Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

mus czekoladowy wegański i bezglutenowyZachęcona przepisem na mus czekoladowy, który gościnnie pojawił się na moim blogu tutaj zapragnęłam stworzyć przepis na taki mus czekoladowy, którym będę mogła poczęstować moich alergików, czyli mus czekoladowy wegański i bezglutenowy.

Z pomocą przyszła moja ukochana Aquafaba, dzięki której nasza dieta bezmleczna i bezjajeczna  ostatnio nabrała nowego wymiaru. Mam tyle pomysłów na jej wykorzystanie, że chyba zapiszę je w formie e-booka do ściągnięcia, żebyście mogli z niego korzystać w każdej chwili. Co myślicie?

Wracając do musu 🙂 Wyszedł delikatny i puszysty jak pianka. Słodki, ale przełamany kwaskowym posmakiem owoców. Chrupiące suszone maliny dodawały ciekawej struktury i chrupkości. Po prostu bajka! Musicie wypróbować koniecznie! Taki mus czekoladowy wegański nadaje się nie tylko dla wegan. Każdemu, kto lubi czekoladę będzie smakował 🙂

Aquafabę możemy  uzyskać z  puszki ciecierzycy, albo możemy ją zrobić sami gotując po prostu suche ziarna ciecierzycy. Tutaj instrukcja jak to zrobić, jakie proporcje ciecierzycy i wody należy użyć by uzyskać ok 1 szklankę aquafaby. Na potrzeby tego deseru nie musimy redukować aquafaby, wystarczy taka prosto z puszki, lub ugotowana jak we wpisie z instrukcją 🙂

Do posypania deseru użyłam suszonych suszonych malin, które pokruszyłam drobno. Takie suszone maliny, i inne suszone owoce, jak. np truskawki, porzeczki itp możecie kupić tutaj. Przypominam, że wpisując kod rabatowy “Nicpoń” przy zakupach powyżej 75zł otrzymacie przesyłkę gratis oraz paczkę suszonych jabłek w prezencie!

Spróbujcie też innych przepisów na wegańskie desery z użyciem aquafaby, np. biszkopt, babka bezglutenowa i wegańska, kokosanki.

A tym czasem zapraszam do zasmakowania czekoladowej chmurki z suszonymi owocami 🙂 Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie czekoladowe musy 🙂 Smacznego!

 

mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Kategoria: Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 1 godz. 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 120 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżka cukru ksylitolu, lub innego dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin

Wykonanie

  • W kąpieli wodnej rozpuszczam posiekaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę z mlekiem kokosowym. W kapieli wodnej, czyli miskę z czekoladą i mlekiem nakładam na garnek, do którego wlałam szklankę wrzątku, tak, by dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. Pod garnkiem włączam minimalny ogień. Zawartość miski mieszam ciągle, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystygnęcia.
  • Aquafabę wlewam do miski i ubijam. Najpierw na małych obrotach i stopniowo je zwiększam. Ubijam, aż piana będzie sztywna.
  • Ubijając dalej dodaję bardzo powoli, dodaję po 1 łyżeczce cukru
  • Do ubitej aquafaby dodaję chłodną, ale dalej płynną czekoladę i delikatnie mieszam.
  • Masę wlewam do słoiczków lub szklanek i chłodzę w lodówce.
  • Przed podaniem posypuję przez sito proszkiem porzeczkowym lub malinowym i dekoruję suszonymi lub świeżymi malinami.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 11 990 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Absolutnie pyszny deser, dodaję pół na pół gorzką i mleczną czekoladę i pomijam cukier – niebo w gębie. No i słoik ciecierzycy wykorzystany w pełni bez wylewania i marnowania części płynnej ❤️

  2. Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę? Czy zamiast mleka koko można dodać owsiane lub ryżowe?
    Pozdrawiam

  3. Witam
    Co dodać do musu żeby nadał się jako masa do tortu? Nie możemy mleka, jaj, glutenu, kokosa, orzechów. Można dodać żelatynę?
    Pozdrawiam

  4. Wygląda bardzo apetycznie i ma świetną strukturę. Muszę wypróbować Twój przepis, bo ostatnio szaleję z wegańskimi zamiennikami tradycyjnych potraw. Ja robiłam wegański mus z innego przepisu, ale teraz poeksperymentuję z Twoją recepturą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating