Na pożegnanie sezonu truskawkowego udało mi się bardzo tanio nabyć te pyszne owoce i wykorzystać do upieczenia ciasta. Upiekłam więc placek z owocami. Jak to u mnie bywa nie mógłby to być zwykły placek z owocami, ale ciasto z owocami wegańskie – bez mleka i jajek. Udało się wyśmienicie 🙂 Smakowało moim dzieciom, czyli test zdałam 🙂
Ja upiekłam ten placek z truskawkami. Można użyć oczywiście dowolnych sezonowych owoców. Myślę, że jak w przypadku tradycyjnego placka z owocami, każde owoce się znakomicie sprawdzą!
Ciasto jest niesamowicie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Każdy kto ma małe dziecko wie, że czasem trzeba szukać rozwiązań szybkich i nie wymagających użycia głośnych mikserów 😉 Takie właśnie jest to ciasto. Szybkie i proste jak na muffinki. Mieszamy mokre i suche składniki i do piekarnika.
Ciasto po upieczeniu nie jest aż tak puszyste i lekkie jak biszkoptowe, jest bardziej zbite, ale miękkie i pyszne! Musicie wypróbować 🙂
Czego użyłam zamiast jajek? Oczywiście Aquafaby czyli wody z gotowania ciecierzycy, lub z puszki ciecierzycy. Na moim blogu pojawia się coraz więcej przepisów z aquafabą, mam nadzieję, że Wy tak samo jak ja jesteście pod wrażeniem wachlarza możliwości jakie dla wegan i alergików niesie ze sobą ta niepozorna ciecz 🙂
Dziś więc przepis na placek z owocami bez mleka i jajek wegański i pyszny. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz użyć mieszanki bezglutenowej. Mam zamiar popracować nad wersją bezglutenową tego ciasta. Myślę, że mąka gryczana i ziemniaczana powinny sobie poradzić. Kiedy przepis będę miała opracowany na pewno go na blogu opublikuję 🙂
Koniecznie sprawdź inne wegańskie przepisy z aquafabą np:
Polecam też nowość:
Jagielnik z truskawkami na migdałowym spodzie
Zapraszam też na moje profile na Facebooku i Instagramie gdzie publikuję inne ciekawostki i więcej zdjęć nie tylko jedzenia 🙂
Najprostszy placek z owocami bez mleka i jajek
Składniki
- 3/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 szklanki mąki użyłam pszennej (można zastąpić orkiszową jasną)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
Wykonanie
- Mokre składniki (olej, mleko, aquafabę) wlewam do jednej miski, suche czyli mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia do drugiej. Łączę wszystko przelewając mokre składniki do suchych i mieszam drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
- Wykładam na blaszkę o wym. 30x25cm Układam na górę ulubione sezonowe owoce 🙂 Wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekę ok 30 minut do suchego patyczka. Studzę w otwartym piekarniku. Smacznego!
Niestety wychodzi zakalec…
Mnie też wyszedł zakalec piekłam termoobiegiem nawet dłużej niż 40 min. Ehh. A tak smakowicie się zapowiadało.
Czy może Pani napisać jakiej firmy ciecierzycę Pani kupuje?
Zazwyczaj Dawtona, ale ostatnio też te ze sloiczka z Lidla
Jak można zastąpić mąkę pszenną, żeby nie wyszedł zakalec? Ziemniaczana, kukurydziana? Może mix? W jakich proporcjach?
Myślę, że 1/3 cześć ziemniaczanej, 2/3 innej np.owsianej lub gryczanej czy jaglanej, kukurydziana tez chyba będzie ok. 🙂
Niestety wyszedł mi zakalec, mimo, że piekłam chyba 45 albo 50 minut nawet, najpierw góra – dół, potem z termoobiegiem, na końcu sam dół, bo góra już była rumiana.. Co mogłam zrobić nie tak?
Oj, nie bardzo mam pomysł co mogło pójść nie tak. Przepis jest mało skomplikowany. Ja piekę to ciasto z termoobiegiem. Może tutaj był problem? Wszystko robiłaś zgodnie z przepisem? Może dałaś mrożone owoce?
Piekłam kiedyś biszkopt na aquafabie, ale to ciasto z owocami wydaje mi się pyszniejszą opcją 🙂
Ja lubię i to i to 😀 biszkopt można przełożyć kremem z mleka kokosowego i dodać świeże owoce i też będzie pysznie 🙂
Zamiast “czas gotowania” napisałabym “czas pieczenia” – co jak co, ale ciast się nie gotuje 😉
hehe wiem wiem 🙂 mam taki szablon i nie mogę tego tekstu edytować, muszę chyba jakiegoś informatyka zatrudnić 😉
Wygląda smakowicie, jeśli dzieciom smakował to znaczy że dobry. To najbardziej surowe jury 🙂
Dokładnie 🙂 moi osobiści krytycy kulinarni 🙂
Zapowiada się smakowicie! Jak myślisz, czym można zastąpić aquafabę?
Aquafaba jest zastępnikiem jajka więc jeśli nie musisz z nich rezygnować możesz dodać 3 jajka ☺
Wprosiłbym się na kawę i taki placek :)))
Muszę w końcu spróbować tej całej aquafaby, brzmi kosmicznie, ale jak takie ciacha na tym powstają to ja to kupuję. Pozdrawiam
Jeszcze trochę zostało więc zapraszam! 🙂
Wygląda smakowicie, aż trudno uwierzyć, że bez jajek.
Prawda? Ja też jestem pod wrażeniem, że takie cuda wychodzą dzięki aquafabie 🙂
Karolina, zaczynam się czuć u Ciebie jak u siebie ;)))) i ubolewam, że nie jesteśmy sąsiadkami, bo to byłoby bardzo smakowite sąsiedztwo :))))
Dziękuję 🙂 U Ciebie też jest zawsze smakowicie, więc też żałuję! 😀
Z przyjemnością dołączyłam bym do tej sąsiedniej znajomości i miałybysmy już obiad lane kluchy, pulled pork i pyszne ciacho!
Obiecuję sobie że kiedyś wypróbuję ta aquafabę ale jeszcze mi nie po drodze;)
To by była uczta! 😀