Wegańskie bezy z aquafaby z porzeczkowym akcentem

Wegańskie bezy z aquafaby

Wegańskie bezy z zalewy z ciecierzycy:

Zalewa z ciecierzycy czyli aquafaba to idealny zamiennik jajka w diecie wegańskiej. Ubija się jak białko, więc można z niej przygotować wiele pysznych deserów i ciast. Dziś pokażę Wam przepis na wegańskie bezy z aquafaby.

Bezy nie są moimi ulubionymi słodkościami. Oryginalne są dla mnie za słodkie. Szczerze mówiąc ja  nie jestem fanką słodyczy. Jeśli jem czekoladę, wystarczy mi jedna, max dwie kosteczki i tyle. Wiem, dziwna jestem. 😀 W każdym razie przepis na wegańskie bezy z aquafaby musiały się na moim blogu pojawić, bo po prostu musiałam ich wypróbować. Jednak jako że bardzo słodkich deserów nie lubię, pomyślałam, że dodam do nich suszone porzeczki, przełamując nieco tę słodycz. Muszę Wam powiedzieć, że bezy z aquafaby w takiej postaci bardzo mi zasmakowały.  Jeśli nie lubicie bardzo słodkich deserów, dodatek kwaśniejszych owoców sprawi, że deser nabierze charakteru.

Do bezy z aquafaby nie mogłabym dodać świeżych zmielonych owoców, ze względu na dużą zawartość wody. Masa rozpłynęłaby się i nic by z tego nie wyszło. Na szczęście miałam suszone porzeczki z mojego ulubionego sklepu i dzięki temu mogłam nadać bezom pięknego koloru i lekko przełamanego smaku nie martwiąc się o ich strukturę 🙂 Wy oczywiście możecie pominąć ten składnik i zrobić klasyczne wegańskie bezy bez kolorowego dodatku lub zabarwić je sokiem wyciśniętym np. z buraka. Taki sok nie będzie wpływać na smak, a jeśli chodzi o kolor, będzie on na pewno bardziej intensywny niż ten z porzeczkami czy innymi suszonymi owocami w proszku.

Do tego przepisu najlepiej jest zredukować aquafabę, podgrzewając ją przez kilka minut, tak by była bardziej gęsta. Po schłodzeniu taka zredukowana aquafaba mocniej i szybciej się ubije.

Więcej informacji o aquafabie, filmik, a także listę przepisów z jej wykorzystaniem i porad znajdziecie tutaj: Aquafaba — podstawowe informacje.

Tutaj znajdziecie przepis na aquafabę z suchej ciecierzycy i kilka porad jak z nią postępować, by wypieki z jej użyciem zawsze się udawały 🙂

Bezy z ciecierzycy wymagają użycia zwykłego cukru. Niestety, jeśli chodzi o zamienniki, to może być ciężko. Nie możemy też zmniejszyć ilości cukru, bo bezy nie wyjdą. Możesz spróbować użyć cukru trzcinowego lub syropu klonowego. Ja nie próbowałam jednak takich zamienników, więc nie jestem w stanie zapewnić, że się uda. Aquafaba najlepiej się stabilizuje ze zwykłym cukrem. Musi być go wystarczająco dużo, by utrzymać jej kształt po ubiciu. Jeśli więc szukasz przepisów bez cukru, sprawdź inne przepisy na moim blogu, np. tutaj.

Wegańskie bezy z aquafaby wody z ciecierzycy

Porzeczkowe wegańskie bezy z aquafaby

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Keyword: Aquafaba
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 20 sztuk (w zależności od wielkości)
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1/2 szklanka Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru do wypiekow
  • 1 łyżeczka suszonych sproszkowanych porzeczek lub malin opcjonalnie

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 100st.C. Aquafabę ubijam, aż powstanie sztywna piana. Z miski odwróconej do góry nogami nie może się nic wylewać 🙂 Powoli po 1 łyżeczce dodaję cukier ubijając dalej, a po każdej dodanej łyżeczce cukru ubijam kilkanaście sekund zanim dodam następną.
  • Kiedy wykorzystam już cały cukier ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Wsypuję łyżeczkę sproszkowanych owoców i ubijam chwilę aż do połączenia masy.
  • Przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka i formułuję nie za duże bezy. Wstawiam do nagrzanego do 100st.C piekarnika ustawionego z termoobiegiem i piekę ok 75 minut. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika by wypuścić parę, zamykam i studzę w piekarniku ok 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmuję i przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 2 579 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

24 Odpowiedzi do “Wegańskie bezy z aquafaby z porzeczkowym akcentem”

  1. Pierwszy raz w życiu robilam bezę i to z wody po ciecierzycy jestem w szoku że tak pięknie się ubiła i wyszły piękne małe beziki. Dzięki za ten przepis

  2. o rany tego mi było trzeba! od kiedy karmię mojego małego ssaka 🙂 musiałam przejść na ostrą dietę eliminacyjną a bezy mi się marzą ciągle! zresztą inne słodkości znalezione na Twoim blogu również 😀 uratowałaś moje zachcianki! 🙂 dzisiaj zabieram się do bez 🙂 będę i ja szczęśliwa i moja mała kruszynka bo nic jej nie zaszkodzi 🙂

    1. Cieszę się, że trafiłaś do mnie, bo właśnie z myślą o alergikach i mamach na diecie ten blog prowadzę 🙂 Mam nadzieję, że bezy i inne pyszności będą wychodziły pięknie i będą Wam smakować! 🙂 Pozdrawiam!

  3. Ja jestem łasuchem, I bardzo lubię bezę klasyczną przełamaną czymś kawśnym. Takiej bezy jak Twoja jeszcze nie jadłam. Czas wypróbować. Wyglądają pysznie.

  4. Też mam ten „problem”, że większość rzeczy jest dla mnie za słodka, więc pomysł z połączeniem porzeczkowym bardzo mi się podoba 🙂

  5. A ja jestem fanem bezy i ją uwielbiam, ale w takim wydaniu jeszcze nie nie próbowałem. Z wielką ochotą przygotuję ja w mojej kuchni. Do tego kwaśne porzeczki i niebo w gębie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *