Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy

Aquafaba jak zrobić aquafabeAquafaba, to jak dla mnie odkrycie stulecia. Zwykła woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy albo zalewa z ciecierzycy w puszce, a tak zrewolucjonizowała świat wegański!

Nazwa Aquafaba pochodzi od łac. aqua – woda oraz faba – fasola i powstała stosunkowo niedawno – w 2013 r.  Jak dokładnie doszło do odkrycia zastosowania w kuchni wody z gotowania ciecierzycy możemy poczytać na oficjalnej stronie aquafaby.

W tym wpisie – Aquafaba filmik i podstawowe informacje znajdziesz filmik pokazujący jak ubijam aquafabę. Jest tam również obszerny wpis, w którym poruszam wszystkie kwestie, jakie najczęściej pojawiają się w Waszych pytaniach.

Jej głównymi składnikami jest białko i skrobia. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Jeśli chcemy zastąpić 1 jajko w przepisach potrzebujemy 3 łyżki aquafaby. Jeśli chcemy zastąpić samo żółtko – wystarczy 1 łyżka płynu, a jeśli samo białko – 2 łyżki. Jeśli używamy aquafaby w cieście gdzie zastępujemy jajka, nie musimy jej ubijać, a po prostu dodać do ciasta odpowiednią ilość płynu zgodnie z opisem powyżej.

Gdy jednak chcemy zastąpić nią pianę z białek, musimy pamiętać o kilku zasadach, aby dobrze się ubiła i nie opadła. Poniżej postaram się wymienić najważniejsze punkty, których trzeba przestrzegać, jeśli chcemy zrobić np bezy czy biszkopt.

Możemy używać wody z zalewy z ciecierzycy z puszki. Jeśli potrzebujemy ją ubić, bo planujemy zrobić np. bezy czy biszkopt lub np. taką babkę to warto ją wcześniej zredukować na ogniu.

Możemy jednak sami ugotować ciecierzycę i uzyskać doskonałą aquafabę od razu. Poniżej przepis na taką aquafabę uzyskaną z gotowania suchej ciecierzycy.

Pod przepisem znajdziecie  informacje i wskazówki jak z nią postępować.

Jak Wasze doświadczenia w wykorzystywaniu aquafaby? Próbowaliście już coś z niej wyczarować?

Wydruk przepisu
Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy
Aquafaba jak zrobić aquafabe
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 60-90 minut
Porcje
szklanka AF
Składniki
  • 3 szklanki ciecierzycy suchej
  • 3-4 szklanki wody + woda do namoczenia ciecierzycy
Dania Wegańskie
Czas przygotowania 12 godzin
Czas gotowania 60-90 minut
Porcje
szklanka AF
Składniki
  • 3 szklanki ciecierzycy suchej
  • 3-4 szklanki wody + woda do namoczenia ciecierzycy
Aquafaba jak zrobić aquafabe
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę wsypuję do dużej miski i zalewam wodą. Wody powinno być dość dużo, musi wystawać kilka cm ponad ciecierzycę. Pozostawiam na całą noc min 8 godzin a najlepiej 12 lub więcej, aby ziarna się namoczyły.
  2. Rano odcedzam ciecierzycę (wodę wylewam). Przesypuję ziarna do garnka i zalewam świeżą wodą - ok 3-4 szklanek. Woda powinna wystawać trochę ponad ziarna. Gotuję ok 1,5 godziny pod przykryciem.
  3. Po tym czasie odcedzam ciecierzycę. Płyn z gotowania to właśnie Aquafaba. Z tej ilości ciecierzycy wychodzi ok 1 szklanka płynu.

Niedługo pojawią się kolejne po wegańskich kokosankach, biszkopcie, bezglutenowym brownielukrze do ozdabiania ciastek, i bezglutenowej babce bez jajek przepisy na pyszne, bezjajeczne desery i ciasta!

Na moim profilu na Facebooku i Instagramie wstawiłam post z zapytaniem o kolejne przepisy z aquafaby. Wpiszcie swoje typy 🙂 Póki co mam po jednym głosie na każdy pomysł licząc z Instagramowym postem 🙂

Zasady, których trzeba przestrzegać, aby Aquafaba dobrze się ubiła:

  1. Jeśli chcemy zrobić z niej bezy lub biszkopt najlepiej wcześniej ją zredukować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zredukowana aquafaba będzie stabilniejsza,
  2.  Aquafabę należy ubijać w czystej i suchej misce, najlepiej szklanej lub metalowej. Nie może być ani śladu tłuszczu w naczyniu, w którym się ją ubija,
  3. Do ubitej piany nie możemy bezpośrednio wlewać tłuszczu, bo aquafaba opadnie,
  4. Zaczynamy miksować na niższych obrotach i stopniowo zwiększamy obroty miksera,
  5. Dodajemy cukier (najlepiej zwykły, granulowany) bardzo, bardzo powoli, po łyżeczce i odczekać kilkanaście sekund, zanim dodamy następną porcję,
  6. Jeśli pieczemy bezy, to najlepiej wysuszać je w temperaturze 100st.C przez ok 1,5 – 2 godziny. Są gotowe, jeśli delikatnie odchodzą od papieru do pieczenia. Z góry mogą być lekko lepiące, po wyschnięciu będą ok.
  7. Bezy po upieczeniu pozostawiam w zamkniętym piekarniku, aż wystygną,
  8. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

To chyba tyle, jeśli będziecie mieć jakieś problemy, to piszcie w komentarzu. Jednak bardzo ważne jest próbowanie, wyczucie swojego piekarnika, wyczucie konsystencji, a to przychodzi z czasem. Nie poddawajcie się po pierwszych nieudanych próbach! 🙂

(Visited 20 410 times, 5 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam e-booka z przepisami na śniadania jak również moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Redukując aquafabę uzyskałem dosyć ciemną jej barwę i gęstą konsystencję. Czy efekt moich starań będzie użyteczny, czy też należy uznać mój eksperyment za nieudany?

      1. Dziękuję za informację! Jako, że poprzednia porcja, którą już od pewnego czasu przechowuję w zamrażalniku była znacznie jaśniejsza, wolałem się upewnić. Mam wrażenie, że konsystencja tej ostatniej przypominała po schłodzeniu (przed zamrożeniem) galaretę.

  2. Cześć jak sztywno Wam się ta aqafaba ubija? Mi to jakoś średnio wychodzi.Z gotowanej przeze mnie – wcale, a była raz z szybkowaru, raz normalnie gotowana, teraz poddałam się i z puszki.No piana jak z białek to to nie jest.

    1. Powinna się ubić tak sztywno jak białka. Z puszki na pewno się ubije, może trzeba to robić dłużej? Jeśli chodzi o gotowaną przez siebie, to tutaj podałam przepis na to jak to zrobić, by uzyskać dobrą aquafabę: https://nicponwkuchni.pl/aquafaba-od-podstaw-jak-zrobic-aquafabe/
      Tą, którą masz z gotowania, możesz zredukować na małym ogniu podgrzewając przez ok 10 minut aż zredukuje się o ok 30% i wtedy schłodzoną ubić 🙂 Powodzenia!

  3. Karolino, jutro zamierzam zrobić biszkopt ciemny z aquafaby jak to jest z tym olejem? Trzeba go dodać, a mowisz, że do piany oleju nie można wlewać? Chyba ze chodzi o pianę bez cukru? Inne pytanie. Ja gotuję ciecierzycę w 3 razy większej ilości niż jej mam. Wody raczej więcej mi wtedy wychodzi. Czy ja redukować? Jutro rano ugotuje 500 g ciecierzycy, właśnie się moczy ☺️

    1. Cześć 🙂 W przepisie na biszkopt olej dodajemy do aquafaby ubitej z cukrem, ale i tak trzeba to robić bardzo ostrożnie i powoli, by nie opadło zbyt mocno. Z takiej ilości wody, wyjdzie dość rzadka aquafaba, więc na pewno bym ją zredukowała 🙂 Powodzenia!

  4. Ja nie olewam wody od razu, tylko zostawiam ciecierzycę w wodzie aż ostygnie. Potem wkładam na 12 godzin do lodówki. Woda odlana po tych zabiegach jest gęsta jak ta z puszki.

  5. Każdą roślinę strączkową gotuje się na początku na dużym ogniu BEZ POKRYWKI! A pianę zbiera się łyżką i wyrzuca, bo to trucizna.

    1. Możesz podzielić się jakimś źródłem tych informacji? Z tego co wiem, moczenie w wodzie właśnie pozbawia substancji, które mogą zaszkodzić. Z otwartą pokrywką za dużo aquafaby by już mi nie pozostało 🙂

      1. zostanie sporo – nie chce mi się szukać informacji, ale strączki zawierają substancje, które mają wpływ na tarczycę – zdrowy człowiek raczej nie musi się tym przejmować, ale np. taka hashimoto już bardziej – w ciągu pierwszych 10 minut te substancje ulatują, więc problem z głowy – dodatkowo zauwazyłem, że strączki gotowane w ten sposób + moczenie oczywiście, są chyba mniej wzdęciogenne 😉

  6. Zamierzam zrobić kokosanki. Jeśli potrzebuje tylko 4łyżek aquafaby a chce użyć z puszki i muszę ją zredukować, też musi trwać 10min? Czy ten czas się tyczy większej ilości ?

    1. Tak, to dotyczy większej ilości. Może zredukuj całą zawartość puszki przez ok 5 minut i to co zostanie przelej sobie do np słoika na później. Można trzymać w lodówce kilka dni, lub zamrozić 🙂 5 minut dla aquafaby potrzebnej do kokosanek wystarczy 🙂

      1. Wyszły bardzo dobre, tylko mało sie kleiło i ciężko je formowac 🙂 ile czasu mogę przechowywać aqafabe w lodówce?

  7. Często robię hummus bo kocham go wręcz 🙂 Od istnieniu aquafaby wiem od dłuższego czasu i zawsze zapominam ją zrobić. Zanim sobie przypomnę woda po cieciorce wylana. Mam nadzieję, że w końcu ją zrobię 😉

  8. Nigdy nie jadłam vegańskiej bezy! Nie wiedziałam, że takie istnieją 😉 uwielbiam kuchnię wegańską, więc muszę spróbować Aquafaby 😉 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *