Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Dziś mam dla Was kolejny świetny pomysł na imprezową przekąskę — muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową. Super smakują i pięknie prezentują się na stole.

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Podanie sałatki w muszlach makaronowych to idealne rozwiązanie na przyjęciu. Szczególnie jeśli organizujemy „standing party” ze szwedzkim stołem. Taką smakowitą muszelkę można wziąć w dłoń bez talerzyka i zajadać. W sam raz na jeden gryz!

 

Muszle makaronowe nadziewane

 

Sałatka śledziowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i wymaga użycia tylko kilku prostych składników. Filety śledziowe z suszonymi ziołami, pieczone buraczki, jabłko i cebulka to baza tej sałatki. Jajka można dodać opcjonalnie, nie są konieczne.

Jak widzicie, sałatka jest bardzo prosta. Nadziewając nią muszle makaronowe, zmieniamy zwykłą sałatkę, w szczególną i ciekawą przekąskę, która zaskoczy gości. Warto więc poświęcić chwilę na faszerowanie muszli makaronowych, bo w takiej formie sałatka nie tylko wygląda pięknie, ale też bardzo dobrze smakuje w towarzystwie makaronu.

 

Sałatka śledziowa w muszlach makaronowych

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową z buraczkami i jabłkiem polecają się na każdą imprezę. Śledzie są nieodłącznym elementem polskich przyjęć. Warto podać je w sposób inny niż zwykle, na przykład w postaci muszli makaronowych faszerowanych.

Zapraszam Was do przygotowania takiej pysznej przekąski na imprezę.

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Muszle makaronowe nadziewane sałatką śledziową

Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 30 sztuk
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 30 sztuk muszli makaronowych makaron Conchglioni
  • 5 płatów śledziowych SEKO z Beczki śledzi filety z suszonymi ziołami 550 g
  • 2 średnie buraki pieczone lub gotowane
  • 1 małe jabłko lub pół dużego
  • 2 jajka ugotowane na twardo opcjonalnie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (może być bezmleczna)
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

  • Buraki, cebulę, jabłko, jajka i filety śledziowe kroję w drobną kostkę.
  • Wsypuję do miski, dodaję koperek, chrzan i jogurt. Mieszam i doprawiam pieprzem i solą.
  • Muszle makaronowe gotuję w mocno osolonej wodzie ok 10 minut, al dente. Ugotowany makaron bardzo delikatnie wyjmuję z wody łyżką cedzakową, by nie popękał.
  • Muszle makaronowe wykładam na duży talerz, by przestygły.
  • Muszle makaronowe nadziewam sałatką śledziową, układam na talerzu i dekoruję koperkiem. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Dajcie znać, jak zareagowali goście i jak Wam smakowało 🙂 Pamiętajcie, że możecie wysyłać mailowo zdjęcia wykonanych przez Was przepisów z bloga. Adres mailowy znajdziecie w zakładce kontakt.

muszle makaronowe nadziewane

Wpis powstał we współpracy z marką SEKO

(Visited 1 145 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating