać Twoje przepisy. Momentami bywają dla mnie bardzo abstrakcyjne.
Dziękuję bardzo 🙂 Bardzo mi miło! Kombinuję jak mogę 😀
Świetny przepis, muszę zrobić w końcu tę aquafabę, zaplanowałam robienie hummusu więc będzie jak znalazł. Przepis ląduje do wypróbowania 😉
Wygląda ciekawie i dobrze, że dla alergików bo jest idealnie dla mnie
Struktura tego musu wygląda obłędnie 🙂
Ale to wygląda bosko !
Dziękuję 🙂 Tak też smakuje 🙂
Wygląda przepysznie. Pewnie to pytanie padło już wiele razy, ale czy w deserze nie czuć smaku ciecierzycy?
Nie, zupełnie nie czuć smaku ciecierzycy 🙂 Jest pyszny zdecydowanie!
W takim razie robię dziś na deser 🙂