Bezy z aquafaby (wegańskie i bezglutenowe) z porzeczkowym akcentem

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Bezy nie są moimi ulubionymi słodkościami. Oryginalne są dla mnie za słodkie. Szczerze mówiąc ja  nie jestem fanką słodyczy. Jeśli jem czekoladę, wystarczy mi jedna, max dwie kosteczki i tyle. Wiem, dziwna jestem 😀 W każdym razie przepis na wegańskie bezy z aquafaby musiały

się na moim blogu pojawić, bo po prostu musiałam ich wypróbować. Jednak jako, że bardzo słodkich deserów nie lubię, pomyślałam, że dodam do nich suszone porzeczki, przełamując nieco tę słodycz. Muszę Wam powiedzieć, że bezy z aquafaby w takiej postaci bardzo mi zasmakowały.  Jeśli nie lubicie bardzo słodkich deserów, dodatek kwaśniejszych owoców sprawi, że deser nabierze charakteru.

Do bezy z aquafaby nie mogłabym dodać świeżych zmielonych owoców, ze względu na dużą zawartość wody. Masa rozpłynęła by się i nic by z tego nie wyszło. Na szczęście miałam suszone porzeczki z mojego ulubionego sklepu i dzięki temu mogłam nadać bezom pięknego koloru i lekko przełamanego smaku nie martwiąc się o ich strukturę 🙂 Wy oczywiście możecie pominąć ten składnik i zrobić klasyczne bezy bez kolorowego dodatku, lub zabarwić je sokiem wyciśniętym np z buraka. Taki sok nie będzie wpływać na smak, a jeśli chodzi o kolor, będzie on na pewno bardziej intensywny niż ten z porzeczkami czy innymi suszonymi owocami w proszku 🙂

Do tego przepisu najlepiej jest użyć aquafaby wcześniej zredukowanej na małym ogniu, tak by była bardziej gęsta. Lepiej się ubije. Tutaj znajdziecie przepis na wykonanie aquafaby z suchej ciecierzycy i kilka porad jak z nią postępować, by wypieki z jej użyciem zawsze się udawały 🙂

Niestety jeśli chodzi o zamienniki cukru, to może być ciężko. Nie możemy też zmniejszyć ilości cukru bo bezy nie wyjdą. Możesz spróbować użyć cukru trzcinowego. lub syropu klonowego. Ja nie próbowałam jednak takich zamienników, więc nie jestem w stanie zapewnić, że się uda. Aquafaba najlepiej się stabilizuje ze zwykłym cukrem. Musi być go wystarczająco dużo, by utrzymać jej kształt po ubiciu. Jeśli więc szukasz przepisów bez cukru sprawdź inne przepisy na moim blogu, np tutaj 🙂

 

(Visited 591 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Porzeczkowe bezy z aquafaby (wegańskie i bezglutenowe)
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanka Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru do wypiekow
  • 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin opcjonalnie
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanka Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru do wypiekow
  • 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin opcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewam do 100st.C. Aquafabę ubijam, aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry nogami nie może się nic wylewać 🙂 Powoli po 1 łyżeczce dodaję cukier ubijając dalej, a po każdej dodanej łyżeczce cukru ubijam kilkanaście sekund zanim dodam następną.
  2. Kiedy wykorzystam już cały cukier ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Wsypuję łyżeczkę sproszkowanych owoców i ubijam chwilę aż do połączenia masy.
  3. Przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka i formułuję nie za duże bezy. Wstawiam do nagrzanego do 100st.C piekarnika ustawionego z termoobiegiem i piekę ok 75 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika by wypuścić parę, zamykam i studzę w piekarniku ok 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmuję i przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku.

  1. Ja jestem łasuchem, I bardzo lubię bezę klasyczną przełamaną czymś kawśnym. Takiej bezy jak Twoja jeszcze nie jadłam. Czas wypróbować. Wyglądają pysznie.

  2. Też mam ten „problem”, że większość rzeczy jest dla mnie za słodka, więc pomysł z połączeniem porzeczkowym bardzo mi się podoba 🙂

  3. A ja jestem fanem bezy i ją uwielbiam, ale w takim wydaniu jeszcze nie nie próbowałem. Z wielką ochotą przygotuję ja w mojej kuchni. Do tego kwaśne porzeczki i niebo w gębie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *