Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Dziś mam dla Was kolejny świetny pomysł na imprezową przekąskę — muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową. Super smakują i pięknie prezentują się na stole.

Podanie sałatki w muszlach makaronowych to idealne rozwiązanie na przyjęciu. Szczególnie jeśli organizujemy „standing party” ze szwedzkim stołem. Taką smakowitą muszelkę można wziąć w dłoń bez talerzyka i zajadać. W sam raz na jeden gryz!

 

Muszle makaronowe nadziewane

 

Sałatka śledziowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i wymaga użycia tylko kilku prostych składników. Filety śledziowe z suszonymi ziołami, pieczone buraczki, jabłko i cebulka to baza tej sałatki. Jajka można dodać opcjonalnie, nie są konieczne.

Jak widzicie, sałatka jest bardzo prosta. Nadziewając nią muszle makaronowe, zmieniamy zwykłą sałatkę, w szczególną i ciekawą przekąskę, która zaskoczy gości. Warto więc poświęcić chwilę na faszerowanie muszli makaronowych, bo w takiej formie sałatka nie tylko wygląda pięknie, ale też bardzo dobrze smakuje w towarzystwie makaronu.

 

Sałatka śledziowa w muszlach makaronowych

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową z buraczkami i jabłkiem polecają się na każdą imprezę. Śledzie są nieodłącznym elementem polskich przyjęć. Warto podać je w sposób inny niż zwykle, na przykład w postaci muszli makaronowych faszerowanych.

Zapraszam Was do przygotowania takiej pysznej przekąski na imprezę.

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 sztuk
Przygotowanie 30 minutes
Łącznie 30 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 30 sztuk muszli makaronowych makaron Conchglioni
  • 5 płatów śledziowych SEKO z Beczki śledzi filety z suszonymi ziołami 550 g
  • 2 średnie buraki pieczone lub gotowane
  • 1 małe jabłko lub pół dużego
  • 2 jajka ugotowane na twardo opcjonalnie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (może być bezmleczna)
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

  • Buraki, cebulę, jabłko, jajka i filety śledziowe kroję w drobną kostkę.
  • Wsypuję do miski, dodaję koperek, chrzan i jogurt. Mieszam i doprawiam pieprzem i solą.
  • Muszle makaronowe gotuję w mocno osolonej wodzie ok 10 minut, al dente. Ugotowany makaron bardzo delikatnie wyjmuję z wody łyżką cedzakową, by nie popękał.
  • Muszle makaronowe wykładam na duży talerz, by przestygły.
  • Muszle makaronowe nadziewam sałatką śledziową, układam na talerzu i dekoruję koperkiem. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Dajcie znać, jak zareagowali goście i jak Wam smakowało 🙂 Pamiętajcie, że możecie wysyłać mailowo zdjęcia wykonanych przez Was przepisów z bloga. Adres mailowy znajdziecie w zakładce kontakt.

muszle makaronowe nadziewane

Wpis powstał we współpracy z marką SEKO

(Visited 673 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *